O životinjama

Ljubavnica crnog obraza

Pin
Send
Share
Send


Ima vrlo svijetlu boju šljokica. Glava mu je crna sa smeđim tonom, koji je izraženiji kod ženke, krila, leđa, trbuh i kratki zaobljeni rep su tamnozelene boje, ostatak šljiva svijetlo je žute boje, često s narandžastom nijansom. Oko očiju postoji široki bijeli prsten, takozvane "naočale", koje su odsječak gole bijele kože. Kljun je crven. Mužjak se od ženke malo razlikuje u veličini. Dužina papiga je 15-16 cm, repa 4 cm. Rasprostranjen je u Tanzaniji, Zambiji i sjeverozapadnom Mozambiku. Naseljava suhe travnate stepe sa pojedinačnim nasadima bagrema. Papagaji se drže u malim jatima, njihov let je brz i valovit. Gnezde se u šupljinama bagrema, gdje ženka vrti gusti sferično gnijezdo iz komada grana. Nosi materijal za gniježđenje u kljunu, a ne u pljusku, kao što to čine druge ljubavne ptice. U još uvijek nezavršeno gnijezdo, ženka odloži 4-5 jajašaca i inkubira ih oko 21 dan. Roditelji dobro brinu o svojim pilićima, ali čak se i dobro hranjeni ponašaju vrlo bučno i stalno, ali najavljuju svoje prisustvo vriskom. U dobi od 35-40 dana prvo lete iz gnijezda, ali otprilike još dvije sedmice vraćaju se noću u njega i skrbe ih roditelji. Nakon tog razdoblja postaju neovisni i lete u jatu s drugim ljubavnim pticama.

Maskiranu ljubavnu pticu prvi je opisao Rajhenov 1887. godine, a u Europu je donio 1927. godine.

Pogled: Fisher's lovebird (Agapornis fisheri).

Glavna boja šljokice je tamno zelena, čelo je svijetlo crvene boje, ostatak glave i vrata su narančastocrvene boje, gornji prekrivajući perje repa (rep) je ultramarino plavo. Unutrašnja strana perja od perja bila je crna, gornja strana im je zelena. Oko očiju postoji širok, čisto bijeli "prsten", samo oko je smeđe. Vosak od bjelokosti, sjajni kljun. Noge su sive. Ženke se razlikuju od mužjaka u veličini. Dužina papagaja je 15-16 cm, repa 4 cm. Rasprostranjena je na sjeverozapadu Tanzanije (jezero Victoria), naseljava suve savane sa malim nasadima stabala bagrema. Ptice se drže u malim jatima, lete s mjesta na mjesto u potrazi za hranom i vodom. Gnezde se u šupljinama, prave gnijezdo od komada grana koje nose u svojim kljunovima. U kvači se nalazi 4-5 jajašaca, koja ženka inkubira 20-21 dan.

Vrsta: crnokosa ljubavna ptica (Agapornis nigrigenis).

Glavna boja šljiva je tamno zelena. Vrh glave je tamno narančaste boje, stranice glave i grla su crno smeđe boje, područje goluba je svijetlo crvene boje, ponekad s narančastim nijansama, stražnji dio glave, stražnji dio glave i bočne strane vrata su maslinasto zelene boje. Oko očiju su "naočale", oči su smeđe. Voskovitsa svijetle mesne boje, kljun crven, kljun u dnu boje roga. Noge su mesnate, ponekad sive. Dužina papagaja je 15-16 cm, repa 5 cm. Rasprostranjen je u Zambiji, duž sjeverne pritoke rijeke Zambezi i do slapova Victoria. Ljubavnica s crnim obrazom opisana je 1906. godine, a iste godine je dovedena u Evropu. Vjeruje se da je ova ljubavna ptica lakša od svih ostalih "spektakla" ljubavnih ptica množi se u zatočeništvu. Hranjenje, uslovi držanja i uzgoj isti je kao i kod drugih ljubavnih ptica. U prostranom kavezu ili plićaku možete nekoliko parova držati zajedno.

Vrsta: jagoda ili Nyasa ljubavnica (Agapornis lilianae).

Glavna boja šljokice je tamno zelena, čelo je karmin crveno, bočne stranice glave i grla su takođe crvene s blagim žućkastim nijansama. Vrat je jagode u boji, a vrat i stranice vrata su maslinasto zelene boje. Oko očiju postoji široki, čisto bijeli, goli "prsten". Voskovitsa svijetle mesne boje. Kljun je crven, kljun u podnoži ružičasti. Noge su mesne ili svijetlo sive. Ženka se malo razlikuje od mužjaka. U većini slučajeva samo je crvena boja nešto blijeđa. Ovo je najmanja ljubavna ptica "spektakl" ljubavnih ptica, a to se razlikuje od Fherove slične u boji ljubavne ptice. Pored toga, zeleno odlikovanje je Fisherov ultramarin, što je pouzdano razlikovanje. Rasprostranjen je na sjevero-istoku Zambije, od gornjeg toka rijeke Shire do rijeke Zambezi. Naseljava otvorene prostore malim gustinima od bagrema i mimoze, zadržava se u malim jatima, let je brz i prolazi prodornim vriskom. Ove papige gnijezde se u kolonijama.

