O životinjama

Gophers: vrsta, fotografija, opis, sadržaj

Pin
Send
Share
Send


Vrsta: Citellus erythrogenys Brandt, 1841. = Crvenokosi gopher

Crvenokosi gopher = Citellus (= Spermophilus) eritrogeni

Apsolutno izvanredan predstavnik zemaljskih vjeverica (duljina tijela do 28 cm, rep - do 6,5 cm). Ime je dobio po prisustvu velikih svijetlo crvenih mrlja ispod očiju. Zimski nornik, stanovnik otvorenih travnatih mjesta. Naseljava perajske stepe od Irtiša do Kuzbasa, na sjeveru ulazi u mješovitu travnatu stepu i brezovu šumu-stepu, na istoku - u podnožje stepe Altaja i Kuznetsk Alatau. Živi u kolonijama, ali svaka životinja ima zasebnu rupu i svoju parcelu zemljišta. Ukopi tipične građevina golubova, sa nagnutim i vertikalnim prolazima, dubine do 3,5 m. Aktivne tokom dana. Hrani se žitaricama, biljem, ponekad insektima. Primjećujući opasnost, postaje stup u rupi i daje glasan alarm (kod većine vrsta - oštar zvižduk). Goferi, koji su u tom trenutku daleko od skloništa, prvo upadaju u svoje brazde, a već odatle viču. Zaspavani gofer ne može se brzo probuditi i potpuno je odbran od neprijatelja koji su kroz njegovu zemljanu jamicu prodirali u rupu. U ovom slučaju životinja postaje "konzervirano meso" za uspješnije životinje. Pati od kuge, a na nekim mjestima je glavni nosilac u prirodi. Šteti usjevima.

Sibirski zoološki muzej (http://www.zooclub.ru/mouse/belich/25.shtml)

Crvenokosi gopher: Gopher srednje veličine. Duljina tijela 235-260 mm, rep 41-59 mm. Boja leđa je od smeđe-oker do sivo-oker boje, sa dobro izraženim talasima ili pjegavim. Vrh glave je iste boje sa leđima. Stranice su zahrđale žućkaste boje. Iznad oka i ispod njega nalaze se dvije široke kestenasto smeđe mrlje. Rep sa slabo izraženom apikalnom prugom ili bez njega uopće.

Rasprostranjeno na jugu zapadnog Sibira, u Kazahstanu.

Stanovnik stepe i polupustova, na sjeveru ulazi u šumsko-stepsku, na jugoistoku - u planinsku stepu. Najčešće se naseljava na pašnjacima, pored puta, u djevičanskim predjelima u blizini usjeva, pa čak i na visoko slanim zemljištima. Na oranicama je rijedak.

Hrana su uglavnom stepske žitarice, njihovo cvijeće, lišće, stabljika.

Panjevi su jednostavne građe, ali relativno duboki (do 350 cm). gnijezdo je napravljeno od mekog i suvog bilja. Buđenje iz hibernacije krajem marta do aprila. Ubrzo nakon toga počinje razdoblje parenja. Rastenac prosječno ima sedam do devet mladunaca. Hibernira u avgustu - prvoj polovini septembra.

Crveni obraz gofera (Spermophilus erythrogenys)- Stanovnik suvih stepe i polupustova istočnog Kazahstana, juga zapadnog Sibira, krajnjeg sjeverozapada Kine. Vrlo je blizu crvenkaste boje, na mestu spajanja njihovih hibridnih jedinki nalaze se. Životinja duguje svom imenu oštro označene crvene mrlje na obrazima, a za ostale znakove zauzima međuprostor između malih i crvenkastih zemljanih vjeverica.

