O životinjama

Turska (Meleagris gallopavo) Divlja puretina (eng.)

Pin
Send
Share
Send


Početkom prvog milenijuma nove ere, gotovo 15 stoljeća prije nego što je ekspedicija posjetila Columbus of the New World, američki Indijanci su počeli pripitomljavati velike mesnate ptice iridescentnog pljuska, sa svijetlim prilogom koji visi s čela u podnožju kljuna i istim naborom u gornjem, izbočenom dijelu vrata, sa duge, snažne noge, krila, mala za njihovu tjelesnu težinu i smiješno trzanje.

Počeli su igrati veliku ulogu u svakodnevnom životu indijanskih plemena, a pridošlice koji su dolazili iz Starog svijeta krštavali su ih puretinama. Do ovog trenutka purani nikada sreli, osim u Americi, što nam omogućava da smatramo svojom prvom i jedinom domovinom.

Nježno meso tih bezopasnih ptica bilo je jedno od omiljenih jela domorodaca. Zaklanu pticu premazali su glinom i pekli na ugljenu, zatim sjeckanu izgorjelu koru i uklonili je uz privezano perje. Ako je ptica bila unaprijed nahranjena, sva su se pera pokrenula. Žene su u svoju odjeću tkale snopove kratkog i mekog perja, veliki i svijetli koristili su se kao nakit na ceremonijama i vjerskim obredima. Dugo i tvrdo perje sa krila ćurki, muški lovci su prekrivali svoje strijele, a od slomljenih i zašiljenih kostiju nogu izrađivali su sve vrste igala i zglobova.

Glas ćurke
Glas purana
Zvuci ćurki

Na mnogo načina, obilje ove stidljive, ali nepromišljene ptice određivalo je i uspjeh kolonijalista u razvoju Sjeverne Amerike, gdje je puretina ubrzo, zajedno sa divljači, postala ukras prvih doseljenika, tradicionalno jelo za Dan zahvalnosti. Zajedno s drugim blagom američkog kontinenta, španski, portugalski, engleski, brodovi su izvozili purane u Evropu.

Purana porodica pilećih narudžbi uključuje dvije vrste ptica: agriocharis i meleagris, domaća puretina i divlja ćuretina. Poslednja ima šest podvrsta, od kojih su dve razvile jugozapad američkog kontinenta, a preostale četiri - istočne. No tokom stoljeća njihov se raspon mijenjao, sada se proširio, a zatim suzio pod utjecajem prirodnih faktora i ljudi. Tako obična divlja meksička puretina smatra Južni Meksiko svojom domovinom, a danas se nalazi i u sjevernijim regijama Sijera Madre. Njeni pripitomljeni potomci naseljavali su Evropu i Aziju: brončani široki grudi, Beltsville, engleski mini, severno-kavkaški, moskovski beli, tihoretski crni.

Sve purani žive u stadima, na zakrpu od oko 8 km 2. U ljeto se te grupe sastoje uglavnom od kokoši i njihovih potomaka. Odrasle pijetlove ili "toms", kako ih nazivaju u Americi, drže sami ili u malim društvima od nekoliko mužjaka. U sezoni parenja, koja počinje u martu-aprilu, pijetlovi prizivaju ženke glasnim kuldykanyima, na što moraju reagirati, neometano oponašajući mužjake.

Turska u pubertet dostiže pubertet sa 10-11 mjeseci života i napravite spojku od 8-15 jajašaca, čija je inkubacija oko 28 dana. Kokoši sjede na jajima, a njihove manje svijetle boje, u odnosu na pijetlove, dobro im služe ovdje, skrivajući se od grabežljivaca, jer su u ovom periodu purani najnezaštićeniji.

