O životinjama

Patuljasti orao (Aquila pennata) eng. Obučeni orao

Pin
Send
Share
Send


Područje. U Europi je područje rasprostranjenosti patuljastog orla otvoreno u Alpama: s jedne strane, Francuska (osim sjevera, sporadično, uglavnom na jugu), na Iberijskom poluotoku i na Balearskim otocima, na sjeveru. Afrika - Alžir, Maroko, vjerovatno u Tunisu, s druge strane - na jugoistoku od Balkanskog poluotoka do Hrvatske, Mađarske, zap. Ukrajina (Galichina), možda slučajno u Polesje i Belovezhskaya Pushcha (Grassman, 1918.), na sjeveru u Kijev, Chernihiv i Kharkov, zatim u južne dijelove moskovske oblasti. i susjedne dijelove regije Kaluga (Okrug Borovsky). Regija Tula (Novosil), Tambov, Voronež, na Krimu (gniježđenje nije dokazano), na Kavkazu, u Turkmenistanu, od Velikog Balkana, duž Kopetdaga, do doline Tejen, Murghab, Amu Darja i Kugitang, osim toga, u Siriji i Maloj Aziji, Iranu. Zimi u Maloj Aziji i Indiji neke osobe već mogu biti u Turkmenistanu i Tadžikistanu (Zarudny i Bilkevich, 1918.), također u subsaharskoj Africi, gdje lete u središnjim dijelovima pustinje, afričke zime nalaze se uglavnom u istočnim dijelovima kopna - Niassa , Uzambara, Uganda, retko u Natalu. Piloti u Nemačku, Italiju, severnu Čehemu, u SSSR-u do Tatarske autonomne Sovjetske socijalističke republike, na granici sa Kuibiševim regionom. (Bugulminski okrug), u novotoržskom okrugu oblasti Kalinin. do Pskova, Chkalova, Gurjeva.

Nisu sve ove informacije pouzdane, a izvještaj o gniježđenju na srednjem Uralu (Sabaneev, 1876) nesumnjivo je pogrešan.

Priroda boravka. Ptica selica, osim najjužnijih dijelova područja.

Datumi. Dolazak patuljastog orla pada krajem marta - prva polovina aprila, 1. aprila - 19. aprila u Turkmenistan, sredinom aprila Besarabija, u Kijev 7. aprila, 22. marta - 3. aprila, oblast Černihiv, 26. marta - 25. aprila. Harkovska oblast U jesen let počinje sredinom septembra i traje do početka oktobra. Let pojedinih jedinki događa se već od kraja kolovoza: 30. kolovoza - 2. oktobra, Harkovska oblast, sredina rujna, Černigov itd. U proljeće lete sami, u jesen ponekad u malim jatima.

Stanište. Mješovite, ali češće listopadne šume visokog stabljika, na ravnicama i u planinama, na Kavkazu, do visine od oko 1.500 m, pa čak i 1.980 m (Armenija).

Broj. Na mjestima gdje su sačuvane stare šume broj doseže veliku gustoću. Gnijezdo iz gnijezda nalazi se na udaljenosti od 200 m, od 75-100 jedinki na 2489 jutara (Podolia, Portenko, 1929), 5 gnijezda na 4 km 2. (Harkov, Somov, 1897). Promjene biotopskih uvjeta uzrokuju naglo smanjivanje broja patuljaka - na sjeveru. Doneta u Harkovskoj oblasti na trgu, na kojem su 1934. bila 4 okupirana gnijezda, 1936. bilo je samo jedno stambeno (Gorlenko i Rudinski, 1937). To, uz nisku plodnost patuljastog orla, dovodi do brzog općeg pada populacije (kao što je to bio slučaj u Francuskoj, gdje je opseg ove ptice značajno smanjen u 19. i početkom 20. stoljeća, kukuruz, 1937.).