Ovaj je golub u odnosu na crvenkastiji više ljubazan. Na jugu raspona naseljava se u šljunčanim polupustovima, a na sjeveru, gdje je klima vlažnija, naseljava se na pašnjacima, stočnim stazama, uz obilaznice gdje je vegetacija jača. Trajne brazde idu ispod zemlje više od 2 metra, ukupna dužina poteza je do 4-5 metara. U stepskim krajevima crvenokosi golubovi prezimuju samo za zimu, a na jugu ima i ljetnji golub, u nekim posebno sušnim godinama životinje se ne prikazuju iz bura na jesen. Dakle, aktivno razdoblje života u drugim godinama ne prelazi 3 mjeseca proljeća i rano ljeto, koji su upravo dovoljni za razmnožavanje i nagomilavanje masnoće za zimovanje. Ovaj golušak, u usporedbi s malim, jedan je od ozbiljnih štetočina pašnjaka i žitarica. Prirodni prenositelj encefalitisa krpelja, toksoplazmoze i tularemije, a u inostranstvu - kuga.

Gophers životni stil u prirodi

Za razliku od vjeverica, stanovnici sjenovite čvrste šume, male, okretne boje, slične boje iscrpljenom tlu, zemljane vjeverice su tipične za stepe koje su otvorene za sunčevu svjetlost. Takođe se nalaze na livadama niskih trava, u planinama bez drveća, na periferiji polja. Više vole otvorena i suha mjesta sa rijetkom travom, gdje je opreznim životinjama lakše primijetiti opasnost na vrijeme. Izbjegavajte šume, mjesta prekrivena grmljem ili korovom, kao i močvarna područja. Za svoje domove pokušavaju odabrati visoka mjesta.

Gofer je poznat po svom običaju da stoji u koloni, ovo je osebujan čin istraživanja. Na slici je gofer koji gleda okolicu.

Goferi vode polu-podzemni način života i, uz najmanju opasnost, skrivaju se u rupama koje poput štakora prirodnog roda iskopavaju. Ponekad dubina rupe može doseći tri metra, a dužina oko 15 metara! Često se u granama nalazi mnogo grana. Na kraju svog doma životinje se opremiju mjestom za odmor od lišća i suhe trave.

Životinje žive same ili u kolonijama. Svaka odrasla osoba ima svoju zasebnu rupu i vlastiti pojedinačni mali teritorij.

U buru prostak provodi noć i odmara nekoliko sati tokom dana. Ujutro, životinja napušta rupu tek kada rosa ispari. Sa zalaskom sunca sunce za noć izlazi u rupu.

Nora služi kao pastir i utočište od neprijatelja, kojima glodar obiluje: jastrebovi, orlovi, zmije, ris, rakuni, kojoti, vukovi, lisice, jazavci. Međutim, brojni podzemni prolazi, prirodni oprez i spretnost često vam omogućavaju da svoje progonitelje ostavite za nos. Ali stepski polecat i zavoj predstavljaju veliku opasnost za životinju, koja zahvaljujući svom dugom i uskom tijelu može proći direktno u rupu glodavaca.

Svaki golfer dobro poznaje svoju rupu, ali ponekad, bježeći od neprijatelja, glodar se žuri sakriti u tuđu rupu. U ovom slučaju, vlasnik revnosno brani svoj dom: najprije brzo udari nepozvanog gosta s prednjim šapama u lice, kao da daje lupak po licu, a zatim počinje grickati neznanca i tako ga prisiljava na povlačenje. Međutim, takvi sastanci nisu česti.

Kao i mnogi glodavci slični po izgledu i načinu života, glodavci među kojima su najpoznatiji grmljavci - veći i druželjubiviji stanovnici stepe, a hrčci - manji i svjetlije obojeni glodavci umjerene zone, golubovi provode zimu u stanju dužeg sna bez hrane i kretanja, trošenje rezervi masti nakupljene od pada. U hibernaciji se svi životni procesi usporavaju: srce kuca sporije, rjeđe diše, a tjelesna temperatura opada. Tek sa dolaskom vrućine u proljeće, zemaljska vjeverica oživljava i jede.

