O životinjama

Volgoentomolog ->

Pin
Send
Share
Send


Stepska mast (Bradyporus multituberculatus) naveden je u Crvenoj knjizi Rusije

Veliki masivni insekt. Dužina tijela mužjaka je 50-80 mm, ženke 40-60 mm (dužina ovipositora je 14-22 mm). Boja gornjeg dijela tijela je brončano-crna, s smeđe-žutim mrljama, koje se obično na trbuhu spajaju u 2 uzdužne pruge. Manje su uobičajene jedinke čija je gornja strana jednobojna, brončano-crna, ali uvijek s dvije uzdužne žute pruge na prvom tergitu trbuha. Noge su lagane. Glava je sferična, konveksna. Pronotum ima oštre kobilice sa strana, a u apikalnom dijelu ima četiri uzdužna rebra. Krila nedostaju. Elytra su rudimentarna i skrivena ispod pronotuma. Muškarci i žene ih koriste za izdavanje zvukova - cvrkutanje. Noge hodaju. Tibiae su prekrivene velikim bodljicama i snažno razvijenim bodljama.

Vrsta je endemska za crnomorsku provinciju stepskog područja. U drugoj polovici 19. vijeka stepa gustina bila je rasprostranjena u južnim stepenima Rusije. Područje na sjeveru doseglo je provinciju Voronezh (Valuyki, 50 ° S), na istoku - do rijeke. Volga, na jugu - do obale Crnog i Azovskog mora te do podnožja Kavkaza.

Sredinom 20. stoljeća raspon stepa gustina bio je znatno smanjen, a pedesetih godina prošlog vijeka nije ga bilo u mnogim dijelovima njegovog raspona. Prisutnost vrsta dokumentirana je samo u regiji Rostov (Salskaya stepa uz rijeke Veliki i Mali Gashun), Krasnodarskom (poluostrvo Taman, blizu Anape) i teritorijima Stavropolja (Nevinnomyssk), u republikama Sjeverne Osetije (kod Mozdok), Kabardino-Balkaria (blizu Prokhladny) i Čečeniji (blizina sela Goragorsky kod Groznog). Posljednji dokumentovani nalazi vrste datiraju iz 1959. godine i napravljeni su u blizini Nevinnomyssk-a.

Naseljava djevičanske stepe, uglavnom na mjestima s rasiječenim reljefom, gdje su visine isprekidane udubinama. Tipično stanište su biljne i travnate biljke. Nalazi se i u skupinama perja i travnate livade. Preferira područja sa gustom travom i slabo uraslim grmljem.

-> -> Statistika ->

Shargogliv mnogo-gomoljasti, ili stepski bucmasti (lat. Bradyporus multituberculatus F.-W.) - skakavac

poddružine balona. Naveden je na Evropskoj crvenoj listi, u Crvenoj knjizi Ruske Federacije, u kategoriji 1

(ugrožene vrste). Posljednji nalaz vrste u Rusiji

dogodilo se u 2008.

Veoma krupan, masivan insekt. Dužina tijela mužjaka 50-80 mm, ženke 40-60 mm, duljina ovipozitora

14-22 mm. Glava je sferno konveksna. Pronotum sa oštrim kobilicama sa strane, na apikalnom delu

sa četiri uzdužna rebra. Krila su odsutna; elitre su rudimentarne i skrivene

ispod pronotuma se i za mucanje koriste mužjaci i ženke. Sve noge hodaju

potkoljenice su naoružane velikim šiljcima i moćnim špricama. Gornja bronzana crna sa smeđe žutom bojom

mrlje, koje se obično spajaju na trbuhu u 2 uzdužne pruge, ređe je vrh jednobojan,

brončano-crna, ali uvijek s dvije uzdužne žute pruge na prvom tergitu trbuha, nogu

U drugoj polovini 19. veka bila je rasprostranjena u južnim stepenima Rusije i dosegla je

sjeverno prema pokrajini Voronezh (Valuyki, 50 ° S), na istoku - do rijeke. Volga, južno - do obale

Crno i Azovsko more i podnožje Kavkaza. Sredinom 20. veka područje globuloze je bilo snažno

smanjila 50-ih godina, kada je došlo do povećanja njegovog broja, na mnogim mjestima u opsegu to nije

otkriveno je. Njegovo prisustvo potvrđeno je samo u regionu Rostov (stena Salskaya uz reke

Veliki i mali Gashun), Krasnodar (poluotok Taman, u blizini Anape) i Stavropol

(Nevinnomyssk) teritoriji, u republikama Severna Osetija (kod Mozdok), Kabardino-Balkaria (blizu

Prokhladny) i Čečenije (okolina sela Goragorsky kod Groznog). U Ukrajini je vrsta primijećena u

1902-06 u okolini Odese, u regionu Hersona i Donjecka, ali u

druga polovina XX stoljeća potpuno je izumrla. Nedavna otkrića u Rusiji blizu su

Javlja se samo u djevičanstvu ili na starim naslagama, uglavnom na mjestima sa

secirani reljef, gdje su male uzvisine isprepletene s udubinama. Najkarakterističnije

za zeljaste-travnjačko-žitarice biljnih udruženja, ali je primijećeno i u perastoj travi

skupinama fekalija i livada-stepa. Svugdje preferira područja sa gustom travom i

podmlatni grmlje. Tamnobiont se često penje na grmlje ili, u njihovom odsustvu, visoko

bilje. Ženka odlaže jaja u travnjak u malim porcijama (6-8 komada), ukupno

plodnost 48-72 jaja. U prirodi, embrionalna dijapauza traje više od 3 godine. Jaja prezimljuju.