Uzgoj. Sezona parenja počinje krajem travnja, u travnju na parove ptica, tj. Od dolaska. U to vrijeme ptice vrište nad šumom i prave zračne evolucije, često u obliku mrtvih petlji. Gnijezda su mala (vidi gore), snažno se brane. Gnijezda su smještena na drveću (navodno na stijenama u Turkmenistanu, Radda i Walter, 1889.) različitih vrsta: borovi, hrastovi, bukve, lipe, jasen, brijeg, jelše, u Turkmenistanu na raznobojnim topolima, obično u gornjoj trećini stabla, u Europskoj Rusiji 12-22 metra od tla, u Turkmenistanu i ispod - do 4 m. Često, orlovi grade gnijezda u kolonijama čaplja (Uman, Kharkov, Novosil). Obično orao koristi tuđe gnijezdo - zujanje, zmaj, kreslasti orao, balaban, bijeli rep, čaplju i ponekad izgrađuje svoje: u ovom slučaju oba roditelja sudjeluju u izgradnji gnijezda, ali ženka je više. Izgradnja ili obnova gnijezda traje oko 2 tjedna (Fenenko, 1909).

Konstrukcija je promjera 60-70 cm, sa ravnim ležištem. Gnijezda se koriste već nekoliko godina. Spojka se obično sastoji od 2 jaja, ponekad 3 (Zarudny, 1896, Portenko, 1929), položenih u intervalima od 2-4 dana. Boja jaja je zelenkasto-bijela, ponekad s malo crvenkastih pjega.

Dimenzije: (97) 52-64x42,5-48,5, prosječno 56,4x45,6 mm (Goebel, 1879), (7) 53,2-58,4x43-47,2 mm (Gorlenko i Rudinsky, 1937), ( 7) 52,7-61,6x44,2-49,1 mm (Somov, 1897). 53,4-56x43,6-44,7 mm (Kharuzin, 1926). Potpuno zidanje od 8. do 10. maja (Tula), od kraja aprila do sredine maja (Harkov, Somov), početkom maja (Černigov, Fenenko). Izležavanje počinje prvim jajetom, otprilike mjesec dana (Kharuzin), uglavnom sjedi ženka. Početkom juna se odvija varenje (31. maja, dvije jakne, Bessarabija, oko 10. juna, Tula, početkom juna Černigov). Pilići su različite dobi. Mužjak nosi hranu i ženkama koja se izležu, i pilićima, barem dok su malene. Krajem jula i početkom kolovoza, pilići se peru i napuštaju gnijezdo, mada i dalje ostaju blizu njega (polazak krajem srpnja u Turkmenistan, 30. srpnja, Voronjež, oko Tule, 5. do 20. kolovoza). Razdoblje gniježđenja, dakle, traje oko 9 tjedana. Broodi ostaju zajedno najmanje do kraja avgusta.

Molting. Loše shvaćeno. Izduženi ženski patuljasti orao počinje zamijeniti muhe ptice, a do kraja rasplodnog razdoblja prednje primarne muhe ptice ostaju nepromijenjene. Kraj taljenja se ne prati (zimi?). Slijed promjene odjeće: prva donja odijela - druga spuštena odjeća - prva godišnja (gnijezda) odjeća - druga godišnja (završna) odjeća, itd.

Prehrana. Po strukturi i navikama hranjenja, patuljasti orao podsjeća na sokola orao. Šape su mu izuzetno snažne, sa dugim prstima i velikim kandžama, snažnom i dugom podlakticom. Krila su relativno kratka i uska, rep dug. Stoga, patuljasti orao obavlja izvrstan posao progoni prilično velikog plijena u šumi i ulovi čak i leteće ptice, lete brzo i okretno i podsećaju na sokolove u tom pogledu. Poput ovog potonjeg, ili on potrči prema plenu iz zasede ili ga uplaši, brzo leti među drveće, ređe leteći poput orla, tražeći plen. Hrana - razne ptice srednje i male veličine - od šumskih golubova, golubova i grmlja do larve, starleda, crvenog grma, oraša, šumskog konja, žute pliske (Vilkonsky, 1892, Portenko, 1928, Somov, 1897), od goveda i drugih glodavci.