Vjeruje se da je pastirski san tokom hibernacije najjači. Životinju se čak može izvaditi iz rupe, usporiti kao što želite, a on se neće probuditi. Istovremeno, američki naučnici otkrili su da se životinja probudi prekomjernim padom temperature zraka (do -26 ° C).

Neke vrste mogu prezimiti i ljeti. To je vjerojatno zbog sušnih uvjeta u proljeće, što je uzrokovalo izuzetno rano izgaranje vegetacije, i kao rezultat toga, životinje se ne hrane dovoljno.

U prirodnim uvjetima, golub rijetko živi duže od tri do četiri godine.

Uzgoj

Ovisno o klimatskim uvjetima i vrstama, golubovi se budi iz hibernacije u februaru, ožujku ili aprilu. Nakon dugog zimskog sna životinje gube mnogo kilograma, slabe su, ali vrlo brzo razmišljaju o reprodukciji - započinju trku. U ovom trenutku možete vidjeti kako mužjaci neumorno jure ženke i bore se sa suparnicima. Trudnoća kod ženki traje oko mjesec dana, u leglu se nalazi od 2 do 12 mladunaca (obično 6-8). Bebe se rađaju gole i slijepe, hrane se majčinim mlijekom 1,5-2 mjeseca, a spremne su za samostalan život do dobi od tri mjeseca.

Kao što su naučnici otkrili, među životinjama golubovi imaju najteži jezik komunikacije. Osim zviždanja i šaputanja, životinje međusobno komuniciraju ultrazvučnim signalima. Ponekad zviždaju glasno, a ponekad zvižde. Ali, piskanje je mali dio signala koji je osoba ili bilo koja zvijer u stanju čuti. Većina signala putuje ultrazvučnim frekvencijama.

Svojim „razgovorom“ različitog tona, ritma i tembre, životinje mogu čak i precizno opisati predatora koji se približava, njegov izgled, veličinu i strukturu i reći koliko je opasnost.

Šta jede zemaljska vjeverica?

U prehrani zemljanih vjeverica pretežno su biljke, međutim, u slučajevima nestašice hrane se insektima, najčešće skakavcima, kao i raznim bubama, skakavicama, gusjenicama. Ponekad golubovi napadaju čak i poljske miševe i male ptice. Biljna hrana životinja sastoji se uglavnom od mladih izdanaka, stabljika i lišća, kao i sjemenki. Vrste sastava biljaka koje jedu životinje je raznolik: knotwe, yarrow, slatka djetelina, bodljikava kopriva, razne žitarice itd. Glodari se obično hrane hranom unutar iste teritorije koju marljivo označavaju.

Vrste kukaca koji žive u Rusiji, fotografije i opis

Rod kukaca ima ukupno 38 vrsta. U Rusiji, na otvorenim teritorijama od pustinja do Arktičkog kruga, njih 9 živi: žuto ili pješčenjak, crvenkasto ili veliko, malo, u šareno, daursko, kavkaško, duguljasto, berijansko i krasnoškoško. Svi su različiti u veličini i boji krzna.

Žuta zemljana vjeverica (pješčenjak) (Spermophilus fulvus Lichtenstein)

Žuta prizemna vjeverica uglavnom živi u pustinjama i polupustima, međutim nalazi se i u suhim stepenima Donje Volge. Među svojom braćom izdvaja se, prije svega, veličinama koje se približavaju veličini sitnih vrsta koplja (dužina njegovog tijela može doseći 38 cm), a po izgledu sličan je i morskim psima. Razlikuje se od velikog goluba, ujednačene boje krzna pješčano-žutih tonova s ​​tamnim tenom.

Žuti gofer je najstrašniji od čitavog roda Spermophilus. Pre nego što se popeo iz rupe, ispružio je glavu do nivoa očiju i, boravio u ovom položaju, neko vreme, ispitujući okrug. Dok se hrani, on stalno gleda oko sebe. U visokoj travi jede stup, ali ako je vegetacija niska, nahrani sjedeći ili čak ležeći, prilijepivši za zemlju cijelim tijelom. Možda je razlog takve budnosti usamljeni način života, u kojem je životinja prisiljena da se samostalno brine za svoju sigurnost. Svaki pojedinac zauzima malo (do 0,1 ha) zemljište koje revno štiti od najezde rodbine. Ako prijetnja ne utječe na stranca, koriste se zubi.