Pilići koji su tek rođeni imaju odličan sluh i razlikuju majčin glas i ostale. Dvanaestog dana, perje počinje da raste. Oko mjesec dana, ćurka ne napušta mjesto zida i ne pridružuje se svom stadu, skrivajući piliće. Jer uprkos činjenici da pilići imaju instinktivni osjećaj opasnosti, ovo je razdoblje najopasnije u njihovom životu: više od polovice pilića umre od predatora u prve dvije sedmice nakon rođenja, još ne učeći da leti. Tada se puretina sa svojim ledom pridruži stadu, ali oko šest mjeseci pilići radije ostanu u blizini majke, a nakon toga mladi rast postaje potpuno neovisan.

Purani u prosjeku žive oko tri godineali registrovani su i registratori: neki su uspjeli preživjeti i nisu ih pogodili grabljivac ili muha osoba deset, pa čak i dvanaest godina.

U XVII - XVIII veku, na početku razvoja Severne Amerike od strane evropskih doseljenika, njegovo se bogatstvo činilo neograničenim. No, neokrnjene šume na istoku zemlje pale su ispod sjekira kolonijalista kojima je potreban građevinski materijal, a brojna stada ćurki izgubila su dom. Međutim, ako su samo sjekire drvosječa bili njihovi neprijatelji!

Europljanima se svidjelo nježno meso, počeo je industrijski lov na puretine. Lokalna i europska tržišta zahtijevala su sve više žrtava, broj lovaca koji se beru godišnje raste. Priroda nije imala vremena da obnovi ono što je uklonjeno iz nje.

Početkom 20. vijeka divlji ćuretina je nestao iz 15 američkih država i nekih provincija Kanade. Sva značajna stada preživjela su samo na jugoistoku zemlje, a na drugim mjestima stoka je brojala samo nekoliko desetaka čudesno preživjelih ptica. Najbolje je sačuvana podvrsta istočne Floride. Međutim, svih ćurki kombinovanih 1930. godine ostavilo je četvrt miliona.

Narod je bio zabrinut - puretina, omiljeni obrok zahvalnosti, nestala je s tržišta, postala je rijetka poslastica, pa čak i luksuz. Pod pritiskom javnosti i zaštitnih društava, federalna vlada i državni zakonodavci donose zakone za zaštitu staništa divljih ćurki i pojednostavljuju lov. Njihova industrijska proizvodnja je zabranjena, stvaraju se posebne lovačke sigurnosne agencije.

Obnovi populacije ćuretine pomogli su i socio-demografski faktori. Sve je više ljudi koračalo u grad, mnoga mala poljoprivredna gospodarstva bankrotirala su, zaustavljala se, prazna mjesta ponovo su obrastala drvećem - i nakon što su im staništa vraćena puretinama.

Već 1940. godine došlo je do značajnog porasta populacija različitih vrsta, ali ljubitelji prirode i naučnici nisu prestali sa svojim naporima. Razvijeni su i implementirani programi za hvatanje ptica u obnovljenim populacijama i njihovo prenošenje u druga područja gdje su u potpunosti istrebljeni. U ovom su slučaju neke američke države djelovale kao nezainteresirani donori za svoje susjede, a neke su razmjenjivale purane za vrste životinja koje su od njih uništene, na primjer, riječne vidre, loze, crnokosa. Do 1991. godine zalihe puretine obnovljene su, a neke od njihovih podvrsta čak su proširile izvorni raspon.

Purana je još uvijek američki ukras stola za Dan zahvalnosti.

Na osnovu materijala iz magazina The World - Lana Kuksina

Opis ptica

Među domaćim pticama, purani su drugi samo nojevi. Živa težina odrasle muške puretine je u rasponu od 9 do 35 kg. Purani su po veličini skromniji, njihova težina je od 4,5 do 11 kg. Ptice imaju širok rep i duge noge. Njihove glave i vratovi ukrašeni su takozvanim „koraljima“ - karakterističnim izrastima kože. Osim toga, mužjaci imaju još jedan takav izrastek koji visi s vrha kljuna, koji u uzbuđenom puranu može doseći 15 cm duljine. Boja šljiva purana vrlo je različita s prevladavanjem crnih, bijelih i brončanih nijansi kod pojedinih pasmina.