Znakovi polja. Mali orao veličine zuba, letjelicom spretno, vrlo je mobilan. Krila su velika i prilično uska, rep dug. Let je raznovrsan - i visi, i brzo leti sa savijenim krilima. U sezoni parenja to je vrlo uočljivo, kako s čestim igrama na vazduhu, tako i zbog često dostavljanog glasa, poput melodičnog „ki-ki-ki“ ili „kyu-kyu-kyu“, takođe dvostrukog „tervy-tervit“. Manje oprezni od velikih vrsta orlova.

Opis. Kljun je relativno kratak i strmo savijen. Tarsus dug oko 60 mm, privezan za prste. Dužina mužjaka je (1) 480, raspon je 1210 mm. Krilo mužjaka (18) 352-378, ženki (10) 375-403, prosječno 361,2 i 391,5 mm.

Bojanje. Prva odostraga patuljastog orla je žućkasto-bijela s plavkastom duginom i blijedo žutim voskom i nogama, druga donja odjeća sivkasta, nošena u dobi od otprilike 2 tjedna. Prvo godišnje odijelo s crnkastim čelom, svijetlo smeđim potkoljenicom i vratom s tamnim deblima, blijedo smeđe boje sa širim, svjetlijim obrubima na prednjem dijelu humerala, velikim pokrivačima srednjeg krila i potkoljenice: tamno smeđa leđa, potkošulja i mala krila (kod nekih ptica dio zadnje šarže je bijeli), leteće-crno-braon sa sivkastim uzorkom na unutarnjim listovima, upravljač crno-smeđi sa slabo izraženim uzorkom, bočno ili jastučić s više ili manje razvijenim svojstvima prtljažnika (svijetla "faza") ili tamno smeđi sa oker nijansa (tamna „faza“ ili varijacija, tzv minuta stari autori) ili, najzad, srednjeg tipa - oker sa blijedo smeđim uzorkom ili smeđi s oker malim zaobljenim mrljama koje tvore poprečni uzorak. Odrasle ptice svjetlosne varijacije (u drugom godišnjem i sljedećem odijelu) odlikuju se većom diferencijacijom obrasca ventralne strane - razvojem bačvi i mrlja, kao i činjenicom da je svjetlost "varijacije" na trbuhu bijela, a ne oker. Starosne promene u boji, na ovaj način, su zanemarljive. Oba su kata obojena isto. Kljun je u dnu plavkast, s crnkastim vrhom, žutim voskom i prstima, crnim kandžama, smeđom irisom kod mladih, smeđe žutim kod odraslih. Opisane varijacije boja su sasvim individualne. Sklonost homogamiji kod ptica iste varijacije boja nije opažena - mješoviti parovi mogu se pojaviti češće nego parovi ptica istog tipa.

Na primjer, mješoviti parovi pronađeni su u Priazovye (Alferaki, 1910), u Harkovskoj oblasti. (Somov), u Podoliji (Portenko), u regiji Tula. (Kharuzin), u regiji Voronjež. Sastav parova koji se nalaze u regiji Tula je sljedeći (Kharuzyan, 1926): od 16 parova, 9 je miješanih, jedan od njih ima svjetlu pticu, a drugi ima tamnu varijantu, 2 para svijetlih ptica, 5 pari tamnih ptica. U ovom slučaju, par tamnih mužjaka i svijetlo ženke imaju obje tamne piliće, a svijetli par ima jednog tamnog pilića. Odnos jedinki svjetlosne i tamne varijacije vrlo je promjenjiv unutar uskih populacija i ne daje sliku određene geografske lokalizacije. Među proučenim materijalima s Kavkaza 50% svijetlih i 50% tamnih orlova, iz roda. Novosilsko jezero Tulskog zaljeva. 70% tamno i 30% svjetlo, u b. Bobrovski okrug Voroneške usne. 25% svjetlost, 75% tamno, u Turkmenistanu 80% tamno i 20% svjetlo.

Izvor: Ptice Sovjetskog Saveza, t.1. - M .: Sove. nauka. 1951.