Hibernacija kod ove vrste jedna je od najdužih među svim kopnenim vjevericama - 8-9 mjeseci.

Crvenkasti ili veliki golubi (S. major Pallas)

Velikog golufa nalazimo u vilicama i travama i vilama stepe koji se kreću od srednje Volge do Irtiša. Po veličini, crvenkasti je golub drugi na drugom mjestu žut, dužina njegovog tijela može doseći 33 cm, a rep - 6-10 cm.

Boja leđa životinje je tamna, grimizno smeđa, s nejasnom bjelkasto-rđavom mrljom, trbuh je sivkasto-žute boje. Vrh glave je srebrno sive boje, razlikuje se od boje prednjeg dijela leđa. Na obrazima i iznad očiju ističu se mrlje crvene ili smeđe boje.

Od drugih vrsta, crvenkasti gopher je pokretniji: u potrazi za hranom iz svoje rupe, ovaj se glodavac može premjestiti dvjesto metara dalje, a ako se vegetacija osuši, premješta na bogatija mjesta za hranu.

Veliki golubovi mogu čak i preći široke rijeke!

Manji gofer (S. pygmaeus Pallas)

Mali golubi žive u stepskim predjelima od oblasti Volge, Dnjepra i Kavkaza, do obala Crnog, Azovskog i Kaspijskog mora. Ovo je jedna od najmanjih vrsta, duljina tijela joj ne prelazi 24 cm, repa ne više od 4 cm .Obojenje je neupadljivo - sivo ili smeđkasto, obično s pretežno oker tonovima.

Kavkaški gopher (S. musicus Menetries)

Kavkaska (planinska) zemaljska vjeverica nalazi se u regiji Elbrus, na alpskim livadama i pašnjacima. Naselja ovog glodavaca mogu se nalaziti na nadmorskoj visini od 1000 do 3200 m.

Izgleda kao mali kučar. Duljina njegovog tijela je do 24 cm, repa - 4-5 cm. Ova vrsta je miroljubiva: karakterizira je izostanak pojedinih nalazišta hrane. Životinje čuvaju samo svoje stalne urane, a dijelove s hranom dijele.

Šiljasta morska vjeverica (S. suslicus guldenstaedt)

Šiljasta zemljana vjeverica jedan je od najmanjih predstavnika ovog roda: duljina tijela - 17–26 cm, rep - 3-5 cm. Rasprostranjena je u stepskim i šumskim stepenima istočnoeuropske nizine od Dunava do Volge. Omiljena staništa su uzvišene površine djevičanskih stepa, pašnjaci i pašnjaci. Živi u kolonijama.

Kao i većina dnevnih stepenastih i pustinjskih glodavaca, u suhim vrućim razdobljima aktivne su jutra i večeri uštrkane zemljane vjeverice. Životinje ne vole vlažno tlo, stoga ujutro rupe ostavljaju tek nakon što se rosa u potpunosti osušila, a po kišnom vremenu se uopće ne pojavljuju na površini. U hibernaciji provodi od 4 do 8 mjeseci godišnje, ovisno o staništu i vremenskim prilikama.

Danas je šarana zemljana vjeverica rijetka zvijer koja je navedena u Crvenoj knjizi Brjanskog i drugih područja. Nakon što je tih životinja bilo mnogo, čak su se borili i s njima, kao i sa poljoprivrednim štetočinama. No, u posljednjih nekoliko godina, područje teritorija pogodnih za obitavanje glodara naglo se smanjilo. Na karti im se stanište iz neprekidne pruge pretvorilo u rijetke otoke, a oni postaju sve manji.