Porijeklo ptice i njeno pripitomljavanje

Još prije nego što su Europljani, pod vodstvom Kristofera Kolumba, otkrili Ameriku, domaći su pripitomili divlju puretinu. Upravo je iz Novog svijeta ptica došla u Španiju na početku 16. vijeka, a odatle - u Francusku, Veliku Britaniju i druge evropske zemlje. Zato je, među različitim narodima, puretina poznata ili kao „španska piletina“, zatim kao „turska piletina“, ili kao „indijska piletina“. Sve ovisi o tome gdje je tačno ptica dovedena u ovu ili onu zemlju.

Klasifikacija

Purani su svrstani u moderne i drevne pasmine, ovisno o vremenskom periodu njihove popularnosti (nakon i prije 20. stoljeća, respektivno) .Takođe, kao i ostala perad, tu su i meso, jaja i miješane pasmine purana.

Popularne pasmine

Ljudi su počeli uzgajati razne pasmine purana od trenutka kada su se ptice pojavile u Europi, odnosno od 16. stoljeća, zahvaljujući čemu su do kraja 20. stoljeća, naučnici prijavili 31 pasmu purana. A najpopularnije su pasmine koje danas pripadaju starinama, na primjer, norfolk crna, nizozemska ili kembridška, brončana širina grudi, narraganset .U modernoj peradarstvu važna je produktivnost peradi, stoga su uobičajene sljedeće pasmine purana:

Purana široka gruda ili velika

Pasmina je uzgajana sredinom prošlog stoljeća u SAD-u. Ptice se odlikuju ovalnim tijelom s masivnim širokim prsima. Boja perja je bijela s crnim grozdom perja na dojci. Noge su snažne, ružičaste. Proizvodnja jaja se kreće od 90 do 120 jaja godišnje. Purani ove pasmine dijele se u tri kategorije ovisno o njihovoj živoj težini:

  • Pluća (pureća težina do 9 kg, puretina do 5 kg), industrijska pasmina.
  • Srednje (muški teži 17 kg, ženke - 7 kg),
  • Teška (odrasla puretina dobija na težini 23 - 26 kg, ćuretina - oko 10 kg).

Brončana Turska sa širokim grudima

Pasmina je uzgajana u Americi kao industrijska ptica od mesa i jaja. Zato je ova vrsta jedna od najvećih po veličini. Odrasla puretina dobija 18-20 kg žive težine, a ženka - 10-11 kg. Ptica godišnje daje do 120 jajašaca. Pureća brončana široka gruda ima ovalno tijelo s masivnim kosim grudima i snažnim široko razmaknutim nogama. Mužjaci se odlikuju lijepim i bujnim repnim repom. Ime pasmine odražava karakterističnu boju njenog šljokica - tamnu s kestenjastim nijansom koja podsjeća na brončanu.

Beltsville puretina

Pasmina je dobila ime po svom mjestu uzgoja - gradu Beltsville, Maryland, SAD. Pripada mesnim vrstama peradi.Živa težina odraslih purana je u rasponu od 8-10 kg, purana - 4,5-5,5 kg. Ženka odloži do 100 jaja godišnje. Boja plića puretine Beltsville je bijela. Tijelo je malo širokih grudi i glava ispupčenih očiju. Šape su tanke, osim toga, vjerovatno u gotovo svakoj zemlji postoje lokalne sorte purana dobivenih selekcijom. Na primjer, u Rusiji su popularne takve rase kao moskovski bijeli, moskovski bronzani, sjevernokavkaski bijeli, tikhoretski crni.