Porijeklo pogleda i opisa

Vrsta je prvi opisao njemački botaničar I. F. Gmelin 1788. godine. Rusko ime u potpunosti opravdava veličinu i proporcije grabljivice. Vrsta Aquila pennata (Hieraaetus pennatus) pripada maloj podvrsti i obuhvaća samo 2 podvrste: patuljak obični orao i kavkaški orao. Prvog karakterizira tamno šljiva, drugo je svjetlije.

Molekularna studija njemačkih znanstvenika provedena početkom 2000-ih pokazala je da sve vrste roda Hieraaetus pripadaju istoj monofiletnoj skupini. Stoga se skupina Aquila smatra uobičajenim predakom svih postojećih vrsta. Prema studiji, gotovo sve vrste, za koje je karakteristična mala veličina, potrebne su da budu dio centralnog roda Aquila.

Video: Patuljski orao

Sva slavenska imena ptica potječu od praslavenskih. Oni imaju indoevropski korijen. Indo-Europljani su stvorenjima pridavali poseban značaj. Latinska akvila povezana je s riječju aqua (voda). Zbog svog imena, ptice evociraju prilično sukobljene osjećaje. U većini je orao povezan s velikim predatorom, poput zlatnog orla ili ćelavog orla.

Riječ "patuljak" ne odgovara izgledu oštre, opasne ptice. Međutim, ne podcjenjujte kreaciju. Male veličine nadoknađuju snažne noge tvrdokornim kandžama i oštrim kljunom. Ranije se vrsta pripisivala rodu sokolova, pticama sličnih likova, zbog neobično uskih krila i dugog repa.

Izgled i karakteristike

Foto: Kako izgleda patuljasti orao?

Unatoč izgledu orla, tjelesni patuljak nije ništa više od zmaja. Ženke su po veličini znatno superiornije od mužjaka.

Veličine odraslih grabežljivaca prilično su skromne:

  • dužina - 47-53 cm
  • dužina krila - 34-36 cm,
  • raspon krila - 105-130 cm,
  • dužina repa - 17-19 cm,
  • težina - 550-1100 g.

Boja ženki i mužjaka je ista. Možete sresti svijetlog ili tamnog orla. Osobe svijetle boje razlikuju se smeđim vrhom i prljavo sivim dnom. Smeđe pruge prelaze preko grudi. Ptice s tamnim šljokicama jednako su smeđe-smeđe i iznad i ispod.

Glava je zlatnog nijansi, što je karakteristično za druge vrste. Rep pernatog dna uvijek je lagan, bez poprečnih pruga. Na šapama ima 6 prstiju, za razliku od zuba, koji ima samo 5. Međutim, prsti ptice nisu rašireni široko koliko njihovi rođaci.

U letu se patuljak može zbuniti sa košnicom, razlikuje ih samo zaobljeni rep. Kod buba se obrezuje ravnomjerno. Glave jedinki ove vrste su velike, kljun je crn i kratak, savijen i snažan, šape su snažne, drhtave duž samog tarsusa. Let je, kao i kod ostalih orlova, glatka, ravna linija.

Prsti su žuti, kandže crne. Glas podseća na prodornu zvižduk. Tokom sezone uzgoja čuje se tipičan vrisak. Patuljci su odlični letači. U letu dobivaju prilično veliku brzinu. U prirodnom okruženju, pod povoljnim uslovima, ptice žive i do 25 godina, u zatočeništvu - do 30-32 godine.

Depositphotos
  • About Stock Photo
  • Naši planovi i cijene
  • Poslovna rješenja
  • Blog Depositphotos
  • Program preporuke
  • Affiliate program
  • API program
  • Poslovi
  • Nove slike
  • Besplatne slike
  • Registracija dobavljača
  • Prodaj fotografije
  • Engleski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Ruski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Turkçe
  • Español (Meksiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazil)
  • Magyar
  • Ukrajinski

Gdje živi patuljasti orao?

Foto: Patuljasti orao u Rusiji

Stanište uključuje veći dio Evrope - Španiju, Francusku, Mongoliju, Transbaikaliju. Žive u Južnoj Africi, centralnoj Aziji. U značajnom dijelu raspona mogu se naći samo ptice selice. Prestani ljudi vode sjedeći način života u Indiji, Pakistanu i na Balearskim ostrvima.

