O životinjama

Vrsta: Crocidura suaveolens Lesser Shrew

Pin
Send
Share
Send


Mala vilica - mala, dobro izgrađena glava, po veličini i proporcijama nalikuje maloj zemlji. Međutim, lako je razlikovati: plašta je obojena ne smeđim, već sivim ili sivkasto-žutim tonovima, ima velike uši, snažno strše iz krzna, a rep prekriven ne glatkom ležećom kosom, već s odvojenim čekinjama koje strše prema stranama. Pa, kao što naziv govori, šipke imaju bijele vrhove. Postoje samo tri srednja zuba sa svake strane.

Očito, Šljaka je kao predstavnik čitave južne grupe relativno nedavni osvajač u umjerenim dijelovima Rusije. U toploj sezoni, grmlja nastanjuje razne biotope, najčešće uznemirene: napuštene vrtove (posebno prekrivene biljnim krhotinama), šumske rubove, prekrivene pustoš.

U pravilu, vilica ne kopa nogu, koristeći prirodne praznine ispod korijena, sječe i takođe krupne krhotine koje leže na zemlji. Drška se hrani različitim beskralješnjacima, preferirajući relativno male (koji im u potpunosti staju u usta), ali napadaju prilično velike zemljane gliste. Za razliku od sira slične veličine, vijak dnevno pojede "samo" jednu trećinu više nego što teži, i može ostati gladan nekoliko sati. U skladu s tim, ne spava u kratkim pauzama, već dva-tri sata.

Ženka uspijeva donijeti tri ili četiri legla tokom tople sezone. Taj se grk ponekad može vidjeti s potomcima kada ženka odluči preseliti mladunce u novo sklonište. Istovremeno, ona izvodi mladunce iz rupe, gradeći ih u lancu, gde se prvi zalepi zubima u podnožje repa majke, drugi - za prvi i tako dalje.

Obična grmlja rasprostranjena je gotovo svuda, sjeverno od širine Moskve uključujući Moskvu.

MALE CEREATH = Crocidura suaveolens Pallas, 1811

Pročitajte još: Osovine Krima

Opis Mala životinja, po izgledu slična drugim malim šljokicama: duljina tijela 4,5-6,0 cm, rep 3,0-3,5 cm, izduženi nazalni dio glave čini svojevrsni proboscis.

Znakovi polja. Razlikuje se od šljokica svjetlijom, smeđe-sivom bojom leđa i strana, na repu, osim kratkog krzna pokraj kože, jasno su vidljive duge rijetke dlačice. Emajl zuba, uključujući oštar konusni oblik vrha, je bijele boje, što takođe razlikuje luk od njihovih povezanih sljezda.

Rasprostranjenost: obuhvaća mnoge stepske i planinsko-pustinjske regije Južne Evrope, Kazahstana, Srednje i Srednje Azije. Na teritoriju Buryatia naseljava područja južne šumsko-stepske Dzhidinsky i Kyakhtinsky.

Bilogija. Naseljava livade trava i sedre, grmlje i šumske gustine u dolinama reka i potoka, periferija polja, rijetke travnate listopadne i mešane šume na obroncima brda. Živi među travom, suvim lišćem, u prašini panjeva i stabala drveća koji leže na zemlji. Skloništa se obično nalaze u različitim udubljenjima u tlu, kod korijena drveća i grmlja, ponegdje u napuštenim grozdovima glodara. Hrani se sitnim insektima i njihovim ličinkama koje sakuplja među vegetacijom, na površini i u gornjem sloju tla. Uzgaja se 1-2 puta godišnje, u uzgoju od 3 do 7 mladunaca.

Čimbenici koji određuju promjene u brojevima. Opće promjene krajolika pod utjecajem ljudske aktivnosti (oranje, intenzivna ispaša, požari itd.) Imale su negativan utjecaj.

Izgled Shrew su male životinje, dugodlaki i dugokosi.

Duljina tijela 5-7 cm, rep 2-4 cm (otprilike polovina duljine tijela). Vrh je siv, mršav ili smeđkasti, dno je svijetlo. Rep iznad je nešto tamniji nego dolje. Rep je prekriven ravnomjernim krznom iz kojeg izviru odvojene izdužene dlake. Zubi su bijeli (1), uši su vidno izbočene od krzna. Bojanje je prilično promenljivo.

Distribucija. Živi na jugu evropskog dijela Rusije, na severnom Kavkazu, južnom Uralu i Altaju, u južnoj Bugariji i Primorju u rijetkim šumama, grmlju, stepenima i poljoprivrednom zemljištu. Ponekad se nastani u drvenim kućama. 80-ih se pojavio u okolini Lenjingrada. U poređenju sa grmljavinama, životinje više vole suvo. Stanovnici stepe, šumsko-stepe, polu pustinja.

Biologija i ponašanje. Suprotno nazivu vijaka, oni sami ne kopaju rupe, već upotrebljavaju poteze glodara i molova, pukotine i praznina u tlu ili se kreću ispod sloja šumskog legla i u travi, gazeći duge prokopane tunele (2), a zimi gaze razgranate staze u debljini snijega (3 )

Zimi teško puštaju snijeg, ali ne prezimuju ni u jakutskoj šumskoj tundri sa svojim strašnim mrazima. U hladnim zimama, kad grmlje ne mogu dobiti insekte iz smrznutog tla, moraju puno trčati po snijegu, skupljajući sjeme drveća. Snježni prolazi grmlja vrlo su uski (do 2 cm) (3).