Turska sadržaj

Purani, za razliku od mnoge druge peradi, mogu letjeti. Stoga se ptice obrezuju krilima ili se drže u zatvorenim visokim kućama. Da biste ih držali, potrebna vam je prostrana kuća bez rupa i pukotina u zidovima, jer su purani vrlo osjetljivi na vlagu i hladnoću. Zone umjerene, tople i suve klime su najprikladnije za ptice. U južnom zidu kuće, 15 cm od poda, napravljena je rupa za izlazak. Purani trebaju prostor za šetnju - ograđeno dvorište u blizini kuće.U jednoj kući se nalazi do 30 purana i 3-4 purana (okvirni izračun: 8-12 ženki po 1 mužjaku) .Na visini od oko 1 m od poda, perke su izrađene od drvenih dasaka s gnijezdima U veličini od 60 do 60 cm, u pravilu je jedno takvo gnijezdo dovoljno za pet puretina. Purani redovno imaju kupke za pepeo kako bi se riješili parazitskih perjanica. Za to se drveni pepeo i sitni pijesak (1: 1) sipaju u prostranu drvenu kutiju i ostavljaju u kući.

Hrana i hrana za purane

Za jedan dan odrasloj puretini potrebno je oko 250 g suhe hrane, puretina - do 400 g. Među žitnom hranom za puretine pogodne su kulture poput kukuruza, ječma, zobi, proso, uljane pogače i mekinja ovih kultura. Osim toga, prehrana ptica uključuje krumpir, šećernu repu, švedsku robu, zelje i proteinsku hranu - skuta, mesni otpad, mlijeko.U svrhu poboljšanja probave, hranjivim mješavinama dodaju se mljeveni školjke i šljunak, a ljeti se puretinama daje više zelenila i povrća. Zimi se ptice hrane žirom (40 g po obroku) i sjeckanim iglama.

Uzgoj purana

Purani odlažu jaja dva puta godišnje - u proljeće i jesen. Međutim, jesenja jaja se rijetko ostavljaju za izlijevanje, jer je kasne piliće teško uzgajati. Jaja ćuretina teže od 75 do 90 g, tamne su boje Nakon što prestane čarapa jaja, ispod ženke se polaže do dvije desetine jaja, koje ona strpljivo inkubira 28-30 dana. Purana odlikuje izvrsna sposobnost inkubacije jaja, zbog čega u domaćinstvima ispod njih često polažu jaja piletine, guske i patke. Purani se izležu za oko mjesec dana.Na jedan ciklus purana, ovisno o pasmini, daju od 90 do 150 jaja.

Odrastanje mladih

Ćuretina perad čuva se na toplom mjestu s temperaturom ne nižom od +19 ° C. Prvog dana nakon rođenja pilići koji nisu hranjeni daju samo vodu sa šećerom (1 kašika na litru vode). Od drugog dana života hrane ih mekom hranom od mješavine sitno sjeckanog kuhanog jaja, bijelog hljeba natopljenog u mlijeku, kuhane riže i sitne pšenice, kukuruza ili zobene pahuljice. Voda se daje u velikim količinama, uvijek prokuhana. Od trećeg dana, puretina se dodaje prehrani sa jogurtom i sirom, kao i zelje.Prvih deset dana života pilića hrane se svaka 2 sata. I nakon 10 dana počinju postepeno prelaziti u suhe zrnaste smjese. U dobi većoj od 3 tjedna pilići se prebacuju na hranu grube žitarice (proso, sjeme konoplje) s dodatkom jajašaca ili na krmnu hranu. Ako je vani toplo i suho, mladim životinjama dopušteno je da hodaju u dvorište.U dva mjeseca perad se ograđuje i ispašaju odrasle purane. Od šest mjeseci ptice se smatraju odraslim osobama.

Trgovine za kućne ljubimce

Obična Turska (Meleagris gallopavo)

Obična ćuretina(Meleagrisgallopavo), njegova domovina je Sjeverna Amerika, a najveći je član porodice Galliformes. To je ista vrsta kao i domaća puretina, koja je pripitomljena podvrsta južnoameričke obične ćuretine.

