O životinjama

Fino nazubljeni Mungo ili Phalanouk

Pin
Send
Share
Send


Veličina mungo-malih zubaca je srednja i velika: duljina tijela im je 60–90 cm, duljina repa 20–30 cm. Tijelo i vrat su izduženi, glava je uska i dugačka, posebno u predjelu lica. Uši su široko raspoređenih, polukružnih oblika. Krajnosti munga s malim zubima sa slabim ležećim prvim prstima. Kandže su relativno duge, ne uvlačeći se ili polu-uvlačeće.

Dlaka je visoka, gusta i meka, a boja mu je monotona, mužjaci smeđe, a ženke sivkasto. Na ventralnoj strani tijela je lakši nego na leđnoj strani. Rep je prekriven izduženom dlakom. Analne žlijezde su odsutne.

Zubi male veličine, slabo heterodontni. Prvi preroot odvojen je od drugog velikim dijastemom.

Ekologija munga sa malim zubima je slabo proučena. Mungoe s malim zubima vode zemaljski način života i aktivne su uglavnom noću. Dan provode na osamljenim mjestima u pukotinama stijena i ukopa.

Ishrana mungoa sa malim zubima je raznolika i sastoji se od insekata i njihovih larvi, raznih beskralježnjaka, gmizavaca, vodozemaca, te vjerojatno ptica i sitnih sisara.

Predstavnici roda Mungo s malim zubima uobičajeni su na Madagaskaru, endemični su za ovo ostrvo.

U rodu su dvije vrste: mungo s malim zubima - E. goudoti Doyere, 1835., koja živi na teritoriji Istočnog Madagaskara, trenutno se nalazi samo u vlažnoj obalnoj zoni, a veliki mungo - E. major Lavauden, 1929, koji živi na sjevernom Madagaskaru.

Fino nazubljeni mungo uvršten je u Crvenu knjigu kao vrsta koja može biti u opasnosti izumiranja u bliskoj budućnosti.

Mungo s malim zubima (Eupleres goudotii) ili falanouk (Falanouc) živi na sjeverozapadnom i istočnom dijelu Madagaskara. Trenutno se izdvajaju dvije podvrste mungoa sa malim zubima: istočni phalanouk (fino nazubljeni mungo) (E. g. Goudoti) i zapadni phalanouk E. g. glavni. Istovremeno, istočna falanopa živi u gustim tropskim prašumama, uglavnom u močvarnim područjima, a zapadna falanouka naseljava suhe listopadne šume. U planinama se maleno nazubljeni mungo uzdiže na brdu do 1025 m nadmorske visine. m

Mungo zuba malo je veće veličine od domaće mačke, sa gustim i mišićavim tijelom. Izvana, mungo s malim zubima izgleda kao mješavina civete i majmuna. Ima malu, usku i duguljastu glavu. Uši su velike, njuška je izdužena. Zadnje noge su duže od prednjih nogu, a kandže na prednjim nogama nisu uvučene, jer se redovno koriste za kopanje plena iz zemlje. Zbog toga su falani pri hodanju malo prikovani za klub.

Krzno je mekano, vanjska dlaka je dugačka, poddlaka je gusta i gusta. Krzno na repu je duže i grublje. Rep je širok, cilindričnog oblika, koji ga falanoskopi koriste za skupljanje masti za zimu. Analne i perinealne žlijezde su odsutne. Zubi su kratki, stožastog oblika, iste su veličine i više podsećaju na zube insekatare nego na zube predatora. Igle i premolari su ravni i savijeni prema naprijed.

Boja dlake glavne podvrste podvrste Eupleres goudotii goudotii je žuto-smeđa, leđa su im tamnija, a donji dio tijela svjetliji. Podvrsta E. g. glavna boja tijela je smeđkasta kod muškaraca, a siva kod ženki. Duljina tijela s glavom kreće se od 45-65 cm, a repom doseže 22-26 cm. Težina tjelesnog mungoa prosječno je 2,5-4,5 kg, a zimi, zbog nagomilane masti, tjelesna težina može doseći i 6 -8 kg Do 800 g masti se nakuplja samo u repu do jeseni.

