O životinjama

Crvenoglavi ili pustinjski sokol, šahin (Falco peregrinus babylonicus)

Pin
Send
Share
Send


4. novembra 2019. godine

Sinonimi: sokol crvene glave, pustinjski sokol, Falco babylonicus.

Taksonomija. Ranije se smatrao podvrstama sokola peregrina Falco peregrinus babylonicus. Razdvajanje šehina na zasebnu vrstu nije riješilo taksonomske probleme. Status šehina koji žive u južnim predelima srednje Azije nije sasvim jasan, smatra se da su ove ptice Falco pelegrinoides babylonicus. Ptice koje gnijezde na sjeveroistoku regije imaju prijelazne znakove između Falco pelegrinoides babylonicus i Falco peregrinus peregrinus a najprikladnije za opis nepriznatih Falco peregrinus gobicus.

Životni stil slabo proučavan zbog rijetkosti vrste. Preferirana staništa su planinska i podnožja, uglavnom otvorena, sa kamenitim mjestima, u Tien Shanu, uglavnom u pojasu smreke.

Gnijezda su raspoređena na izbočinama i u nišama stijena ili litica. U kvačilu se nalaze jaja uobičajene boje za sokole - sa jarko pozadinom i debelim malim crveno-smeđim mrljama. Navodno samo inkubati ženke, u blizini Pilića prekriveni bijelim ili svijetlosivim pahuljicama, počinju letjeti u dobi od oko 5 tjedana.

Glavni plijen su male i srednje velike ptice: močvare, passerini, patke, jarebice, jarebice, močvare. Oni žive u planinama nastanjenim ili poduzimaju kratkotrajne pokrete, prelazeći iz sniježnih planina u niske planine ili u ravnice do mjesta nakupljanja ptica tokom migracija i zimovanja, mogu posjetiti gradska dizala. Neke ptice lete na jug - u Nepal i Indiju. Razmnožavanje započinje, vjerojatno, u najranijoj dobi - u nepotpunoj jednogodišnjoj dobi, to jest u kalendarskoj godini.

Vrsta je navedena u Crvenim knjigama Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Uzbekistana.

ShahinFalco pelegrinoides

CRVENI GLAVNI BALKON

Različita imena ove ptice zajedno čine njezin prilično cjelovit opis. Naziv „shahin“ odnosi se na istoriju sokolarstva, „crvenokosa“ - opisuje boju, ali „napušteno“, naravno, definira staništa.

Zanimljivo je da se ova vrsta sokola ne zove zasluženo crvenokosom: postoje vrste sokola koji se mogu pohvaliti svjetlijom crvenom glavom, na primjer, mediteranski sokol. Odijelo elegantnog šahina odgovara plemenitosti njegove siluete - ništa svijetlo: svijetlo, dimljeno-sivo šljokice sa svijetlo smeđim poprečnim uzorkom (često samo između lopatica i ramena), perje na čelu, kruni, vratu, crvenkasto-crvene, također prigušene nijanse. U istoj crvenkastoj boji gornje perje je obrubljeno, a donje je obojeno. Izraženije crvenilo svježeg šljiva opaženo je samo kod mladih ptica koje se odlikuju i prugasti rep s plavkastim cvatom i užim uzdužnim prugama na trbuhu. Odrasle ptice i mladi imaju takozvane brkove, ali su kod mladih ptica primjetno manji.

Distribucija

Shahin, ili sokol crvenog glave peregrina, pustinjski sokol (Falco pelegrinoides) rasprostranjeno u pustinjskim i suhim podnožjima (do 1500 m) sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Arapskog poluotoka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Srednje Azije, u planinama i podnožjima juga i jugoistoka Kazahstana od Talas Alatau do Tarbagatai ili čak južnog Altaja nalazi se i u slivu Issyk-Kul, posebno za vrijeme migracija i zimovanja. Migracija i zimovanje se događa šire, gravitirajući se riječnim dolinama i ljudskim naseljima u podnožju.