Odrasla obična ćurka ima duge noge od ružičasto-žute do sivkasto-zelene i crne građe. Mužjaci su veliki, sa ružičastom glavom bez perja, crvenim grlom i crvenom bradom na grlu i vratu. Na glavi je mesnat rast. Kad se mužjaci uzbuđuju, mesnati izrastaji nabubre, brada i neoplastična koža na glavi i vratu napunjeni su krvlju gotovo u potpunosti skrivajući oči i kljun. Svaka šapa ima tri prsta, mužjaci imaju vrelinu na potkoljenici na leđima. Purana ima dugačak, taman, obogaćen rep i sjajna brončana krila. Mužjak je mnogo veći od ženke, perje mu je na pojedinim mjestima crveno, ljubičasto, zeleno, bakarno-crveno, brončano i zlatno preljev. Perje ženke je prigušeno, s nijansom smeđe i sive boje. Paraziti mogu učiniti boju obaju spolova gušću; kod muškaraca, boja može poslužiti kao pokazatelj zdravlja. Perje prvog reda ima bijele pruge. Turska ima 5000 do 6 000 perja. Ploča je jednake dužine kod odraslih i različitih dužina kod mladih purana. Mužjaci obično imaju bradu, pramen ukočene dlake (izmijenjeno perje) koji raste iz središta grudnog koša. Goatee je obično dugačka 9 inča (230 mm). U nekim populacijama 10-20% ženki ima bradu, obično kraću i tanju od muškaraca. Odrasli mužjak obično teži 5 do 11 kg (11-24 kilograma) i dugačak je 100-125 cm (39-49 inča). Odrasla ženka obično je mnogo manja: od 3 do 5,4 kg (6,6-12 kilograma) i duljine od 76 do 95 cm (30-37 inča). Raspon krila od 1,25 do 1,44 m (49-57 inča). Najveća mužjak obične ćuretine, prema podacima Nacionalne federacije za divlju tursku lov, mužjak je težak 17,2 kg (38 kilograma).

Let i glas

Divlji purani su iznenađujuće vješti letači i vrlo lukave ptice, za razliku od domaćih purana. Purani su vrlo oprezne ptice: lete ili bježe na prvi znak opasnosti. Njihovo idealno stanište je lagana šuma ili savana, gdje mogu letjeti ispod nadstrešnice i pronaći padove. Obično lete nisko do zemlje, ne više od četvrtine milje (400 m). Purani mogu ispuštati različite zvukove: mogu njuškati, lupkati, tutnjati, škripati, zavijati i kukati.U rano proljeće, mužjaci purana, koji se nazivaju i purani, prikupe se kako bi pokazali svoje prisustvo konkurentnim ženkama i mužjacima. Purana takođe proizvodi nizak „bubanj“ zvuk proizveden kretanjem zraka u vazdušnoj „vrećici“ u grudima, slično zvuku livadnog grožnja. Takođe proizvode zvuk sličan pljuvačkom zvuku, što je veliko izbacivanje vazduha iz njihove „vreće“ iz vazduha. Ženke vrište kako bi prijavile svoje mjesto boravka. Purani često cvili kao ženke, a ženke mogu njušiti, iako to rijetko čine. Mlade purane često njuškaju.

Prehrana

Divlje purane su svejedi, hrane se tlom, penju se grmljem i malim drvećem u potrazi za hranom. Oni više vole jesti čvrsto voće, poput žira, orašastih plodova, uključujući lješnjake, kestene, hikorije i pinjole, kao i različito sjeme, bobice, kao što su borovica i medvjeda, korijenje i insekti. Purane ponekad jedu vodozemci i mali gmizavci. pilići hrane se insektima, bobicama i sjemenkama. Divlji purani često se hrane kravljim pašnjacima. Ponekad odlaze u dvorište hranitelja tražeći sjeme na zemlji ili, u rijetkim slučajevima, nakon berbe odlaze na obradivo zemljište kako bi na poljoprivrednim farmama pobrali ostatke sa mlinčića. Purani takođe jedu razne trave. Populacija purana može biti ogromna zbog činjenice da mogu jesti različite vrste hrane. Najbolje vrijeme za jelo je rano jutro ili kasno popodne.

