O životinjama

Yellowfin, ili divljač (Ophisaurus apodus)

Pin
Send
Share
Send


Kaperkalija od žutog trbuha ili kaperkaillie je vrlo veliki gušter bez gužve, dužine tijela do 45 - 50 cm, a težine do 450 - 550 g. Tijelo sa žutim trbuhom karakterizira zmijsko tijelo i dugački rep, koji je 1,5 puta duži od tijela. Tijelo i rep žutog tijela prekriveni su rombičnim ljuskicama, a duž bočnih strana tijela prelazi karakteristični duboki nabor kože prekriven sitnim ljuskicama. Vage leđa i repa su rebraste, a na trbuhu su glatke.

Smeđe ili prljavo smeđe tonove s maslinastim ili crvenkasto-smeđim nijansama prevladavaju u obojenosti gornje strane tijela žuto-pusik. Ponekad se po tijelu posipaju zahrđale mrlje, a donja strana žutog podmetača ima žućkasto-smeđu ili mesnastu boju. Mlade jedinke žuto-trbuha u boji se znatno razlikuju od odraslih. Tijelo im je zemljane boje, smeđe nijanse. Cik-cak tamno smeđe poprečne pruge prolaze duž debla i repa, koje s godinama postepeno nestaju. U slučaju povrede, rep žutog podmetača ne odrasta u potpunosti, ali ostaje kratak i tup.

Raspon Yellowfuzika je prilično obiman i uključuje Južni Krim na zapadu, dalje kroz Kavkaz, nastavlja se u južne i istočne regije srednje Azije i južni dio Kazahstana.

Žutifin živi u riječnim dolinama, na obroncima brda, kotlinama i podnožjima, kao i u vrtovima, pa čak i u povrtnjacima. Unutar raspona je česta, a na mjestima brojna. Najviše se naseljuje u staništima sa gustom travnatom vegetacijom, obraslom grmljem i korovom. Aktivan je uglavnom danju i u sumrak. Dobro pliva i nalazi se na obali rezervoara, u opasnosti traži da uđe u vodu. Od neprijatelja se sakrije u gomili kamenja, u nestambenim ukopima glodara, kao i u gustoj travi, gdje se može brzo kretati zmijskim pokretima. Na otvorenim područjima žuti-pusik je prilično bespomoćan jer puze nespretno i prilično sporo. Žutafin se uspijeva popeti u potrazi za plijenom u drveću dojilje, grmlju tamariska i grožđu.

Zimi ostavlja uglavnom krajem septembra - početkom novembra. Žuto-trbuh prezimi u prazninama između korijenja drveća i među kamenjem, kao i u napuštenim nasipima glodara i drugih životinja. Nakon zimovanja, pojavljuje se u uobičajenim staništima krajem februara - marta. U planinskim predjelima, gdje se uzdiže na 2000 m nadmorske visine, pojavljuje se kasnije iz zimskih zaklona, ​​obično u travnju. U vrućim uvjetima centralne Azije i južnog Dagestana, čini se da pada u hibernaciju.

Hrana se žutom hranom uglavnom hrani insektima iz reda buba (koleopterani) i ortoterapi, uglavnom skakavcima. Žuta hrana i školjke su česti u prehrani. Arthropod jede i druge člankonožace: miliped, woodlice, pauke, žohari, Dipterani, hymenopterani. Od kralježnjaka gušteri i glodavci mogu postati njihov plijen, iako nemaju značajnu ulogu u ishrani.

Sezona parenja i parenja događaju se u aprilu i maju. Ženke odlažu do 8 - 10 ovalnih jajašaca u junu - prvoj polovici jula. Svako jaje je prekriveno tankom kožnatom školjkom i dužine je do 4,6 cm. Mlade jedinke izležu iz jaja u periodu juli - kolovoz. Nakon zimovanja, u proljeće naredne godine, mlade jedinke imaju dužinu prtljažnika s glavom 10 - 11 cm, a repom - 15 - 18 cm.

Od vretena koje na sebi ima i zmijsko tijelo i tijelo bez nogu, na mjestima gdje se njihovi rasponi preklapaju, lako je razlikovati pregib kože uz bočne strane tijela, kao i njegovu veću veličinu i boju. Od bilo koje zmije, trbuh žuta poput guštera, odlikuje se pokretnim kapcima i istim nabora kože na stranama tijela.

