O životinjama

Obični Flamingo (Phoenicopterus roseus) Eng. Flamingo

Pin
Send
Share
Send


Uobičajeni flamingo - velika močvarna ptica (težine do 3,5-4,4 kg) s vrlo dugim nogama i vratom i velikim zakrivljenim kljunom. Pri polijetanju prolazi plitkom vodom 5-6 m. U letu istegne vrat i noge, tvoreći oblik križa. Glas je dug, slab. Pazite.

Distribucija. Najbliža gnijezda flaminga nalaze se u sjevernom Kazahstanu. Za regiju je poznat niz letova, uključujući i ogromne. U kasnu jesen 1907., početkom novembra, na velikom području zapadnog i srednjeg Sibira - od jezera Vats i Semipalatinsk na zapadu, u Kansk na istoku - došlo je do masovne migracije flaminga na sjever. Neke su ptice odletjele prema sjeveru prema Jenisejku (Tugarinov, 1909).

U depresiji Minusinsk 1907. godine, jato od 6 flaminga pronađeno je 50 verstova iz Minusinskaka, u selu. Beloyarova na reci Tube je jedna od njih - teško osakaćena odrasla ptica - uhvaćen živ. Jedan flamingo uhvaćen je na cevi u selu. Kuraginoy, još 50-ak kilometara južno od ovog sela. Dvije odrasle ptice uhvaćene su u okrugu Minusinsk na Jeseniju. A.Ya. Tugarinov izvještava i o nekoliko nalaza koji spadaju u depresiju Minusinsk, uključujući i na selu. Altaj na jugu stepe Abakan i na Božjem jezeru u okrugu Achinsk - ovde je ulovljena mlada ptica.

U kasnu jesen 1911., pojedinačni flamingosi pojavili su se u depresiji Minusinsk, 17. novembra, dve su mlade ptice čuvane u Muzeju Minusinsk. U proleće 1912. P.P. Sushkin je obaviješten da su početkom maja ove godine plamenovi viđeni duž Abakana, u blizini Askiza (Sushkin, 1914). Najbliža poznata gnijezda flaminga tih dana bila su u regijama Turgai i Akmola. Na susednim teritorijama u jesen 1920. godine na reci su pronađena dva odrasla flamingosa. Crv u Verkhneobskom Boru, 35 km od pristaništa Ust-Charyshsky, ulovljena je jedna ptica (Zalessky, 1931). Moguće je da su sljedećih godina flamingosi letjeli i na jug regije periodično, ali informacije o tome nisu sačuvane.

1980. i 1981 u Khakasiji su muhe ove vrste ponovo primijećene (Prokofiev, 1987). U septembru 1980. godine u steni Uybat je pokupljena oslabljena mlada ptica; iste godine u kolovozu, ribari su sreli četiri flamingosa na ušću rijeke. Tuba. 1981. godine, takođe u avgustu, otkriveno je tri flamingosa na malom jezeru u steni Širin. U junu 1983. pronađena su dva flaminga u troitskom zaljevu rezervoara Krasnojarsk, a u septembru iste godine još jedan flamingo je viđen u močvari u srednjim planinama Kuznetskog Alataua na teritoriji Verkhneeyeisky utočišta (trasa Vershinka) (Prokofiev (lična komunikacija)). Početkom 80-ih jedan se flamingo smrzao na Podkamennaya Tunguska, u blizini sela. Kuzmovka (strašilo poslano u Tura).

U zimu 1986. godine, nekoliko mladih flaminga ponovo se srelo u regiji: 9. novembra, stanovnici sela izabrali su jednog. Thea iz regije North Yenisei, još jedna ptica smrzavanja izabrana je početkom decembra u okrugu Ermakovsky, a drugi flamingo je živio više od dvije sedmice. Tatysheva u Krasnojarsku, prenoseći mrazeve na - 25 ° C. Možda je jedan od razloga posljednjih letova uraganski vjetar koji je prethodio njima u Sjevernom Kazahstanu. 1983., jedinke su se od septembra do decembra zadržale na ledenom delu reke. Yenisei je 5-10 km veći od grada Abakana (Sunchugashev, Prokofjev, 1991). 7. novembra 1997. na Jeseniju kod sela. Dodonovo je uhvatila mlada iscrpljena ptica.

