O životinjama

Velika, prstenasta ili aleksandrijska papiga Psittacula eupatria

Pin
Send
Share
Send


Veličine u centimetrima prikazani su za referencu i odgovaraju ispisu rezolucije 300 dpi. Kupljene datoteke se pružaju u formatu Jpeg.

¹ Standardna licenca dopušta pojedinačnu objavu slike u ograničenom izdanju kao ilustraciju informativnog materijala ili naslovnice tiskane publikacije,

² Proširena licenca dozvoljava druge namjene, uključujući oglašavanje, pakiranje, dizajn web stranica itd.,

³ Licenca Privatni tisak dopušta upotrebu slika u dizajnu privatnog interijera i za tisak za ličnu upotrebu u nakladi ne većoj od pet primjeraka.

* Paketi slika daju značajne uštede prilikom kupovine velikog broja radova (više)

Originalna veličina: 2598 × 1948 piksela. (5,1 MP)

Cijena navedena u tablici sastoji se od troškova dozvole za korištenje slike (75% ukupnog troška) i troškova fotobank usluga (25% ukupnih troškova). Ovo razdvajanje se očituje samo u fakturama i u završnim dokumentima (ugovori, akti, registri), a u ostatku sučelja foto banke uvijek se plaćaju puni iznosi.

Pažnja! Korištenje radova iz fotobanke moguće je tek nakon njihove kupnje. Svaka druga upotreba (uključujući nekomercijalne svrhe i pozivanje na fotobanku) zabranjena je i kažnjiva zakonom.

Aleksandrija je zvonila papagaj video

Papigica velika ili prstenastaPsittacula eupatria) - Prilično velika papiga, čija dužina doseže 55-58 cm, pri čemu više od polovine pada na rep. Ova vrsta je najveći papagaj među prstenastim ili vratnim papagajima. Boja perja velike prstenaste papagaje je zelena, s smeđe-crvenim mrljama u gornjem dijelu krila. Mužjaci imaju crni "prsten" koji se proteže od donjeg dijela kljuna do sredine vrata, nastavak prstena na gornjoj strani vrata je ružičasto-crvene boje, dio glave u predjelu ovog prstena je plavkasto-sivo-zelene boje. Ova se ogrlica kod muškaraca pojavljuje u 3. godini života, a ženke i mlade ptice uopće ga nemaju. Aleksandrijske papagaje dugo se drže kao ptice u kavezima. Prvi spomenici i crteži s njihovom slikom potječu iz vremena Starog Rima. Ljubitelji ptica ih zaista cijene zbog njihovog nježnog raspolaganja i ljepote. Kao rezultat uzgojnih radova, dobivene su mutacije ove vrste u boji: žuta, bijela i plava.

Distribucija

Distribuirano papagaj aleksander u južnoj Aziji: Indija, Pakistan, istočni Afganistan, Iran, na otoku Šri Lanka, kao i u nekoliko područja jugoistočne Azije (Mjanmar, Vijetnam, Laos). Papagaji nastanjuju gornji sloj prašume i rijetko se spuštaju na zemlju. Kao i svi papagaji, oni su dobri letači, ali obično letiju na malu udaljenost.

Uzgoj

U zidarstvu velike prstenaste papagaje obično 2-4 jajašca veličine golubova. Na njima sjedi samo ženka 23-25 ​​dana, mužjak se u ovom trenutku nahrani i čuva gnijezdo. Pilići se nalaze u gnijezdu 7-8 tjedana, nakon čega ga napuštaju, ali pod starateljstvom su roditelja oko mjesec dana, a potom postaju potpuno neovisni. Izvana izgledaju kao ženka, ali su tamnije boje i na krilima nemaju crveno-smeđe mrlje. Te se mrlje pojavljuju na 15. do 18. mjeseca života, a papagaje postaju spolno zrele za 3 godine. Žive u zatočeništvu 40-50 ili više godina.

Aleksandrova prstenasta papiga (Psittacula eupatria)

Aleksandrova prstenasta papiga (Psittacula eupatria) - ptica porodice papagaja.

Ovo je najveći papagaj među ogrlicama. Dužina papiga sa repom je 45-58 cm, težina: 250 - 260 g.