Uprkos velikoj veličini, a u duljini doseže 125 cm, i snažnoj vilici, žuti trbuh, čak i kada je uhvaćen, ne pokazuje agresiju prema ljudima, uprkos činjenici da je takva odanost među našim gušterima karakteristična za vrlo malo vrsta.

Yellowfin, ili giper, - Ophisaurus apodus (Pall, 1775)

Tipično područje: stepen Naryn (Sjeverni Kavkaz).


Otvor uha nije manji od nosnice. Sa strana klokalne pukotine nalaze se mali papilarni naboji stražnjih udova (Sl. 34 a). Leđna ljuskica formira 12-14 uzdužnih redova, oni imaju rebra, posebno snažno razvijena u mladih. Trbušne ljuske kod mladih također imaju rebra, kod odraslih su glatka, nalaze se u 10 uzdužnih redova.

Odrasli su maslinasto smeđa, prljavo žuta ili crvenkasto smeđa. U skladu s tim, ponekad se rasuju tamne mrlje nepravilnog oblika. Donja strana tijela je obično svjetlija. Mladi su obojeni različito: tijelo im je žućkasto-sive boje sa 16-22 poprečna reda smeđe-smeđe cik-cak pruge, a nastavlja se na repu u obliku izduženih mrlja duž mrlja. Iste pruge nalaze se ispod i sa strana glave, kao i na njegovom gornjem dijelu, gdje formiraju osebujan uzorak. Tragovi poprečnih pruga ponekad se čuvaju kod pojedinaca do 200 mm dugih, tj. Mlađih od tri godine (tablice 10, 4).

Rasprostranjeno je na Balkanskom poluotoku, južnoj obali Krima, Maloj Aziji, Siriji, Izraelu, Iraku, Iranu, Kavkazu, centralnoj Aziji i južnom Kazahstanu (karta 58). Dostupni podaci o lokaciji ove vrste u Moldaviji su dvojbeni.


Mapa 58

Živi uglavnom na podnožju ravnica i riječnih dolina, naseljavajući rijetke listopadne šume i tugaje, šumske rubove, grmlje, grede, razne vrste grmlja i bez drveća, uzglavlje. Nalazi se i u gornjim polu pustinjama i stepenima, na stjenovitim padinama s rijetkom vegetacijom, često u neposrednoj blizini vode, u koju često odlazi tijekom potjere. Najčešće je na obrađenim zemljištima - u voćnjacima, vinogradima i usjevima, često u blizini naselja. U planinama je poznata do nadmorske visine od 2300 m. Može se penjati na grane grmlja i stabljike trske. Na nekim mestima na Kavkazu i u centralnoj Aziji, za jednodnevni izlet u proleće možete sresti do 80-100 jedinki. Kao sklonište koristi se burama raznih životinja koje se zakopavaju, prostorima ispod kamenja i između korijena grmlja. U potrazi za hranom obično se ne kreće dalje od skloništa udaljenih više od 200-300 m.

Nakon zimovanja pojavljuje se u martu - sredina aprila. S početkom ljetne vrućine, koja se počinje krajem juna, rijetko se pojavljuje na površini, padajući u stanje ljetne hibernacije, ponekad direktno prelazeći u zimsku. Glavnu hranu žute hrane čine insekti, uglavnom bube (75-100%), među kojima su gnojevi, crne bube, zlatne ribice, bronze, damselflies, zemljani bukovi, grmlje i dr. Od ostalih prehrambenih objekata tu su i Orthoptera (20-63%), gusjenice leptira. (do 70%), mekušci, uključujući gole puževe (do 50%), paučine (do 13%), žohari (do 20%) itd. Uz beskralježnjake, velike životinje sa žutim trbuhom jedu glodare (posebno novorođenčad), grmlje, guštere, male zmije (eurenises i constricters) i pilići ptica koje se gnijezde na zemlji i grmlju. U Dagestanu pojava kralježnjaka u prehrani žute hrane ne prelazi 27,3%, a u Čečeniji i Ingušetiji - 17,3%. Prema nekim izvorima, žuta hrana jede i meso padajućeg slatkog voća. 6-10 jaja se polaže sredinom juna - početkom jula, prosječna veličina jaja je 20 × 38 mm. Mladi 100-125 mm dugi (bez repa) izležu se od kraja jula do septembra. Zrelost se javlja u dobi od oko četiri godine s dužinom tijela od 310-320 mm.

Pin
Send
Share
Send