O životinjama

Kingfisher ptica

Pin
Send
Share
Send


Latinsko ime:Alcedo atthis
Englesko ime:Kingfisher
Odred:Školjke (Coraciiformes)
Porodica:Zimski lovac (Alcedinidae)
Dužina tijela, cm:16–18
Raspon krila, cm:25–30
Težina tela, g:23–25
Odlike:bojenje šljiva, način dobivanja hrane, glas
Broj, hiljade parova:47–66,5
Status čuvanja:SPEC 3, CEE 1, BERNA 2
Staništa:Pogled na močvarnu zemlju
Neobavezno:Ruski opis vrste

Ovu pticu lako je prepoznati po kompaktnom tijelu, velikoj glavi s oštrim dugim kljunom, kratkom repu i, naravno, po višebojnom svijetlom perju. Ležaljka kralježnice je zeleno-plave boje s metalnim nijansama i koprive, a ventralna strana crvena, s bijelim pjegama na nogama, noge su crvene, a kljun je taman. Mužjaci i ženke su obojeni isto.

Distribucija. Postoji naseljeno i migrantsko stanovništvo. Vrsta uključuje 6 podvrsta rasprostranjenih u Euroaziji, sjeverozapadnoj Africi, Indoneziji i Novom Zelandu. U Italiji se gnijezdi oko 5-10 hiljada parova.

Stanište. Kingfisher neraskidivo je povezan s vodenim elementom. Naseljava se u neposrednoj blizini izvora slatke vode, uz riječne obale, stajaće akumulacije i morske lagune. Najčešće se gnijezdi ne više od 600–700 metara nadmorske visine.

Biologija. U aprilu-maju, nad vodom uz obronke rijeka i litica u mekom tlu, morsko zrno proreže rupu dugu 50–100 cm, gdje se u komori za gniježđenje odlaže 6–7 bijelih jajašaca. Oba roditelja inkubiraju 19-21 dan. Pilići se izlegu goli i bespomoćni, napuste rupu 23. do 27. dana. Glavna hrana morskog riba je mala slatkovodna riba, rakovi i vodeni insekti. Neobičan način dobivanja hrane: ptica sjedi na nadzemnoj vodi i strpljivo čeka da se plijen pojavi, nakon čega odmah zaroni u vodu nakon njega.

Zanimljiva činjenica. Jedna je od rijetkih vrsta ptica koje kopaju rupe. Brz let praćen je nizom prodornih vriskova.

Sigurnost. Po prisustvu lovaca može se suditi o stanju vode - ona se naseljava samo u blizini čistih rezervoara. Stoga, nažalost, broj ove vrste indikatora opada u većem dijelu Europe.

Srodne vrste. Zbog karakterističnog šarenog šljiva običnog je riba teško zbuniti s drugim pticama. Pojavljuju se u Evropi crveni losos, ili bjeloglavi lovac (Halcyon smyrnensis) i pied kingfisher (Ceryle rudis) veće su, razlikuju se po boji i gnijezde se u južnoj Turskoj. (U Rusiji je moguće letjeti u delti Volge malog piedarskog ribe.)

Obični lovac (Alcedo atthis)

Životni stil i stanište

Ove su ptice prilično stroge i izbirljive pri odabiru mjesta naselja. Naseljavaju se nedaleko od rijeka sa prilično brzim protokom i kristalno čistom vodom. Ovaj izbor postaje posebno važan kod naseljavanja na umjerenim širinama.

Zaista, neki dijelovi brzih rijeka s tekućim vodama uglavnom nisu prekriveni ledom čak ni u najtežim vremenima, kada snijeg posvuda vlada i hladno vlada. Ovde lovci imaju priliku preživjeti zimu, adekvatno im je osigurano mjesto za lov i hranu. A njihov dnevni meni uključuje uglavnom ribu i neka druga vodena stvorenja srednje veličine.

