O životinjama

Linsangs i Binturongs

Pin
Send
Share
Send


Veličine ovih nevjerovatnih životinja su male: duljina njihovog tijela je 37-43 cm, rep je nešto manji od duljine (30-35 cm), njihova težina kreće se od 590 do 800 grama. Dodatak pjegave krpe (Prionodon) vrlo elegantno. Imaju izduženi torzo, vrat i njušku sa dugim vibrisama. Udovi Lingsang su vitki, uredne šape, mali sa kandžama koje se uvlače. Na zadnjim nogama ovih životinja nalaze se zaštitne oštrice kože za kandže. Njihova dlaka je kratka, gusta i meka, podsjeća na baršun, a rep i potplati šapa također su prekriveni vunom. Lingsangs imaju velike, zaobljene i tamne oči, srednje veličine, pokretne su i na krajevima ušiju zaobljene. Prugasti lengang ima bjelkasto-sivo ili smeđe-sivu boju na dorzalnoj strani tijela, a krem ​​na trbušnoj strani, četiri ili pet širokih crnih i tamno smeđih pruga nalaze se preko leđa. Bočne strane tijela i udova s ​​tamnim mrljama, rep s naizmjeničnim svijetlim i tamnim prstenima. Spotkasti lengang ima narandžasto-smeđu ili svijetlosmeđu boju. Crne mrlje na gornjem dijelu tijela prelaze u manje ili više pravilne redove. Lingsang ima 8 ili 10 tamnih prstenova na repu.

Opis i distribucija

Dužina tela prugasti lingsang (Prionodon linsang) kreće se od 37,5 do 43 cm, rep - od 30,5 cm do 35,5 cm. Ova vitka i graciozna životinja oslikana je u svijetlosivoj ili smeđe-sivoj boji i ukrašena je sa 4 ili 5 poprečnih crnih pruga. Na bokovima i nogama ima tamne mrlje. Živi u šumama Tajlanda, Malezije, Sumatre i Kalimantana. Ova noćna životinja provodi većinu vremena na drveću, pametno i brzo se penje i skače na njih. On nije ništa manje spretan na zemlji. Predstavnici ove vrste žive u gustim tropskim šumama. Povremeno se nalaze u suhim šumama i u blizini ljudskih naselja na visini ne većoj od 1800 metara.

Prehrana i reprodukcija

Jedi prugaste leće insekti, mali gušteri i zmije, žabe, ptice i njihova jaja, mali sisari, ponekad jedu voće. Ti graciozni grabežljivci čekaju plijen u zasjedi, ležeći na stomacima ispravljenih repa, zbog čega ih često pogreše zmije. Lingsangs lovi noću, a tokom dana odmaraju u svojim gnijezdima.

Oni postavljaju gnijezda od suhog lišća i malih grana u udubinama ili burama. Jedno leglo može imati jedno ili dva mladunaca (obično dva). Mladiči se rađaju slijepi i bespomoćni. Njihova težina rođenja je oko 40 grama. Ne napuštaju gnijezdo do odvikavanja. Mužjak ne sudjeluje u uzgoju potomaka.

Rod opaženih sočiva = Prionodon Horsfield, 1824

Veličine su male. Duljina tijela 37-43 'cm, dužina repa 30-35 cm. Težina oko 0,7 kg. Dodatak je elegantan. Tijelo je izduženo, udovi su kratki. Vrat je dugačak. Njuška je izdužena i uska. Vučne kandže. Na zadnjim nogama postoje oštrice kože za kandže. Kosa je niska, gusta i meka. Prugasti lenjiang ima bjelkasto-sivu ili smeđa-sivu boju na dorzalnoj strani tijela i kremu na trbušne. Četiri ili pet širokih crnih i tamno smeđih pruga nalaze se preko leđa. Bočne strane tijela i udova s ​​tamnim mrljama, rep s naizmjeničnim svijetlim i tamnim prstenima. Spotkasti lengang ima narandžasto-smeđu ili svijetlosmeđu boju. Crne mrlje na gornjem dijelu tijela prelaze u manje ili više pravilne redove. Na repu 8 ili 10 tamnih prstenova.