Po izgledu i ponašanju ovaj sokol podseća na peregrinog sokola, ali je nešto manji, gornji deo je lakši, dno je skuplje sa manje razvijenim uzorkom, na vrhu i na stražnjoj strani glave ima jarko crvenih mrlja. Dužina tijela ove ptice se kreće od 33 do 40 cm, a ženke su veće od mužjaka.

Gnezda shahin na stijenama vodi sjedeći način života. U njegovoj prehrani preovlađuju različite ptice: larve, štednjaci, lješnjaci, pustinje jarebice i druge. Obično lovi na otvorenim prostorima. Ekologija, biologija gniježđenja i ponašanje pustinjskog sokola slični su sokolima peregrina. Oni također love lov u zraku, često velikom brzinom.

DESERT FALCON

Uistinu, šahini više vole pustinjske prostore srednje i srednje Azije. Raste u Turkmenistanu, Iranu, Uzbekistanu, Pakistanu, Afganistanu, Indiji i sjevernoj Africi. Gnijezda su raspoređena na strehovima stijena ili na glinenim liticama brda, uvijek na nepristupačnim mjestima. Otprilike od avgusta do marta ptice se zadržavaju na ravnicama, gdje ljeti vrše samo hranjene letove.

PROMJENA GENERACIJA

Bračne igre i parenje odvijaju se na samom početku travnja, a do početka svibnja ženka Shahina je spremna započeti polaganje. Izležavanje započinje drugim jajetom, a ukupno ih ima do tri. U pravilu se u piliću nalaze dva pilića, rjeđe jedan i, u izuzetnim slučajevima, tri. Sredinom juna, pilići počinju da se lete, mjesec dana kasnije već uče da lete, a do sredine avgusta postaju potpuno neovisni. Roditelji se prilično dugo brinu o svojoj odrasloj djeci, uče ih lovu na lov, a onda, kad ih mladi ipak napuste, ostaju zajedno - šehini drže parove cijelu godinu. Ako mladi sokoli ne postanu plijen snažnijim grabežljivcima - a ovo je sova orao, gošar, zlatni orao, oni će se sljedećeg proljeća sami uzgajati.

BOLJI LOV

Karakterističan način lova na shahin, kao i neke druge vrste grabljivih ptica u prirodi, naziva se klađenje. Sastoji se u strmom ronjenju na žrtvu sa velike visine. U ovom trenutku, brzina leta sokola može preći 90 m / s!

Jasno je da, padajući na žrtvu takvom brzinom, sokol se ne bi trebao sudarati s njom, kako se ne bi sudario. Treba imati na umu da je često težina plena blizu težine napadnutog sokola, a ponekad ga čak i premašuje (međutim, šehini nisu prezir i prilično male ptice). Predator takođe ne može zgrabiti žrtvu svojim šapama: prvo je moguće oštetiti šape i, drugo, izgubiti kontrolu leta. Šta radi sokol? Udara pticu samo kandžama stražnjih prstiju, po tangentu, ali takvom brzinom je to dovoljno da se žrtva teško ozlijedi ili jednostavno padne u nekontroliran pad. Nakon napada, sokol usporava, okreće se i u letu podiže plijen iz zraka u ekstremnim slučajevima, dovoljno je da je već pao na zemlju.

Ručak predator

Savijeni kandži sokola omogućuju mu da se bolje prilijepi za plijen kako bi ga doveo u osamljeno mjesto gdje možete sigurno večerati. Ponekad se s malom žrtvom, zarobljenom u zraku, sokol uspravi u letu. Koja od ptica dobiva brzi predator za ručak? U razdoblju gniježđenja to su kamilica, pčelinjak, lješnjak, sivi golubovi, jastrebovi, grkljan čičak, trbuščić s bijelim trbuhom, pa čak i vrapci. Ostalo vrijeme dijeta šehina uključuje pješčanice sa bijelim trbuhom, streptove, zviždaljke, sive golubove, grijalice, šljokice, bjelokrve i poljske čardake. Bilo je slučajeva da su šahini, koji su u kasnim večernjim satima leteli u lovu, napadali šišmiše, ali to uopšte nije tipično ponašanje.

Pogledajte video: ZMAJEVA ŠPILJA (Maj 2021).

Pin
Send
Share
Send