Nalazi se uz Sredozemno more na sjeverozapadu Afrike. Najveća populacija živi na Iberijskom poluotoku. Odvojena nakupljanja ptica nalaze se u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Mongoliji, Ukrajini, Bjelorusiji. U Rusiji, asortiman uključuje područja Tambov i Tula, altajski teritorij, Baikal, Transbaikalia.

Većina europskih patuljaka migrira u Afriku - šumsko-stepe ili savane. Usamljene ptice ostaju na Bliskom Istoku, Majorci, južnoj Evropi, sjevernoj Americi. Stanovništvo s istoka leti na indijski potkontinent. Let kroz velika vodna tijela izvodi se na uskim mjestima. Lete uglavnom u septembru, a vraćaju se krajem marta.

Za vrijeme gniježđenja naseljavaju se u stepskim i šumsko-stepskim, listopadnim, četinarskim i mješovitim šumama, nedaleko od otvorenih močvarnih područja. Gnezde se na ravnici, ali češće na brdovitim, podnožju teritorija s rijetkom vegetacijom, na nadmorskoj visini do 3 tisuće metara nadmorske visine. Idealno stanište je sušna hrastova šuma smještena na brdu. Ako u blizini nema šuma, naseljavaju se u područjima u blizini grozdova visokih stabala, blizu livada i močvara. Za zimu odlaze na ista staništa - stepe i šumske stepe, savane.

Kuća se stalno nadograđuje granama sa zelenim lišćem. Danas se obično gnijezdo gradi na deblu listopadnih stabala - hrasta, brijesta, jasena. Prije toga, u većini slučajeva, zgrada je stajala na borovoj šumi. Nekada se gnijezda mogu nalaziti na visini do 20 metara.

Sada znate gdje je patuljak orao. Da vidimo šta ova ptica jede.

Šta patuljak orao jede?

Foto: patuljasti orao u prirodi

Ove ptice nemaju sklonosti ka hrani. Jedu sve što mogu uhvatiti na zemlji ili u zraku. Mala veličina grabežljivca ne ometa lov na veće životinje.

Snažne noge, snažan kljun i oštre kandže pomažu pticama da uhvate igru ​​brzog pokreta, poput:

Na zemlji ili u letu, druge ptice mogu postati plijen patuljastog orla:

Predatori ne bježe pustošeći gnijezda drugih ptica. Oni love kako iz zasjede, što se skrivaju u granama drveća, tako i u letu, tražeći plijen odozgo. Ugledavši pokret, ptice se spuštaju na visinu od oko 20 metara i padaju kamenom. Žrtvu udaraju oštrim kandžama u vrat ili glavu. U sušnim regijama gušteri, zmije, žabe, gekoni čine glavnu opskrbu hranom.

Zanimljiva činjenica: Ne preziru otrovne gmizavce: žrtvu su udarali u glavu tačnim pokretom oštrog kljuna. Ali ponekad takav lov postaje ptica smrt - zmija uspije ugristi patuljka i on izgubi vid ili umre.

Ponekad, posebno zimi, uz nedostatak plena, i do 20% prehrane mogu biti insekti. Posebna prednost se daje termitima.U zraku orlovi uspijevaju uhvatiti ptice koje lete. Poput kongenera, patuljci su groblje i mogu pokupiti leševe životinja iz zemlje.

Značajke karaktera i stila života

Fotografija: Patuljasti orao ptica

Ptice većinu svog života provode u letu. Rjeđe se nalaze kako sjede na grani drveća koja se nalazi na periferiji otvorenog područja, i pregledavaju teritoriju. Stvorenja ne lete na velikoj nadmorskoj visini kako ne bi propustila pokret divljači. Niski lete, samo da bi se uplašili i pronašli životinje. Južne populacije vole loviti od grmlja.

Gnijezda se grade kad se formira para. Oni mogu rekonstruirati gnijezda drugih ptica. Opremite dom na rastanku u krošnjama na visini od 7 metara. Prečnik stana dostiže jedan metar, dubinu oko 15 centimetara. Za izgradnju se koriste grane i štapići, dno je obloženo osušenim lišćem i travom.

