O životinjama

Tekst knjige - Mesni golubovi i domaći uzgoji golubova

Pin
Send
Share
Send


Ispred glave i srednjeg repa perje su svijetlosmeđe boje, na ramenima i krilima su crne mrlje, na vratu su ljubičaste boje, a ispod područja uha su crne izdužene mrlje, vrh glave je u pokrivačima plavkasto-sive boje, leteća krila su tamno smeđa s uskom svijetlom obrubom, kljun je malen, crnkasti sa crvenkastom osnovom, grudi vinsko crvene boje sa sivim stranama, trbuh i potkoljenica su preplanuli, periorbitalni prsten je zelenkasto-plav, noge su crveno crvene. Ženska boja šljiva s donje je strane blijeđa. Dužina ptice - 30, rep - 16.5 vidi.

Rasprostranjen je u Sjevernoj Americi od Kanade i Kalifornije do Meksika. Naseljava šume, poljoprivredno zemljište i poplavne reke, zadržava se na drveću, u blizini rezervoara. Ova kornjača je prilično velika ptica, koja je selica ptica selica u sjevernom dijelu raspona, a naseljena ptica u južnom dijelu. Obično ih se lovi na golubove. Samo na Floridi godišnje odstrelje 2,5 miliona životinja. Od toga, seoske jedinke čine 57% svih ptica koje su ubili lovci. Sa Floride, neke plačuće golubice (u prosjeku 1,3%) lete u Alabami, Džordžiju i Sjevernu Karolinu, a ostale ostaju čitavu sezonu lova, u: državi. Zimi, mnogi od njih žive u gradskim parkovima i drugim naseljima. Gnezdenje plavih golubica odvija se u prilično kratkom vremenu. Gnijezda ovih ptica mogu se naći na visokim stablima, oblogama zgrada, ponekad zauzimaju i napuštena gnijezda drugih ptica. Gnijezdo se isprepliće s grana, stabala i stabljika zeljastih biljaka. Inkubacija jaja se javlja 14-15 dana, pilići izleću iz gnijezda u dobi od oko 2 tjedna. Godišnje se pojave 2 - 3 legla. Na kraju sezone gnežđenja formiraju se veliki kampovi plačljivih golubica, koji lete s mjesta na mjesto u potrazi za hranom.

U kućnom zoološkom vrtu ove kornjače brzo savladaju, žive dugo i osjećaju se dobro uz uobičajenu njegu. Ako se drži u ptičici, ova se kornjača lako razmnožava i može narasti do šest uzgoja godišnje. Za uređaj gnijezda, vratni okov je obješen od žičanog okvira ili otvorenih ladica s niskim stranama. Tokom razdoblja hranjenja pilića, odrasloj ptici treba dati, pored zrnaste smjese, meka hranjenja: žitarice, mješavinu mrkve i paprike, parenog ovsa i sitno sjeckanog zelenila.


Dijamantni vrat

Žanr: Kućni ljubimci, dom i porodica

Trenutna stranica: 13 (ukupno knjiga 16 stranica)

Rasprostranjen je u Europi, sjeverozapadnoj Africi, Turskoj, Iraku, Iranu, Afganistanu, Himalaji, Kini. Na sjevernom dijelu raspona to je ptica selica, u ostalom je naseljena ptica.

Na teritoriji naše zemlje vykhir zime u Zakavkaziji, u centralnoj Aziji, a ponegdje ostaje i u Moldaviji. Naseljava listopadne, četinarske i mješovite šume. Pored toga, u zapadnoj Evropi živi u gradskim parkovima.

Nakon dolaska sa zimovališta (ožujak - travanj), vjahiri se zadržavaju u malim jatima, zatim se rastaju u parove, zauzimaju gniježđare i počinju graditi gnijezdo, koje je izgrađeno od tankih grana raznih vrsta drveća na visini od 3-4 m. Gnijezdo se postavlja između dvije ženke u blizini deblo i predstavlja rastresitu, poprilično nasumičnu gomilu grana kroz koje su jaja vidljiva odozdo. Prvo se kvačilo pojavljuje u aprilu ili početkom maja, drugo - sredinom jula. Mržnja traje 17-18 dana, u kojima sudjeluju obje ptice. Tijekom cijelog razdoblja gniježđenja, mužjaci se često hlade i vrše trenutne letove, mašući krilima u zraku i, kao da, vijori pred ženkama. Tokom hlađenja, lako je prići sa vođom sa pištoljem, a braonci ga često koriste, osuđujući gnijezdo sa jajima ili pilićima na smrt. Vakhir ne podnosi anksioznost tokom izmuljenja i hranjenja pilića, a u strahu to zauvijek baca gnijezdo. Ako se osoba slučajno nađe u blizini gnijezda, nemojte uznemiravati pticu i zaustavite goluba da sjedi na njenim jajima. Pilići lete iz gnijezda u dobi od 30 dana i okupljaju se u jata, a stare ptice nastavljaju do sljedećeg zaključka pilića.

