O životinjama

AUSTRALNA ECHIDNA (Tachyglossus aculeatus)

Pin
Send
Share
Send


Istorija studija

Australijska ehidna (lat. Tachyglossus aculeatus) je sisavac iz porodice jajašaca. To je jedini predstavnik roda istinske echidne Tachyglossus, ponekad se njegova podvrsta, tasmanski echidna, izdvaja u zasebnu vrstu - Tachyglossus setosus.

Australijsku ehidnu prvi je put opisao 1792. godine engleski zoolog George Shaw (opisao je platypus nekoliko godina kasnije). Emisija mu je dala ime Myrmecophaga aculeata, pogrešno klasificirajući ovu neobičnu dugonogu životinju, ulovljenu u mravljištu, kao proturaditelja. Deset godina kasnije, anatomista Edward Home otkrio je zajedničko svojstvo ehidne i platipsa - kloake, u koju se otvaraju crijeva, ureteri i genitalni trakt. Na osnovu ove osobine izdvojen je jednoprolazni odred.

Echidna je sukcesivno promijenila još nekoliko imena - Ornithorhynchus hystrix, Echidna hystrix, Echidna aculeate, sve dok nije dobila sadašnje - Tachyglossus aculeatus. Njeno generičko ime na grčkom znači "brzi jezik", a vrsta - "bodljikav".

Distribucija

Živi širom Australije, kao i na Novoj Gvineji, Tasmaniji i na otocima smještenim u tjesnac Bass. Stanište su ravnice, vlažne šume, planine, pa čak i gradovi.

Izgled

Izvana životinja ponajviše nalikuje na ježa - cijelo je tijelo prekriveno tvrdim grubim dlakama, a bočne stranice i leđa prošarani su dugim, 5-6 cm, žutim iglicama sa crnim vrhovima. U dužini australijska ehidna naraste do 50 cm, a težina do 7 kg. Rep i uši su toliko mali da su praktično nevidljivi.

Njuška ehidne vrlo je izdužena, dužine do 7,5 cm, a igra izuzetno važnu ulogu u životu životinje, jer joj je vid slabo razvijen, a okolina je poznata uglavnom kroz miris i sluh. Usta, koja su na kraju njuške vrlo mala rupa, nemaju zube, ali imaju lepljiv jezik dug 25 cm.

Nepostojanje zuba nadoknađuje se prisutnošću tvrdih jastučića u stražnjem dijelu usta, oko kojih se trlja hrana. Uz to, zajedno s hranom, zemlja i pijesak ulaze u želudac, koji doprinose konačnom mljevenju plena.

Uzgoj

Echidna živi tako tajno da su značajke njihovog ponašanja i reprodukcije parenja objavljene tek 2003. godine, nakon 12 godina terenskih promatranja. Pokazalo se da se tokom udvaranja, koje traje od maja do septembra (u različitim dijelovima raspona, vrijeme njegovog nastanka varira), ove životinje drže u skupinama koje čine ženka i nekoliko mužjaka. I ženke i mužjaci u ovom trenutku emitiraju snažan mošusni miris, dopuštajući im da se nađu jedni druge. Grupa se hrani i odmara zajedno, na prijelazima koje echidna slijedi u jednom potezu, tvoreći "voz" ili karavan. Ispred je ženka, a slijede muškarci, koji mogu biti 7-10. Sudstvo traje do 4 nedelje. Kad je ženka spremna za parenje, legne, a mužjaci počinju kružiti oko nje, bacajući gomilu zemlje u stranu. Nakon nekog vremena oko ženke se formira pravi rov dubok 18–25 cm. Mužjaci nasilno guraju jedan drugoga, gurajući ih iz rova ​​dok jedan muškarac pobednik ne ostane u ringu. Ako je mužjak bio samo jedan, rov je ravan. Parenje (sa strane) traje oko sat vremena.

Trudnoća traje 21-28 dana. Ženka gradi rupu od legla - toplu, suhu komoru, često iskopanu ispod praznog mravinjaka, termita ili čak ispod gomile vrtnih krhotina pored ljudskog kućišta. Obično u kvačici ima jedno kožasto jaje promjera 13-17 mm i težine svega 1,5 g. Dugo je vremena ostala tajna kako ehidna premješta jaje iz kloake do vreće duda - usta su mu premala za to, a šape nespretne. Vjerojatno, polažući je, ehida se spretno uvija u kuglu, dok koža na trbuhu stvara pregib koji izlučuje ljepljivu tekućinu. Uvlačeći se, zalijepi jaje razvaljeno na stomaku i istovremeno daje vrećici oblik.

Nakon 10 dana izleže maleni mladunčić: dugačak je 15 mm, a težak je samo 0,4-0,5 g. Kad se izleže, razbija ljusku jaja uz pomoć konusa roga na nosu, analognog jajetu zuba ptica i gmizavaca. Oči novorođenče ehidne skrivene su ispod kože, a zadnje noge su praktično nerazvijene. Ali prednje noge već imaju dobro definirane prste na nogama. Uz njihovu pomoć, novorođenče se za oko 4 sata kreće od stražnjeg dijela vrećice prema naprijed, gdje postoji posebno područje kože koje se naziva mliječno polje, ili areola. Na ovom mjestu se otvara 100-150 poraza mliječnih žlijezda, a svaka pora je opremljena modificiranom dlakom. Kada beba stisne ove dlačice ustima, mleko mu ulazi u stomak. Visok sadržaj gvožđa daje ehidnom mleku ružičastu boju.