No, većina morskih lova koji su se ukorijenili u umjerenim područjima, ipak postaju migratorni. I s početkom zime oni se sele u mjesta s povoljnijim uvjetima, koja se nalaze na jugu Euroazije i sjevernoj Africi.

Kolibe služe kao kuće za ukradere. U pravilu, ptice kopaju na tihim mjestima, daleko od znakova civilizacije. Međutim, ova stvorenja baš i ne vole susjedstvo, čak ni kod rodbine. Neki vjeruju da su nastambe takvih ptica i postale razlog njihovog imena.

Oni provode svoje dane u zemlji, tamo se rađaju i uzgajaju nova generacija pilića, odnosno oni su psi. Prema tome, vrlo je moguće da im je nadimak koji je upravo naveden jednom dodijeljen, samo s vremenom se izobličio.

Naravno, sve je to diskutabilno. Stoga postoje i druga mišljenja: zašto se zamajac tzv. Ako uzmete pticu u ruke, možete osjetiti njezinu hladnoću, jer se stalno vrti oko vodnih tijela i nalazi se u zemlji. S obzirom na to, kraljevići su također kršteni rođeni od zime.

Drugo objašnjenje još nije pronađeno. Zanimljivo je da za izgradnju grana, ili bolje rečeno, za bacanje grudica zemlje, lovci smatraju svoje kratke repove vrlo korisnim. Oni igraju ulogu osebujnih buldožera.

In vivo, opisane ptice ne postoje posebno aktivni neprijatelji. Napad ptica grabljivice: jastrebi i sokoli, obično su izložene samo mlade životinje. Dvonožni lovci takođe nisu baš zainteresirani za ove ptice.

Istina, događa se da svijetla odjeća takve ptice čini da ljubitelji egzotike nekih zemalja žele od njih izrađivati ​​plišane životinje, ukrašavajući kuće ljudi i prodavajući ih kao suvenire. Slični proizvodi su popularni, na primjer, u Njemačkoj. Vjeruje se da je punjeni lovište u stanju da donese prosperitet i bogatstvo kući svog vlasnika.

Međutim, Francuzi i Italijani nisu tako okrutni. Vole čuvati slike tih ptica u svojim domovima, nazivajući ih rajem.

Neprijatelji tih predstavnika krilate faune su mali, ali broj mravinjaka na planeti iz godine u godinu se još smanjuje. Oni su zgrčeni civilizacijom ljudi, ekonomskom aktivnošću ljudskog roda, njegovom neodgovornošću i nespremnošću da održi netaknuti izgled prirode oko sebe.

A ove ptice, čak i više nego mnoge druge, izuzetno su osjetljive na čistoću okolnog prostora.

Dobijanje hrane za sebe kingfisher pokazujući ponor strpljenja. U lovu, prisiljen je da provodi sate sjedeći na stablu trske ili grančice grma koji se savijao nad rijekom, tražeći mogući izgled plena. "Kralj ribar" je ime ovih ptica u zemljama Britanije. A ovo je vrlo tačan nadimak.

Uvale ovih krilatih stvorenja vrlo su lako razlikovati od sličnih skloništa druge krilate braće, lastavice i okretnice, prema uvredljivom mirisu koji nastaje iz nastambe. Nije iznenađujuće, jer roditelji uzgajivača mladunaca obično podižu mladunce na ribljem obroku. A napola pojedene ostatke jela i riblje kosti niko ne uklanja, i zato trunu u višku i mirišu odvratno.

Ishrana ovih ptica sastoji se od male ribe. To može biti muha ili mračna. Manje se obično hrane slatkovodnim kozicama i drugim beskralješnjacima. Njihov plen mogu biti žabe, kao i zmajevi, drugi insekti i njihove larve.

Jedan dan, kako bi ostao pun, mraoničar treba lično uloviti desetak ili desetak sitnih riba za sebe. Ponekad ptice tokom leta prestignu svoj plijen, tone u vodu. Za lov im je vrlo korisna osebujna naprava njihovog oštrog kljuna.

