O životinjama

Common Vole

Pin
Send
Share
Send


Istorija studija

Obična voluharica (latinski: Microtus arvalis) je vrsta glodavaca iz roda Sivi volovi.

Distribucija

Rasprostranjena je u biocenozama i agrocenozama šumskih, šumsko-stepskih i stepskih zona kopnene Evrope od atlantske obale na zapadu do mongolskog Altaja na istoku. Na sjeveru granica opsega teče duž obala Baltičkog mora, južne Finske, južne Karelije, srednjeg Urala i zapadnog Sibira, na jugu - duž Balkana, obala Crnog mora, Krima i sjevera Male Azije. Takođe se nalazi na Kavkazu i u Kavkazu, u severnom Kazahstanu, na jugoistoku centralne Azije, na teritoriji Mongolije. Nalazi se na korejskim ostrvima.

Izgled

Životinja je mala, dužina tijela je promjenjiva, 9-14 cm. Težina obično ne prelazi 45 g. Rep je 30-40% duljine tijela - do 49 mm. Boja krzna na leđima može varirati od svijetlosmeđe do tamno sivo smeđe boje, ponekad s dodatkom smeđe-rđavih tonova. Trbuh je obično svjetliji: prljavo sivi, ponekad s žućkasto-tamnatim premazom. Rep je ili jednobojan ili blago dvobojan. Volovi iz središnje Rusije su najsvjetlije obojeni. U kariotipu postoji 46 hromozoma.

Uzgoj

Uobičajena voluharica razmnožava se tokom cijele tople sezone - od marta do aprila do septembra - novembra. Zimi obično postoji pauza, ali na zatvorenim mjestima (sijena, staje, gospodarske zgrade), ako ima dovoljno hrane, može se nastaviti razmnožavati. U jednoj reproduktivnoj sezoni ženka može donijeti 2–4 legla, maksimalno u srednjoj traci - 7, a na jugu područja do 10. Trudnoća traje 16–24 dana. U leglu ima prosječno 5 mladunaca, iako njihov broj može doseći 15, mladunci teže 1–3,1 g. Mladi volani postaju neovisni 20. dana života. Počnite uzgajati već sa 2 mjeseca. Ponekad mlade ženke zatrudne već u 13. danu života i donose prvi rod u 33 dana.

Prosječni životni vijek je svega 4,5 mjeseci, do oktobra, većina volova umre, mladi posljednji legla zimi i na proljeće se razmnožavaju. Volovi su jedan od glavnih izvora hrane mnogim grabežljivcima - sove, kestrele, lasice, ermineji, dihure, lisice i divlje svinje.

Prehrana

Ljeti se hrane travom, povremeno sjemenkama i insektima, zimi - travom, sjemenkama, kore i izdancima ostavljenim pod snijegom. Obično jedu hranu na površini zemlje, a na tim mjestima ostaju gomile stabljika. Po visini na koju se kora urezuje na podin drveća, u proleće možete saznati koja je bila najveća debljina snega zimi.

Životni stil

Aktivno 24 sata, ali češće u sumrak i noću. Žive u porodičnim grupama (nazivaju ih i kolonijama). Grupa uključuje 2-3 legla jednog para životinja koje se naseljavaju u usko smještenim minkama na površini od 10-20 m². Svako naselje ima do 10 ulaza i mnogo kamera na dubini do pola metra. Panjevi su povezani među sobom i sa mjestima hranjenja gustom mrežom staza, često skrivenom travom. Duž staza nalaze se zakloništa, u blizini kojih se hrane životinje, obično ne dalje od 20 m od naselja. Izgradite okrugla gnezda od trave.

Zimi uredite poteze pod snijegom. Gotovo da nijedan narod ne izlazi na površinu snijega, a ukoliko se ipak nađu u mrazu bez zaklona, ​​brzo se smrzavaju. U ovom trenutku naselje voluharica može se naći vertikalnim otvorima na snegu i tragovima iskopavanja mišjih lisica. Na proljeće su se na mjestu naselja vole vidjeti vidljivi valjci sa zemlje i biljnih krhotina kojima su životinje začepile snježne prolaze.

