O životinjama

Drvosječe sa bijelom glavom

Pin
Send
Share
Send


Woodpecker s bijelom glavom (Campephilus glavniis) koji se nalazi u jugoistočnoj Sjevernoj Americi, gdje obitava u ogromnim prostranstvima močvarnih šuma. Boja djetlića je stroga. Glavna boja njenog perja je gusta crna, od potiljka na bokovima vrata nalaze se dvije široke bijele pruge koje se spajaju na leđima, tako da je i sredina leđa također bijela. Krila, s izuzetkom humeralnog perja i vanjskog ruba tri vanjska primarna krila, su bijela. Na stražnjoj strani glave nalazi se veliki lijepi greben izduženog perja - mužjak je jarko crvene boje, ženka je crna. Oči su svijetlo žute i sjajne, noge su olovno sive, kljun je svijetao, bjelokosti. Po boji kljuna nazvan je ovaj drvar. Primjećuju se i obrisi tijela bjeloglavog djetlića: vrat mu je tanak, a glava mu izgleda neproporcionalno velika. Po veličini to je vrlo veliko djetliće: duljina ptice prelazi 0,5 m. Bijeloprilski drvari žive u parovima, koji vjerojatno ne propadaju cijeli život. Obje su ptice u paru uvijek zajedno, ali čak i na daljinu nije ih teško razlikovati: ženka je glasnija, ali pažljivija od mužjaka. Sezona uzgoja počinje u ožujku. Djetlići s bijelom bradom vrlo su pažljivi i borave u najužeženijim kutovima šume za vrijeme gniježđenja. Šupljina je uvijek raspoređena u deblu živog stabla, obično u hrastu, uvijek na znatnoj visini, često je dovod šupljine smješten pod velikom hrpom ili grančicom, koja štiti od protoka vode u šupljinu kada pada kiša. I muškarci i žene sudjeluju u izlijevanju udubine. Zidarstvo se sastoji od 5-7 čistih bijelih jaja postavljenih direktno na dno udubine. U južnim područjima raspona ove ptice uzgajaju piliće dva puta u sezoni, na sjeveru imaju samo jedan spoj. Po svojim navikama drvosječe s bijelom bradom pomalo se razlikuje od ostalih drvosječa. Let mu je izuzetno lijep i poput ostalih drvara valovit. No, leteći s jednog drveta na drugo, ptica se najpre penje na vrh stabla na kojem je bila smještena, i, leteći s nje, ne klekne krilima pa, otvarajući ih, planira prema dolje, opisuje glatki luk, diveći se ljepoti svog sjaja najzahtjevnijeg umjetnika . Ovaj djetlić ne voli letjeti na velike udaljenosti i više voli da se penje po deblu i granama drveća i skače s jednog usko stabla na drugo. Penjajući se na stablo, djetlić bijelooki stalno stvara jasan, čist i ugodan krik „kućnog ljubimca-kućnog ljubimca“. Ovaj troglasni krik ponavlja toliko često da čovjek mora sumnjati je li ptica u tišini najmanje nekoliko minuta tokom dana. Njegov se glas može čuti na kilometar. Djetlar proizvodi hranu tako što pažljivo pregleda debla i velike grane drveća. Počevši pri dnu stabla i penjejući se spiralnim linijama oko debla, ptica pregledava pukotine i pukotine kore i čekiće ih, tražeći insekte. Snaga ove ptice je vrlo velika: jednim udarcem kljuna otkida komade kore i čipsa dužine do 17–20 cm, a kad nađe drvo koje se osušilo i oštećeno insektima, sruši kora sa 2-3 m2 površine debla za nekoliko sati i tako za 2-3 dana u potpunosti posipa drvo. Ličinke, pauke i odrasle bube koji žive u kore i drvetu, kao i otvoreni insekti koji žive na površini debla, najčešće postaju plijen bjeloglavih djetlića. U kasno ljeto i jesen ove ptice jedu bobice i plodove divljih stabala. Ljudi često uništavaju ove prekrasne ptice zbog svoje izuzetno lijepe glave svijetlim grebenom i kljunom bjelokosti. Putnici željni raznih „memorabilija“ žele kupiti glavu djetlića s bijelim biljem kao egzotični suvenir s onih mjesta gdje je ova ptica sastavni dio krajolika užasnih i istovremeno prekrasnih močvara. Trenutno je djetliće s bijelom bradom vrlo rijetka ptica: već je nestala u većem dijelu svog raspona

Drvoseče sa belom bradom

Drvosječe s bijelim biljem - Campephilus glavnais - veliki je djetlić poznat do nedavno (50 cm, oko 500 g).