Ali najteži, čak i najopasniji dio lova zrenjanika nije pratiti plijen i ne napadati ga, već odvojiti i uzletjeti s vodene površine sa žrtvom u kljunu, pogotovo ako je velika. Uostalom, pero haljina ovih stvorenja nema vodoodbojni učinak, što znači da se navlaži i čini pticu težom.

I zato ova krilata stvorenja ne mogu zujati i dugo se naći u vodi. Usput, čak je i smrtnih slučajeva više nego dovoljno, posebno među mladim životinjama od kojih trećina umire na ovaj način.

Reprodukcija i dugovječnost

Gnijezdo zmija najvjerovatnije će se naći na pješčanoj, veoma strmoj obali, čiji se obrisi tiču ​​neposredno iznad riječnih voda. Štaviše, ovdje bi zemlja trebala biti meka i ne treba sadržavati šljunak i korijenje, jer u suprotnom takve ptice ne mogu iskopati rupe pogodne za uzgoj potomstva.

Obično je dužina staze u takvom prebivalištu pilića dužina oko jedan i pol metara. A sam tunel je strogo pravac, inače rupa neće biti dobro osvijetljena kroz otvor.

Sam potez vodi do komore za gniježđenje. Tu se najpre leže matičar, a zatim se izleće s ocem iz porodice jaja, čiji broj obično ne prelazi 8 komada. Tako ide, do pojave izleženih pilića, tri tjedna.

Mužjak se više brine za novorođenčad. I njegova djevojka, pogotovo odmah, odlazi sređivati ​​još jednu rupu, namijenjenu za novo lemljenje. Istovremeno, otac porodice prisiljen je hraniti stariju djecu, kao i ženku, koja inkubira i obrazuje mlađe potomke.

Dakle, proces reprodukcije vlastite vrste nastavlja se ubrzanim tempom. I za jedno ljeto par lovaca može pokazati svijetu čak tri legla.

Usput, porodični život ovih ptica izuzetno je znatiželjan. Glavna odgovorna figura ovdje je mužjak. Njegove dužnosti uključuju održavanje i ishranu ženke i potomstva. U ovom slučaju se ponašanje samog supružnika po ljudskim standardima može smatrati vrlo neozbiljnim.

Dok je muški kralj zaokupljen porodičnim problemima do iscrpljenosti, njegova djevojka može stupiti u odnose s mužjacima koji ostanu bez para, mijenjajući ih po vlastitom nahođenju poprilično često.

Kingfisher ptica ima zanimljivu osobinu. Takav znak omogućava plijenu da shvati: kome je namijenjen. Ulov koji se hvata za sebe obično se nalazi u kljunu s glavom, a hrana ulovljena kako bi zasitila utrobu ženke i pilića okreće glavu od sebe.

Potomci uzgajivača brzo sazrijevaju, pa već mjesec dana nakon rođenja, nova generacija nauči samostalno leteti i loviti. Također je zanimljivo da obično članovi bračnog para odlaze odvojeno na zimu, ali po povratku iz toplih zemalja udružuju se kako bi uzgajali novo potomstvo sa svojim prethodnim partnerom.

Kingfishing su u stanju preživjeti ako se kobne nesreće i bolesti ne ometaju sa njihovom sudbinom, oko 15 godina.

