O životinjama

Stepski miš (Sicista subtilis)

Pin
Send
Share
Send


To je akademik P. S. Pallas nazvao stepenim mišem u 18. stoljeću, kada je vrsta prvi put opisana, odnoseći je na porodicu miševa. Sada miševi pripadaju jarboani, s predstavnicima kojih su povezani, iako udaljeni. Raspon stepenastog miša proteže se od srednje Evrope na zapadu do jezera Baikal na istoku. Ovdje nastanjuje stepe i polu pustinje, trsne gustine duž obala različitih vodenih tijela i šumskih pojaseva, nalazi se u poljima i povrtnjacima. Gdje god živi stepski miš, svugdje za svoje stanište bira gustu vegetaciju: gustinu trave, trsku ili mlade grmlje.

Miševi su vrlo male životinje koje ne prelaze sedam centimetara i dostižu težinu od 11-13 g. Tijelo im je prekriveno kratkom smeđkastosivom vunom. Duga leđa, od glave do repa, proteže se tamna traka čija dužina doseže II cm. Upravo je ona rodila ime ove životinje - „prugasti miš“. U prirodi životinje vode samotni životni stil, s izuzetkom kratkog razdoblja razmnožavanja.

Stepni miševi imaju vrlo nesavršen termoregulacijski mehanizam, što ih čini nesposobnima da se odupru šarama prirode. Stoga, čak i ljeti, neočekivano hladno pucanje uvelike smanjuje aktivnost životinja: sakrivaju se u skloništu, zavijaju i zaspaju. Životinje spavaju na boku ili sjede na zadnjim nogama i omotaju rep oko tijela. Njihova temperatura značajno opada, intenzitet svih metaboličkih procesa u tijelu se smanjuje. U takvoj ukočenosti smještene su životinje dok temperatura zraka ne poraste na optimalne vrijednosti.

Ova karakteristika biologije miševa poslužila je kao razlog za naziv jedne od vrsta, naime, šumskih miševa - „hladnog miša“.

Stepski miševi praktički ne kopaju vlastite brazde, već naseljavaju napuštena prebivališta volova, sivih hrčaka ili drugih glodara. Najbliže okruženje je njihovo pojedinačno područje na kojem se hrane životinje. Miševi su aktivni samo uveče i noću.

Glavna hrana životinja je sjeme brojnih zeljastih biljaka i grmlja koje prevladavaju na ovom području. razni insekti i larve zauzimaju veliko mjesto u njihovoj prehrani.

Gledanje miševa u prirodi je vrlo teško. Ali s njihovim ćelijskim sadržajem lako možete saznati puno zanimljivih stvari o njihovom ponašanju.

U početku se životinje progone jedna drugoj, započinju borbe, pokušavajući zauzeti ovo područje za sebe. Nakon dvije ili tri sedmice pomiruju se s prisilnim susjedstvom i nakon toga žive zajedno, odmarajući se u jednom gnijezdu. U zoru životinje napuštaju gnijezdo i počinju tražiti hranu. Nakon malo osvježenja, priređuju malo zagrijavanje: jureći jedni druge po zemlji, penjati se granama, igrati se. Bliže večeri, otišli su u gnijezdo odmoriti se, a do večeri su nastavili sa aktivnošću.

Miševi se razmnožavaju od kraja aprila do početka maja. Tokom sezone krstarenja, životinje postaju vrlo aktivne, pogotovo mužjaci koji traže ženke. Uzbuđeni muški miševi, poput šumskih miševa, emituju osebujne visoke, često ponavljane trpove. Životinje reproduciraju takve pjesme dok mirno stoje ili tokom svojih lutanja. Samo u sezoni staza mužjaci ostave svoje

parcela i daleko od rupe. Krše postojeće granice pojedinog posjeda, upadaju u nepoznata mjesta i često postaju žrtve brojnih grabežljivih životinja i ptica.

Kada se pretrage, pune opasnosti i avantura, uspješno završe i mužjak nakon odabranog upoznavanja i udvaranja pronađe izabranika, životinje se udružuju. Proći će još četiri ili čak pet sedmica dok se bebe ne rode. Veoma dug gestacijski period za tako malu životinju! U ženki se broj mladunčadi kreće od 2 do 8. Novorođena djeca su prilično velika - do 3 cm, što je više od trećine dužine odrasle životinje. Istovremeno ih zadivljuje njihova potpuna bespomoćnost.Telo djece je golo i potpuno lišeno pigmenta, što omogućava razlikovanje krvnih žila, pa čak i želudac kroz tanku kožu. Uši su savijene i čvrsto pritisnute na glavu, a ušni kanali su zatvoreni.

U nedeljnoj dobi, miševi počinju da daju svoj glas. Gladni, tiho škljocaju i, ako je ženka u gnijezdu, traže majčinske bradavice. Do dobi od dvije sedmice, tijelo životinja prekriveno je baršunastim krznom, a djeca počinju aktivno puzati, izvlačeći se iz gnijezda, ali jazbine nikada ne napuštaju. Za orijentaciju koriste samo čulo mirisa i dodira. Krajem četvrte nedelje miševima su odsečene oči i oni postaju nevidljivi.

Brižne ženke dojiju svoje potomke mlijekom i do pet tjedana, iako sjeme pokušavaju ugristi već u trećoj sedmici života. Općenito, bebe se razvijaju vrlo sporo i u dobi od jednog i pol mjeseca, kada postanu potpuno neovisne, njihova težina doseže pet grama, a u veličini čine oko dvije trećine odrasle životinje.