U jugoistočnim američkim državama u prošlosti je gnijezdilo djetliće (Campephilus glavnais), jedini predstavnik roda oštrog drveta djetlića u Sjevernoj Americi, ostalih 10 vrsta koje naseljavaju Srednju i Južnu Ameriku. Ova ogromna ptica, dugačka gotovo pola metra, ima vrlo skromnu crno-bijelu boju, na stražnjoj strani glave izduženo perje formira šiljati greben - crni kod ženki i jarko crveni s crnim vrhom u mužjaka. Glavna staništa ovih djetlića su visoke prašume u riječnim dolinama i u močvarama s obiljem sušenja stabala, izvana ispod kore i u šumi od kojih ptice proizvode razne insekte, uglavnom ličinke drvnih glista, iako će pojesti bobice i drugo voće na jesen. Biologija djetlića s bijelim glavom proučena je prilično dobro zahvaljujući istraživanju J. Tannera, koga je sredinom 30-ih od Audubon društva zatražilo istraživanje ove vrste, koja je u to vrijeme već bila na rubu izumiranja.

Parovi djetlića s bijelim drvama su vjerojatno konstantni, a partneri uvijek ostanu blizu, pretražujući stabla na krmnoj površini promjera oko 7-8 km. U periodu od januara do aprila, mužjak i ženka zajedno izdubljuju udubinu u deblo živog stabla, najčešće hrasta, na velikoj nadmorskoj visini od tla. Ptice imaju i udubine za noćenje, koje stalno koriste, pogotovo u sezoni neplodnosti. U potpunom polaganju, do 4 bijela jaja, iako s ranim gniježđenjem (januar - februar) ima samo 1-2 jaja. Obje se ptice izliježu naizmjenično gotovo 20 dana, a potom hrane piliće gotovo dodatnih 5 tjedana.

Nekada kopnena podvrsta djetlića s bijelim biljem (Cf. glavniis) nastanjivala je guste šume od jugoistočne Oklahome i istočnog Teksasa do južne Sjeverne Karoline i Meksičkog zaljeva i Atlantika. Indijanci su lovili ove drvare koristeći njihov greben zajedno sa kljunom za ukrašavanje, ali prijetnja postojanju vrste dolazila je zajedno sa krčenjem šuma i posebno uništavanjem džinovskih stabala u slivu Mississippija i drugim rijekama. Do 1885. godine, djetliće s bijelom bradom nestalo je u sjevernim predjelima nekadašnjeg područja. Krajem 30-ih godina našeg vijeka postalo je poznato da se ona sačuvala samo u Južnoj Karolini u močvarnim šumama kraj rijeke. Santi, u istočnoj Luizijani, u dijelu Singer Track Virgin Forest i nekoliko lokaliteta na Floridi. Prema J. Tanneru, ukupni broj drvosječa u to vrijeme nije premašio 25 jedinki. Nakon 10-15 godina šuma Singer Track je uništena, a gnijezdenje parova u većini poznatih mjesta na Floridi je nestalo. Samo nekoliko izvještaja koji povremeno stižu iz sjeverozapadnog dijela Floride i nekih područja obale Teksasa govore da bijelokosi drvosječ na kopnu još nije izumro.

Pored kopna, posebna podvrsta bjelokobenog djetlića je Cf. Bairdi je naseljavao i šume na Kubi. Njegova biologija je slična onoj nominativnoj podvrsti, ali je, pored nizinskih šuma, pronađena i u šumi uz planinske padine. Šuma i čišćenje područja za plantaže šećerne trske, kao i lov na drva na početku našeg stoljeća, doveli su do naglog smanjenja brojnosti i opsega tih ptica. Do polovice 1950-ih ostalo je manje od 20 kubanskih drvara s bjelinom, a nakon još 20 godina broj stanovnika se prepolovio. Sada je sudbina ovog djetlića, kao i kopnene podvrste, u potpunosti ovisna o osobi.

Vađenje drvoseda sa belom biljom zabranjeno je svuda. Određena izolirana staništa zaštićena su u južnom Teksasu, Floridi i istočnoj Kubi (rezervati Kupeyal i Haguani), ali na nekima od njih ptice se ne gnijezde već duže vrijeme, pa su potrebne posebne mjere da se drvosječe bjeloglave uvrsti u popis ptica svjetske faune.

Pogledajte video: Zvuci Banije - Digni glavu Krajino - LIVE - Dugino poselo Ruma II 2007 - TV Duga Plus (Novembar 2020).

Pin
Send
Share
Send