Mlade ehidne rastu vrlo brzo, za samo dva mjeseca, povećavajući njihovu težinu 800–1000 puta, odnosno do 400 g. Beba ostaje u majčinoj vreći 50–55 dana - do dobi kada ne postanu trnje. Nakon toga majka ga ostavlja u skloništu i dolazi nahraniti svakih 5-10 dana do navršenih 5-6 mjeseci. Dojenje ukupno traje 200 dana. Između 180 i 240 dana života, mlada ehidna napušta rupu i počinje voditi neovisan život. Pubertet se javlja za 2-3 godine. Ehidna se razmnožava samo jednom u dvije godine ili manje, prema nekim izvorima - jednom u 3-7 godina. Ali niska stopa reprodukcije nadoknađena je njenim dugim životnim vijekom. U prirodi ehidna živi da ima 16 godina, rekord dugog života u zoološkom vrtu je 45 godina.

Životni stil

Australijska ehidna može živjeti u gotovo bilo kojem dijelu kopna, bez obzira na krajolik. Njihov dom mogu biti i vlažne šume i sušna područja, planine i ravnice. Ni u gradovima nisu tako rijetki.

Istina, ehidna ne podnosi vrućinu i hladnoću jer nemaju znojne žlijezde. Po vrućem vremenu postaju letargični, a na niskim temperaturama padaju u hibernaciju, a mogu trajati 4 mjeseca. U tom periodu provode svoje potkožne zalihe masti.

Echidna voli jesti dobro i puno jesti. Da bi se to postiglo, mogu prijeći prilično velike udaljenosti bez zaustavljanja i odmaranja koje dnevno mogu dostići 10-15 kilometara.

Echidne su po prirodi usamljene. U skupinama se ujedinjuju tek s početkom sezone parenja, a potom opet razilaze. Oni ne čuvaju svoj teritorij, ne grade trajno sklonište. Echidnas mogu besplatno i slobodno putovati gdje god žele. Svako usamljeno mjesto pogodno je za njih da spavaju i odmaraju, bilo da je riječ o rupi između korijena drveća, pukotini između kamenja, šupljini oborenog drveća itd.

Pomiču se malo nespretno. Ali jako dobro plivaju. Ehidi mogu prelaziti male jezerce.

Prehrana

Hrana za ehidne uglavnom su mravi i termiti koje oni dobijaju, istrljavajući zemlju i termite najezde svojim moćnim kandžama. Ne zanemarujte ove životinje i druge insekte i zemljane gliste. I iako ehidna nema zuba, na stražnjem dijelu njenog jezika nalaze se rogovi zubi koji trljaju po uzavrelom nebu i usitnjavaju plijen. Uz pomoć jezika, ehidna guta ne samo hranu, već i sitne šljunak i čestice tla, koji, upadajući u želudac, služe kao mlinovi za konačno mljevenje plena - slično onome što se događa kod ptica.

Broj

Australijska ehidna uobičajena je u Australiji i Tasmaniji i nije ugrožena vrsta. Manje je pod utjecajem raščišćavanja jer australska ehidna ne nameće posebne zahtjeve za staništa osim dovoljne hrane.

Australijska ehidna i čovjek

Glavna opasnost za to su vozila i uništavanje staništa, što dovodi do fragmentacije područja. Životinje koje kolonisti uvode na plijen su ehidnama, a uvedeni parazit trakulja Spirometra erinaceieuropaei za njih je smrtonosan.

Ehidhini dobro podnose zatočeništvo, ali ne rastu. Samo pet zooloških vrtova uspjelo je dobiti potomstvo australijske ehidne, ali ni u kojem slučaju mlade životinje nisu proživjele do odrasle dobi.

Australijska ehidna prikazana je na kovanici od 5 centi i na komemorativnom novcu od 200 dolara izdanom u Australiji 1992. Echidna Milli bila je jedna od maskota ljetnih olimpijskih igara 2000 u Sydneyu.

KRATAK KARAKTERISTIKE

Australijska ehidna (Tachyglossus aculeatus)

Klasa sisara.
Jedinica je jednopropusna ili ovipositing.
Porodica ehidna.
Rasprostranjenost: Australija, Tasmanija i nizine Nove Gvineje.
Duljina tijela s glavom: 30-50 cm Težina: 2-7 kg.
Hrana: mravi i termiti.
Pubertet: od 1 godine.
Trajanje trudnoće: 16-27 dana.
Trajanje valjenja jaja: oko 10 dana.
Broj mladunaca: 1 prekrivanje.
Očekivani životni vek: do 50 godina (u zatočeništvu i rezervatu prirode).

Pin
Send
Share
Send