O životinjama

Zebra Amadina (Taeniopygia guttata)

Pin
Send
Share
Send


Porodica Astrilde - Estrildidae

Astrilidi su porodica pjesmica iz reda Passeriformes. Žive u Africi, Indiji, jugoistočnoj Aziji, južnoj Kini, Australiji, na ostrvima malejskog arhipelaga i Okeanije. Imaju male i srednje veličine, duljina tijela - 8-17 cm. Razlikuju se u svijetlim bojama. Hrane se sjemenkama raznog bilja, neke vrste - insektima. Astrildejci su već dugo popularni među ljubiteljima ptica zbog svog egzotičnog izgleda i ugodnog pjevanja. Najbolji pjevači smatraju se tigrovim astrildima i cehovskim amadinima.

Zebra amadina dobila je ime po kombinaciji crnih i svijetlih pruga na grudima. Prirodno stanište zebra amadina pokriva cijelu Australiju, s izuzetkom najsjevernijih i južnih regiona ovog kontinenta. Živi na ravnici, obrasloj travom, sa samotnim grmljem i drvećem, voli da se naseljava u blizini vode. U razdoblju neplodnosti se ujedinjuje u jata, praveći male migracije. Hrani se sjemenkama bilja i drugih biljaka, skupljajući ih na zemlji.

Gnijezdo u obliku boca izgrađeno je od biljnih vlakana i sijena, iznutra oblaganje perom. U kvači 3-6 jaja bijele boje sa zelenkastim nijansama. U suši ptice se gnijezde jednom godišnje ili se uopće ne gnijezde, ali u povoljnoj godini gnijezđenje se ponavlja mnogo puta. Nakon odlaska pilića iz gnijezda, roditelji i dalje žive u njemu. Par ostaje do smrti jednog od partnera. Zebra amadine karakteriše brzi pubertet. U prirodi se njihova reprodukcija primjećuje u dobi od šest tjedana.

Zebra amadina jedna je od najomiljenijih kućnih ptica. U Evropu je uveden s australijskog kontinenta krajem 19. stoljeća, a zatim je pripitomljen. Za relativno kratko razdoblje pripitomljavanja (oko 100 godina) uzgajane su mnoge umjetne pasmine i boje, ali prirodna boja amadina zebre ostaje najljepša i najspektakularnija.

Porijeklo pogleda i opisa

Foto: Zebra Amadina

Ove su ptice prvi put opisane i klasificirane tek krajem 18. vijeka, kada su istraživači stigli do Australije, rodnog mjesta zebra amadina. Ali naravno, zebra amadini, kao vrsta, formirana su prije nekoliko hiljada godina i prilično su prilagođena sušnoj klimi australijskog grma. Fosilizirani ostaci Amadina potječu iz II milenijuma prije naše ere, a već u toj dalekoj eri ove su ptice izgledale potpuno isto kao i sada.

Video: Zebra Amadina

Po veličini i težini, Amadini su male ptice, najviše podsećaju na uobičajenog ruskog vrapca. Međutim, zebra amadini imaju nekoliko karakterističnih osobina koje ga razlikuju od drugih ptica ove vrste.

  • veličina zebre amadine ne prelazi 12 centimetara,
  • težina je oko 12-15 grama,
  • raspon krila veličine 15 centimetara,
  • ptica živi oko 10 godina, ali u dobrim uslovima može živjeti i do 15 godina,
  • sićušna okrugla glava
  • mali ali debeli kljun. Kod mužjaka je svijetli koralj, kod ženki narandžasti,
  • šape su male, idealne za sjedenje na granama drveća,
  • perje zebra amadina je vrlo šareno i često ima 5-6 različitih boja.

Ovu vrstu ptica odlikuje vedrina i ljubav prema životu. Njihovi zvučni i veseli tresovi mogu bilo koga razveseliti. Pljusak zebre amadine je gust, perje je kratko i čvrsto pritisnuto na tijelo. Obrazi ptice imaju boju zrelog kestena, ali grudi i vrat imaju prugasti zebrasti uzorak. U pravilu je amadin trbuh bijel, a noge blijedo narandžaste.

Izgled i karakteristike

Foto: Kako izgleda zebra amadina?

Zebra amadine smatra se jednom od najljepših u obitelji prolaznika. Njihov izgled ne zavisi samo od podvrsta kojoj pripadaju, već i od područja u kojem žive. Zebra amadine podijeljena je u dvije podvrste: kopno i ostrvo. Ploče kopna žive širom Australije, s izuzetkom najudaljenijih i suhih regiona kontinenta, gde jednostavno nema vode.

