O životinjama

Kućni ljubimci

Pin
Send
Share
Send


Latinsko ime vrste je Ara severus. Dužina odrasle ptice je 40-50 cm, od čega oko polovina pada na rep. Težina je nešto manja od težine papagaja i iznosi 300-400 grama. Glavna boja tela je zelena, sa crvenim mrljama na ramenima i plavim na krilima. Donji dio perja je tamno narančastocrven, gornji je plavi. Preko kljuna je područje boje kestena. Područje oko očiju bijelo je s sitnim smeđim perjem.

Postoje dve podvrste: A.s. severus (ocenjeno) i A. s. Castaneifrons (malo veći).

U odraslih su oči žute. Pilići Macaw-a s kestenom nalik na kraći rep i sive oči. Ne postoje vizualne razlike između muškaraca i žena. Što se tiče dokumentiranog trajanja života, Međunarodni godišnjak o zoološkom vrtu pruža informacije o pojedincu koji živi 28,5 godina. U ostalim izvorima maksimalni životni vijek uvelike varira od 25 do 80 godina, ali pouzdanost potonjeg broja je vrlo upitna.

Kućni sadržaj

Ova vrsta se uspješno uzgaja u Rusiji, a ara Sjevera možete kupiti u rasadniku, a ne od preprodavača koji prodaju divlje divljake. O prednostima kupnje udomljene piliće u rasadniku napisano je mnogo. Ukratko - papagaj, dobro hranjen čovjek, u početku je udoban i vjeruje ljudima. Suprotno tome, on je divljak, tj. ptica ulovljena u prirodi plaši se ljudi i njezino pripitomljivanje će trebati puno više vremena, jer bit će potrebno preokrenuti njegov negativan stav prema ljudima. Prilikom odabira i kupovine kaveza za papagaj treba uzeti u obzir sljedeće: maka ima snažan kljun koji može puno puknuti, pa bi rešetke rešetke trebalo odgovarati njemu, uzeti u obzir veličinu kućnog ljubimca i izabrati kavez najveće moguće veličine.

Nekoliko stvari koje treba znati prije nego što postanete vlasnik takvog pernatog prijatelja:

  • Kao i druge velike papagaje imaju visoku inteligenciju. Trebat ćete dnevno posvetiti značajnu količinu vremena svom krilatoj prijateljici, kao i osigurati mu neovisnu zabavu i igračke.
  • Ova vrsta ptica uključena je u Dodatak II CITES. To znači da legalno možete preći granicu između zemalja s kućnim ljubimcem samo ako imate CITES dokument o ptici koji potvrđuje njenu zakonitost. Takav se dokument može dobiti u rasadniku (pod uslovom da je to službeno registrirani rasadnik i roditelji papiga imaju pravni status) ili za pticu koja se u prirodi uhvati pod kvotama.
  • Makavi vrište glasno. Ovaj faktor treba uzeti vrlo oprezno, posebno kod osoba koje su osjetljive na buku.

Macaw od kestena (Ara severus)

Makava s kestenom (lat.Ara severus) - ptica porodice papagaja.

Dužina tijela odrasle ptice je 46-51 cm, krila 22-24,5 cm. Težina: 340-410 gr.

Glavna šljiva je zelene boje. Glava s plavim nijansama. Obrazi su goli, obojani u bijelo, na njima rastu sitna siva perja u nekoliko redova. Brada, obrazi i čelo su tamnocrvene boje s smeđkastim tonom. Mala perja izvana su zelena, a perjanica su plava. Malena perja skrivaju se crveno. Rep je dug, crveno-smeđe boje, na kraju sa zelenim i plavim mrljama. Kljun je crn. Šape su tamno sive, kandže crne. Iris je žut ili smeđe-crven.

Mužjak i ženka su obojeni u istoj boji. Perje mladih ptica je tamnije, čelo je crnčasto, šarenice očiju tamnije.

Stanište: Južna Amerika - Panama (severoistok), Kolumbija (zapad), Peru, Bolivija, Brazil (severozapad).

Naseljavaju ga tropska šuma mješovitog tipa, močvare, livade, šumski pokrivač, savane sa šumskim plantažama, rubovi kišne šume, palminog grožđa do nadmorske visine od 1000-1500 m.

Makovica smeđe glave aktivna je rano ujutro i kasno popodne. Leti za hranjenje rano ujutro. Oprezno, tajno. Drže se u krošnji visokih stabala. Uz nedostatak hrane, sezonske migracije su vjerovatne. Okuplja se u velikim jatima na visokim stablima s venecuelanskim Amazonima i crvenim trbuščićima.

Hrani se palminim orasima, bobicama, sjemenkama, voćem. U tropskim šumama ptice se odmaraju na krošnjama visokih stabala, ali tokom sezone zrenja lete kako bi se hranile plantažama kukuruza i šiparima smokava, koji nanose vrlo uočljivu štetu. Oni vrše sezonske migracije u potrazi za hranom.

Izvan sezone uzgoja, čuvane u malim jatima (3-15 jedinki).