Zanimljiva činjenica: Orlovi su monogamne ptice. U toplim zemljama, par se kreće zajedno i zajedno se vraća u isto gnijezdo. Ali zimovanje provode odvojeno.

Oštar vid omogućava bićima da vide žrtvu na nadmorskoj visini do 200 metara. Općenito, oči grabežljivca su tako uređene da će ga, ukoliko vidi sliku u boji, percipirati kao milione šarenih točkica, a ne kao integralnu fotografiju. Ptice mogu kombinirati slike iz dva oka u jedan stereoskopski.

Predatori lako manevriraju između gustih krošnji drveća, uspijevajući ne dotaknuti nijednu granu. Nakon lova, žrtva obično jede odmah. Izuzetak je kada je potrebno nahraniti potomstvo. Nakon ručka, patuljci piju puno vode, te nakon što pažljivo očiste perje. Hrana se može čuvati u pernatoj guši nekoliko dana. To omogućava ne loviti svaki dan.

Društvena struktura i reprodukcija

Foto: muški i ženski patuljasti orao

Tokom formiranja para ptica izvode plesove parenja. Mužjak započne, dižući se do visine od 800 metara. Kapi eksponencijalno i ponovo zalazi. Ponekad izvodi mrtvu petlju. Na kraju sezone parenja ženka se pridružuje i par leti zajedno. Odmah nakon toga započinje izgradnja gnijezda.

Zanimljiva činjenica: Pored koncepta "labudove vjernosti" postoji i "vjernost orlova". Ako iznenada jedan od partnera umre, drugi čeka jednu sezonu, nakon čega pokušava pronaći partnera i stvoriti novu porodicu.

Orlovi ne kriju svoje prisustvo na mestima za gnežđenje. Oni glasno vrište ili emituju vibracije poput "chiii-di". Sredinom proljeća ženka polaže i izlije 1-3 jaja bijele, žute ili zelene boje, smeđe pjege. Nakon 36-39 dana pojavljuju se pilići različite dobi. Djeca su prekrivena bijelim i žutim pahuljicama, vosak i šape su svijetložute boje, iris je plave boje.

Prvih dana majka je uvijek s potomkom, grije orlove, otac se brine za hranu. Do druge polovine jula, sve bebe su pernate. Nakon par mjeseci, pilići mogu sami dobiti hranu, ali do kraja ljeta ne napuštaju svoje roditeljsko gnijezdo. U ranu jesen, mladi rast prvo odlazi na topla mjesta, nakon 2 tjedna odrasli pojedinci lete za njima.

Prirodni neprijatelji patuljastog orla

Uprkos svojoj snazi ​​i spretnosti, ptice su ranjiva karika u ekološkom lancu. Ptice imaju vrlo malo prirodnih neprijatelja. Glavni su vukovi, drugi, moćniji pojedinci i ljudi. Konkurent hrane orlu je zmaj, koji u svakom slučaju uzima plijen od patuljaka.

Jedan od neprijatelja stvorenja je glad. U potrazi za većom divljačom, pernate odlaze na jug, jer neke vrste životinja nestaju iz biljnog svijeta, neokrnjene su se zemlje otvorile, hrana im je postala teško dostupna. Uzrok smrti više puta su postale dalekovodi, kada je par pokušao opremiti svoje stanove na motkama.

Posebna struktura krila omogućava da patuljak leti gore čak i tijekom uragana, što grabežljivca čini suverenom zračnog elementa, čiji je glavni neprijatelj čovjek. Istrebljenje ljudi dovelo je do značajnog smanjenja broja ptica.

Kao rezultat poljoprivrednih aktivnosti dolazi do promjena krajolika. Ne samo da ptice nemaju prehranu, nedostatak hrane utječe i na njihovo potomstvo. Ako u gnijezdu ima nekoliko pilića, gladovanje dovodi do preživljavanja samo jedne bebe - najjače. Košarka i ekološka situacija negativno utječu na pad stanovništva.

Stanovništvo i status vrsta

Foto: Kako izgleda patuljasti orao?