Vrsta: Siva ili Madagaskarska ljubavna ptica (Agapornis cana).

Šljiva je travnato zelena. Glava, vrat i vrh grudi su sivi s bisernim nijansama, donja strana grudi, trbuh i donji deo su žućkasto-zeleni. Rep je širok sa svijetlom trakom ispred zelenog vrha. Vosak i kljun su svijetlo sive boje. Noge su sive, ponekad s plavkastim nijansama. Ženka ima potpuno zeleno perje. Ova ljubavna ptica rasprostranjena je na ostrvu Madagaskar, drži se u čoporima u kojima su pojedini parovi stalno u blizini. Noću se ptice okupljaju na šumskim rubovima, sjede čvrsto pritisnute jedna na drugu na datuljastim dlanovima, lete na polja riže kako bi se prehranile, nanijevši im značajnu štetu. Tijekom razmnožavanja, svaki par se gnijezdi dalje od ostalih ljubavnih ptica sive glave.

Vrsta: Zelenoglava ljubavna ptica (Agapornis swinderniana).

Ohboja plića je zelena, žućkasta na grudima, ogrlica od crne i narančaste boje na vratu, pa ih ponekad nazivaju i ogrlica ljubavnim pticama, donji dio leđa, donji dio leđa i supramarine ultramarinsko su plave boje. Leteće perje i prekrivači su crni s zelenim vanjskim obrubima. Mandibula je crna, mandibula je boje roga. Noge su sive. Podovi su obojeni isto. Mladim pticama nedostaje crna traka na stražnjoj strani glave, a kljun je svjetliji. Rasprostranjen je u Liberiji, Kamerunu, centralnoj Africi, Kongu i Zairu. Zelenoglava ljubavnica živi u tropskim šumama. U Liberiji se češće nalaze u šumarcima divljih finskih stabala čije plodove uglavnom jedu. Drže se u malim jatima, lutaju šumom u potrazi za hranom, ispuštajući glasan vrisak u letu, sličan zvuku zahrđale šarke na vratima bez ulja. Plodovi divljih smokava i sjemenke riže nalaze se uglavnom u stomacima ovih ljubavnih ptica. Nakon zasićenja hranom, ptice odlete do ribnjaka i vraćaju se u šumu da se odmore. Let im je veoma brz, kreću se krepko po zemlji, seme nogama.

Izgled, dimenzije

Latinsko ime je Agapornis nigrigenis. Glavna boja tijela je zelena, prednji dio glave je sivo smeđa. Vizualno je sličan ljubavnoj ptici maske. Ali ipak se mogu razlikovati: na grudima ove papige nalazi se crvenkasto-narančasto ovalno mjesto. Čelo je crvenkasto smeđe boje. Odrasli imaju jarko crvene kljunove, a mladi pilići narančaste. Oko smeđih očiju bijeli je mrlje gole kože. Ptica je težina 40-45 grama, dužina tijela 13-14 cm (uključujući kratak rep).

Kućni sadržaj

Ova vrsta je najrjeđa i prijeti joj izumiranje, tako da nije uobičajena među kućnim ljubimcima. Afričke ptice su mirnog karaktera, poslušne. Međutim, treba se baviti krilaticom, trenirati ga, u protivnom je moguće nepoželjno ponašanje, koje se izražava u ugrizima vlasnika ili u agresiji prema drugim kućnim ljubimcima. Nisu glasni kao njihova veća braća, ali njihove su vokalne sposobnosti i dalje prilično visoke. Ljubitelji crnih obraza su vrlo aktivni kućni ljubimci, pa da biste usmjerili svoju energiju u miran smjer, trebali biste im pružiti puno igračaka, posebno će im se svidjeti drvene ili papirnate zabave. Prije nego što kupite kavez za zaljubljene, pročitajte preporuke. Veličina stana ovisi o vremenu u kojem je papagaj unutar kuće, što duže će krilatica provesti zaključana, veći im dvori trebaju.

Prehrana u obliku perja treba da uključuje mješavine suhog zrna, kao i voće, povrće, bilje, bobice, mineralno kamenje ili sepiju. Oni vole plivati, kućnom ljubimcu je potrebno osigurati vodene postupke.

Životni stil u prirodi

Rodno mjesto ovih živopisnih ptica je jugozapadna Zambija. Monopani žive uglavnom među listopadnim šumama. Ali se nalaze i u poljoprivrednim područjima, gdje mogu pronaći izvore vode, jer im je potrebna svakodnevno. Stoga se u zatočeništvu pitanju pijenja treba pristupiti vrlo odgovorno, vodu u piju za papagaj treba svakodnevno zamijeniti čistom. U sušnoj sezoni mogu se okupiti u velikim jatima od 800 ili više jedinki. U prirodi se hrane sjemenkama trave, prosojem, sirevima, kukuruzom, ličinkama insekata.