Opće karakteristike i karakteristike polja

Mala, malo veća vrapca, jarko obojene ptice s dugim kljunom i kratkim repom. Javlja se najčešće u blizini vode. Duljina tijela 165-190 mm, raspon krila 250-280 mm. Gornja strana obojena je u različite tonove plave i plave boje s dodatkom zelenkaste boje. Leteća ptica privlači pažnju svijetlom tirkiznom bojom donjeg dijela leđa i epigastrije. Bijele mrlje na stranama vrata su jasno vidljive. Donja strana tijela je crvena ili narandžasto-smeđa. Kljun mužjaka jednoliko je crn, a kod ženki je mandibula djelomično ili potpuno crvena. Šape su svijetle, narandžasto-crvene. Na mjestima gniježđenja leti se nisko nad otvorenom vodom. Manje se često izdiže na visinu od 10-25 m, obrastajući gustim priobalnim grmljem ili drvećem, let je brz, pravac, ali manevriran, zbog čega među krošnje drveća zmijarac leti jednako brzo kao u otvoreni prostor. Pri lovu iz vazduha i izboru mesta za rupu, visi na jednom mestu nekoliko sekundi u lepršavom letu. Kad leti do rupe ili slijetanja, koji se po pravilu nalazi iznad nivoa leta, prebacuje se na let jedrilice i leti nekoliko kratkih zakrilca uzlijeće i slijeće. Dugo sjedi, odmarajući se na granama, korijenju ili kamenju, često unutar grma ispod grana koji visi nad vodom ili pleksusom korijena. Šeta vrlo rijetko po zemlji, kreće se brzim, kratkim koracima. Obično lovi iz tamnica smještenih u blizini same vode, roni okomito ili, češće, pod oštrim uglom prema površini. Jato se ne formira, zadržava se u paru u vremenu gniježđenja, pilići jednog uzgoja mogu zadržati kompaktnu skupinu samo nekoliko dana nakon napuštanja gnijezda, pri čemu će se tijekom jesenje migracije i zimovanja nekoliko jedinki koncentrirati na ribnjake bogate ribom, držeći se pojedinih zaštićenih teritorija.

Glas običnog morskog riba je skup poriva i vriskova, zasnovanih na slogu „tii“ ili „tsi“, čije trajanje, visina i učestalost ponavljanja ovise o situaciji.

Pilići koji sjede u rupi ispuštaju neprekidno lupkanje, čujući se na udaljenosti od nekoliko metara.

Od ostalih lovaca faune Vost. Evropa i sjever. Azija je karakteristična po svojoj maloj veličini i boji, a to je nemoguće brkati sa drugim pticama.

Bojanje. Muškarac i žena u odjeći za parenje. Čelo, kruna i potiljak su plavkasto-maslinasto-zelenkasto-crne boje, a svako je perje široke plave apikalne pruge i crno ili crno-plavog vrha. Frenum je crvenkasto-smeđe boje, s bjelkastim mrljama ispred oka, dolje obrezan uskom crnom prugom, koja se lagano pruža izvan oka. Mjesto ispod oka i ušne školjke je zahrđalo smeđe boje, iza je bijela traka koja se proteže duž bočnih vrata prema vratu, bijela boja pruge je često s kremastim ili crvenkastim premazom, intenzivirajući se prema vratu, gdje pojedinačno perje ima hrđavo-crvene vrhove. Široki "brkovi" koji se protežu od osnove kljuna do strana goluba, jarko plave ili tamnoplave boje, perje s uskim crnkastim vrhovima, često tvoreći "ljuskavi" uzorak. Sredina plašta, leđa i donji dio leđa su azurno plave boje. Od plašta do donjeg dijela leđa, boja postaje svijetlija. Gornji prekrivači repa su kobaltno plavi, sa svijetlijim azurno plavim vrhom.