Izležavanje ličinki događa se krajem aprila i početkom maja, a nalaze se u njima larve 2 i 3 godine

sredinom maja, 4. krajem maja, 5. (posljednja) i prve odrasle osobe pojavljuju se početkom juna. Muško pjevanje

a parenje započinje u junu, odlaganje jaja se odvija u julu-kolovozu. Hrana i larvi i

odrasli su uglavnom biljni. Ako se drži u zatočeništvu, više gomoljasto

kuglice više vole žitarice (fescue, kombinirani jež itd.), konzumiraju i lišće kadulje,

mullein, psilijum, maslačak, cirziju. Ne diraju se živi insekti, već mrtvi konji

(uključujući vlastite vrste) i filima grickati trbuh. Aktivan u rano jutro i

Poslije podne kad vrućina nestane. Pjevanje mužjaka nastavlja se sve do duboke tame. Mužjaci

a ženke se pare više puta.

U prošlosti je multi-gomoljni balon bio relativno čest, barem u nekim dijelovima

svog raspona, iako se početkom XX. stoljeća već smatrao ugroženim, a postavilo se i pitanje zaštite ovog

Više-gomoljasta Charoglava postala je prva vrsta insekata sa kojom su se trebale suočiti.

kojim se traži zaštita životinja faune Rusije. Ipak, sve do sredine 20. stoljeća, vrsta je dosezala mjesta

prilično visok broj: 1917. u okolini Prokhladnyja u Kabardino-Balkariji za 26

dana krajem jula i avgusta prikupljeno je 26 jedinki. ove vrste, u ljeto 1926. godine sreo se u velikom broju

u teritoriju Krasnodara kod Temrjuka na planini Rotten, 1955. došlo je do porasta broja

višeslojni globul u okolini Nevinnomyska, kada je na površini od oko 1 ha

bilo je do 8 mužjaka pjevača razasutih po teritoriju u razmaku od 30-50 m (larve)

mogu živjeti u prirodi gužvi), iste godine na obroncima grebena Tersky u tom području

Goragorsk (u blizini Groznog) broj više-gomoljastih globusa toliko se povećao da za

entomološki specijalist je čak pozvan da organizira borbu protiv navodnog štetočina.

Objektivna procjena dugoročne dinamike broja vrsta je teška zbog njezine duge

embrionalna dijapauza. U regiji Nevinnomyssk pronađena je jasna četverogodišnja periodičnost

Uzgoj Sharoglava: bilježen je 1951, potom nestao do 1955, nakon čega nije

registrovan na 3 godine i ponovo se pojavio 1959. Od tada poseban

nitko se nije bavio istraživanjem i traganjem za višestrukim globularnim globusima. Dugo odsustvo

informacije o njemu ne ukazuju jasno na njegovo izumiranje, posebno kad se uzme u obzir dugo

razdoblja nedostatka imagoa u prirodi, međutim, vjerovatno je za nepovratno izumiranje vrsta

točke njegovog nekadašnjeg staništa su prilično velike. Glavni faktor oštro negativno utječe

u svom stanovništvu - oranje djevičanskih područja stepskog područja otežano sijenjem, ispašom i

Vjeruje se da multi-gomoljasti globus može preživjeti samo u zaštićenim

sodro-žitarice stepa. U međuvremenu, broj takvih netaknutih stepskih nalazišta svake godine

Pogledajte opis

Jastuk stepa ili Sharogolov mnogo-gomoljast (Bradyporusmultituberculatus) predstavnik je porodice pravih skakavaca iz reda Orthoptera. Endemska vrsta Crnog mora postala je izuzetno rijedak stanovnik stepske faune. Tijelo insekata neobičnog je okruglog oblika, dužina mužjaka je 50-80 mm, ženke je 40-60 mm. Duljina sablasnog jajnika u ženki je 14-22 mm. Gornji dio košnice je brončano-crne, žuto-smeđe mrlje se spajaju na trbuhu u dvije uzdužne pruge. Nalaze se osobe s mrljastim i jednobojnim obojanjem tela.

Noge hodaju, veliki šiljci na nogama i snažni bokovi. Glava je sfernog oblika, oči dobro razvijene. Aparati za usta grizu. Antene duge, u obliku čekinje, smještene ispod očiju. Veliki pronotum ima dvije kobilice sa strane i četiri uzdužna konveksna rebra u gornjem dijelu. Kukac nema krila, rudimentarni elytra sakriva se ispod pronotuma. Za red ortoptera karakteristično je značajno zadebljanje kukova zadnjih nogu. Udovi u obliku kuglica su nerazvijeni; on ne može skakati na velike udaljenosti.