24. oktobra 2000. godine, u Sosnovoborsku je uhvaćena mlada osoba, koja je bila smještena u zoološkom vrtu u Krasnojarsku.

Stanište. Ostrva velikih plitkih soli i bočata jezera, morske uvale, kao i plitke vode, koja se često presušiju do kraja ljeta (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Broj. Flamingosi su svugdje rijetka ptica sa opadajućom populacijom (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Uzgoj. Raste u kolonijama. Gnijezda - stožasti stupovi od očvrslog mulja s skraćenim vrhom i udubljenjem u obliku posude na vrhu. Spojka - 1-3 maslinovo zelena jaja prekrivena bijelim karbonatnim sagom. Ptice sjede na gnijezdu prekriženih nogu (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Prehrana. Flamingosi dobivaju hranu u vodi, u plitkoj vodi filtrirajući vodu kroz svoje kljunove. Hrani se rakovima, mekušcima i algama. Ako ima malo hrane, oni mogu svakodnevno obavljati dugotrajne letove do većih rezervoara za hranjenje (za 30-40, pa čak i 50-60 km) (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Preduzete mere bezbednosti. Lov na flamingose ​​kao vrstu koja je uključena u Crvenu knjigu SSSR-a svuda je zabranjena. Za njegovo pucanje ili uništavanje kaznit će se velika novčana kazna (za zaštićena područja raznih redova i za uništenje flamingoskog gnijezda - trostruka novčana kazna). Naveden u Dodatku II. Konvencije o trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i na Popis vrsta Rusko-indijske konvencije o zaštiti migratornih ptica (1984) (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995, Syroechkovsky et al., 2000) .

Taksonomija

Rusko ime - Ružičasti (obični) flamingo
Latinsko ime - Phoenicopterus roseus
Englesko ime - Veći flamingo
Klasa - Ptice (Aves)
Odred - Flamingo (Phoenicopteriformes)
Porodica - plamen (Phoenicopteridae)
Ljubazni - Flamingosi (Phoenicopterus)

Donedavno su ružičasti i crveni flamingosi bili podvrsta iste vrste, trenutno se ističu kao samostalne vrste.

Status očuvanja

Trenutno prijetnja izumiranju ne prijeti vrsti, ali njen broj je nestabilan. Naveden je u Međunarodnoj crvenoj knjizi kao najmanju zabrinutost u sljedećih 10 godina - IUCN (LC), a također je uključen u Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore - CITES II.
U Rusiji je gnijezdeći, raspon i redovito leti. Kao rijetka vrsta, ružičasti flamingo naveden je u Crvenim knjigama Rusije i Kazahstana.
Razlog pada broja je smanjenje mjesta za gniježđenje i faktor poremećaja.

Izgled

Flamingos se ne može mešati ni sa jednom drugom pticom zbog strukturnih karakteristika tela i neverovatne boje šljiva. Riječ je o prilično velikim pticama (visina 120–145 cm, težina 2100–4100 g, raspon krila), sa ženkama manjim od mužjaka i malo kraćih nogu. Glava flaminga je mala, kljun je masivan, a u srednjem dijelu je strmo (koljeno) savijen prema dolje. Aparat čeljusti je usko specijaliziran za filtriranje vode u potrazi za malim udjelom hrane. Ploče roga nalaze se u kljunu, na kojem se tokom hranjenja naseljavaju različite fito- i zooplankton (male životinje i biljke koje žive u vodenom stubu).
Noge flamingosa vrlo su duge, 4 prsta na nogama, s tri prednje noge povezane plivačkom membranom. Stražnji nožni prst je mali i nalazi se iznad stopala. Tanki vrat u mirnom je stanju zakrivljen u obliku slova S. Pljesak ovih ptica je labav i mekan. Flamingosi dobro plivaju, međutim, njihovo perje se navlaži, a ptice radije ne idu u dubokomorska mjesta.
Flamingosi se često naseljavaju na slanim jezerima i filtriraju stočnu hranu. Oni također piju bočastu, odnosno alkalnu vodu. Međutim, „zaslanjivanje“ tela im ne preti - ove ptice imaju dobro razvijene žlezde koje eliminišu sol.
Boja je šljokica, krajevi krila su crna. Ružičasta boja šljokice je zbog prisutnosti u tkivima pigmenata - boja nalik masti karotenoidne grupe. Ove supstance ptice dobijaju iz hrane, od raznih rakova. U zatočeništvu, posle 1-2 godine, nijansa šljiva obično nestaje iz monotone ishrane. Ali ako posebno dodate flamingosima crvene karotenoide sadržane u mrkvi i repe, boja ptica ostaje uvijek zasićena. Mlade ptice, odjeća za odrasle, one se "obuku" tek u trećoj godini života.

