O životinjama

Nepali Kalao

Pin
Send
Share
Send


Imena: Sulawes hornbill, Sulawes kalao.

Područje: Indonezija (ostrva Sulawesi, Lembekh, Bud, Muna i togejska ostrva).

Opis: Sulawesky kalao ima veliki dugački kljun oštro savijen prema dolje. U dnu kljuna nalaze se veliki izrastci raznih oblika. Rubovi kljuna s nepravilnim zarezima, vrh kljuna je oštar. Calao je skladna ptica. Prsti su spojeni: drugi i treći prst su spojeni polovinom dužine glavne falange, treći i četvrti prst su 2/3 falange.
Vrat je vrlo snažan. Donji dio grla je bez perja, tirkizne je boje s crnom širokom prugom (kod ženki je ta pruga uža). Glava je mala, rep dug, krila široka, zaobljena, noge kratke.
Ženka Sulawesky kalao nalikuje mužjaku, ali je manje veličine i ima manje razvijene izrasline u podnožju kljuna.
Mlade ptice su obojene kao odrasle, ali nemaju izrastke iznad kljuna. Rast počinje da raste u dobi od 10-13 meseci.
Mužjaci se tope tokom sezone kiša. Kod ženki se toljenje događa tijekom valjenja.

Boja: osnovna boja crna, rep bijeli. Glava i vrat su kremaste boje. Kod odraslih mužjaka potkoljenica je smeđa, a kod ženki crna. Kljun je žut s narančastim prugama na kljunovima. Rast mužjaka je crvene boje, ženke je žute boje. Koža oko očiju je blijedoplava, kapci su tamno plavi, trepavice su tamne, guste. Šarenice oka u mužjaka su narančastocrvene, a kod ženki smeđe. Noge i kandže sulave kalao su crne.

Veličina: raspon krila 7-80 cm.

Težina: mužjaci teže do 2,5 kg.

Glas: vrlo zvučno, slično moćnom lajanju, čuje se na udaljenosti do dva kilometra.

Stanište: tropske nizine i guste zimzelene šume do 1000 m nadmorske visine Drži se u blizini velikih voćki.

Neprijatelji: Sulawes palmin lov na piliće (Macrogalidia muschenbrcoekii).

Hrana: Do 85% ukupne prehrane Sulawesky kalao sastoji se od smokve, koja je dostupna tokom cijele godine. Ostalo su insekti i raznovrsno meko voće.
On praktično ne pije vodu, jer dobija ga iz hrane.

Ponašanje: Većinu vremena sulavezijski kalao provode na drveću. Vodi sjedilački način života.
Kreće se zemljom nespretno, skačući.
Let nije dug. Tokom leta, s vrlo zaobljenim krilima, ptice nosoroga izdaju karakterističan glasan šum, sličan zvuku voza.

Društvena struktura: Kalao nije teritorijalna ptica. Žive u paru, ali često se nalaze velike koncentracije ptica (do 120 jedinki).

Uzgoj: Utičnice mogu biti međusobno vrlo blizu. Često se gnijezdi do 10 para na 1 km 2. Obično se kalao gnijezdi u prirodnim udubinama, ali ako ih nema dovoljno, može napraviti šuplje sa šapama i kljunom.
Sjedeći unutar komore za gniježđenje, ženka zatvara ulaz prljavštinom, zemljom i izmetom. Ostaje samo sićušna rupa mužjaku koji može služiti ženku. Kada inkubiraju jaja, ženka provodi sve vrijeme u gnijezdu. Ženka i pilići mužjaci se hrane nekoliko puta dnevno. Kad se ženka sa pilićima pripremi da izađe iz gnijezda, kljunom gnječi čvrsti kit i on ispada.

Sezona / uzgojna sezona: počinje na kraju kišne sezone - u junu-julu.

Inkubacija: 32-35 dana.

Potomstvo: U kvačilo 2-6 (obično 2-3) bijelih jaja. Kad pilići odrastu, ženka počinje letjeti iz gnijezda i pomaže mužjaku u njihovom hranjenju. U prosjeku, roditelji hrane piliće oko 100 dana. Tada se omladina počinje hraniti samostalno.
Po vrućem vremenu, pilići naduvaju potkožni otvor preko ramena, iza glave i ispod grudi, što ih čini nalik pernatom balonu. Pretpostavlja se da se na ovaj način hlade u zagasitoj i tamnoj udubini. Drugo mišljenje je da je teško izvući takvu pilić iz šuplje iz šupljega, što ga spašava od civete, glavnih neprijatelja kalaoa.

Korist / šteta ljudima: Sulavezijski kalao pomažu u širenju sjemenki iz biljaka i stabala jedući voće i izolirajući sjeme u leglu.Stanovništvo / stanje zaštite: vrste navedene u Međunarodnoj crvenoj knjizi kao vrsta s najmanje briga. Ukupna površina raspona je prilično bolesna - 100.000-100000000 km. Veličina stanovništva nije poznata.
Prepoznate dve podvrste Aceros cassidix: Aceros cassidix cassidix - Togejska ostrva, Sulawesi, Lembekh, Aceros cassidix brevirostris - otprilike. Muna i Bud.
Na jugu od. Sulawesi Sulaweski kalao 1993. godine proglasio je državnom pticom.

Zasluga: Portal Zooclub
Pri ponovnom tiskanju ovog članka aktivna veza na izvor OBAVEZNA je, u protivnom će se upotreba članka smatrati kršenjem "Zakona o autorskom i srodnim pravima".

Pin
Send
Share
Send