O životinjama

Audubon: Skunk

Pin
Send
Share
Send


Ostala imena: Skuk s nogovom, Sjevernoamerička Skunk sa nogom

Istočni meksički skunk živi na jugoistoku Teksasa i istočnom Meksiku.

Istočno meksički skunk je najveći sjevernoamerički skun sa najgrubljim krznom među svim skunama. Njuška je izdužena, stožastog oblika. Okrugle kratke uši postavljene su nisko na stranama glave. Ima nos koji je karakterističan za sve svinjske rogove - širok i gol, nejasno podsjeća na svinju. Ženka ima tri para bradavica. Kandže su jake, zakrivljene, dizajnirane za kopanje rupa. Mirisne žlijezde su dobro razvijene. Mužjaci ove vrste su 18% veći od ženki.

Spolja je istočni meksički skun sličan prugasti mekoniji mekija. Na glavi nema bijelu prugu, koju ima Mefitis. Na onim mjestima gdje se nalaze obje vrste, istočno meksički skunk razlikuje se od prugaste čvrste bijele trake koja se proteže leđima duž cijelog tijela. Na jugu, gdje prugasti skun ne ulazi, istočno-meksički skunk ima dvije bijele pruge na leđima. Stomatološka formula I 3/3, C 1/1, P 2/3, m 1/2 = 32).

Boja: Krzno istočnog meksičkog skuna je tvrdo i debelo, dno tijela, glava i noge obojani su crnom bojom, jedna ili dvije bijele pruge su na vrhu tijela. Istočni meksički skunk ima kraći rep od ostalih vrsta. Izvana izgleda poput uobičajenog smeđe kožnog svraba Conepatus mesoleucus. Obje vrste se razlikuju po veličini: istočni meksički skunk je 25% veći. Bijela pruga na stražnjem dijelu meksičke skune je uža, donja strana repa je crna, kraj je bijel, dok je u uobičajenom skunu donja strana repa bijela.

Ukupna dužina tijela se kreće od 44-93 cm, prosječno iznosi 63,6 cm, dok je duljina tijela 40-46 cm, rep je 30-41 cm, prosječna dužina mužjaka je 63,5 cm, a ženke 59,0 cm. Težina: 2-4,50 kg, u proseku. 3,25 kg

Stanište: Naseljava se na raznim mjestima - u šumama, na travnatim ravnicama, u planinskim predjelima (susreću se do nadmorske visine od 4100 m), obalnim nizinama, tropskim gustinama, polu pustinjama, pa čak i u poljoprivrednim područjima. Svugdje je izuzetno rijetka.

Neprijatelji: Poznati grabežljivci: grabljivice, velike mesožderke, neke velike zmije. Očekivano trajanje života u zatočeništvu je 7-8 godina, u prirodi - mnogo manje.

Mesožderke životinje. Malo se zna o prehrani istočnjačkog meksičkog skuna: u njegovom stomaku su pronađeni uglavnom insekti. Ako insekti nisu u izobilju, skune se hrane sitnim sisarima, pa čak i plodom.

Ponašanje istočnih meksičkih skuna je takođe slabo shvaćeno. Uglavnom su aktivni noću, iako su u zimskim mjesecima aktivni i tokom dana. Imaju snažne udove i duge kandže, što olakšava izbacivanje insekata i njihovih larvi iz tla. Kao i druge vrste skuna, istočnjački meksički skunk poznat je po napadima mirisa kada raspršuje neprijatelja koji mu se približava s jakom mirisnom tajnom njegovih analnih žlijezda. Šaroliko kontrastno obojenje skukovog kaputa i uzorka na njemu služe kao znak upozorenja drugim sisarima, mada je njegov prvi odgovor na prijetnju bijeg. No, uplašeni skank, iznenada naiđući na svog protivnika, ustane na zadnje noge i napravi nekoliko koraka naprijed, a zatim padne na sve četiri i zviždaljke. Ako to ne uspije, sljedeći korak je da operite (opečete) zube i zagrizete, ili podignete rep i pošpricate svoju neprijateljsku tajnu neprijateljem, ili kombinirate obje akcije odjednom. Najvećim dijelom oni neutraliziraju predatore, privremeno zasljepljujući napadača mirisnom mošusnom tajnom njihovih analnih žlijezda. Mnoge se životinje brzo nauče držati podalje od boja upozorenja na uzorku krzna skunja.

Društvena struktura: Oni vode samotni životni stil. Pojedinačne parcele su male, u rasponu od 500 hektara do 2,5 km. Ako nedostaje hrane, istočni meksički skunk može se migrirati u druga područja.

Sezona parenja pada od februara - marta. Trudnoća: 2 mjeseca.

Razmnožavanje u istočnom meksičkom skunu događa se na isti način kao u uobičajenom skunk-skunku. Nakon dvomjesečne trudnoće, ženka u prosjeku donese 2-4 mladunaca, jazbina je ili rupa ili druge praznine (razne pukotine, špilje, šuplje krošnje drveća, udubljenje ispod građevina itd.). Ženka ima tri para bradavica, a štenadima pruža mlijeko.

Majka, dok joj je mladost u brlogu, pruža im hranu i nesebično ih štiti. I mladi ljudi čim se rode, čim počnu puzati, već su sposobni izbaciti nekoliko kapi mošusa iz analne žlijezde u slučaju prijetnje njihovom životu.

Nakon otprilike dva mjeseca, mladi ljudi su odbijeni od kuće, prešli su na čvrstu hranu i ubrzo napuštaju den. Mužjaci i žene dostižu pubertet do 10-12 mjeseci.

Skunke su korisne životinje za poljoprivrednike. Jedenjem puno insekata, posebno poljoprivrednih štetočina, pomažu u održavanju malog broja insekata.

Istočno meksički skuni nose patogene bjesnoće koji se mogu prenijeti na ljude ili njihove kućne zjenice. Također, ako se osoba isprska izlučevinim analnim žlijezdama skune, miris može prouzrokovati brojne neugodnosti i nevolje objektu koji je podvrgnut napadu skune.

Vrsta je izuzetno rijetka u prirodi, unatoč tome što se njen raspon procjenjuje na oko 20.000-2.500.000 četvornih kilometara. Istočni meksički skunk naveden je u odjeljku 2 (treba pažljivo nadziranje) Crvene knjige FWS-a. Na osnovu podataka o broju skuna sredinom 1800-ih i sredinom 1900-ih utvrđeno je da je broj stanovnika neprestano opadao, s katastrofalnim padom sredinom 1900-ih. U prirodi nisu viđeni od 1966. godine.

C. leuconotus leuconotus - Meksiko

C. leuconotus texensis (Merriam, 1902) - Teksas. Lokalni naučnici razlikuju potonju vrstu kao zasebnu vrstu, što znanstvena zajednica ne prihvaća.

Urednička licenca

Samo za uredničku upotrebu. Ova se slika ne može koristiti u oglašavanju ili marketingu. Može se koristiti na bilo kojem mediju osim emitovanih medija i omota za štampani medij. Ova slika je za jednokratnu upotrebu samo u određenom kontekstu. Ponovno upotrijebite licencu za dodatno korištenje.

Dodatne informacije pružaju se u našem centru za podršku i u pogledu usluge.

Potrebna su vam dodatna prava ili ste zainteresirani za komercijalnu upotrebu? Kontaktirajte Shutterstock Premier za korporativni pristup.

Pin
Send
Share
Send