Broj

Obična voluka je raširena i brojna vrsta koja se lako prilagođava ljudskoj ekonomskoj aktivnosti i preobrazbi prirodnih pejzaža. Obilje, kao i kod mnogih plodonosnih životinja, uvelike varira ovisno o sezoni i godini. Karakteristični su izbijanja brojeva praćena dugim pritiscima. Općenito, fluktuacije izgledaju kao ciklus od 3 ili 5 godina. U godinama najvećeg broja populacija gustoća naseljenosti može doseći 2000 jedinki po ha, u godinama depresije padajući i do 100 jedinki po ha.

Zajednički vola i čovek

Jedna je od najozbiljnijih štetočina poljoprivrede, vrtlarstva i vrtlarstva, posebno u godinama masovne reprodukcije. Šteti žitu i drugim usjevima u vinovoj lozi i riči, gricka koru voćaka i grmlja. Glavni je prirodni nosilac patogena kuge na Kavkazu, kao i uzročnici tularemije, leptospiroze, salmoneloze, toksoplazmoze i drugih bolesti opasnih za ljude.

Morfologija

Telo - 140 mm, rep - 49 mm (ne više od 30 - 40% duljine tijela). Dužina zadnjeg stopala je do 18,5 mm, a lubanje 24 - 27,5 mm.

Boja leđa je od svijetlo sive do tamno smeđe boje. Ponekad je prisutna mješavina smeđe-rđavih tonova. Rep je jednobojan, rjeđe blago dvobojan. Crno smeđa odozgo, žućkasta ili bjelkasta odozdo. Na nozi ima 6 kukuruza.

Lobanja ima nerazvijene frontotoparietalne bokove. Slušni bubnjevi su standardni, nisu uvećani. Posteriorni molar s tri vanjska i četiri unutarnja zuba. Oba prednja, bez dodatnih stražnje-unutrašnjih zuba. U kariotipu je 2n = 46.

Životni stil. Vrsta dostiže svoje najveće bogatstvo na otvorenim staništima u stepskim i šumsko-stepskim zonama, uključujući kultivisane zemlje. U poplavne livade i obrađene zemlje prodire duboko u tajgu na sjeveru i u polu pustinju na jugu kroz navlažene biotope. U pustinjskoj zoni prisutan je samo u planinama do nadmorske visine od 3000 m. Pogled je čest na periferiji velikih gradova, u parkovnim predjelima, na pustošima, na grobljima i u hortikulturnim područjima.

U toploj sezoni aktivnost vrste se primećuje u sumrak, zimi oko sata, ali s prekidima.

Volovi su prilagođeni životu u kultiviranim zemljama. Često se nalazi na usjevima zimskog i proljetnog žita, višegodišnjim travama. Zimi su sijeno i slama koncentrirani na riči.

U tlu, sivi volovi kopaju duge i složene brazde. Njihova površina, dubina i konfiguracija ovise o mnogim faktorima. Naročito vrstu tla, vegetaciju, godišnje doba i starost ukopa. Oni su sustav podzemnih isprepletenih prolaza s nekoliko komora za hranu i 1 - 2 gnijezda. Komora za gniježđenje obično se nalazi na dubini koja ne prelazi 25 cm, a ponekad i do 50 cm.

Zimi se voluharice gnijezde na površini tla i pod snijegom. Zimska gnijezda u rikama su velika i često služe za 10 ili više jedinki.

Uzgoj. Seksualna zrelost se javlja u dobi od 16-22 dana, a vrsta se razmnožava uglavnom u toploj sezoni, ponekad zimi u plastima sijena. Jedna ženka može roditi 88 potomstva tokom godine. Trudnoća traje 19-23 dana. U jednom leglu 4 - 8, do maksimalno 13 mladunaca.