U područjima gdje su listopadne šume dobro očuvane, taj broj dostiže visoku gustoću. Gnezdilišta se nalaze na udaljenosti od oko 200 metara, 80–100 jedinki pada na 2489 hektara, a oko 5 mesta za gnežđenje na 4 kvadratna kilometra.

Promjena biotopa dovodi do brzog smanjenja populacije. Sredinom 20. stoljeća u Harkovskoj regiji 4 orlova gnijezda na određenom teritoriju nakon 3 godine pretvorila su se u samo jedno okupirano stanište. U Francuskoj se početkom 20. stoljeća broj naglo smanjio.

Europski dio Rusije ima oko 900-1500 tisuća parova, na jugu živi oko 500 parova. U sarajevskoj regiji tijekom 1990-ih populacija se sastojala od 100-150 parova, u teritoriju Krasnodar - 5-8 parova. Republika Mordovija sada ima 25-40 parova, postoji tendencija rasta stanovništva. U regiji Ulyanovsk postoji oko 20-30 parova.

U šumi Samare, dolini Orili, živi oko 60 parova. Ukupna populacija evropskog stanovništva dostiže 8 hiljada parova, od kojih 3 hiljade živi u Španiji. U Ukrajini se, prema ukrajinskom istraživačkom centru, gnijezdi oko 450-500 parova. Na obali jezera Baikal dnevno se može naći do 250 ptica. U Usinskom, Gagulskom šupljinama se sreću samohrane jedinke.

Čuvanje patuljastog orla

Fotografija: Patuljasti crveni orao

Vrsta je u Crvenoj knjizi Ruske Federacije (Prilog II), gdje joj je dodijeljen status "ugrožene". Naveden je u Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore II CITES, Bonskoj konvenciji (Prilog II) i Bernskoj konvenciji (Prilog II), Dodatak 2 uz Nalog Državnog odbora za ekologiju Rusije.

Ograničavajući faktori uključuju krvoproliće, poremećaj biotopa, nisku reproduktivnu sposobnost, fragmentaciju šuma, promjene strukture sastojina zbog poljoprivrednih aktivnosti, pogoršanje opskrbe hranom, faktor uznemiravanja, sječa nestabilnih stabala.

Neophodne zaštitne mjere - raditi na identifikaciji staništa, ograničavati gospodarske aktivnosti za naseljene teritorije, zaustaviti sječu stabala na teritoriji raspona, zaustaviti krivolov i zaštititi mjesta gniježđenja.

Patuljasti orao - inteligentna i okretna ptica, plemenita i veličanstvena. Uprkos skromnoj veličini, i dalje ostaje snažan grabežljivac. Lakoća je slabo poslužila ptice, što ih je olakšalo uhvatiti. Sada, stvorenjima trebaju zaštitne mjere, a ako ih se ne preduzme na vrijeme, patuljak orao će nestati kao vrsta.

Pojava patuljastog orla

Mužjaci su inferiorniji od ženki po veličini. Duljina tijela ženke je 50-53 cm, mužjaka 45-48 cm, U ženki raspon krila doseže 110-125 cm, a u mužjaka - 100-115.

Krila u dužini obično dosežu 35-37 cm, a rep - 18-20. Osim veličine, ženke i mužjaci više nemaju vanjske razlike. Odrasla osoba teži od 700 do 1300 grama.

Ove ptice imaju skladno snažno tijelo. Pljesak donjeg dijela tijela i repa je bijele boje. Prsa su svijetla, sa tamnim mrljama. Leteća krila imaju tamnu, gotovo crnu boju. U nekim slučajevima boja može biti tamno smeđa, i iznad i ispod. Međutim, puno je više svijetlih ptica. Noge su kod ovih ptica također prekrivene perutom. Udovi imaju žute prste koji završavaju snažnim crnim kandžama.

Let patuljastog orla.

Kljun patuljastog orla je kratak, ali moćan, veoma zakrivljen. Crne je boje sa žutim voskom. Ove ptice imaju veliku glavu. Ptice odlično lete, a pritom razvijaju prilično veliku brzinu. Vidjevši potencijalni plijen, napada ga brzinom munje.