Društvena struktura i bračne igre

Mužjaci su poligamni; pare se s što više ženki. Turska demonstrira ženki izduženo perje, raširivši rep i vukući krila za sobom. Njihove glave i vratovi su jarko obojene crveno, plavo ili bijelo. Boja se može mijenjati ovisno o raspoloženju, najviše uzbuđen izgled je čisto bijela glava i vrat. Kako bi pokazali društvenu dominaciju i privukli ženke, puretine njuškaju, „bubnjaju“ i „pljuju“. Sudovi počinju u martu-aprilu, kada purani još uvek žive u čoporu na mestu zimovanja. Purani ponekad se paze na njih u grupi, dominantni mužjaci njuškaju raširenim repom, „bubnjaju“ i „pljuju“. Nakon istraživanja, ispostavilo se da glavna ćurka, koja se udvarala u paru s drugim, postaje otac s brojem jajašaca šest većim od onog koji se brinuo sam. Genetska analiza parova brižnih purana zajedno je pokazala da su usko povezani i da je polovina njihovog genetskog materijala identična. Teorija se zasniva na činjenici da manje dominantno muško njegovanje u paru ima veću vjerojatnost da će prenijeti uobičajeni genetski materijal nego ako gaji sam. Nakon parenja ženke traže mjesto za gniježđenje. Gnijezda - prljavi brazde prekrivene drvenom vegetacijom. Ženke polažu 10-14 jaja, obično jedno dnevno. Jaja izmiksajte najmanje 28 dana. Pilići lete, napuštaju gnijezdo nakon 12-24 sata. Rakuni, osi, prugasti skuni, sive lisice, grabljivice, drvolovci i drugi love lova na jaja i piliće. glodavci, pjegava skunja, zmija štakorica, gosparska zmija i borova zmija. Lovi odrasle i piliće - kojote, ris, kugare, zlatne orlove i sove (osim mužjaka), kao i crvene lisice. Glavni neprijatelji odraslih purana su ljudi. Rasprostranjenost i populacija divlje ćurke početkom 20. stoljeća smanjila se zbog lova i gubitka staništa. Lovci to kažu početkom 1900-ih. ukupna populacija divljih purana u Sjedinjenim Državama brojala je samo 30 000 jedinki. Početkom četrdesetih godina XX veka bili su potpuno istrebljeni u Kanadi, jedva su uspjeli preživjeti u udaljenim područjima Sjedinjenih Država. Službenici su pokušali zaštititi ptice i olakšati reprodukciju preživjele divlje populacije. Kako se populacija divljih ćurki naglo povećala, lov je proglašen legalnim u 49 država Amerike (osim Aljaske). Godine 1973., ukupna populacija brojala je 1,3 miliona jedinki, a trenutna se populacija procenjuje na 7 miliona jedinki. Poslednjih godina, zahvaljujući ulovljenim i prolaznim projektima, divlja ćurka je ponovo uvedena u nekoliko provincija Kanade, ponekad su čak dovodili i purane iz drugih zemalja.

Podvrsta

Podvrsta divljeg purana može imati malo razlike u boji, staništu i ponašanju. Postoji šest podvrsta purana:

Istočna divlja Turska (Meleagris gallopavo silvestris)

To je bila prva vrsta ćuretine koju su u divljini prvi otkrili Puritanci, osnivači Jamestowna i Francuzi-Acadians. Okružje distribucije takvih purana je najopsežnije od svih podvrsta. Oni nastanjuju cijeli istočni dio Sjedinjenih Država, a također žive u jugoistočnoj Manitobi, Ontariou, Quebecu i obalnim provincijama Kanade. Ima od 5,1 do 5,3 miliona ptica. Prvi put su ih nazvali šumski purani 1817. godine, oni mogu narasti do 1,2 m. Na vrhu gornjih pokrivača repa nalazi se okvir smeđe-kestena. Mužjaci mogu težiti do 30 kilograma. Na puretinu Meleagrisgallopavosilvestrisintenzivno loviti na istoku Sjedinjenih Država, a to je podvrsta divljeg purana koji se najviše lovi.