Ostrvska zebra amadina živi na gotovo cijelom arhipelagu otoka Sunda. Prema jednoj verziji, ptice su stigle tamo, samostalno leteći nekoliko stotina kilometara od Australije. Prema drugoj verziji, tamo su ih doveli drevni mornari i stotinama godina su se u potpunosti prilagodili životu na malim, egzotičnim otocima. Na ostrvima Timor, Sumba i Flores živi značajna populacija zebra amadina.

Po svom izgledu, zebre amadini najviše podsjećaju na vrapca jarke boje. A ako su leđa, glava i vrat pepeljasti ili sivi, onda su obrazi jarko obojeni i dobro se ističu na sivom šljokicu. Bijelo perje na trbuhu daje pticama elegantan izgled, što ga čini vrlo lijepim i privlačnim.

Vrijedno je napomenuti činjenicu da se ostrvske i kopnene podvrste razlikuju jedna od druge. Kontinentalni zebri amadini su nešto veće veličine, žive u ogromnim školama (do 500 jedinki) i mogu bez vode nekoliko dana. Zauzvrat, stanovnici otoka su manji, žive u jatima od 20 do 30 jedinki i mnogo su osjetljiviji na nedostatak vode.

Empirijski je dokazano da je obojenost ptice u direktnoj vezi s njenim karakterom. Dakle, amadini u čijim se šljivama nalazi crvena boja imaju drhtav karakter i često se svađaju. Zauzvrat, ptice koje susreću crne ptice su znatiželjnije. Oni su prvi koji su poletjeli do hranilišta i prvi koji su istražili nove teritorije.

Zanimljiva činjenica: Omjer broja kopnenih i otočnih ptica je oko 80% / 20%. Amadini kopnene zebre mnogo su češći i najčešće se uzgajaju kod kuće. Ostrvo Amadins smatra se egzotikom i u pravilu se ne nalazi među ljubiteljima ptica. Možete ih vidjeti samo posjetom otocima Sunda.

Gdje živi zebra amadin?

Foto: Zebra Amadina u prirodi

Uprkos vrlo lijepom izgledu i elegantnom izgledu, ambradini od zebre vrlo su izdržljivi i nepretenciozni. Radije se gnijezde na prostranim ravnicama s rijetkim usječenim drvećem, na periferiji velikih šuma i u australijskom grmlju, obrastao visokim grmljem.

Preduvjet za gniježđenje zebre amadine je prisustvo vode. Ptice trebaju imati nesmetan pristup vodi i zbog toga se uvijek naseljavaju u blizini rijeke ili malog jezera. Ptice lako podnose velike temperaturne oscilacije (od +15 do +40), ali gotovo odmah umiru na temperaturama ispod +10 stepeni Celzijusa. Još jedan preduvjet za život amadine je topla klima.

Ptice mogu lako izdržati 5-7 dana bez vode te su sposobne piti vrlo slanu vodu bez štete po svoje zdravlje. Živeći na malim otocima, zebra amadini radije se naseljavaju daleko od mora, jer snažni morski povjetarac sprečava ptice da normalno lete. Gnezde se u dubinama otoka, u blizini izvora vode. Otočni Amadini su manje izdržljivi od kopna na kopnu, ali također mogu živjeti bez vlage nekoliko dana.

U 20. stoljeću ptice su dovedene u Kaliforniju i Portugal, gdje su se odlično uklopile i prilagodile lokalnim vremenskim uvjetima. U svojim se navikama ne razlikuju od kontinentalne zebre insekata i do sada nisu izolovani u zasebnoj podvrsti.

Sada znate gdje živi zebra amadin. Da vidimo šta ova ptica jede.

Šta jede zebra amadin?

Foto: Par Zebre Amadins

U prirodi se zebra amadin hrani pretežno sjemenkama biljaka ili žitarica. Nadalje, ptice se okupljaju u velikim jatima (do 100 komada) i odlaze u ribolov. Uz to, pijesak, pa čak i sitni šljunak, koji potiču pravilnu probavu i pomažu u probavi tvrdih zrna, jedu kao mineralno gnojivo za ptice.

Moram reći da je u prirodnim uvjetima prehrana zebre amadine vrlo ograničena i ptice čitavog života jedu približno istu stvar. Posebno treba napomenuti činjenica da se ptice čak i u razdoblju valjenja ne hrane insektima i ne trebaju im dodatni izvor proteina. Ali kod kuće, prehrana zebre amadine je mnogo bogatija. Zapravo, ovo objašnjava činjenicu da u uvjetima držanja u kavezu ptice žive 1,5-2 puta duže.