U uzgoju mogu sudjelovati profitabilne životinje. To ovisi o vremenskim uvjetima i geografskom položaju područja staništa. Grupu karakterišu izbijanja masovnog uzgoja s brzim oporavkom broja nakon pada.

Prehrana. Ishrana vrsta je raznolika. Osnovni sastav hrane koja se konzumira varira ovisno o prirodi biotopskog krajolika i godišnjem dobu. Ljeti su to zeleni dijelovi biljaka, u jesen i zimi - sjeme i korijenje. Zimske zalihe su male.

Morfološki bliske vrste

U morfologiji (izgled), istočnoeuropski terenski voluhar je gotovo identičan (Microtusrossiaemeridionalis) Ova vrsta je pozicionirana kao dvostruka vrsta, koja se razlikuje od one opisane samo diploidnim setom hromosoma. U Common Voleu ih je 46, u East European Vole - 54. Neki izvori ukazuju na to da istočnoeuropski volovi dobijeni na istom mjestu kao i Ordinary Vole mogu biti manjih dimenzija.

Pored toga, mongolski vole (Microtusmongolicus), koja je također u morfologiji slična uobičajenom volu (Microtus arvalis).

Zlonamjerni softver

Uobičajena voluharica - štetočine raznih usjeva. Oštećuje žitarice, rosaceae, Asteraceae i mahunarke. U plastenicima i baštama uništavaju se krastavci, kupus, paradajz, lubenice, dinje. Korijensko povrće voljno jede: repe, mrkva, krompir. Zimi se pod snijegom hrane jagode, jagode, maline, mahovine, lišajevi, grizući kora mladih stabala. Oštećuje sjeme u kašikama. U isto vrijeme, životinje su nosioci opasnih infekcija: kuga, tularemija, leptospiroza, bruceloza, toksoplazmoza, erizipeloid, listerioza, pseudotuberkuloza i mnoge druge.

Hemijski pesticidi

Miješanje s proizvodom za mamac (pšenicom, sjeckanim krompirom, mrkvom, šećernom repe ili jabukama), nanošenje mamaca na bure, druga skloništa, epruvete, mamce, kutije sa posebnim aplikatorima:

Ručna primjena posebnim aplikatorima (mjerne žlice proizvedene na farmama) u jarke, druga skloništa, cijevi, kutije za mamce:

Izgled gotovih mamaca na prehrambenim preduzećima i kod kuće:

Biološki pesticidi

Ručna primjena bioloških rodenticida sa specijalnim aplikatorima u jarcima, cijevima, kutijama za mamce, mehanizirano prosijanje montiranim posipačem gnojiva i sejačima:

Izgled gotovih mamaca na prehrambenim preduzećima i kod kuće:

Mjere kontrole: mjere deratizacije

Sanitarna i epidemiološka dobrobit nastaje uslijed uspješne provedbe čitavog niza mjera deratizacije, uključujući organizacijske, preventivne, destruktivne i sanitarno-obrazovne mjere za kontrolu glodara.

Organizacijske aktivnosti uključuju niz sljedećih mjera:

  • administrativne
  • finansijski i ekonomski
  • naučno i metodološki
  • materijala.

Preventivne mjere dizajniran za uklanjanje povoljnih životnih uslova glodara i njihovo istrebljenje sljedećim mjerama:

  • inženjerski i tehnički, uključujući upotrebu različitih uređaja koji automatski sprečavaju pristup glodara do prostora i komunikacija,
  • sanitarno-higijenske, uključujući poštovanje čistoće u sobama, podrumima, na teritorijama objekata,
  • poljoprivrede i šumarstva, uključujući mjere za obradu šuma rekreativnih zona do stanja šumskih parkova i održavanje tih teritorija bez korova, opalog lišća, mrtvog drveća i sušenja stabala, ova skupina aktivnosti uključuje i duboko oranje zemlje u poljima,
  • preventivna dezinsekcija, uključujući mjere za sprječavanje obnove broja glodavaca hemijskim i mehaničkim sredstvima.