Omiljena hrana vjahira su sjemenke četinjača, koje su često napunjene zmajem. Te sjemenke skupljaju ne samo na zemlji, već i peckaju iz otvorenih jelenih jela. Vahir takođe jede sjemenke zeljastih biljaka, bobice, puževe i gliste.

Masa vahira varira ovisno o dostupnosti hrane i njenom sastavu. Prosječna masa mužjaka u periodu seksualne aktivnosti je 510 g. U to vrijeme hrani se uglavnom klijavim sjemenkama biljaka. Tijekom razdoblja rasta, cvjetanja i na početku zrenja žitarica masa goluba smanjuje se za 35 g, zatim tijekom zrenja žitarica i berbe, masa se povećava, ali ne vraća u prvobitnu vrijednost. Tijekom razdoblja seksualne depresije, počevši od listopada, vyahiri opet dobijaju na težini, pogotovo kada se aktivno hrane žeravima i bukovim orasima: mužjaci - u prosjeku do 526 g, ženke - do 516 g. Ovakvom dijetom debljanje je posebno uočljivo kod žena. Do jeseni vyahiri formiraju jata uobičajena za mlade ptice koje se često hrane pokošenim livadama i obrađenim poljima, prikupljajući pale zrno pšenice ili drugo sjeme kultiviranih biljaka. Od golubova naše faune, samo vyakhir može naškoditi poljoprivredi. Usjevi žitarica i grašak najčešće su oštećeni jatima vyahhirei. Oštećenja povrća su obično lokalne prirode. Primijećeno je da veličina štete na usjevima uvelike ovisi o dostupnosti prirodne hrane. Neznatan prinos borovnica, kupina i drugih krmiva određuje koncentraciju vijakera u poljima, gdje tih godina nanose značajnu štetu žetvi žita. Suprotna slika je promatrana s obilnom berbom prirodnih krmiva, kada vyahiri nanose malo štete na usjevima.

Stoga bi se tokom invazije golubinjaka na poljoprivredna polja, radi smanjenja štete, trebao otvoriti lov na ove ptice ranije nego inače.

Uhvaćeni vyahiri uskoro postaju pitomi i žive godinama u zoološkom vrtu. Treba ih čuvati u avijaciji, u kavezu se brzo tove. Sa drugim vrstama golubova, vyahiri se obično dobro slažu. Na otvorenom pasmina avijara. Inače održavanje, njega i hranjenje isti su kao i domaći golubovi.

Smeđi golub (C. eversmanni)

Smeđi golub izgleda poput divljeg plavkastog goluba, ali je manji i ima tamno, škriljasto-sivo perje s jakim dodatkom smeđe nijanse na prednjem dijelu leđa, ramena i krila. Kljun mu je tamno siv sa žućkastim vrhom.

Rasprostranjen je u središnjoj Aziji, Pakistanu, Afganistanu, sjevernoj Indiji. Gnezdilišta su razna (grmlje, udubine, napuštene ljudske zgrade, bunari i dr.), Ali preferira plantaže drveća, posebno nasadi starih brijanja, platanja, grmlja ili stabla topole. Često se gnijezdi u kolonijama, ponekad zajedno s cezarima, ali broj ptica u njima nikada nije značajan. Gradove i velika sela izbjegavaju ptice. Sezona gniježđenja počinje u aprilu, a završava u julu.

Ptica odlaže jaja na dno udubine ili ukopa bez ikakvog legla. Obično imaju 2 legla godišnje.

Glavna hrana su pšenica, šafran, lucerna, korov i sjeme puževa, ali posebno vole biljke divljih lišća.