U početku se bebe na površini pojavljuju samo uveče i u toplim jutarnjim satima. Ako ih noćna hladnoća udalji od gnijezda, mogu upasti u omamljenost koja je povezana s nesavršenom termoregulacijom.

Na kraju ljeta, odrasli miševi napokon napuštaju ne samo majčino gnijezdo, već i područje svog staništa. Oni odlaze u različitim smjerovima da potraže mjesta pogodna za naseljavanje, gdje urede vlastite domove. Mlade životinje postaju seksualno zrele u 2,5-3 mjeseca.

Pokreti životinja su brzi i ubrzani, ali za razliku od pravih jarbola, stepski miševi nisu sposobni za trčanje s dva nogu. Glavni način njihovog kretanja je ris. Ovakav tip trčanja karakteriše simetričan i konzistentan! djelo udova smještenih dijagonalno, tj. u procesu pokreta, nakon odmaranja na desnoj prednjoj i lijevoj stražnjoj nozi, slijedi podrška na lijevom prednjem i desnom stražnjem udublju. Pri brzom trčanju tragovi prednjih nogu znatno se preklapaju sa tragovima zadnjih nogu.

Drugi način na koji se miševi kreću je skakanjem. Kretanje na ovaj način se opaža u startu, kada uplašeni miš napravi nekoliko skokova dugih i do 30 cm svaki nakon čega životinja ide u kasu.

Zadnje noge su najviše pod stresom pri kretanju, a prednje noge su neophodne pri penjanju stabljikama biljaka. Miševi su vrlo spretne životinje: slobodno se penju na nagnute i okomite stabljike i grančice. Tokom penjanja stalno koriste rep za održavanje ravnoteže, a često ih i stabljika prekriva, no takav zahvat nije čvrst.

Dugi rep miševa služi ne samo kao ravnoteža dok trči ili kao oslonac, već i kao izraz emocija. Primijećeno je da uzbuđena i agresivno raspoložena životinja drži svoj uspravni rep. Uplašeni miševi dižu rep iznad zemlje, dok oni sami drhtaju fino i lagano udaraju zubima. Prilikom hranjenja i u mirnom okruženju rep životinja se spušta na zemlju i služi im kao potpora.

Glas miševa je visok melodični zvižduk. Njegove uzbuđene životinje objavljuju tokom svađe, kao i u beznadnoj situaciji. Od čula se najbolje razvijaju sluh i vid. Životinje su vrlo osjetljive na svjetlost, pa se tijekom dana kreću sa zatvorenim očima, ali noću mogu razaznati čak i sitne detalje predmeta.

Osetljive uši miševa sposobne su da uhvate šupljine koje stvaraju mali insekti. Osjećanje mirisa slabo je razvijeno: hvataju miris plijena na udaljenosti od 5-6 cm.

U ljeto dolazi i do promjene dlake koja se ne javlja istovremeno kod svih životinja. Prvo su se početkom ljeta mužjaci rastapali, zatim, mjesec dana kasnije, ženke, a u kolovozu, mijenjaju svoju odjeću za novorođenčad, tako da postaju stalno rastuće bebe. U drugoj polovini leta i početkom jeseni, stepski miševi intenzivno se hrane, nakupljajući debeli sloj potkožne masti. S padom noćnih temperatura na nekoliko stepeni vrućine i približavanjem mrazeva, stepski miševi povlače se u svoja topla gnijezda. Potonji se nalaze na dubini od nekoliko desetaka centimetara do površine tla. Ponekad se gnijezda nalaze u leglu ili gustim gustinima vegetacije. Obično ima sferni oblik i sastoji se od suvih stabljika trave i ostalog biljnog krhotina.

Miševi, poput ostalih jarbola, čitavo hladno vrijeme provode hibernirajući, koristeći nagomilane masne rezerve za vrijeme spavanja da bi podržali svoj život. Životinje spavaju, savijajući noge, pritiskajući uši i pognuvši glavu do grudi. Njegov mišji rep čvrsto se pritisne uz tijelo.

Tokom hibernacije, usprkos vrlo niskoj razini svih životnih procesa, životinje gube na težini. Za šest mjeseci, a ovoliko traje njihova hibernacija, izgube i do 5 grama, što je do trećine njihove originalne težine. Mnogi miševi umiru tokom zimskog sna. Neki su akumulirali nedovoljnu količinu masnih rezervi, drugi su odabrali pogrešno mjesto i smrznuli se ili su ih preplavili otopljena voda.

Preživele životinje napuštaju svoja zimska skloništa kada se uspostavi stabilno toplo vrijeme i prestanu noćni mrazi. Mužjaci se prvo probude, malo kasnije od ženki.

Buđenje nakon hibernacije složen je fiziološki proces koji zahtijeva značajnu energiju i traje oko pola sata. Životinja koja se budi počinje da zijeva, ispruživši prednje noge i diše brzo i duboko, a istovremeno ispušta lagano, često ponavljano škripanje. Istežući i savijajući mišiće, miševi postepeno obnavljaju krvotok, zagrijavaju se. Uši im se dižu, oči se otvaraju i životinja se budi. Izvjesno vrijeme je bila poremećena njegova koordinacija pokreta i miš nije baš samouvjeren, posustaje, ustaje, ponekad pada. Prolazi nekoliko minuta i pokreti postaju samopouzdaniji i životinja ide po vodu i hranu.

U potrazi za hranom, miševi provode veći dio dana pokušavajući brzo vratiti ono što su izgubili zbog prisilnog zimskog štrajka glađu. I zaista im treba snaga, jer je najvažniji period pred nama reprodukcija.

Pin
Send
Share
Send