Boja perja je travnato zelena, kruna - plava nijansa. Na lopaticama ima smeđa mrlja, uska crna pruga na čelu, postoje i crni "brkovi" koji počinju od mandibule i protežu se leđima duž donje ivice obraza. Kod zrelih ptica kljun je velik, svijetlo crvene boje, a kod mladih papagaja mrkva. Šape su sive, osim Psittacula eupatria siamensis, kod ove vrste ptica su žutosmeđi.

Seksualne razlike: mužjaci ove vrste imaju široku „ogrlicu“ koja je na gornjem dijelu vrata ružičasta, a crna („kravata“) sa strana vrata i donjeg dela kljuna. Ženke i mlade ptice nemaju takvu "ogrlicu". Potpunu boju perja ptica stječu u dobi od 18-36 mjeseci.

Stanište Arel: Južna Azija (Indija, Pakistan, istočni Afganistan, Iran, Šri Lanka i Andamanska ostrva, kao i brojna područja jugoistočne Azije (Mjanmar, Vijetnam, Laos)). Aleksandrijska papagaja, zajedno s nekoliko drugih vrsta papagaja, primijećena je u evropskim gradovima, uključujući London i Amsterdam.

Aleksandrijski papagaj nalazi se u raznim staništima, uključujući u vlažnim i suhim šumama, zasađenim područjima, mangrovima i pustinjama (do 900 metara nadmorske visine). Kao i sve ogrlice papagaja, oni su dobri letači, ali obično letiju na malu udaljenost.

Aleksandrijski papagaj jede razno sjeme, pupoljke, cvijeće, nektar i plodove.

U njihovom prirodnom staništu, sezona uzgoja traje od novembra do aprila. U tom periodu ženke postaju vrlo teritorijalne. Obično se 2-4 jaja nalaze u kvači, ženka se inkubira 23-24 dana. Mužjak u ovom trenutku hrani je i čuva gnijezdo. Mladi u dobi od 6 tjedana počinju se prikazivati ​​iz gnijezda, a u 7. tjednu napuštaju ga potpuno. U boji, izgledaju kao ženka, ali nemaju crveno-smeđe mrlje na krilima i njihova opća zelena boja je gušća. U dobi od 18 mjeseci, mladi ljudi imaju crveno-smeđe mrlje na krilima, a u 3. godini života - "ogrlicu" kod muškaraca.

Dugo su se držali poput ptica u kavezima. Prve reference i crteži s njihovom slikom potječu još iz vremena drevnog Rima. Obožavatelji čuvaju ove papige zbog njihovog simpatičnog raspoloženja i lepote. Ima slučajeva da papige ove vrste "pamte" do 100 riječi, ali to je vrlo rijetko, češće su njihove sposobnosti ograničene na 10-15 riječi. U uvjetima zatvaranja ćelija žive prilično dugo (prosječni životni vijek je 40 godina).

Tajland, Mongolija i Iran objavili su markice na kojima je prikazan aleksandrijski papagaj.

Papagajski prstenac Aleksandrov ugrožen je u Pakistanu, naročito u provinciji Pendžab. To se uglavnom dešava zbog gubitka staništa (sječa starih stabala) i krvoprolića. Iako je njihova prodaja u Pakistanu zvanično zabranjena, mogu se pronaći u otvorenoj prodaji na Lahore tržištima.

Status čuvanja: pogled blizu ranjivog položaja.

Blizu ranjivog položaja (blizu pretnje (NT)) - jedna od kategorija Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN, IUCN) u skladu s verzijom 3.1. Do 2001. godine, ova kategorija, zajedno s vrstama kojima je potrebna zaštita (eng. Eng. Conservation Depend), smatrane su podskupinama grupa kategorija niskog rizika.

Naučna klasifikacija

Kraljevina: Životinje
Tip: Hordati
Klasa: Ptice
Red: Papagaji
Porodica: Papagaji
Poddružina: Prave papagaje
Rod: prstenaste papagaje
Pogled: Aleksandrov prsten papagaj

Pogled uključuje 5 podvrsta koje se razlikuju po veličini i nekim detaljima u boji:

  • Psittacula eupatria avensis (Kloss, 1917.)
  • Psittacula eupatria eupatria (Linnaeus, 1766.)
  • Psittacula eupatria magnirostris (Lopta, 1872.)
  • Psittacula eupatria nipalensis (Hodgson, 1836.)
  • Psittacula eupatria siamensis (Kloss, 1917.)

Pin
Send
Share
Send