Zadatak provođenja ove skupine događaja je na pravne subjekte i individualne poduzetnike koji upravljaju određenim objektima i susjednom teritorijom.


Borbene aktivnosti provode u naseljima, na poljoprivrednom zemljištu, kao i na različitim žarištima zaraznih bolesti kako bi se u potpunosti očistili predmeti od glodara i sveli na sljedeće metode deratizacije:

  • fizičke, koje uključuju uporabu mehaničkih uređaja za uništavanje glodara, ultrazvučnih emitova, ljepila, električnih barijera,
  • hemikalija, tijekom koje se koriste rodenticidi, rodenticidi sa sinergistima u različitim oblicima i repelenti,
  • biološku, uključujući upotrebu patogene mikroflore, parazita i grabežljivih životinja za uništavanje glodara.

Ove događaje provode pravne osobe i individualni poduzetnici s posebnom obukom.

Pored toga, pri pisanju članka korišteni su sljedeći izvori:

Status očuvanja i zaključak

Uobičajena voluharica je rasprostranjena vrsta, čija je populacija, koja živi u različitim prirodnim zonama, relativno brojna. Reakcija na ljudske aktivnosti je dvosmislena. Poljoprivredna transformacija prirodnih pejzaža doprinosi povećanju broja vrsta. U vezi s ovom značajkom, predloženo je da se obična voluharica naziva agrocenofil (Tupikova i sur., 2001). Tijekom godina masovne reprodukcije može nanijeti značajnu štetu poljoprivredi, ima značajan epidemiološki značaj, budući da je nositelj uzročnika tularemije, leptospiroze, toksoplazmoze i drugih bolesti opasnih za ljude. U tom je pogledu potreban nadzor nad brojem vrsta.

Boja krzna voluharica može se značajno razlikovati od blijedo-sivosmeđe svijetlo-smeđe-smeđe do tamno-sivo-smeđe boje, ponekad s dodatkom smeđe-rđavih tonova. Trbuh je obično svjetliji: prljavo sivi, ponekad s žućkasto-smeđastim premazom. Rep je ili jednobojan ili blago dvobojan. Stražnje krzno nominalne rase je smeđe smeđe boje. Volovi "arvalis" oblika iz središnje Rusije su svjetlije obojeni, a najmračnija boja uočena je u obliku "obscurus" (Ognev, 1950, Malygin, 1983).

Uobičajena voluharica je mala životinja. Dužina karoserije je promenljiva. Težina obično ne prelazi 45 g. Rep je 30-40% duljine glave i tijela. Noga u prosjeku - 15,5 mm. Uši su male zaobljene, blago izbočene od krzna. Condylobasal dužina lubanje u prosjeku - 24,5 mm, zigomatična širina - 14,0, dužina u gornji red kutnjaka - kreće se od 5-7 mm, donji - 4-6,5 (Ognev, 1950, Malygin, 1983, Meyer i sur., 1996). Češljevi na lobanji su slabo izraženi. Gornji M2 s dva ugla koja se pružaju prema unutra. Velika većina M3 jedinki ima varijantu „typica“ (Malygin, 1983). Njegov zadnji zadnji režanj ne formira snažno izraženi lučni luk. Donji M1 ima najmanje 7 zatvorenih prostora, rijetko - 8. Na stražnjem stopalu nalazi se 6 kukuruza (Ognev, 1950).

Distribucija

Raspon vrsta je širok: od atlantske obale na zapadu do mongolskog Altaja na istoku, od Baltičkog mora, Finske, Karelije, srednjeg Urala i zapadnog Sibira na sjeveru do Balkana, Crnog mora i Male Azije na jugu (Malygin, 1983, Baranovsky i drugi, 1994, Common Vole ..., 1994, Meyer i sur., 1996). Vrsta je zabilježena u Kavkazu i na teritoriji Mongolije. U Rusiji se zapadna granica rasprostranjenosti običnih voluka podudara sa državnom. Na sjeveru evropskog dijela zemlje dolazi iz Karelije i Lenjingradske regije. Na jugu preko Moldavije i Ukrajine, na sjeveru Kaspijske nizine i Kavkaza.