Tamnoputi golub (C. picazuro)

Glava i vrh grudi su vinsko crveni, s mat finišom, dno grudi i trbuh su blijedo crveni. Na vratu, vratu i oko očiju postoji „ljuskasti“ uzorak od bijelog i sivog perja s crnim obrubima. Gornji dio je siv, na leđima i krilima nalazi se „ljuskavi“ pero uzorak s tamnim obrubom. Bill je taman, krugovi očiju su karmin-crveni. Noge su crvene. Dužina ptice je 37,5 cm, rep je 11,5 cm. Živi u Južnoj Americi, naseljava šume, a ponekad se pojavljuje na otvorenim površinama sa slobodno stojećim drvećem. Drži se u paketima. Glavnu hranu čine sjemenke biljaka, otpad od hrane, raznovrsno svježe zelje. Ptice se gnijezde na drveću, gnijezde se na ženki na visini od 5 m. Sezona gniježđenja traje od novembra do decembra.

U zoološkom vrtu živi dugo i pasmine. Prilikom hranjenja pilića preporučuje se tamnoputi golubovi da im daju meku hranu: proso ili pirjano kuhana kaša i jaje, sitno sjeckano povrće i svježe bilje. U normalnim vremenima treba ih hraniti smjesama zrna za domaće golubove.

Real golubice (streptopelija)

Rod sadrži 17 vrsta vrlo raznolikih ptica. Oni su manji, vitkiji od pravih golubova, imaju malu glavu, duga krila i rep koji je vrlo zaobljen i sa bijelom prugom na kraju. Kljun je dugačak, ravan. Šljiva je obično smeđe-pješčane ili ružičasto-sive boje, većina vrsta ima prsten oko vrata koji je ukrašen ovim pticama, crne je boje ili se sastoji od ljuskavog perja na stranama vrata, noge su crvene, relativno duge, pogodne za hodanje po zemlji.

Sve vrste pravih kornjača - nepretenciozne ptice, dobro se osjećaju u zoološkom vrtu, mogu u njemu dugo živjeti (do 20 godina), i brzo se ukroćuju. Oni se toliko navikavaju na osobu da ga prepoznaju čak i nakon dužeg odsustva. Ove su ptice vrlo elegantne, lijepe, ugodnog raspoloženja, a njihovo blago hlađenje oživljava gradski stan i diverzificira život osobe. Sve ove prednosti golubovih oraščića razlog su velike popularnosti među amaterima - kada uđu u zoološke prodavaonice, oni se brzo rasprodaju.

Sve vrste pravih kornjača u domaćim zoološkim vrtovima dobro se množe. Jedna od vrsta, naime smijeh kornjače, pripitomljen je ljudima i ima nekoliko sorti dobivenih uzgojem u zatočeništvu. Za gnijezdo se koristi kutija, koja je obješena u kutu ptičara, gdje se vuku grane i oštrice trave, na ovo leglo se polažu jaja. Treba ih hraniti na isti način kao i domaće golubove.

Obična kornjača (St. turtur)

Glava je plavkasto-siva, leđa su bundasto smeđa s velikim ljuskastim uzorkom na krilima i plava su. Na vratu su poprečne crne i bjelkaste pruge, kljun je tamno siv, golub, prsa i prednji dio trbuha su sivkasto-ružičasti, ostatak je svjetliji, rep je dugačak, u obliku pahulje s bijelom prugom. Duljina ptice je 28–29 cm, rep 11–12 cm, šljokica ženke je blijeđa; mlade ptice nemaju pruge na vratovima.

Ovi golubovi uobičajeni su u gotovo cijeloj Evropi, centralnoj Aziji, sjevernoj Africi i Kazahstanu. Obitavaju listopadne, mješovite šume, šumske stepe, a u stepkama i pustinjama žive u riječnim dolinama i antropogenim predjelima. Oni dolaze u srednju traku naše zemlje u maju. Sezona gniježđenja je produžena, dok neke ptice već imaju piliće, dok druge tek počinju graditi gnijezdo. Za vrijeme udvaranja ženka, mužjak emitira nježnu i ugodnu monotonu toplinu, koja se sastoji od zvukova "tur-turr". Istovremeno, navlači vrat i lagano spušta glavu. Ako priđete bliže, možete čuti kako trenutni mužjak lagano klikne između hlađenja.