Gnijezdo se sređuje u udubinama starih palmi, na velikoj nadmorskoj visini, poznati su slučajevi njihovog gniježđenja i u jazbinama uz riječne obale. Često se gnijezde u kolonijama. U kvačilo 2-5 jaja. Inkubacija traje 26-28 dana. Prvih nekoliko dana ženka ne napušta gnijezdo, ali ih mužjak hrani i neprestano je u blizini, ponekad puzeći u njega tokom noći. Pilići se ujedaju u 11-12 tjedana. Nakon što pilići izađu iz gnijezda, roditelji ih hrane još dvije sedmice.

Gnijezdo se sređuje u udubinama starih palmi, na velikoj nadmorskoj visini, poznati su slučajevi njihovog gniježđenja i u jazbinama uz riječne obale. Često se gnijezde u kolonijama. U kvačilo 2-5 jaja. Inkubacija traje 26-28 dana. Prvih nekoliko dana ženka ne napušta gnijezdo, ali ih mužjak hrani i neprestano je u blizini, ponekad puzeći u njega tokom noći. Pilići se brane u 11-12 tjedana. Nakon što pilići izađu iz gnijezda, roditelji ih hrane još dvije sedmice.

Uhvaćen u prirodi, smeđi Macaw isprva je plah. Mlade ptice odgajane u zatočeništvu brzo se navikavaju na ljude. Zahtijeva puno pažnje (najmanje 1-2 sata dnevno). S nedostatkom komunikacije, privlači pažnju stalnim vriskanjem ili samoljubljenjem.

On voli da se igra, zahtijeva mu stalni fizički i mentalni stres. Potrebno je navesti veliki broj raznih igračaka - konopa, ljestvi, zvona, grana drveća itd. Koristite igračke stvorene samo za velike papagaje. Jednom nedeljno igračke zamenjuju novim.

Lik je simpatičan i nježan, inteligentan, razigran, smiren, dobro uvježban.

Najbolje se čuva u parovima. Nikada ne ostavljajte same male djece i papige od makavice izvan kaveza! Neki pojedinci mogu biti ljubomorni.

Očekivano trajanje života je oko 40-60 godina.

Naučna klasifikacija

Kraljevina: Životinje
Tip: Hordati
Podtip: vertebrates
Klasa: Ptice
Red: Papagaji
Porodica: Papagaji
Poddružina: Prave papagaje
Rod: Ara
Pogledajte: Macaw s likom kestena

Pogled uključuje 2 podvrste:

  • Ara severus castaneifrons Lafresnaye, 1847 - Razlikuje se od nominalne podvrste u nešto većim dimenzijama - 46–47 cm. Živi u zapadnim predelima Kolumbije, na severu Bolivije i severozapadu Brazila, do države Mato Grosso.
  • Ara severus severus (Linnaeus, 1758.) - nominalna podvrsta. Dužina tijela 44–45 cm. Živi u istočnom dijelu Paname, na sjeveru Bolivije i u južnim državama Brazila.

Sinonimi: kestena s glavom kestena, kestena maca, Ara severa, maca s frontama kestena, jaka makava (eng.), Rotbugara (germ.)

Vrsta: Ara severa = Ara kestenjasta glava ili mala macawa

Makava sa smeđim grudima ili mala se nalazi u sjevernoj Južnoj Americi, gdje obitava netaknuta prašuma. Akacija smeđe grudi u prirodi predstavljena je s dvije podvrste.

Nominalna podvrsta živi u istočnom dijelu Paname, na sjeveru Bolivije i u južnim državama Brazila. Oslikana je u tamnozelenoj boji, a prevladavaju smeđi tonovi na donjoj strani tijela. Čelo, malo područje šljiva ispod kljuna i obrub izložene prednje strane glave su smeđe-smeđe boje. Nabori krila su crveni, perje krila je zeleno odozgo, a iznutra je smeđe crveno. Repno perje je zeleno, bliže vrhovima - sa plavim nijansama. Njihova unutrašnja strana je smeđe-crvena. Izloženo lice glave je svijetložute boje, s 4 reda sitnog crnog perja. Oči su slamnato žute. Kljun je crn, noge su sive.

Podvrsta A. s. castaneifrons u boji nalikuje maloj vojničkoj maki, ali mnogo manjih dimenzija. Teško je razlikovati spol ovih papagaja, jer seksualni dimorfizam nije izražen. Pored nešto većih veličina glave i kljuna, mužjak ima crveno-smeđi pojas na čelu malo šire, a cijela boja šljokice je intenzivnija.

Druga podvrsta, Brazilac manje makavije (A. s. Casta-neifrons), živi u zapadnim predjelima Kolumbije, u sjevernoj Boliviji i na sjeverozapadu Brazila, do države Mato Grosso. Od nominalne podvrste se razlikuje samo u nešto većim dimenzijama (46–47 cm, a nazivne 44–45 cm).

U prirodi smeđa maka jede plodove, sjemenke i bobice raznih biljaka. Ponekad jata malih arsa donose opipljive štete na zasadima kukuruza i nasadima smokava i palmi, birajući ih kao mjesto za hranjenje u vrijeme zrenja žetve.

