O životinjama

Miš sa žutim grlom

Pin
Send
Share
Send


Razlikuje se od prethodnih vrsta u primjetno velikim veličinama. Na grlu ili prsima ova životinja obično ima izrazito oker-žutu mrlju različitih veličina i oblika. Ovaj miš naseljava listopadne šume, preferirajući zgusnute hrastove šume sa gustim podlogom. Ovo je možda najviše „šumovita“ od naših miševa, naseljava se češće od ostalih vrsta kako u prirodnim šupljinama tako i u umjetnim šupljinama ptica. Hrani se uglavnom sjemenkama, žirima i orasima. U zoni mješovitih šuma raspodijeljen je sporadično, iako na nekim mjestima nije rijedak. U zoni listopadnih šuma ovo je uobičajena vrsta.

Distribucija.

Široko lišće šuma Europe od Poljske do Južnog Urala. Označeno u Moskvi (1). U moskovskoj regiji vrsta je registrovana u okrugu Naro-Fominsk (2), na granici okruga Podolski i Čehov, u okrugu Serpukhov i Serebryano-Prudsky (2, 3). Miš sa žutim grlom uhvaćen je svake godine u Institutu za naftu i epidemiologiju Malinki, Ruske akademije nauka, na granici Naro-Fominskog i Podolskog okruga (3).

Značajke biologije i ekologije

Živi u listopadnim i četinarsko-listopadnim šumama, grmlju i vrtovima. Često se naseljava u udubine. Dobro se penje po drveću. Hrani se uglavnom sjemenom drveća i bilje, a jede i insekte. U njemu se nalaze đubriva, sjemenke lipe itd. Daje 2-3 legla godišnje, po 4-8 mladunaca (4).

Pin
Send
Share
Send