Obična kornjača gnijezdi se na rubovima šuma, šiljaka, bresta i drugih šumskih sastojina. Gnijezdo ptica izgrađeno je od grmlja i biljaka, postavljajući je na drveće ili u grmlje. Zidarstvo se sastoji od dva bijela ili krem ​​boje jaja koja izležu obje ptice 13-16 dana. Roditelji su jako vezani za piliće i ne napuštaju gnijezdo, čak ni u slučaju opasnosti. 20-21. Dana, pilići dobro lete, postaju neovisni i, napuštajući područje gniježđenja, okupljaju se u neovisnim jatima od 7-10 jedinki. Na jugu zemlje obične golubice imaju vremena da tokom ljeta naprave 2 uzgona.

Glavnu hranu čine sjemenke različitih biljaka, uključujući drveće (bor, smreka, breza, jelša itd.), Kao i bobice, sitni mekušci i insekti. U proljeće i ljeto hranu traže na livadama, pašnjacima, obalama rijeka, a nakon zrenja hljeba - na poljima pšenice, konoplje, heljde ili prosa. Obični kornjače zrna iz ušiju i panike ne klijaju, već ih skupljaju samo na zemlji. Do jeseni se usredotočuju na usjeve suncokreta, klijaju sjeme iz košara i zajedno sa golubicama koje su odletjele iz sjevernih područja raspona nanose vidljive štete na poljima suncokreta. Međutim, obična streptopelija ne može se smatrati štetnim pticama, jer one imaju mnogo više koristi za uništavanje sjemena korova nego što oštećuju usjev suncokreta. Obične kornjače brzo se naviknu na nove životne uvjete, postanu pitome i pripadaju ugodnim kućnim pticama. U ograđenom prostoru se može uzgajati.

Velika golubica (St. orientalis)

Boja šljiva slična je boji obične golubice, ali veličina velikog vrata je mnogo veća, vrat je smeđe-pepeljast, čelo pepeljasto-plavo, plavkasto-siva boja integriranog perja na donjem dijelu trbuha, a rep je taman, kljun je na vrhu svijetliji. tamnocrveni, periorbitalni prsten tamno ljubičaste boje

Rasprostranjen je u južnom dijelu Sibira, Transbaikaliji, na Dalekom istoku. U otvorenom pejzažu naseljava šume raznih vrsta i velike šumske pojaseve. U planinama živi do nadmorske visine od 4000 m. Migratorna ptica. Gnezdi se obično u šumama s gustim podrastom i rastom, kao i na obalama rijeka i jezera prekrivenih drvećem. Gnijezdo je masovnije od onog ostalih kornjača, izgrađenog od grana i tankih grančica, smješteno nisko na grani drveća. Tokom razdoblja neplodnosti ptice se drže u malim jatima. Glas grlića grla, basa, grub, daleko se čuje naokolo i pomalo nalikuje hlađenju vrtloga.

Prstenasta doza (St. decaocto)

Glava, vrat i prsa su ružičasti, leđa smeđe-siva, vrat crni, obrezan bijelim, polusatom, mlade ptice nemaju ogrlice oko vrata, rep je vrlo širok s bijelom prugom, kljun je taman, noge su ljubičaste. Dužina ptice je 30 cm, rep 14-16 cm.

Živi u jugozapadnoj i južnoj Aziji, posljednjih nekoliko desetljeća golubasta golubica počela se aktivno naseljavati i naseljavati gotovo cijelu Europu, pojedinačne ptice zabilježene su u Voronežu, pa čak i Moskvi. U srednjoj Aziji ova se vrsta pomiče i prema sjeveru, a sada je ova kornjača dosegla i Kazalinsk i Chimkent.

Prsten golub živi u naseljima i poljoprivrednim krajolicima. Vrlo lakovjerna, hrani se u neposrednoj blizini kuća, skupljajući truplo ili jede hranu zajedno s domaćim golubima. Kod ptica koje žive u ruralnim područjima u hrani prevladavaju žitarice (do 95%), kao i bobice, koštunjavo voće (trešnje, trešnje, drveće trešanja) koje su pale na zemlju.