Sezona uzgoja je u martu-aprilu. Mužjak pomaže ženki u izgradnji gnijezda. U jednoj kvači u pravilu od 3 do 6 jaja. Jaja izmrvite 21-24 dana. Ženka napušta gnijezdo samo radi hranjenja. Oči samo izležavaju se zatvorene i ostaju takve 10 dana. Otac preuzima hranjenje mladih ptica još dve nedelje.

Ljubavnica crnog obraza (Agapornis nigrigenis)

Ljubavnica crnog obraza (Agapornis nigrigenis) - ptica porodice papagaja.

Dužina tijela je 14-15 cm, prosječni rep iznosi oko 4,2-4,5 cm, raspon krila je 20 cm, a težina je 35-46 g.

Ženka i mužjak su obojeni isto. Glavna boja je svijetlo zelena. Narančasto-smeđa mrlja na grlu izgleda kao obrnuti trokut s oštrim ili zaobljenim vrhom. Gornji dio glave je braon boje s narančastim nijansama. Maska na prednjoj strani glave - obrazi i čelo - tamno je smeđe boje. Iris je tamno smeđe boje. Oko očiju se nalaze goli, beše mrlje od bijele kože, takozvane "naočale". Kljun je obojen crveno, kljun je ružičast. Noge papagaja su svijetlo sive, ponekad plave nijanse. Mlade ptice imaju žuto-smeđi kljun;

Izvana sličan ljubavnom ptiču maski, ali manjih dimenzija, a glava mu je sivkastozelene boje. Izrazita karakteristika maske za ljubavnicu je prisustvo crvenkasto-narančastog perja u gornjem dijelu dojke, a zelenog na vrhu repa.

Philip Latley Sclater prvi je opisao ljubavnu pticu sa crnim obrazom 1906. godine.

Umjetno su izvedene tri vrste boja: zelena, svijetlo zelena i plava.

Seksualne razlike: ženka je veća od mužjaka u veličini. Čučan je, glava mu je malo šira od muške.

Stanište: jugozapadno od Zambije.

Papagaji se naseljavaju na brdima, ne višim od 1300 metara nadmorske visine, u riječnim dolinama, savanama, šumi akacije. Žive u malim jatima. Let crnokose ljubavne ptice je brz i oštar. Leteći, može brzo promijeniti smjer. Papagaji se skrivaju od žarkog sunca u granama drveća, nedaleko od vodenih tijela. U sušnoj sezoni ove se ptice mogu okupljati u velikim jatima do 800 ili više. Vole da pljuju u vodi.

Papige se hrane bobicama, pupoljcima i sjemenkama biljaka, lišćem, cvjetovima grmlja i drveća (akacija, euforbija, filodendron). Provode puno vremena u potrazi za hranom. Često u velikim jatima uništavaju usjeve na poljima, što poljoprivrednicima uzrokuje veliku štetu.

Razmnožna sezona počinje u januaru, a završava u maju, i odgovara vremenu u godini u kojem padaju najteže kiše. Isti, naizgled, par se koristi za izbacivanje istog gnijezda iz prethodnih godina, ženke odlažu šest do sedam jaja.

Ljubavnica crnih obraza gradi gnijezda u šupljinama drveća, a ponekad koristi i stanove koje su drugi napuštili. Ženka se bavi građevinom, mužjak se u ovom trenutku jednostavno nalazi pored nje. Ženka donosi travu, latice cvijeta, koru drveća, ostavlja lišće u kljunu i marljivo uređuje stan. Gnijezdo je soba s dva odjeljka. Prvo je lažno, drugo je prikladno i sigurnije.

Ženka odlaže oko četiri jaja, koja se izležu 24 dana. Sve ovo vrijeme mužjak spava u gnijezdu. Pilići djeluju slijepo, ne pernato. Otvore oči u 10 dana, u potpunosti uklapaju se do mjeseca. Prvi put napuštaju gnijezdo u 40 dana. Nakon toga, mužjak ih hrani još dvije sedmice.

Ljubavnica crnih obraza dostiže pubertet u 10-12 mjeseci.

Ljubavnici crnih obraza razmnožavaju se relativno lako, ali u prvoj polovici 20. stoljeća za njih je vladalo malo interesa. Sada su rijetki u peradi i rijetki kao kućni ljubimci.

Ljubav ptica crnih obraza smatra se rijetkom vrstom u prirodnim uvjetima. U prirodi živi oko 5-10 hiljada jedinki. Glavni razlog smanjenja broja je branik, kao i kontinuirani gubitak staništa, posebno zbog postepenog isušivanja vodenih tijela.

Status čuvanja: Ranjive vrste.

„Ranjivi“ (Ranjive vrste, VU) - status zaštite koji je dodijeljen vrstama kojima prijeti opasnost. Moraju pratiti broj i brzinu reprodukcije, kao i mjere koje pomažu u očuvanju svog staništa.

Naučna klasifikacija

Kraljevina: Životinje
Tip: Hordati
Klasa: Ptice
Red: Papagaji
Porodica: Papagaji
Poddružina: Prave papagaje
Spol: Ljubavnici
Vrsta: Ljubavnica s crnim obrazom

Pin
Send
Share
Send