Orao i ponašanje i ishrana

Patuljasti orao može loviti razne divljači, čija se dimenzija može uporediti sa dimenzijama zeca. To čini zahvaljujući snažnim nogama, jakim kandžama i snažnom kljunu. Može uhvatiti plijen i na zemlji i u zraku, to se odnosi na male ptice, poput vrapca, starlinga, golubova, mravljičara, larve, oraša itd.

Patuljak orao traži plijen odozgo.

Orao također može napasti njihovo gnijezdo i pojesti jaja ili piliće. Gmizavac, naime zmija i gušter, može postati njegov plijen. Orao ubija zmiju, udarajući im glavu snažnim kljunom. Ali ako zmijski otrov dođe u njegovu krv, tada će ptica umrijeti. Također lovi sisare. To su zečevi, zemljane vjeverice, miševi, štakori i drugi glodavci. Insekti su također prisutni u prehrani patuljastog orla, ali tamo zauzimaju mali dio. Zimi ove ptice mogu jesti termite. U tom periodu mogu činiti oko 20% dnevne prehrane orla.

Slušajte glas patuljskog orla

Ove ptice imaju svoje taktike lova. U početku samo sede na grani i pregledavaju okolinu. Drvo treba biti na rubu otvorenog područja. Ponekad orao leti na maloj nadmorskoj visini i odjednom plaši svoj plijen. Rijetko lebdi na velikoj nadmorskoj visini. Čim je orao primijetio potencijalni plijen, spušta se na visinu od 15-20 metara i brzinom munje pada naglo. Hvata plijen kandžama i udara glavom kljunom. Do danas, populacija ovih ptica je stabilna i ne izaziva zabrinutost kod stručnjaka. Ptica nije navedena u Crvenoj knjizi.

Ova vrsta orlova su pravi grabežljivci.

Reprodukcija i dugovječnost

Ovi orlovi gnijezde se u šumskom području, gdje istovremeno postoje otvorene površine. Naseljava se uglavnom u listopadnim šumama s visokim drvećem, u četinjačima je mnogo rjeđe. Ako nema šume, izabrat će malu grozd visokih stabala. U mnogim slučajevima gnijezdo se nalazi na brdu u hrastovoj šumi, budući da je hrast omiljeno drvo ovih ptica.

Patuljasti orao je monogamna ptica; parovi se stvaraju jednom zauvijek. Prije i nakon gniježđenja, ženka i mužjak se također drže zajedno. U paru zajedno odlaze na zimovanje u toplije krajeve i zajedno se vraćaju u svoja gniježđena mjesta. Gnijezdo se rijetko nalazi na grani, obično je izgrađeno vilicom u drvetu, dok visina treba biti od 7 do 20 metara. Ptice više vole drveće sa najdebljim i najvećim deblom.

Patuljski orlovi grade gnijezda visoko od zemlje.

I mužjak i žena grade gnijezdo. Oni ga prave od čvorova i grana. Promjer gnijezda je oko 1 metar, dubina mu je 15 cm. Na dnu ptice ležalo je leglo lišća i suve trave. Ponekad ptice možda ne grade gnijezdo, ali iskorištavaju ono spremno što su ostale velike ptice ostavile za sobom. Početkom maja ženka odlaže jaja. Spojka se obično sastoji od 2 jaja, 1 ili 3 je izuzetno rijetko.

Period inkubacije je oko 40 dana. Kad se pilići rode, tijelo im je prekriveno blijedo žutim pahuljicama. Prvih sedmica svog života ženka je u gnijezdu i tijelom grije svoje piliće. Mužjak dobija hranu za njih. Oni počinju letjeti u dobi od 2 mjeseca, s obzirom na vrijeme to je početak avgusta. Do kraja ljeta, mladi rast pridržavaju roditelja. Početkom septembra svi mladi pojedinci izleću se u čoporima i odlaze na jug radi zime. Nakon otprilike 2 tjedna, odrasle ptice lete na potpuno isti način. Očekivano trajanje života ovih ptica u divljini iznosi oko 25 godina.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send