Osnova prehrane munga sa malim zubima su zemljani crvi. Njihova izdužena njuška, mali zubi i duge kandže pomažu u iskopavanju i hvatanju glista. Mnogo rjeđe jedu druge beskralješnjake (puževe, puževe), kao i male vodozemce, a još rjeđe - piliće i male sisare. Njihov glavni konkurent hranu je civet Russ (Viverricula indica), koji je predstavljen na Madagaskar. Glavni neprijatelji: divlje mačke i drugi grabežljivi sisari.

Mungoe s malim zubima vode vrlo tajnovit, zemaljski i noćni životni stil. Vrhunac njihove najveće aktivnosti pada na čas sumraka i mraka. Ove životinje provode dnevne sate u snu na raznim osamljenim mjestima: pod mrtvim krošnjama drveća, u kamenitim pukotinama, pukotinama i drugim prazninama, u grmovima visoke trave.

Pretpostavlja se da mungo prezimuju u junu-julu, mada neke jedinke i dalje ostaju aktivne u ovom periodu. U slučaju opasnosti, falanop bježi ili ostaje nepomičan, skrivajući se. Navodno, mungoi s malim zubima vode samotni život, iako je bilo skupina ovih životinja, ali najvjerojatnije su to obiteljske grupe. Mungoji s malim zubima su teritorijalne životinje koje štite svoje kućno područje, a njegove granice označene su tajnom mirisnih žlijezda.

Razmnožna sezona je u julu-avgustu, mladunci se rađaju u novembru-januaru. Pubertet mladih se događa u dobi od oko godinu dana. Mungo bez zuba - monogaman. Trudnoća traje oko 3 mjeseca, nakon čega ženka rodi 1-2 mladunaca, potpuno prekrivenih krznom i težinom oko 150 g svaki. Iako se bebe rađaju s otvorenim očima, rastu prilično sporo. Međutim, već na treći dan života, mladunci su već u mogućnosti da idu u lov sa svojom majkom. Dojenje u ženki traje do 9 tjedana, a nakon nekog vremena mladić napokon napušta majku i započinje samostalni život.

Mungo s malim zubima rasprostranjen je u cijelom svom rasponu, ali svugdje je rijedak. Na temelju toga, vrsta je uvrštena na Crvenu listu IUCN-a kao vrsta ugrožena u Konvenciji CITES (Dodatak II). Na temelju procjene specijalista, pretpostavlja se da se ukupna populacija malenog zubnog munga procjenjuje na 2500 zrelih jedinki, dok se njihov broj stalno smanjuje. Glavne prijetnje vrstama: fragmentacija dometa, isušivanje močvara, krčenje šuma, lov uz uporabu pasa. Uz to, lokalno stanovništvo plijeni falanjima radi mesa.

Izgled

Životinja je mala, doseže 650 mm u duljinu i to s glavom. Rep naraste do 220 mm. Životinja teži oko 4 kg.

Njuška je izdužena, glava je uska i izdužena. Kratki zubi kanonskog oblika iste veličine živo podsećaju na zube insekatare, ali mungo je mali zub.

Dok se nije utvrdila sličnost mungoa s mungosama, izjednačavala se sa insektivima.

Prehrana i stil života

Aktivan u sumrak i, naravno, noću. Živi na zemlji, tamo lovi. Preferira zemljane gliste, žabe, ptice, glodare. Ne prezirujte i voće.

Falanouk se nalazi u Dodatku 2 CITES-a zbog stalnog opadanja broja uzrokovanog smanjenjem teritorija, lovom i nadmetanjem s hranom sa drugim životinjama.

Pin
Send
Share
Send