Možete hraniti zebre amadine:

  • posebne mješavine za egzotične ptice (koja uključuje proso),
  • meka hrana koju ptice ne primaju u divljini. Konkretno možete dati mekani sir, kriške kuhanog jaja i čak malo kuhane riže,
  • povrće (krastavac ili tikvice),
  • oguljeno crno seme.

Izbornik zebra amadina treba da sadrži minerale. Možete kupiti posebne vitaminske komplekse u kojima su mineralni suplementi ili 2 puta tjedno možete davati jaja jajima ili kalciniranoj kredi.

Zanimljiva činjenica: Zebra amadin je vrlo glasna ptica. U prirodnom okruženju ograničena je ishranom, a kod kuće ptica mora biti umjetno ograničena u hrani. Hranu je potrebno davati 2 puta dnevno i strogo dozirati veličinu porcija. Inače će ptica brzo dobiti višak kilograma, što će uticati na njeno zdravlje na najtužniji način.

Značajke karaktera i stila života

Foto: Muškarac Zebra Amadina

Zebra madadini imaju vrlo veselo i veselo raspoloženje. Nemirni su, spretni i mogu skakati s grane na granu desetak puta u minuti. Ključna karakteristika Amadinovog načina života je da su zebre Amadini jato ptica. Čak i u zatočeništvu preporučuje se započinjanje barem 4 ambrina zebre, jer će dvije (a još više jedna) ptice biti tužne i dosadne.

Uprkos prirodnoj znatiželji i ljubavi prema životu, zebra amadins izbegava čovjeka. Čak se i perad rođen i odrastao u zatočeništvu pod stresom je kad ih osoba uzme u ruku. Iskusni uzgajivači ne preporučuju često uzimati amadine u ruke, jer su ptice istovremeno jako nervozne.

Unatoč činjenici da ptice žive u velikim jatima, lete u lovu u zasebnim skupinama od 20-30 jedinki. Štoviše, Amadini imaju različita nalazišta na kojima sakupljaju žitarice i žitarice, a ta se mjesta ne preklapaju.

Zanimljiva činjenica: Iako ptice žive u velikim jatima, sve se vrlo dobro poznaju. A ako čudna ptica iz drugog stada pokuša zajedno samljeti među Amadinima, onda je oni jednostavno istjeraju i neće mu dozvoliti da noć provede.

Posebno je dirljiv trenutak noći ptica, kada nekoliko desetaka jedinki provodi noć na jednoj grani, usko se stežući jedno o drugome.

Društvena struktura i reprodukcija

Foto: Žena Zebra Amadina

U divljini zebre amadini nemaju izrazitu semensku sezonu. Ptice se mogu pariti nekoliko puta godišnje, a sezona uzgoja u potpunosti ovisi o količini vlage. Što su dublje rijeke i ribnjaci, češće će Amadinci uzgajati piliće.

Pubertet počinje u zebra amadina od 6 mjeseci. U ovom dobu ptica se smatra prilično odraslom i spremnom za igre parenja i polaganje jaja.

Mužjak privlači ženku zvučnim grmljavinama, a ona preliminarno dugo skače s grane na granu, omogućavajući da joj se divi. Ako ženka uzme udvaranje od mužjaka, tada kreću u zajedničku izgradnju gnijezda.

Zanimljiva činjenica: Ornitolozi su otkrili da Amadini moraju odabrati vlastite partnere. Ako pokušate umjetno prijeći par, držeći ih dugo na okupu, tada će izgraditi gnijezdo, a ženka će odložiti jaja, ali odmah nakon rođenja pilića, roditelji će izgubiti svako zanimanje za njih. S tim u vezi su i problemi s hibridizacijom različitih vrsta amadina.

Izgradnja gnezda traje oko nedelju dana. Ima oblik boce i obično se gradi od suhe trave i malih grančica. Iznutra je gnijezdo obloženo mekim perjem. Broj jaja u gnijezdu također ovisi o klimi. Ako ima dovoljno vlage, prije ptice se polaže i do 8 jaja, a ako je vrijeme suvo, tada neće biti više od 3-4 jaja. Izležavanje jaja traje 12-14 dana.

Pilići se rađaju bez pahulja i perja, kao i slijepi. Roditelji ih hrane zauzvrat, donoseći hranu u svoje kljunove. Međutim, nakon 20-25 dana, pilići letiju iz gnijezda i nakon još mjesec dana potpuno su spremni za odraslu dob. Zebra amadine karakterizira vrlo brzo sazrijevanje i do 5. mjeseca života pilići se ne razlikuju od odraslih i već na 6 mjeseci spremni su započeti vlastito potomstvo.