Zanimljiva činjenica. Mali elitri obavljaju funkciju zvučnog aparata - uz njihovu pomoć skakavi ispuštaju cvrkutave zvukove. Primjetno je da ženka Bradyporusmultituberculatus također ima stridulacijski aparat, mada se kod drugih vrsta pronalazi isključivo u mužjaka.


Na fotografiji se vidi da je tijelo guste stepe pouzdano zaštićeno jakim pokrivačima s tuberkulima. Ova karakteristika postala je razlog za pojavu naziva "Sharogolov mnogo-gomoljasta", koji je insektu dao ruski naučnik prirode Grigory Fischer von Waldheim.

Stanište

Studije vršene u drugoj polovini XIX veka. , razgovarajte o širenju u regiji Voronež na sjeveru, na Kavkaz na jugu i Volgi na istoku. Nakon 100 godina, opseg je značajno opao, na mnogim mjestima insekti su izumrli. Potvrđeno je stanište najgušćih stepe u Rostovskoj oblasti, Nevinnomysk (Stavropoljski teritorij), Krasnodarskom teritoriju i Kabardino-Balkariji. Kobilice se naseljavaju među biljkama i raslinjem travnjaka.

Životni stil

Insekti preferiraju neravan teren gdje se nasipi izmjenjuju ravnim mrljama. Smjestite se u gustu gustu grmlje i grmlje, pređite na poplavne livade. Mužjaci dijele teritorij među sobom, susjedna mjesta nalaze se na udaljenosti od 30-50 cm jedna od druge. Od sumraka do kasne noći, penjući se na grane grmlja ili visoke trave, glasno cvrkutaju. Insekti ne vole vrućinu, aktivni su u jutarnjim i večernjim satima.

Imago i njihovo potomstvo su biljojedi, žitarice i mahunarke u ishrani, kadulja, plantaža, maslačak i tele. Debljavci ne love, već nadopunjuju rezerve proteina jedući meka tkiva mrtvih kobila.

Uzgoj

Period parenja je u junu. U skakavacima sa širokom glavom broj mužjaka i ženki je približno isti. Uz glasno cvrkutanje, mužjaci privlače partnere. Parenje insekata događa se nekoliko puta. Dvije nedelje nakon oplodnje ženka prelazi na zidanje. Svojim ovipositorima u obliku sablje, ona pravi rupe u tlu ili travnjaku. Jaja se polažu u porcijama od 6-8 komada. Ortoterane karakterizira nepotpuna transformacija, nemaju staničnu fazu.

Ukupna plodnost ženke je 50-70 jaja. U prirodnim uvjetima, razvoj embrija karakterizira dijapauza od 3 godine, u zatočeništvu - 5 godina. Ličinka se pojavljuje u maju, a da bi postala odrasla insekta potrebno joj je 5 molti. Sredinom juna naseljavaju se odrasli ljudi i larve poslednjeg doba.

Informacije. Duga dijapauza nastaje zbog periodičnog porasta populacije mnogobrojnih gomolja.

Mjere sigurnosti

U XIX veku. stepa se zgušnjavala u čitavoj stepskoj i šumsko-stepskoj zoni Rusije i Ukrajine. Aktivna ekonomska aktivnost dovela je do kritičnog smanjenja, a u nekim slučajevima i potpunog uništenja populacije skakavaca. Među ograničavajućim faktorima:

  • razvoj i oranje djevičanskih površina,
  • sveprisutna sijena
  • ispašu
  • upotreba insekticida na poljima.


Izumiranje vrsta zahtijevalo je usvajanje strogih zaštitnih mjera. Kobilica Bradyporusmultituberculatus navedena je u Crvenoj knjizi Rusije i nekoliko regija - Rostov, Stavropol, Voronezh. Pripada I kategoriji - prijetnja izumiranja. Insekt je zaštićen u Ukrajini, naveden je na Evropskoj crvenoj listi.

U 2014. godini u Kabardino-Balkanskoj republici zabilježen je masovni izgled gustine. Vidi se na grebenu Tersky, gdje krajolik i travnjačno-žitna vegetacija stvaraju optimalne uvjete za postojanje vrste. Suva klima i planinski teren postali su prirodna ograničenja u ekonomskoj aktivnosti. Nalaz omogućava ponovnu obuku stepa iz I. kategorije u III. Vrstu - rasprostranjenu u ograničenom području.

Kao mjere zaštite radi očuvanja reliktne vrste, potrebno je organizirati otoke netaknute zemlje s biljem. Prirodna područja postat će utočište ugroženim insektima. Na takvim je područjima potrebno zabraniti košenje trave, sječu grmlja i ispašu stoke. Na obližnjim poljima upotreba insekticida je ograničena.

Pin
Send
Share
Send