Male make obično nalaze svoje gnijezdo u šupljini visokog stabla, mada ponekad, uz nedostatak šupljih stabala, mogu gnijezda rasporediti u ukopovima duž strmih riječnih obala. Makovica sa smeđom glavom prilično je društvena vrsta i često se gnijezdi u kolonijama.

Mali ars trenutno se u Europu uvoze ručno. Obično ih uzimaju pilići iz gnijezda i umjetno ih uzgajaju kod kuće. Stoga se među malim makarama nalaze pretežno mirne i simpatične ptice koje dobro razlikuju osobu koja se brine o njima od drugih ljudi. No male make imaju oštar i glasan glas i vrlo snažan kljun, što otežava njihovo održavanje u sobnim uvjetima. Među malim arsima, ponekad se nađu ptice koje savršeno oponašaju ljudski govor, kao i razne melodije i zvukove.

Smeđa gruda ili mala maka ponekad se razmnožavaju u zatočeništvu, iako je za to potrebna prilično prostrana soba od metala u kojoj su smješteni par tih ptica. Kao umjetno gniježđenje bolje je uzeti komad šupljeg debla stabla, unutarnjeg promjera 28-30 cm i visine 70 cm, a salata se izrađuje kvadratnog ili okruglog oblika, promjera 9-10 cm, odrezujući je u gornjoj trećini gniježđenja. Drvena prašina ili piljevina pomiješana sa zemljom slojem 5-7 cm postavljaju se kao leglo na dnu.Za održavanje održavane potrebne vlažnosti u gnijezdu, leglo treba malo navlažiti, a zatim gusto zbiti.

Ženka odlaže 3-5 jajašaca s razmakom između pojedinih jajašca 2-3 dana. Izležavanje traje 25-26 dana, dok se prvo ne izvali. Naredni pilići izleguju se u intervalima koji odgovaraju učestalosti odlaganja jaja. Prvih nekoliko dana nakon rođenja pilića, ženka ne napušta gnijezdo, već ih mužjak hrani, neprestano se nalazi u blizini gnijezda, ponekad se penje u njega tokom noći.

Mlade male makače napuštaju roditeljsko gnijezdo u dobi od 2–2,5 mjeseci. Od odraslih se ptica razlikuju po tamnom irisu očiju, koji počinje da svijetli u dobi od 6 mjeseci. Lako je prepoznati mlade mužjake odmah nakon odlaska iz gnijezda, jer imaju smeđe-crveni pojas na čelu, dok kod ženki to postaje uočljivo tek u dobi od jedne godine.

Mali ars mogu se hraniti svim vrstama hrane za žitarice. Dio hrane za životinje mora se dati poluzreli, namočeni ili u klijavom obliku. Osim hrane za žitarice, malim makanama potrebno je voće, raznovrsno vitaminsko zelje i meka hrana. Kao posljednje - bijeli hljeb natopljen mlijekom, mrvicu kaše kuhane dok je napola kuhano u vodi ili mlijeku, hladnim pilećim jajima i svježim sirom. Ove su vrste hrane posebno važne prilikom hranjenja pilića i prije gniježđenja. Male make voljno jedu sjeme korova, kao što su plantain, pastirska vreća itd. Redovito ih treba opskrbljivati ​​svježim granama s kore i pupoljcima, koje uvijek s voljom grizu svojim snažnim kljunovima. U prehrani su obavezni mineralni preljev i riječni pijesak, čija se potreba javlja kod ptica periodično.

U kavez ili plićak s malim makavama potrebno je redovno stavljati posuđe s vodom odgovarajuće veličine, jer oni voljno i redovno vole plivati. Takva su jela posebno potrebna. Kada se izvade, ženka koristi kupanje za održavanje potrebne vlažnosti u gnijezdu, puzeći u njega bez isušivanja.

Male makare su po prirodi prilično mirne prirode, pa se u prilično prostranoj sobi mogu zadržati s drugim vrstama papiga, što je često prakticiranje u zoološkim vrtovima. Tokom sezone razmnožavanja, bolje je posaditi nekoliko malih arova u posebnu sobu, jer se prilikom gniježđenja povećava agresivnost ovih ptica u odnosu na razne susjede, uključujući i druge vrste papiga.

Životni stil u prirodi

Raspon - od istočne Paname do Amazone. Obično se nalaze u parovima ili u malim jatima. Razmnožna sezona varira ovisno o regiji: u Panami - februar-mart, u Kolumbiji - mart-maj, u Gvajani i Surinamu - rujan-prosinac. Gnezdi se u šupljinama drveća. Polaganje 2-3 jaja. Jaja se inkubiraju 26-28 dana. Glavna prijetnja prirodnom stanovništvu je krčenje šuma.

Fotografija Maka Sjevera

Objavio Erick Houli

Objavio Vince Smith

Pogledajte video: NAJVEĆI kućni ljubimci na SVETU (Maj 2021).

Pin
Send
Share
Send