Mjesta za noćenje obično postoje dugi niz godina. Njihova rasprostranjenost u ruralnim područjima, a posebno u gradu, određuje se u većoj mjeri postojanjem starih stabala sa zatvorenim krošnjama (bor, smreka i dr.) Nego iz prehrambenih resursa. U većini mjesta kornjača je sjedilačka, u sjevernijim regijama ptica selica. S početkom kasne jeseni u južnijim dijelovima raspona povećava se broj golubova golubica ne samo zbog mladih ptica, nego i zbog dolaska ptica selica.

Prsteni golubovi uređuju gnijezda na drveću, vijencima i balkonima kuća od grančica i suvih stabljika zeljastih biljaka. Kopča od 2 jaja žućkasto-bijele boje,

Ptice daju 3-4 legla godišnje. Primjećeno je da mužjak štiti ženku od drugog mužjaka samo dok ne položi prvo jaje. Nakon toga provodi manje vremena sa ženkom i više se uključuje u prikupljanje hrane. Tako mužjak jamči očinstvo i smanjuje mogućnost uzgoja stranih pilića.

Prekrasan i lakovjeran prstenast vrat ukrašava i revitalizira naše gradove i zaslužuje zaštitu.

Mala golubica (St. senegalensis)

Pljuskovi glave i donje strane tijela sivkasto su ružičaste boje, na stranama su crvenkasto-crne mrlje, kljun je crn, leđa smeđa i pijeska, ženka ima svjetliju boju glave, vrata i grudi. Mlade ptice imaju ravnomjerniju boju glave, vrata i leđa - od žućkaste do ružičaste.Dužina ptice je 24–28 cm, rep 11–12 cm, rasprostranjena je u Turskoj, Afganistanu, Uzbekistanu, južnom dijelu Turkmenistana i Kazahstanu. Afrička podvrsta malog vrata ima nešto drugačiju boju s prevladavanjem sivih tonova i veću.

Ovaj stanovnik naselja uživa zaštitništvo čovjeka i u svom načinu života podsjeća na druge kornjače.

Hrani se sjemenkama biljaka i zbog prehrane ljudi. U zoološkom vrtu, prstenasta i mala streptopelija dugo žive, razmnožavaju se i dobro se osećaju na zrnatom mešavinom prosa, ovsene kaše, repice i drugih sitnih semenki. Osim toga, treba im dati svježe zelje (salata, drvene uši, lišće maslačka i dr.) I brašno crve.

Madagaskarska kornjača (St. pictrata)

Glava je plavkasto siva, vrat i prsa su tamno ružičaste. Na vratu je crnoplavi uzorak mrlja, leđa i vrh krila su crvenkasto ljubičasti, na krilima je tamno smeđa mat mrlja, rep je bijel, kljun je na kraju plavkasto-siv, baza je ljubičasta, prsten oko očiju je ljubičasto-crveni, noge su crvene mat nijansa. Ženka ima svjetliju boju glave, vrata i grudi. Mlade ptice imaju ravnomjernu žućkastu ili ružičastu boju glave, vrata i leđa. Dužina ptice je 24–28 cm, rep 11–12 cm.

Rasprostranjen je na Madagaskaru i okolnim malim otocima. Na stjenovitim otocima i koralnim grebenima arhipelaga na Sejšelima nekada je postojala podvrsta - kornjača Sejšela s crvenom glavom i leđima. Sada endemska podvrsta postoji u svom čistom obliku samo na dva mala ostrva, na ostalim mjestima svog bivšeg raspona je nestala, jer se miješala s nazivima vrsta aklimatiziranih ovdje - madagaskarskom golubom.

Madagaskarska kornjača drži se između zaglavljenih grmlja i samostojećeg drveća, gdje na tlu traži sjeme biljaka, voli koprivu i često korača među voćem odloženim za sušenje. U kvačilu 2, ponekad 3 sjajna bijela jaja. Ostale su ptice vrlo slične ostalim kornjačama ove grupe.

U zoološkim vrtovima ih uzgajaju od 1907. Održavanje i njega jednaki su kao i za male golubice.

Kornjača koja se smije (St. roseogrisea)

Glava, vrat, prsa i trbuh su bež žuti, leđa i krila su tamnija, krajevi su škriljevo sivi, vrat ima crno-belu ogrlicu u obliku polukruga, kljun je crn, noge crvenkaste. Mlade ptice bez ogrlice. U kućnom su obliku umjetne selekcije uzgajane ptice žute i čiste bijele boje. Dužina ptice je 26 cm, rep 13 cm.