Osceola Wild Turkey ili Florida Wild Turkey (M. g. osceola)

Živi samo na poluotoku Floridi. Njihov broj je od 80.000 do 100.000 ptica. Ptica je dobila ime po zapovjedniku plemena Osinola Seminole, a prvi put je ova ptica opisana 1890. Manja je i tamnija od divlje ćuretine. Meleagrisgallopavosilvestris.Pljesna krila je veoma tamna s malom količinom bijelih pruga, kao i kod drugih podvrsta. Šljiva na cijelom tijelu je iridescentno zeleno-ljubičasta. Često živi na području gdje raste palmetto, a ponekad u blizini močvara, gdje ima puno vodozemaca.

Rio Grande Wild Turkey (M. g. Intermedija)

Živi u područjima od Teksasa do Kalifornije, Novog Meksika, Kolorada, Oregona, a uvodi se u centralnoj i zapadnoj Kaliforniji, kao i u dijelovima sjeveroistočnih država. Ova ćurka je takođe uvedena u državu Havaje krajem 1950-ih. Populacija iznosi od 1.022.700 do 1.025.700 jedinki. Ova podvrsta je prirodna u centralnim državama sa ravnicama. Prvi put su opisani 1879. godine, imaju relativno duge noge, bolje prilagođene životu na prerijama. Njihova šljiva sa bakreno-zelenim prelivom. Perje na vrhu repa i u donjem dijelu leđa je vrlo svijetlo žuto-smeđe boje. Stanište - područja sa gustim grmljem u blizini potoka, rijeka ili meskih mirisa, borovih i hrastovih šuma. Ove puretine žive u čoporima.

Merriam's Wild Turkey (M. g. merriami)

Česta je u stenovima i susednim prerijama Wyominga, Montane i Južne Dakote, kao i u planinama visokih stola Novog Meksika. Njihova populacija broji od 334.460 do 344.460 pojedinaca. Ove ćurke žive u šumama borovih borova i planinskim predjelima. Godine 1900. nazvana je po Clinton Hart Meriam, prvom šefu američke službe za ribu i divlje životinje. Na repu i donjem dijelu leđa bijeli vrhovi. Imaju ljubičasti ili brončani odsjaj na šljokici.

Gould's Wild Turkey (M. g. mexicana)

Prirodna je vrsta u sjevernim planinama Meksika i većini južne Arizone i Novog Meksika. Zaštićeni su i regulisani zakonom. Prvi put opisan 1856. Žive u manjem broju u Sjedinjenim Državama, ali su rasprostranjeni u sjeverozapadnim dijelovima Meksika. Mala populacija je također osnovana u južnoj Arizoni. Ova ćurka je najveća od svih pet podvrsta. Ima duge noge, velika stopala i duži rep. Glavna boja šljiva je bakarno crvena i zelenkasto-zlatna. Ova podvrsta je pod ozbiljnom zaštitom zbog nepažnje prirode i statusa podvrsta pod prijetnjom.

Južna meksička Divlja Turska (M. g. gallopavo)

Ova imenovana podvrsta jedina je koja ne živi u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Azteci su pripitomili podvrstu purana iz južnog MeksikaM.g.mexicana, što rezultira domaćom puretinom. Španjolci su sredinom 1500. godine u Europu doveli tu prikrivenu podvrstu u Europu, a iz Španije su je odveli u Francusku, kasnije u Veliku Britaniju kao poljoprivrednu životinju, što je postalo glavna poslastica bogatih ljudi. Do 1620. godine toliko je raširena da su engleski doseljenici iz Massachusettsa doveli puretinu iz Engleske u SAD, ne znajući da ima veću usko srodnu vrstu koja živi u šumama Massachusettsa. To je najmanja podvrsta i smatra se podvrstama do točke izumiranja od 2010. godine.

Pogledajte video: Sport Mod STL-style Racing Bracket #1 - Sep. 10, 2017 - Trigger King RC Monster Trucks (Decembar 2020).

Pin
Send
Share
Send