Prirodni neprijatelji Zebre Amadin

Foto: Kako izgleda zebra amadina?

U prirodi ptice imaju dovoljno neprijatelja. Unatoč činjenici da u Australiji nema puno grabežljivih životinja, mnogi Amadini umiru tokom prve godine života.

Glavni neprijatelji ptica:

Gušteri i zmije čine mnogo štete pticama. Ova stvorenja savršeno se penju na drveće i lako mogu doći do mjesta na kojem se nalazi ptičje gnijezdo. Zebra amadini ne mogu zaštititi gnijezdo i zato grabežljivci jedu jaja sa apsolutnom nekažnjom.

Ali ptice grabljivice (sokolovi, gyrfalcons) plenu odrasle. Zebre insekti lete u čoporima, a krilati grabežljivci velikom brzinom ronjenja savršeno hvataju male ptice, uprkos svojoj maloj veličini i okretnosti u zraku.

Veliki crveni mravi koji se nalaze u Australiji takođe mogu nanijeti veliku štetu pticama. Veličine crvenih australijskih mrava su takve da mogu nositi jaja u gnijezdo ili ih ugristi kroz ljusku. Mačke takođe mogu pleniti ptice i uništiti zidane. To se obično događa ako ptice stvaraju gnijezda vrlo blizu ljudskom domu.

Poslednjih godina u Australiji počinje građevinski procvat, a u predgrađima velikih gradova, na mjestima gdje se amadini stalno gnijezde, grade se novi stambeni kompleksi. To je uzrokovalo da ptice migriraju duboko na kontinent, u najsušnije regije Australije.

Stanovništvo i status vrsta

Foto: Zebra Amadina

Populacija zebre smatra se jednom od najvećih u Australiji, a ornitolozi ne predviđaju značajno smanjenje u skorijoj budućnosti. Krajem 2017. godine samo 2 milijuna pojedinaca živjelo je u Australiji. Za Australce, zebra madadini su jednako uobičajeni i poznati kao sivi vrapci kod Rusa i ne izazivaju ni najmanji interes.

Uprkos velikom broju prirodnih neprijatelja, ptice su vrlo plodne i mogu donijeti do 4 potomstva godišnje, što lako nadoknađuje prirodni gubitak jedinki. Stvari su nešto gore s amadinima otočne zebre. Mnogo su manji i manje su izdržljivi, ali im ne prijeti izumiranje. Prema naučnicima, na otocima Sunda živi oko 100 hiljada ptica.

Isto tako, ne zaboravite da se zebre madada osjećaju sjajno u Kaliforniji, Portoriku i Portugalu. Ondje živi veliki broj ptica i osjećaju se sjajno u novim uvjetima.

Takođe zebra amadina osjeća se sjajno u zatočeništvu, lako se uzgaja u običnom gradskom stanu, a potom se savršeno prilagođava u divljini. U slučaju najmanje opasnosti, populacije ovih ptica mogu se brzo uzgajati u umjetnim uvjetima i pustiti u prirodu.

Zebra Amadina - Taeniopygia guttata

Odred:Passeriformes

Engleski:
Zebra finch

Naučno:
Taeniopygia guttata

Protonym:
Fringilla guttata

Katalonski: Diamant zebrat
Češki: zebřička pestrá
Danski: Timorzebrafinke
Njemački: Sonda Zebrafink, Timorzebraamadine, Zebrafink
Engleski: Zebra finch Sonda Island, Timor Zebra Finch, Zebra finch, Zebra Finch (Lesse Sundas)
Španski: Diamante Cebra de Timor, Pinzón Cebra
Estonski: sebra-amadiin
Finski: seeprapeippo
Francuski: Diamant à gorge grise, Diamant de Timor, Mandarin de Timor
Irski: Glasán séabrach
Hebrejski: זברה פינק
Indonežanski: Pipit Zebra
Talijanski: Diamante mandarino, Diamante mandarino delle Isole Sonda, Fringuello zebrato
Japanski: kinkachou
Latinski: Peophila guttata guttata, Poephila guttata guttata, Taeniopygia guttata, Taeniopygia guttata guttata, Taenopygia guttata guttata
Litvanski: Zebrinė amadina
Holandski: Zebravink
Norveški: Sebrafink, Sundaastrild
Poljski: zeberka (zwyczajna), Zeberka zwyczajna
Engleski: Zebra Amadina, Spotted Amadina
Slovački: zebricka cervenozobá, Zebrička červenozobá
Švedski: Zebrafink
Turski: Zebra İspinozu

Pogledajte video: Amadina birds - Zebra finch sounds - Breeding in captivity (Novembar 2020).

Pin
Send
Share
Send