O životinjama

Fazani s klinastim repom ili konglami Pukrazije

Pin
Send
Share
Send


Klinasti fazani ili koklazi predstavljeni su s nekoliko dobro izoliranih podvrsta. Na glavi imaju greben napravljen od uskog izduženog perja, koje se uzdiže tokom struje, na obrazima i oko očiju nema praznih mrlja. Većina šljokica gornjeg dijela tijela u oba spola sastoji se od lanceolatnog perja. Rep je ravan, stepenast, srednje repno perje je dvostruko duže od vanjskog repa pera 16. Kljun je crn, na nogama bodljikavi. Dužina mužjaka je 58-64, rep 23-24 cm, ženke 58-64 i 23-24 cm.

Klinasti fazani uobičajeni su od Afganistana do Srednjeg Nepala i istoka prema Istoku i Sjeveru Crna Kina. Naseljavaju planinske šume i obronke obrasle grmljem, do nadmorske visine od 1200-4200 m. Na granicama raspona podvrsta, među njima se formiraju hibridne populacije, koje se često opisuju kao nove rase, što dovodi do velike zbrke u taksonomiji.

U zatočeništvu često sadrže pukrazijskog fazana (Pucrasia macrolophus macrolopha). Glava i grlo su mu crni s zelenim metalnim nijansama, u predjelu uha ima se velika jajolika bijela mrlja, prednji dio vrata i prsa su kestenjasto smeđe boje, greben je sa strane crnozelene boje, a u sredini žuto-braon. Pljesak gornje strane prtljažnika je pepeljastosiva s širokim crnkastim tragovima, trbuh je kestenjasto-smeđi s bjelkastim tragovima. Rep je crvenkastosmeđe boje s crnim poprečnim prugama i na bjeljastim obodima. Ženka ima crni vrh s hrđavo smeđim mrljama tamne obrube, grebenu sive boje s pepeljastim potezima na stabljici. Grlo je bjelkasto sa crnim tragovima. Leđa su tamno smeđa s žućkasto smeđim mrljama. Srednje repno perje je tamnosmeđe s crvenkasto-smeđim poprečnim prugama i žućkastim vrhovima, vanjština je iste boje, ali sa crvenkasto-crnim mrljama.

Klinasti fazani obično se drže u malim skupinama, nikada ne formirajući velike rojeve. Prilikom traženja hrane tiho se grče, ali tokom pojave opasnosti emitira se brzo ponavljajući krik „kuhača-kolača“. Tokom struje mužjaci glasno i vrlo oštro vrište, peru perje u predjelu uha, zatim podižu greben svojih bočnih pera prema gore i naprijed, trče do ženki i skaču ispred njih do visine od 1 m. Trenutni period počinje ovisno o terenu od aprila do juna a završava se u julu. Gnijezdo ptica obično se postavlja između stožera kamenja ispod grma ili nadvisokog kamena. Posuda za gnijezdo prekrivena je lišćem. Oba su roditelja uključena u odgoj pilića. Mlade ptice stiču odjeću odraslih na kraju prve godine života.

Fazani s V-repom provode noć na drveću. Nakon sezone razmnožavanja ponašaju se potajno, uplašeni, uzletaju sa bukom, brzo lete i emitiraju nepristojni alarmni signal tokom leta.

Klinasti fazani teško podnose aklimatizaciju u Europi jer su vrlo osjetljivi na visoku vlažnost. U suvoj i hladnoj klimi osjećaju se dobro. Ove se ptice drže samo u paru u zasebnom ograđenom prostoru s malim brojem grmlja i trave. Ženka po sezoni može odložiti do 25 jaja, koja sama inkubira i vozi fazan. Kod izmrzavanja u inkubatoru koristi se isti režim kao i kod izlijevanja običnog fazana. Odgajati piliće je relativno lako.

Odrasle ptice hrane se uglavnom zelenilom: zelena salata, pšenice, jagoda, kopriva itd. Uz dodatak zrnaste smjese ili krmnih smjesa koje se koriste za prehranu domaćih pilića. Mladi se uzgajaju istom hranom kao i mladi drugih fazana.