Oštrice imaju neugodan miris, tako da ih većina predatori ne jedu. Stoga je na šumskim stazama često potrebno vidjeti životinje koje je predator ubio i napustio (4). Međutim, sove se, primjerice, uspješno hrane hranom, ostavljajući iza sebe karakteristične osobine (5).

U zoni tajge broj grmova je obično 200-600 po ha, u tundri - 3-5 puta manje.

Vrlo visoka brzina metabolizma ovih sitnih životinja očituje se u tome što od svih sisara imaju najveću potrebu za kisikom i najvišu tjelesnu temperaturu - preko 40 ° C.

Otisci stopala. Tragovi grmlja su vrlo plitki, mali, peterokraki (6), obično smješteni u paru. Ako snijeg nije prekriven infuzijom, jasan otisak repa ostaje iza staze (7).

Glas. Glas snajki je oštar visoki cvrkut.

Prehrana. Sitna grmlje hrani se u debljini šumskog legla, na površini i u šupljini tla.

Male životinje, šljokice vrlo brzo se ohlade na hladnoći, zato moraju puno jesti da bi održale tjelesnu temperaturu. Oni ponekad pojedu i četiri puta više dnevno nego što sami teže, a bez hrane umiru i za nekoliko sati.

Šume u šumama spadaju među najveće sisare i, neprimetno za oko, rade sjajan posao u kontroli broja insekata u šumskom leglu. Posebno jedu bube, zemljane gliste, larve insekata. Ne preziru se prema vlastitoj vrsti, naročito zimi (8) (na slici je vidljivo sloje kože pojedeno od drugih maca). Pored hrane za životinje, jedu i sjeme (uglavnom četinjače) koje se ponekad čuvaju za zimu, ponekad i gljive. Oni jedu i svoje i tuđe leglo.

Reprodukcija Razmnožavaju se u sfernim gnijezdima trave (9), koji su raspoređeni u glodavcima, ispod kamenja. Trudnoća je oko 28 dana. Godišnje može biti nekoliko legla, obično od 3-7 mladunaca. Odrasli mladunci dugo prate majku, formirajući "karavanu" u kojoj svaka životinja drži zube u dnu repa ispred (10). Šmrka se cijelo ljeto uzgaja.

Manja ručica (Croc>

Mala bura - mala mazga. Duljina tijela je 50-70 mm, rep je oko 50% duljine tijela, duljina zadnje noge je 10-13 mm. Težina tijela - 3-7 g. Krzno je mekano sjajno. Zimi je tamnije, duže i mekše. Rep je prekriven kratkim čekinjastim dlačicama.

Candylobasal duljina lubanje ne prelazi 17,9 mm.

Boja leđa i strana je od pepeljasto-sive i pijeske boje do smeđe-sivkastozelene boje, trbuh je sivkasto-bjelkasta, prijelaz nije izražen. Rep je dvobojan, ali je granica bojenja slabo vidljiva,

Raspon oštrica obuhvaća ogromnu teritoriju, uključujući sjevernu Afriku, Evropu i veći dio Azije. U Rusiji je poznat iz Moskve, Srednjeg i Južnog Urala, Pribaikalye i Primorye.

Životni stil. Stanovništvo šuma, šumskih stepa, stepa, polupustova i pustinja. Obitava u mnogim biotopima: rijetke širokolistne šume, grmlje, područja raznih stepa i pustinja, polja, vrtovi, povrtnjaci, vrlo često se nastanjuje u ljudskim prebivalištima.

Malena se hrani uglavnom beskralješnjacima, uključujući male insekte i rakove. Hrana koja se konzumira dnevno gotovo je 1,5 puta (133%) u masi više od same životinje. Bez hrane, orada može živjeti malo više od jednog dana, a najaktivnija je u sumrak i zoru.

Vodi osamljeni način života. Granice pojedinog mjesta označene su tajnom mirisnih žlijezda smještenih na stomaku. Ove oznake imaju vrlo jaku mošusnu aromu.

Mala vilica sređuje svoje gnijezdo u travi, u udubljenjima tla i ukopa sitnih glodara. Uzgoj traje cijelo toplo razdoblje u godini (od marta do septembra), u leglu se nalazi 5-10 mladunaca. Ženka već može zatrudnjeti tokom dojenja. Do 4-5 legla po sezoni uzgoja.
Ne samo slijepi, već i odrasli (vidni) mladunci ne usuđuju se hodati sami. Pri kretanju se postroje u karakterističnom karavanu u kojem jedno mladunče prilijepi zube za majčino bedro, drugo mladunče na prvo, treće na drugo itd. Ako se tele odvoji i zaostane za karavanom, glasno zvuči. Piškanjem, majka ga pronalazi i odvodi ga na pokrivanje do drugog leta.

Prosječni životni vijek krava je do 18 mjeseci.

Ekonomska vrijednost. Donosi određene koristi, istrebljavajući razne insekte.

U ruskom dijelu raspona vrlo rijetka i mala vrsta.

Slične vrste. Razlikuje se od velike grliće manje veličine, od dugodlake grli razlikuje se u kraćem repu. Razlikuje se od bijelog trbuha sa sivkastim (ne čisto bijelim) trbuhom i laganim, bez smeđih tonova, bojom leđa.

Literatura: Sisari SSSR-a. Vodič geografu i putniku. V. E. Flint, Yu.D. Chugunov, V.M. Smirin. Moskva, 1965

Pogledajte video: SAZNAJTE KOJA STE VRSTA LJUDI!! (Maj 2021).

Pin
Send
Share
Send