Rep pera je tamno plave ili kobaltno plave boje s crnom osovinom, donja strana osovine i rep kormila su crno ili tamno sive boje. Bočne strane plašta i perjastog perja su guste plavkasto-zelene peraje perja ponekad s jedva primjetnim blijedoplavim mrljama na vrhovima. Unutarnji nosilac, vrh, uska traka uz šipku na vanjskom nosiocu (ja sam primarni zamašnjak u cjelini) muha su crvenkaste boje, vrhovi unutarnjih utega (10-12 manjih zamašnjaka) su blijedi, zelenkasto-plavi. Vanjske muhe bile su tamno zelenkasto plave boje. Donja strana perja je tamno siva, s kremasta ili ružičasto-kremasta obruba unutarnjeg ventilatora, koja ne doseže vrh perja. Gornji prekrivači i humeral su zelenkastoplavi, a od velikih gornjih pokrivača sekundarnog krila do prekrivača propatagijuma, boja se postepeno mijenja iz plavija u zeleniju. Mali, srednji i unutrašnjost, veliki gornji poklopci sitnih muha s malom sjajnom nebeskoplavom mrljom na vrhu. 8 ili 9 vanjskih velikih gornjih gornjih obloga sekundarnih zamašnjaka sa svijetloplavim obrubom na vrhu perja (širina do 1,5 mm) i distalnom polovicom vanjskog ventilatora (širina do 0,5 mm). Prekrivači primarne muhe su plavkastozelene boje, uvijek se vidljivo razlikuju od primarnih muva primarne muhe zelenijim osnovnim tonom. Perje krila je zelenkasto-plavo s crnkastim središtem. Brada i grlo su bijeli s tamno žutim ili crvenkastim nijansama. Bokovi guštera su zeleno-plavi, ostatak pluta donjeg dijela tijela i donjih prekrivajućih krila svijetlo su smeđe, tamno žute ili crvene boje, a plamenje ventralne strane tijela je najmračnije na grudima i najsvjetlije u sredini trbuha. Duga je tamno smeđa, šape su narančasto-crvene ili koraljno crvene, kandže su ružičasto-sive ili ružičasto-smeđe. Kljun mužjaka je potpuno crn ili smeđe-crn, ponekad se na bazi mandibule pojave crvenkaste mrlje. U ženki je donji dio mandibule kod nekih osoba čitava mandibula crvenkasta, narandžasto-crvena ili smeđe-crvena. Ždrijelo je narančasto crvene ili crvene boje.

Zimska odjeća. Izgleda parenje, ali svježe šljiva izgleda matiranija i s velikim zelenkastim nijansom. Kao rezultat post-nupcionalnog lijevanja, prednja strana tarsusa postaje potpuno smeđe-crna ili s istim mrljama u boji.Do proljeća se šljokica istroši i postane svjetlije i plaviji, smeđe-crne mrlje na nogama nestaju.

Odjeća za gniježđenje. Pilići se izležu goli, u dobi od 22-24 dana izgledaju potpuno pernato. Odjeća za gniježđenje izgleda poput odjeće za parenje. Za razliku od odraslih ptica, kod pilića je gornja strana tijela matiranija i zelenija. Apikalni zavoji na perju čela, krune i potiljaka su uže, zeleniji i oštrije razgraničeni od smeđkaste granice na vrhu. Leđa i nokti su blijedi, sa manje sjaja. Vanjske vitice muha, ramena i gornja pokrivajuća krila više su zelenkaste boje. Perje dojke s prljavo sivim i zelenkasto-sivim vrhovima, često formirajući "pojas". Podlaktica i gornja strana šape su crno smeđe ili smeđe-sive boje ljubičaste boje, donja strana šape je ružičasto-siva ili blijedo tamno žuta. Ždrijelo je blijedo, ružičasto-sivo. Kljun mužjaka i ženki je crnkast ili smeđe-crn, sa bjelkastim vrhom.

Kada upoređujete boju peruta dorzalne strane tijela, moguće je utvrditi spol potpuno pernatih pilića jednog legla. Ptice sa zelenijom ili maslinom nijansom šljive su ženke, ptice s plavijim i svjetlijim šljivama su mužjaci.

Prvo zimsko i prvo svadbeno ruho nastaju kao rezultat djelomičnog jesenjeg lijevanja, prekrivajući obrise perja i repa. U slučaju nepotpunog lijevanja konturne olovke, razlikuje se od odraslih po prisutnosti određenog broja mladenačkih perja na glavi (zelenije i uže apikalne pruge) i na prsima (vrhovi perja su prljavo sivi ili zeleno-sivi). Narančasto-crvena mrlja na mandibu ženki pojavljuje se otprilike 2 mjeseca nakon odlaska iz gnijezda, noge se pocrvenjaju početkom druge kalendarske godine života.

