O životinjama

Gazelle dorcas Gazelle dorcas

Pin
Send
Share
Send


Gazela pripada porodici antilopa - Antilopina, rodu goveda - Cavicornia - red artiodaktila, podred - preživaru - Ruminantia. Gazela ima usne fossa, rep je prilično kratak, bradavica dva, rogovi su prisutni i kod mužjaka i kod ženki, ali rogovi mužjaka obično su poretka veći.

Gazela nije prevelike veličine i niža je od ikre, ali gazela je elegantnija. Odrasli mužjaci dostižu 1,3 metra, od čega je 20 centimetara rep. Visina ramena je oko 60 centimetara. Gazele imaju blago zakrivljena leđa, sakrum se nalazi iznad ramena. Rep je dugačak, dlakavi na kraju, noge su lijepe, tanke i vrlo vitke. Uši su prilično dugačke, čine tri četvrtine dužine čitave glave. Boja je uglavnom pijeska, tamnija kod nogu. Trbuh je obično bijelog s tamnom prugom odrezanom od ostatka tijela. Glava je mnogo lakša od leđa. Tamna traka povezuje usnu i oko s obje strane glave.

Grlo i humak su žuti, rep na kraju crni. Perzijske gazele su pretežno sive. Rogovi gazele su crni, obično idu gore-nazad, više od deset prstenova na rogovima. Oblik roga podseća na liru. Mužjaci imaju mnogo razvijenije rogove od ženki. Ako u ženki rogovi služe samo kao ukras, onda su u mužjaka pravo oružje. Tokom estrusa ženke, samo uz pomoć ovog oružja, mužjaci mogu saznati odnos i nadmetati se za ženku.

Gazele žive u sjevernoj Africi i savanama centralne Afrike. Također zauzimaju teritorije u jugozapadnoj Africi, Arabiji i Siriji. Vrsta bliska gazelama živi u središnjoj Aziji i Perziji. Pustinje i stepe su prava domovina gazela. Brdovita područja s mimozom koja raste na njima omiljeno je mjesto gazela.

Gazele se obično čuvaju ili u porodicama ili u stadima. Danju su uvijek ispaše, tokom vrućih sati skrivaju se u hladu mimoze. Gazele je prilično teško primijetiti, jer je boja njihove vune blizu boje pijeska.

Gazele trče vrlo brzo i lako, a ako žive tamo gdje ih lovci ne plaše, možete se približiti njima prilično blizu i diviti se njihovoj ljepoti i milosti.

Od avgusta do oktobra na sjeveru Afrike, a od oktobra do decembra na jugu je period estrusa. U ovom trenutku mužjaci se bore za ženku i ona dobiva onog koji napusti bitku kao pobjednik. Trudnoća kod same gazele je 5 ili 6 mjeseci, obično se rodi jedna beba.

Ako u mladosti uhvatite gazele, možete je pretvoriti u ručnu. Mogu dugo živjeti u zatočeništvu. U starom Egiptu držali su ga cijelim stadom kao kućne ljubimce.

Gazele su dugo bile vrlo popularne, posebno na Istoku. Ljepota njihovih očiju često se uspoređivala s ženskom ljepotom, pa je usporedba s gazelom za žene smatrana vrlo laskavom. Tokom trudnoće, žene gledaju u oči gazela tako da su bebine oči jednako lijepe.

No kako mnoge lijepe i smirene životinje, poput gazela, lovci često love na svoje kože i meso, obično se love s psima i puškama. Ubijanje gazela veoma je teško, jer se teško mogu braniti. Ali sportovi u većim ligama su lovi na gazele sa vlastitim sokolima.

Izgled i stanište

Gazelle Dorkas (Gazelle dorcas) - mala gazela: dužina njenog tijela doseže 90-110 cm, visina 55-65 cm, težina samo 15-20 kg. Ova životinja živi u sjevernoj Africi, Izraelu, Libanonu, Jordanu, Siriji, Iraku, na zapadu Saudijske Arabije i u Jemenu. Pješčana obojena boja idealno je maskira u pustinjskim i polu pustinjskim uslovima. Rogovi u obliku lire u obliku dorze gazele prekriveni su prstenastim poprečnim izbočenjima, posebno izraženim u dnu. Kod mužjaka se savijaju nazad pod oštrim uglom, na krajevima se lagano savijaju prema gore i dosežu dužinu od 25 do 38 cm. U ženki su rogovi mnogo tanji i ravniji, manje rebrasti, dugi do 15-25 cm.

Životni stil i karakteristike

Gazelle Dorkas savršeno prilagođen za život u pustinji: ona ne može piti ništa, zadovoljna rosom i tečnošću koju prima iz trave, lišća, cvijeća i mesnatih izdanaka koje jede. Gazele mogu izdržati vrlo visoke temperature, iako su za vrijeme vruće sezone aktivne uglavnom u zoru, sumrak i cijelu noć. Stada gazela putuju na velike udaljenosti u potrazi za hranom i nakupljaju se u područjima gdje je količina padavina potaknula rast vegetacije. Ni mnogi grabežljivci ne mogu uhvatiti ove antilope jer u opasnosti dostižu brzinu i do 100 km / h.

Društveno ponašanje i reprodukcija

Mužjaci odraslih gazele dorcas označite teritoriju gomilama legla i mokraće duž granice njihovog teritorija. Ove gazele žive u porodičnim grupama, periodično se okupljajući u velikim stadima do stotine životinja. Nakon 6-mesečne trudnoće, ženka obično donosi samo jedno (rijetko 2) mladunče, koje majka hrani mlijekom 2-3 mjeseca. Ženke do puberteta dostižu sa 9, a mužjaci sa 18 mjeseci.

Pin
Send
Share
Send