Diploidni broj hromozoma u prugastom lentuangu je 34.

Rasprostranjen je u Nepalu, Assamu u Indiji, Burmi, na poluostrvima Indokina i Malaka, na otocima Sumatra, Java, Kalimantan.

Ekologija je slabo proučena. Naselite guste šume i grmlje. Aktivan uglavnom noću. Dobro se popeti na drveće. Hrane se uglavnom pticama, kao i sitnim sisarima i insektima. Ženka daje dva legla godišnje, u svakom od dva ili tri mladunaca. Razmnožavanje se vjerojatno događa u februaru i kolovozu.

prugasti objektiv - P. linsang Hardwicke, 1821. (južno od Burme, poluostrva Ma-Lak, ostrvo Sumatra, Java, Kalimantan),

pjegavi leansang - P. pardicolor Hodgson, 1841. (Nepal, Assam u Indiji, sjeverna Burma, poluotok Indokina).

Binturong klan = Arctictis Temminck, 1824

Rod je jedina vrsta: binturong - A. binturong Raffles, 1821.

Veličine su srednje i velike. Dužina tijela 61–96 cm, dužina repa 56–89 cm, težina 9–14 kg. Tijelo je izduženo, udovi su relativno kratki. Glava je široka u mozgu i skraćena, sužava se na nosu - u prednjem dijelu. Uši srednje visine, zaobljene, široko raspoređene. Snažan rep s primičnim vrhom (hvatajući rep među grabežljivcima prisutan je samo u Potos flavusu). Karakteristična je visoka, gruba i krhka dlaka. Dlaka dostiže najveću dužinu u glavnom dijelu repa. Na stražnjim površinama ušiju su dugačke rese. Na tijelu je dlaka sjajna, crna, često sa sivim ili žutim vrhovima. Rubovi ušiju su beli. Bradavica 2 para.

Diploidni broj hromozoma je 42.

Rasprostranjen je u Burmi (moguće i u Assamu u Indiji, Butanu, Nepalu, Sikkim), na poluostrvima Indokine i Malake i na otocima Sumatra, Java, Kalimantan i Palawan.

Obitava u gustim šumama, rijetko je svuda. Ekologija je slabo proučena. Vodi pretežno arborealni način života. Aktivno noću. Spora životinja. Hrani se, očito, uglavnom voćem, kao i lešinom. Lako za ukrotiti.

Distribucija

Stanište se proteže od Nepala i sjeveroistoka Indije preko južnih provincija Kine do Vijetnama, Laosa, Kambodže i sjevernog Tajlanda. Najveća populacija uočena je u podnožju Himalaje. U Indiji, pjegavi lengang najčešće se nalazi u Sikkimu, Assamu i Bengalu. U Kini živi u pokrajinama Sichuan, Yunnan, Guizhou, Hunan, Jiangxi, Guangdong, Guangxi i autonomnoj regiji Tibeta.

Životinja se naseljava uglavnom u planinskim predjelima na visinama do 2700 m nadmorske visine. Preferira šumarke bambusa, kišne i galerijske šume, djelomično graniče sa travnatim ravnicama i nalazi se u blizini rijeka. U nizini se rijetko primjećuje. Do danas, taksonomija razlikuje 2 podvrste.

Lensangovi žive u sjajnoj izolaciji i aktivni su noću. Popodne spavaju u šupljinama stabala. Predatori su idealno za kretanje po granama i deblima, pa život na površini tla traže mnogo rjeđe. Životinja je svejed. Njegova dijeta uključuje razne male kralježnjake (vertebrata). Jedu ptice, ptičja jaja, zmije, guštere, žabe i glodare. Tokom perioda bez hranjenja može jesti mrkvu.

Lov se najčešće izvodi iz zasede.

Predator ubija mali plijen ugrizom u stražnji dio glave, a veći se najprije u skoku pritisne na zemlju, a potom zagrize do smrti. Neznatno mjesto u dnevnom jelovniku zauzima zrelo voće i insekti. Svaka životinja ima svoje kućno područje, čije su granice intenzivno označene. Kao mirisne etikete koriste se izmet i mokraća. Uz to, trlja se o tvrde predmete ramenima, vratu i stranama, ostavljajući pražnjenje mirisnih žlezda.