Struktura i dimenzije

Potpuno je razvijena primarna vinjak 10, distalni primarni zamašnjak je rudimentaran, ali uvijek jasno vidljiv. Vrh krila obično se sastoji od zamašnjaka II i III, krila formule II-III-IV-I-V. III-II-IV-I-V III-II-I-IV-V retko II-I-III-IV-V. i III-IV-II-I-V. Manji zamašnjaci 12. Kormilari su obično 12, a kod nekih osoba 13-15 (Doucet, 1971). U 59 (96,7%, n = 61) odraslih muškaraca iz regije Ryazan. bilo je 12 kormilara, 2 (3,3%) - 13, 67 žena (93%, n = 72) - 12 kormilara, 4 (5,6%) - 13 i 1 (1,4%) - 14 upravljača. Od 447 pilića, 14 kormilara imalo je 5 (1,1%), 13 - 21 (4,7%) i 12 - 421 (94,2%).

Dužina krila odraslih mužjaka nešto je manja nego kod ženki (Tabela 10). Dužina krila (mm) ptica uhvaćenih u jesen: na jugu Kazahstana (S. Erokhov, lična komunikacija) - mladi 70-83, prosječno 75,8 (n = 426) i odrasle ptice 70-80, prosječno 75, 7 (n = 38), na sjeverozapadu Crno more - mlade ptice 74-80, u prosjeku 76,8 (n = 45), i odrasle 74-78, u prosjeku 76,3 (n = 3, izvorno). Rep je lagano zaobljen, vanjski rep je 2-6 mm kraći od središnjeg, središnji par kormilara je 0,5-1 mm kraći od drugog para. Tarsus kratak, prsti kratkih zakrivljenih oštrih kandži. Kljun je oštar, bočno stisnut, visina kljuna na prednjoj ivici nosnice je 7,0–8,2 mm, širina - 5,8–6,3 mm. Duljina kljuna je značajno veća kod muškaraca nego kod ženki (Numerov, Kotyukov, 1984, Cramp, 1985). U mladih ptica duljina kljuna (od prednjeg ruba nosnica) iznosi 26,2-32,7, prosječno 29,5 mm (rujan, regija Odessa, n = 45), kljun mladih ptica je kraći nego kod odraslih (tablica 10 ), a svoju punu dužinu dostiže u prvoj zimi. Prilikom kopanja rupa kljun se u vrijeme gniježđenja skraćuje za 1,5-2,5 mm.

Tabela 10. Obični lovac. Dimenzije (mm)
Region (izvor)PolDužina krilaDužina kljunaDužina okretaDužina repa
nlimprosečannlimprosečannlimprosečannlimprosečan
A. a. ispida
Zapadna Evropa (Cramp, 1985)muško5176–8178,32630–3633,5129,4–10,910,21335–3936,5
Zapadna Evropa (Cramp, 1985)žensko6376–8178,23430–3532,7239,6–11,210,23234–4037,1
Estonija (Kespike, usmena komunikacija)muško1375–8278,11231–4135,9128–119,8935–4036,9
Estonija (Kespike, usmena komunikacija)žensko378–8079,3330–3933,729–1110236–3937,5
A. a. atthis
Zapadna Evropa, sjeverozapad Afrika (Cramp, 1985)muško1274–7976,81035–3936,2
Zapadna Evropa, sjeverozapad Afrika (Cramp, 1985)žensko1375–8077,51033–3734,9
Ryazan region (original)muško9473–8076,010528,5–36,632,9739,2–10,79,94434–3835,4
Ryazan region (original)žensko17174–8076,713929,2–34,832,1889,3–10,59,95634–3735,4
Kazahstan (Korelov, 1970, Erokhov, Gavrilov, 1984)muško2070–76
Kazahstan (Korelov, 1970, Erokhov, Gavrilov, 1984)žensko1971–781130–40119–111133–40
Kirgistan (Yanushevich et al., 1960)muško i žensko770–76728–3579–10730–35
A. a. bengalensis
Kina, Indonezija (Cramp, 1985)muško1969–7672,11831–3533,4
Kina, Indonezija (Cramp, 1985)žensko4169–7672,43231–3532,2
Sahalin (Gizenko, 1955)muško i žensko571–74,5527,7–35532,7–40