Živi u sjevernoj Africi, nastanjuje suve stepe porasle trnjastim grmljem, u blizini vodenih tijela. Ova kornjača zvuči vrlo slično hlađenju obične kornjače, ali nalikuje smijehu, po čemu je i dobila ime. U potrazi za sjemenom divljih i kultiviranih biljaka, ona trči tlom po ulicama seoskih sela, u blizini skladišta žita. Gnijezda su raspoređena u grmlju ili na drvetu grančica i finog četinara. Zidar se naizmjenično izvlači obje ptice u trajanju od 2 tjedna. Pilići su prekriveni rijetkom bijelom pahuljicom, no već trećeg ili četvrtog dana imaju perje muha i repa, 16.-18. Dana se u potpunosti peraju i uskoro lete iz gnijezda.

U zoološkom vrtu žive dugo i ne samo domaće ptice, nego i divlje ptice dobro razmnožavaju. Oni su nepretenciozni, zadovoljni su bilo kojom smjesom žitarica uz dodatak sitno sjeckanog svježeg bilja. Ljeti ih je najbolje držati u zatvorenom prostoru sa smrekom, borom ili podmlatkom. S početkom hladnog vremena ptice bi trebalo prebaciti u zatvoreni ptičar, jer se pri niskim temperaturama osjećaju loše i sjede uz svoje jezike. Ako je kavez na otvorenom sa zagrijanom šupom, onda se u takvim prostorijama topovi mogu držati tokom cijele godine. Kornjače koje se smiju mirno žive s drugim pticama. Uz to, vrlo su brižni roditelji, pa ih se može koristiti kao "dadilje" za hranjenje pilića drugih vrsta golubova.

Duvetail s kratkim repom (St. tranguebarica)

Gornja strana perja je crvenkastosmeđa, donja je vinsko crvena, glava i vrat su plavkastosivi, grlo je svjetlije, ogrlica je crna u obliku polukruga, potkrovlje je bijelo, kljun je crn. Ženka je manja od mužjaka i više je smećkasta. Dužina ptice je 22 cm, rep 9 cm.

Rasprostranjen je na poluostrvima Hindustan i Indokina i na sjeverozapadu Kine. Naseljava šume i kulturni pejzaž. Glavna hrana su sjeme raznih biljaka. Gnijezda grade visoko na drveću. Golubica sa kratkim repom ne podnosi faktor anksioznosti i baca gnijezdo nakon čestih pregleda. Izležavanje traje 14 dana, pilići napuštaju gnijezdo u dobi od 11 dana.

Ova kornjača je vrlo stidljiva, rijetko živi u zoološkom vrtu. Ptica je vesela, pokretna, pa je ne može držati u kavezu ili u ptičaru s drugim pticama, posebno malim, što ih nemirno plaši. Uređaji za gniježđenje (kutije, košare ili žičane osnove) pričvršćeni su za čvorove, stablo ili u kutu zatvorenog ograde na najmirnijem mjestu, gdje ih se ne bi uznemirivali dok izvaljuju jaja. Glavna hrana za životinje je zrnasta smjesa (proso, pšenica, zobena kaša, malo maka, repice, sjeme kanare) i svježe bilje. Zimi se golubovi čuvaju na temperaturi od 18-25 ° C.

Spotted Streptopelia (St. chintnsic)

Glava je siva, čelo je svetlo sivo, na stražnjem dijelu glave je vinsko crvena mrlja s mat nijansom, vrat je široki crni polukrug s bijelim "kapljicama", grlo i prsa su vinsko-ružičaste boje, žutosmeđi cvijet, kljun je crn, gornji dio tijela svijetlo smeđi, donji trbuh tijaran, noge mat ružičaste. Neke podvrste na leđima i krilima imaju bijele mrlje na svijetlo smeđoj pozadini. Dužina ptica - 32 cm, rep - 15 cm. Rasprostranjena je u Južnoj Aziji.

U Kaliforniji, Australiji i na Havanskim ostrvima uveo je čovjek, ali divljak. Naseljava šume, parkove i vrtove. Gnijezda lete na nadmorskoj visini od 3-5 m. Spojka 2 bijela sjajna jaja. U zoološkom vrtu dobro živi na zrnu mješavine bilo kojeg sastava i lako se razmnožava.