Fazan: držanje i uzgoj. A. I. Rakhmanov, B. F. Bessarabov

Izgled i distribucija

Klinasti fazani ili koklazi (Pucrasia) zauzimaju srednje mjesto u taksonomiji između tragopana i monala, ali naučnici vjeruju da su oni bliži tragopanima. Klinasti fazani rasprostranjeni su od Afganistana do Srednjeg Nepala i istoka do Istočne i Sjeverne Kine. Naseljavaju planinske šume i obronke obrasle grmljem, do nadmorske visine od 1200-4200 m. Ti fazani na glavi imaju greben izrađen od uskog izduženog perja, koji se uzdiže tokom struje. Najveći dio oštrine njihovog gornjeg dijela tijela u oba spola sastoji se od lanceolatnog perja, rep im je ravan, stepenasti, srednji repni pero dvostruko je duži od vanjskog. Kljun ovih fazana je crn, na nogama spur. Duljina tijela u Koklasu doseže 58-64 cm, a duljina repa 23-24 cm.

Koklas (Pucrasia macrolopha)ili fazan s repom V nalazi se u Afganistanu, zapadnom Nepalu, Tibetu, Pakistanu i Kini. Ovi fazani naseljavaju planinsko obrasle šumovite padine na nadmorskoj visini od 1200-4200 m. Za vrijeme sezonskih migracija, ptice se spuštaju za zimovanje na visinama od oko 2200-2500 m, a ponekad i do 600 m nadmorske visine. Stanište čupavog fazana su četinarske i mješovite šume sa gustim podrastom bambusa, rododendrona i drugih grmlja. Rod je predstavljen jednom vrstom, koja zauzvrat ima 9 (a prema drugim izvorima više) podvrsta koje su geografski izolirane jedna od druge.

Životni stil i ishrana

U prirodi se kokosi obično čuvaju u malim skupinama, nikada ne formirajući velika jata. Fazani s V-repom provode noć na drveću. Nakon sezone razmnožavanja vode tajni život, uplašeni su, poletu sa bukom, brzo lete i emitiraju nepristojni alarm tokom leta. Dnevna kretanja ovih ptica obično su neznatna i poput većine drugih fazana ove se ptice mogu naći na istom mjestu ujutro, poslijepodne i navečer. Obično su to otvorene poljane s malom količinom grmlja, gdje traže hranu i mogu se sakriti u slučaju opasnosti.

Kinesko ime za ovu vrstu, „Sena-chi“, što znači borova piletina, očigledno se odnosi na omiljeno stanište koklasa - borove šume. Ishrana ove vrste uključuje obje stočne hrane: žitarice, sjemenke trave, žir, bobice i pupoljke i cvatnje, te hranu za životinje: razne vrste insekata, mekušaca i crva. Uz to, utvrđeno je da se ovi fazani hrane borovim iglicama.

Društveno ponašanje i reprodukcija

Ptice su monogamne i očito ostaju u paru veći dio godine. Tekuće razdoblje počinje ovisno o terenu od aprila do juna, a završava u srpnju. U Indiji period reprodukcije koklaksa traje od aprila do juna. Većina gnijezda izgrađena je u osnovi gustih zimzelenih grmlja koje rastu na padinama u crnogoričnim šumama. Gnijezda su ponekad skrivena među paprati, ali mogu se nalaziti i u bokovima ruža, malinama ili drugim trnovitim grmljem, ali uvijek su dobro skriveni od pogleda. Ponekad se gnijezdo nalazi između korijena stabla, pa je u takvim slučajevima pristup gnijezdu kroz rupu između korijena, a takvo je gnijezdo teško vidjeti čak i iz blizine. Prisutnost guste vegetacije i, možda, blizina vode, očito su glavni kriteriji za odabir mjesta za gniježđenje ove vrste. Prosječan broj jaja u kvačiku je 5-6, ali se registriraju i gnijezda sa 8-9 jaja. Žene inkubiraju zidanje, mužjaci su uvijek u blizini, period inkubacije obično traje 26-27 dana. Nakon izgađanja pilića, mužjaci se izravno uključuju u potomstvo. Kokoši koklasa se rađaju neovisno i nakon nekoliko dana već mogu ponovo kuhati. Sazrevanje Koklasa javlja se tokom prve godine, a vjerovatno mladi mužjaci već sudjeluju u uzgoju na proljeće sljedeće godine.

Pin
Send
Share
Send