Depositphotos
  • About Stock Photo
  • Naši planovi i cijene
  • Poslovna rješenja
  • Blog Depositphotos
  • Program preporuke
  • Affiliate program
  • API program
  • Poslovi
  • Nove slike
  • Besplatne slike
  • Registracija dobavljača
  • Prodaj fotografije
  • Engleski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Ruski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Turkçe
  • Español (Meksiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazil)
  • Magyar
  • Ukrajinski

Životni stil i društveno ponašanje

Flamingo karakterizira dnevna aktivnost, noću ove ptice spavaju.
Flamingosi su strogo kolonijalne ptice: gnijezde se i hrane se u velikim skupinama. Udaljenost između gnijezda i dojenja ili ptica koje odmaraju može biti samo nekoliko centimetara. Na gnijezdima ptice štite samo samo gnijezdo.
Između ptica koje žive u takvom 'komunalnom' stanu, periodično se primjećuju interakcije koje nalikuju "svađi": flamingosi počinju glasno grliti, stojeći jedan nasuprot drugome i mašući perjem. "Svađe" prestaju kako iznenada počinju, ptice ostaju na svojim mjestima i nastavljaju raditi svoje.
Kad se jato nahrani ili odmori, pojedine ptice su na straži što omogućava cijelom jatu da na vrijeme izbjegne opasnost. Flamingosi u većoj mjeri pate ne od grabežljivaca, već od klimatskih nevolja (suše, poplave) i nepredvidivog hidrauličkog režima vodnih tijela.
U sjevernom dijelu širenja flamingosa seliti. Glavni dio kazahstanske populacije zimi u prirodnim rezervama Krasnovodsk i Kyzylagach, a neke ptice lete u Iran za zimu.

Prehrana i ponašanje kod hranjenja

Osnovu ružičastih flamingosa čine male crvenkaste rakovi Artemia i njezina jaja. Osim toga, flamingoi se hrane i drugim rakovima, kao i mekušcima, ličinkama insekata i crvima. Oni traže hranu u plitkim predjelima. Flamingosi se mogu hraniti istim ribnjakom na kojem se gnijezde, ali ako ima malo hrane, mogu svakodnevno obavljati letove na daljinu do krmnih rezervoara (za 30–40, pa čak i 50–60 km).
Ulazeći u vodu, ptice se šepaju nogama, lagano naginjući muljem, a potom ovu suspenziju filtriraju kljunovima. Kada se hrane u plitkoj vodi, ptice spuštaju glavu tako da je kljun ispod površine vode, a kljun iznad nje. Okrećući glavu u različitim smjerovima i koristeći se jezikom koji djeluje poput klipa, flamingosi filtriraju vodu i mulj. Na velikim dubinama, cijela glava, a ponekad i vrat do ramena, uronjen je u vodu.
Oni piju flamingose ​​u bočastoj i slatkoj vodi tokom kiše, ližući kapljice vode što teku niz pljusak.