Raspon staništa je raznolik. Različiti faktori mogu utjecati na biotopsku sklonost običnoj voluharici. Prije svega, prirodni i klimatski. Dakle, na sjevernom periferiji njegovog područja u šumskoj zoni tajge, voluhovica (oblik "obscurus") gravitira poljskim i livadnim cenozama, dosegnuvši 49, odnosno 30,2% ukupne populacije malih sisara. Naseljava se čak i u područjima oko stočnih farmi. Prema Bashininu 1979., 1980. i 1983. godine. u podnožju Urala obična voluharica živjela je na livadama i malim poljoprivrednim kulturama, u povrtnjacima, voćnjacima i čistinama. U sličnim vrstama biotopa, pronađen je i na Trans-Uralu. Izbjegavajući kontinuirane šume u zapadnom Sibiru, poljski volovi su uobičajeni u rijetkim resicama breze i u gustinama grmlja uz rijeke (Malygin, 1983). Ali ovdje, sve do Irkutske regije, preferira staništa s dobro razvijenim travnatim pokrovom (Bashinina, 1968, Shvetsov i sur., 1981). U južnijem dijelu svog raspona M. a. obscurus obično ima vlažnije biotope: poplavne livade, depresije, jarci, navodnjavane vrtove i povrtnjake (Common Vole, 1994). Međutim, ovdje je čest i u kserofilnim cenozama: suvi stepovi, nepokretni pijesci izvan pustinjske zone (Nikitina i sur., 1972, Tikhonov i sur., 1996, Tikhonova i sur., 1999). U podnožju Kavkaza i Kavkaza, voluharica gravitira i poljoprivrednim zemljištima. U ovom kraju savladala je obronke planina, naseljavajući stepske parcele, poljane, riječne doline, obradive zemlje. Izdiže se do alpskih livada, živi na stjenovitim predjelima. "Planinske" populacije ove vrste nalaze se na nadmorskoj visini od 1800-3000 m.m .: u visoko planinskim subalpskim i alpskim livadama i formacijama hrastovog hrasta, bukve i graba (Common Vole. 1994).

Volovi arvalisnog oblika na samom sjeveru raspona i u šumskom pojasu pokazuju biotopsku distribuciju sličnu obliku obskurusa, teži se livadnim cenozama i poljoprivrednim zemljištima (Mokeyeva, Chentsova, 1981, Dobrokhotov i dr., 1985, Teslenko, Zagorodniuk, 1986 , Tihonov i drugi, 1992, Karaseva i drugi, 1994, i drugi). U zoni listopadnih šuma i šumskog stepeinja često se nalazi u rijetkim šumskim biotopovima, uz riječne doline, jarke i šumske pojaseve.

Prema našim podacima, obična voluga izbjegava područja koja su izložena intenzivnom antropogenom stresu i transformacijama (Tikhonov i sur., 1992, 1996, 1998, Tikhonov, Tihonova 1997, Tikhonov, 1995).

Uobičajena voluharica je ekološki plastična vrsta. Tipično je biljojeda glodavac, čija prehrana uključuje širok raspon hrane. Prema generaliziranim podacima, voluharice iz različitih regija obično konzumiraju najmanje 80 biljnih vrsta, dajući prednost porodicama žitarica, asteraceae i mahunarki (Common Vole, 1994). Karakteristična je sezonska promjena u hranidbi. Izražena je tendencija nakupljanja zaliha. U Francuskoj životinje u obliku "arvalisa" čine rezerve do 3 kg (Renierd, Pussard, 1926). Slične smočnice za hranu pronađene su u blizini volova u Lenjingradskoj oblasti. (Gladkina, Chentsova, 1971) i u Kazahstanu (Gladkina, 1972).