Etimologija

Imena: na ruskom - Spotted Linsang, na njemačkom - Fleckenlinsang, na engleskom - Spotted linsang, na ukrajinskom - Linsang plesovi.

Izgled: Točkaste leće su male životinje s vitkim, izduženim tijelom i kratkim udovima. Glava predstavnika ove vrste je dugačka, uska, šiljasta. Oči su velike, okrugle, tamne. Uši su srednje veličine, otvorene, pokretne, široke, na krajevima zaobljene. Vibrisse su duge. Broj zuba je 38. Molarni zubi se nalaze samo na donjoj čeljusti. Udovi su vitki, noge uredne, malene. Vučne kandže. Rep je srednje dužine. Kosa je kratka, gusta i meka, podsjeća na baršun. Rep i potplat stopala također su prekriveni vunom. Analne žlijezde su odsutne. Seksualni dimorfizam izostaje.

Boja: Glavna boja dlake (od glave do repa) je od smeđe do svijetlo crvene. Većina pojedinaca ima svijetlo smeđe krzno. Velike tamne mrlje nalaze se na leđima, bočnim i gornjim dijelovima udova, čija se veličina smanjuje u smjeru od leđa do udova. Donji dio (od donje čeljusti do trbuha i šapa) ima svijetlu boju. Na repu je nekoliko tamnih širokih pruga. Vrh je takođe taman.

Veličina: Odrasle jedinke imaju duljinu tijela 34-41 cm, a duljina repa je 33-35 cm.

Težina: Odrasle životinje teže između 590 i 800 grama.

Životni vijek: Vjeruje se da u zatočeništvu predstavnici ove vrste mogu živjeti i do 10 godina, a u prirodnom staništu, naravno, manje.

Glas: Zna se da su uočene leće koje izdaju šištanje kad se uplaše, a kimaju zvuci kad se raduju.

Uzgoj

Sezona parenja traje od februara do avgusta, a na južnim granicama gotovo cijele godine. Ženka donosi potomstvo samo jednom tokom sezone. Njena sposobnost oplodnje traje oko 11 dana.

Trajanje trudnoće i hranjenja mlijekom u prirodi nije poznato.

U gnijezdu se rađaju 1-2 slijepa i gola mladunca težine oko 40 g koje ženka gradi na drvetu oko 3 m od zemlje. Mužjak ne sudjeluje u uzgoju potomaka. Spolna zrelost u potomstvu se javlja u 12 mjeseci. U ovom dobu razdvajaju se s majkom i oporavljaju se u potrazi za vlastitim lovištima.

Duljina tijela odraslih jedinki doseže 38-41 cm, rep 33-35 cm. Težina se kreće od 500 do 1200 g. Tijelo je izduženo, fleksibilno, nalikuje mački i prilagođeno je da postoji na drveću. Njuška je slična lisici, ali oštrija.

Velike tamne oči postavljene su ispred glave i pružaju odličan noćni vid. Sluh je vrlo razvijen, uši su pokretne. Vrat je dugačak. Na kratkim nogama, 5 prstiju naoružanih oštrim kandžama koje se uvlače.

Izraziti seksualni dimorfizam izostaje. Ženke su nešto manje i lakše od mužjaka.

Boja mekog i gustog krzna varira od svijetlo sive do crvenkasto smeđe boje. Tamne mrlje raznih oblika raspoređene su u kaotičnom redoslijedu na leđima i trbuhu. Na repu su poprečne tamnoljubičaste i svijetle pruge. Očekivano trajanje života in vivo nije sigurno. U zoološkim vrtovima, pjegavi Lensang živi i do 10 godina.

Snaga i sigurnost

Stanovništvo: Glavna prijetnja vrsti je smanjenje staništa zbog krčenja šuma. Takođe, smanjenje populacije moguće je zbog nereguliranog lova i male stope reprodukcije.

Status sigurnosti: Vrste pjegavog Lensanga navedene su na I USD sa statusom „ugroženi“. Također je naveden u dodacima I i II CITES-a.

Pogledajte video: Le Linsang Prionodon (Decembar 2020).

Pin
Send
Share
Send