Daurian Gopher (S. dauricus Brandt)

Daurian, ili kako ga još zovu, transbaikalski gopher, živi u suvim stepenima Transbaikalskog teritorija, kao i u istočnoj Mongoliji i sjeveroistoku Kine. Često se nalazi na padinama, pašnjacima, pored puta, duž željezničkih nasipa, pa čak i u povrtnjacima.

Ovo je relativno mala vrsta: tijelo mu je dugačko 17,5-23 cm, rep 4-6,5 cm, leđa transbabakalskih golubova je svijetla, pješčano siva s svijetlo zahrđalim nijansama, trbuh je žućkasto žut, stranice su žućkasto sive.

Kolonije se obično ne formiraju, već žive same.

Dugi rep (S. undulatus Pallas)

Rasprostranjen je u istočnom Tien Shanu, u centralnoj i zapadnoj Mongoliji, na jugu centralnog Sibira, Altai, u planinama Transbaikalije, u centralnoj Jakutiji. Staništa ove vrste su raznovrsna, nalaze se u suhim stepovima i šumama, u otvorenim predjelima pustinja i planina.

Dugodlaki golfer - prilično velika vrsta, dužine tijela do 31 cm. Izrazita karakteristika ove vrste je pahuljast i dugačak rep (veći od 16 cm).

Boja leđa je od oker smeđe do sivkastozelene, na bočnim stranama hrđava boja postaje intenzivnija, glava je malo tamnija. Na leđima su jasno vidljive sive ili bjelkaste mrlje.

Ovaj golfer prezimuje kasnije od drugih vrsta, ponekad i nakon što je snijeg već pao.

Bering Gopher (S. parryi Richardson)

Beringski golub (koji se nazivaju i arktički, američki i američki dugodlaki golub) živi u Euroaziji i Sjevernoj Americi. Kod nas se nalazi u Čukotki, na Kamčatki, u severoistočnom Sibiru. Naseljava se u otvorenim pejzažima - livadnim i stepskim predjelima, na bilo kojim uzvišenjima reljefa, koje se često nalaze na periferiji sela.

Ovo je jedna od najvećih vrsta: duljina tijela primjeraka Chukchi je 25-32 cm, američka je još veća - duljina tijela im doseže 40 cm. Rep životinja je dug i pahuljast. Leđa su smeđasto-tamnasta, s izraženim uzorkom velikih svijetlih mrlja, glava je smeđe-rđava.

Važnu ulogu u ishrani ove vrste igra hrana za životinje (zemni hrošči, gusjenice i dr.). Značajke prehrane zbog hladne klime.

Crvenokosi gopher (S. erythrogenys Brandt)

Živi na jugu uralne i zapadno-sibirske regije, takođe se nalazi u Mongoliji.

Riječ je o glodavcima srednje veličine, duljina tijela mu ne prelazi 28 cm, rep je kraći od rođaka - 4-6 cm. Ime je dobio po karakterističnim smeđim ili crvenim mrljama na obrazima. Leđa životinje su pjeskovito žuta s crno-smeđim talasima, trbuh je tamniji, stranice su zahrđalo-žućkaste. Na bradi ima bijelu mrlju.Rep je bez crnog vrha, odozdo taman.

Ova vrsta živi u kolonijama, ali svaka odrasla životinja ima zasebnu rupu i svoj mali teritorij.

Od borbe do zaštite

Goferi su skupina glodara s kojima se osoba već duže vrijeme intenzivno i inventivno bori, poput štetočina usjeva i nosilaca opasnih žarišnih infekcija (kuga, tularemija i dr.). Upravo su ove osobine, kao i stanište mnogih vrsta u antropogenim pejzažima, poslužile kao osnova za sukob s ljudima. Poljoprivredna zaštita i medicinske službe bavile su se i nastavljaju baviti pitanjima ograničavanja broja glodara, koristeći akutno trovanje tim glodarima.