Uzgoj

Flamingosi se gnijezde u velikim kolonijama do 20 000 parova (u Indiji - do 2 000 000 parova). Gnezdenje u odvojenim parovima je nepoznato. Gnezđenje prednost daje visoko slanim i alkalnim jezerima, često s velikim sadržajem kaustične sode, gipsa i hidrogen sulfida. Jezera uz obalu prekrivena su slanom ili gipsanom kore, ispod koje se nalazi tekuće blato. Flamingosi čine gnezda od ove stijene od blata i školjki, koja se uzdižu nad vodom poput visokih neravnina. Njihov oblik podseća na skraćeni stožac, a visina je više od pola metra.
Flamingosi su monogami, mogu formirati parove i za jednu sezonu i nekoliko godina. Uljudnost prate glasni vriskovi, ritualne poze raširenih krila i zašiljenog perja, kao i grupna ceremonijalna trčanja s visokim podizanjem nogu i naglim zastojima. Ritual parenja strogo je specifičan za vrstu, stoga, čak i ako koloniju formira nekoliko vrsta flaminga, ne nastaju miješani parovi i hibridi su nepoznati.
U kvači 1-2 velika bijela jaja. Oba partnera sudjeluju u inkubaciji i hranjenju pilića. Inkubacija traje 27–33 dana, a na toplim mestima se najverovatnije pretvara u zaštitu zida od pregrevanja. Pilići se izvlače prekrivenim dolje, vidnim i direktnim kljunom. Do trenutka izbacivanja iz jaja pilića, golub roditelja se približno utrostručuje. Od guske se počinje isticati kisela masa nalik guskom mlijeku, koja je mješavina poluprobavljenih rakova, larvi vodenih insekata i izlučevina zidova samog guša. Boja je prisutnosti karotenoida u njemu uz dodatak otprilike stotine krvi ptica dojećih, u sastavu koji podsjeća na kolostrum sisara. Roditelji izlijevaju ovo „ptičje mlijeko“ i hrane ih pilićima od kljuna do kljuna.
Pilići napuštaju gnijezdo nekoliko dana nakon izbacivanja i oko mjesec dana starosti mijenjaju prvu donju haljinu u drugu. U dobi od nekoliko tjedana, kljun malog flaminga, koji je bio ravno prilikom izleđivanja, počinje se savijati. Padajući pilići koji su već neko vrijeme napustili gnijezdo i ostali su bez roditelja, koji su odletjeli da se hrane, grupirani su i nalaze se pod nadzorom nekoliko "dežurnih njegovatelja" koji su ostali na mjestu. Vraćajući se sa hranjenja, odrasle ptice hrane piliće izbacujući hranu iz goluba.
Perje pilića počinje rasti u drugom mjesecu, a mladi ljudi stječu sposobnost leta na dan života, u istoj dobi konačno formiraju filterski aparat. Obojnost mladih ptica dugo ostaje siva, tek u trećoj godini života ona dobija svijetlu, karakterističnu za flamingo boju. Postaju odrasli u dobi od 3-4 godine, započinju reprodukciju za godinu dana života.

Zoo životna priča

Flamingosi su u širokim kolekcijama zastupljeni u zoološkim vrtovima svijeta - ptica je simpatična, izložena i lako je čuvati. U istoriji moskovskog zoološkog vrta bili su gotovo uvek. Većina flaminga na ekranu su crvene boje. Malo ružičasto - to su starije ptice koje su u zoološki vrt stigle još pre godina rekonstrukcije. U našem zoološkom vrtu ružičasti flamingosi čuvaju se zajedno s crvenim. Ptice različitih vrsta se ne sukobljavaju, ali ne tvore miješane parove.
Flamingo dijeta uključuje maksimum koji im možemo ponuditi. Ovo je naribana šargarepa, mljevena riba, suvi gammarus, specijalna visokoproteinska smjesa s potrebnim vitaminima i mineralima. Sva ova hrana izlivena je vodom, a iz tečne smjese ptice filtriraju ono što im treba. Tekuću hranu dajemo jednom dnevno, a suva krmna hrana stalno je dostupna. U zoološkom vrtu je nemoguće osigurati isti sadržaj karotenoida u hrani za životinje koliko ih konzumiramo u prirodi, pa u njihovu hranu dodamo karoten hrani.
Poteškoća u sadržaju flaminga je odabir hrane - tako da ona ima uravnotežen sadržaj vitamina i proteina.
Ljeti se flamingosi čuvaju u otvorenoj avijaciji na Velikom jezeru, zimi - u toploj sobi pored ove avijacije, gdje se savršeno vide iza stakla. Ptice premještamo u toplu sobu na temperaturama blizu nule - kada počinju noćni mrazi.

Pogledajte video: WE GOT A PUPPY! (Avgust 2020).

Pin
Send
Share
Send