Kukavice od kukavice (Macropygia)

Skupina ptica karakterističnog oblika tijela kukavice. Šljiva se obično sastoji od pruga ili točkica na preplanuloj pozadini. Rep je stepenast ili pahuljast oblik, čija su srednja pera posebno dugačka i široka. Rasprostranjeno (8 vrsta) u jugoistočnoj Aziji, od Himalaja do Salomonovih ostrva i istočne Australije. Glavna hrana su sjemenke biljaka, sitno voće i bobice koje iskidaju sa drveća, poput golubova koji jedu voće. U zatočeništvu su retki. Održavanje i njega su isti kao i za golubove koji jedu voće. Grlo kukavice treba se hraniti sočnim voćem, bobicama uz dodatak zrnaste smjese (proso, kanola, zobena kaša, sjeme kanarinca).

Malajska ili prugasta pruga (M. unchall)

Pluta prednjeg dijela glave i grla je žućkasto smeđa, vrh glave i vrata je siv s ružičastim tonom, ostatak vrata i prsa mat ružičast, kljun je crn, prsten oko očiju plavkasto-siv, leđa i krila kestenjasti su crnim prugama, trbuh i potkrovlje su žućkasti -raslovljeni, na repu perje su plavkasto-sive boje sa širokim poprečnim crnim prugama. Nešto je veće veličine od golubice koja se smije. Naseljava gorje od istočne Indije do jugozapadne Kine i južno do Jave. Glavna hrana su sjemenke biljaka, plodovi, bobice i drveni pupoljci. Gnijezdo obično leti nisko od zemlje na vodoravnim granama drveta, to je ravna platforma napravljena od grana.

Plač ili Karolina Streptopelia (Zena>)

Plačući, ili Karolina Streptopelia. Ispred glave i srednjeg repa perje su svijetlosmeđe boje, na ramenima i krilima su crne mrlje, na vratu su ljubičaste boje, a ispod područja uha su crne izdužene mrlje, vrh glave i prekrivajuća krila su plavkastosiva, leteća krila su tamno smeđa s uskom svijetlom obrubom, kljun je malen, crnkasti sa crvenkastom osnovom, grudi vinsko crvene boje sa sivim stranama, trbuh i potkoljenica su žućkasto-smeđe boje, perorbitalni prsten je zelenkasto-plav, noge su muhe crvene. Ženska boja šljiva s donje je strane blijeđa. Dužina ptice je 30, rep - 16,5 cm.

Plač kornjače je uobičajen u Sjevernoj Americi, od Kanade i Kalifornije do Meksika. Naseljava šume, poljoprivredno zemljište i poplavne reke, zadržava se na drveću, u blizini rezervoara. Ova kornjača je prilično velika ptica, koja je ptica selica koja se kreće u sjevernom dijelu raspona, a naseljena ptica u južnom dijelu. Obično ih se lovi na golubove. Zimi, mnogi od njih žive u gradskim parkovima i drugim naseljima. Gnezdenje plavih golubica odvija se u prilično kratkom vremenu. Gnijezda ovih ptica mogu se naći na visokim stablima, oblogama zgrada, ponekad zauzimaju i napuštena gnijezda drugih ptica. Gnezdo od Carolina kornjače napravljeno je od grana drveća i stabljika zeljastih biljaka. Inkubacija jaja se javlja 14-15 dana, pilići izleću iz gnijezda u dobi od oko 2 tjedna. Godišnje se pojave 2 - 3 legla. Na kraju sezone gnežđenja formiraju se velika jata plavih golubova, koji lete s mjesta na mjesto u potrazi za hranom.

U kućnom zoološkom vrtu plačuće golubice savladaju brzo, žive dugo i osjećaju se dobro uz uobičajenu njegu. Ako se drži u ptičici, ova se kornjača lako razmnožava i može narasti do šest uzgoja godišnje. Za uređaj gnijezda, vratni okov je obješen od žičanog okvira ili otvorenih ladica s niskim stranama. U razdoblju hranjenja pilića odrasle karolinške golubice, pored mješavine žitarica, treba dati i meku hranu: žitarice, mješavinu krekera, pari zob i sitno sjeckanu zelje.

Golubovi i prevencija njihovih bolesti. A. I. Rakhmakhov, B. F. Bessarabov (Moskva, Rosselkhozizdat, 1987)

Pin
Send
Share
Send