Obična voluharica - porodično-kolonijalna vrsta. Porodicu po pravilu čine ženka i njezino potomstvo 3-4 generacije (Frank, 1954, Bashinina, 1962). U takvim naseljima životinje kopaju složeni sustav rupa i gaze mrežu staza. Zimi prave sniježna gnijezda na zemlji. Običnu voluharicu odlikuje teritorijalni konzervativizam, no ako je potrebno, tijekom žetve i oranja polja može se migrirati na druge biotope, uključujući sijene, povrće i žitnice (Common Vole. 1994).

Za vrstu su karakteristična sezonska i godišnja kolebanja brojeva. Minimalno obilje populacija uočeno je na proljeće. Značajke ovih kolebanja mogu imati i geografsku specifičnost. U najvećem dijelu raspona moguća su dugotrajna smanjenja obilja vrste. U srednjoj zoni Rusije, oni se naizmenično izmjenjuju s godinama velikog broja.

Ekološke osobine obične voluharice određuju etološku strukturu njegovih populacija. Životinje ove vrste ne formiraju kontinuirana naselja, već žive u jasno definiranim kolonijama koje su odvojene jedna od druge i vezane za svoje obiteljske grupe (Frank, 1954, Bashenina, 1962). U svim dijelovima svoga raspona vrsta ima polifazno cirkadijansko djelovanje. U prosjeku, tokom 3 sata, voluharice imaju 2-4 čina spavanja, 3-9 čišćenja, 2-6 poboljšanja gnijezda od 6 do 20 hranjenja i 14-47% ukupne aktivnosti događaju se u lokomociji (hodanje, trčanje) 1994., vlastiti podaci).

Izražena teritorijalnost volova ogleda se u njihovom društvenom ponašanju. Unutrašnje grupne interakcije životinja svode se uglavnom na jednostavno prepoznavanje kontakata, a rjeđe na prijateljske (Zorenko, 1978, 1984, vlastiti podaci). Važan element društvenog ponašanja, koji ukazuje na toleranciju pojedinaca prema drugima, je gužva. Obični volovi mogu biti agresivni prema članovima svoje grupe. Češće ovaj oblik ponašanja pokazuju muškarci. Najoštrija je agresija prema vanzemaljskim pojedincima njihove vrste i, posebno, istočnoeuropskim rupama (do ubistva). Uobičajeni volovi su vrlo emotivni. Zapazili smo slučajeve smrti životinja zbog nervnog preopterećenja tokom agresivnih interakcija.

Životinje ove vrste su vrlo oprezne, imaju tendenciju ka neofibiji (Common Vole. 1994, Fedorovich i sur., 2000). U eksperimentalnim uvjetima, za zajedničke istraživačke aktivnosti, uobičajeni volovi oslanjali su se u većoj mjeri na čulo mirisa i, u manjoj mjeri, na vibrise, dodir i vid (vlastiti podaci).

Uzgoj

Ovisno o vremenskim uvjetima u različitim regijama Rusije, reproduktivno razdoblje u zajedničkim voluharicama obično započinje u ožujku-travnju i završava u rujnu-studenom (Common Vole. 1994, Tihonova, Tihonov, 1995, Tikhonov i sur., 1998). Zimi obično postoji pauza. No na zatvorenim stanicama (hrpe, hrpe, skladištenje povrća i žita) reprodukcija se može nastaviti zimi. Tijekom reproduktivne sezone u prirodi ženke obične voluharice mogu donijeti 2-4 legla, u laboratorijskim uvjetima - više (Common Vole. 1994, Gladkina, 1996). Veličina legla ovisi o više razloga: dob i fizičko stanje ženki, godišnje doba, stanište, model parenja i još mnogo toga (Zorenko, 1972, Zorenko, Zakharov, 1986). Prema kombiniranim podacima, prosječan broj mladunaca u leglu obične voluharice je oko 5 (Common Vole, 1994). Studija strategije oplemenjivanja ove vrste pokazala je da su njezine prirodne populacije podložne veličini raspada (Tikhonov i sur., 1999).

Pogledajte video: Common Vole (Novembar 2020).

Pin
Send
Share
Send