Kada se uzme u obzir rod Spermophilus, čija je vrsta već dugi niz godina predmet istrebljenja, ne može se ne primijetiti njihova uloga u prirodnoj zajednici. Dakle, složen sistem rupa pruža mogućnost postojanja ogromnog broja različitih organizama. Na primjer, u propadima malog goluba živi ni više ni manje - 12 tisuća različitih vrsta životinja različitih sistemskih grupa. Također je poznato da je nestankom prizemnih vjeverica znatno smanjen broj kopnenih predatora i grabljivih ptica (laki parad, stepa kostur, saker, saker, okopni orao itd.)

Uporedo s izravnim uništavanjem prizemnih vjeverica, dolazi do smanjenja i pretvaranja njihovih prirodnih staništa zbog oranja i razvoja prigradskih područja i klimatskih promjena.

U posljednje vrijeme sve se više postavlja pitanje zaštite određenog broja članova ove porodice. Danas su crvenokosi, pjegavi, žuti, crvenkasti i daurski golubovi navedeni u Crvenoj knjizi Ruske Federacije i / ili u regionalnim Crvenim knjigama.

Nejasnost ovog pitanja je da stručnjaci za zaštitu prirode nude mjere zaštite goveda, dok medicinske i poljoprivredne službe zaštite i dalje smanjuju broj životinja u cilju osiguranja epidemiološke dobrobiti stanovništva i smanjenja gubitaka usjeva.

Gopher kao kućni ljubimac

Istina, golubovi nisu baš pogodni za držanje kod kuće. Unatoč činjenici da je život u prirodnim uvjetima prepun opasnosti, malo je vjerovatno da će se ovaj zaljubljeni stepski prostor brze životinje zadovoljiti izgledom da se nastane u kavezu ili čak i prostranom ptičaru. Gopher nije zamorčić ili činčila, koji se savršeno prilagođavaju životu u zatočeništvu i navikavaju se na osobu, element golufa je prostor i sloboda, ali nikad neće postati ručni, nažalost ...

No još uvijek postoje takvi ljubitelji kućne egzotičnosti, koji pokušavaju ukrotiti ova stvorenja. Treba napomenuti da su apartmani potpuno neprikladni za držanje goveda - neće dugo ovdje živjeti, jer je teško stvoriti prihvatljive uvjete za njih. Pored toga, životinje će obeležiti teritorij, a miris njihovih sekreta, blago rečeno, prilično je specifičan.

Dozvoljeno je držati golubove u zatvorenim prostorima u dvorištu privatne kuće, gdje životinje mogu osigurati svoje potrebe - kopaju tunele, trče, skaču i skaču. Za par zemljanih vjeverica potreban je ograđeni prostor veličine najmanje 150 × 150 cm. Unutar kućica goveda smještene su kutije, cijevi za cijevi - za utočište životinja, trupci - za brušenje rezača. Uoči hibernacije (krajem avgusta - početak septembra) glodavci dobijaju materijal za posteljinu - slama, sijeno, lišće, tako da kućni ljubimci pripremaju mjesto za zimsku hibernaciju. Isto je kućište u potpunosti prekriveno istim materijalima. Gofovi se drže jedan po jedan za prezimljavanje.

Osnova ishrane gospe je zrnaste smjese, zob, pšenica, ječam, sjemenke suncokreta, kukuruz, gotova hrana za glodare. Daju povrće - mrkvu, cveklu, tikvice, krastavce i voće - banane, kruške, jabuke, kao i zelenu hranu - glavnu salatu, lucerku, lišće maslačka, plantažu, djetelinu itd. S vremena na vrijeme, prehrana je raznovrsna proteinskom hranom (brašno, gliste, cvrčka, skakavac). Hranite kućne ljubimce 2 puta dnevno.

Gospoda ne možete davati hranu sa nečijeg stola, kao ni kupus, kesten, žir, hrastove grane. U piju uvek treba biti sveže vode.

Pin
Send
Share
Send