Težina ptica. Bjelorusija: mužjaci (n = 5) 36-45, prosječno 39,6 g, ženke 43 g (Fedyushin, Dolbik, 1967), Transcarpathia: mladići 35,5 i 37 g (Portenko, 1950), Odessa regija: mlade (n = 46) 24,6–40,2, prosječno 33,2 g, odrasle žene (n = 3) 34,8–41,2, prosječno 38,8 g, regija Ryazan: odrasli muškarci (n = 16) 31,1-36,1, prosječno 33,6 g, odrasle žene (n = 14) 33,6-44,1, prosječno 37,3 g (izvorni podaci), Stavropoljski teritorij: muškarci ( n = 2) 40 i 48 g (Bichev, Skiba, 1990.), Kazahstan: muškarci (n = 3) 27-32, prosječno 30,3 g, žene (n = 2) 32 i 34 g, odrasli u jesen (n = 37) 25,0-37,9, u proseku 30,3 g, mladi u jesen (n = 464) 20,6-40,9, prosečno 30,3 g, mladi i odrasli u san (n = 55) 26,9-39,4, prosječno 30 g (Korelov, 1970, Erokhov, usmena komunikacija), Kirgistan: muškarci i žene (n = 7) 35-35 g (Yanushevich i sur. , 1960), Altaj: mužjak 38,5 g (Folitarek, Dementiev, 1938), Primorija: mlada ptica - 21 g (Belopolsky, 1950), Kurilska ostrva: mlade ptice (n = 2) 30,4 i 33, 6 g (Nechaev, 1969). Primjećene su značajne sezonske promjene prosječne tjelesne težine: najmanja je u junu i kolovozu (35,8 g), najveća - u prosincu-februaru (43,7), u Švicarskoj se povećava prosječna tjelesna težina kod ženki tokom odlaganja jaja (ožujak-srpanj) do 42,9–47,3 g, u ostalim sezonama ne većim od 40 g (Reynolds, 1975, Bezzel, 1980).

Slijed promjena naloga je sljedeći: gniježđenje - prvo parenje - parenje (konačno).

Trećeg dana života pilića pojavljuju se pigmentirane mrlje karpalnog i ulnarnog pterilija, 4. - 5. dana su naznačene sve pterilije, 6. - 7. dana - pojavljuju se stabljike konoplje, 10. dana perje konoplje, 14. konoplja se pojavljuje svih dana. Na 16-27. Dan počinju se otvarati epruvete dorzalne pterillije, već od 20 dana starosti cijevi na svim pterilijima puknu i pojavljuju se cijevi. U dobi od 24 do 25 dana, gnezdo odijelo je u potpunosti formirano.

Post-juvenilno lemljenje, koje pokriva cijelu ili većinu konture plićaka glave i trupa, dio repa, započinje 1,5-2 mjeseca nakon odlaska iz gnijezda (za najranije uzgoje - krajem jula) i završava u oktobru-prosincu. Ponekad se prekida tokom zime i završava u aprilu-maju. Nakon nepotpunog lijevanja konturnog perja odjeće gnijezda, dio pera grudnog koša, dna prednjeg dijela vrata, perje podlanke i ponekad dio perja na kruni ostaju ne-oblikovani. Od upravljača se topi samo nekoliko ili 2-4 para središnjeg perja. Nakon zimskog zaustavljanja, moltanje može opet promijeniti dio središnjeg upravljača (dvostruka smjena), kao i dio perja ramena i kod nekih osoba IV perje.

Nakon parenja obično počinje tokom gnežđenja, krajem juna-avgusta. Najčešće započinje s promjenom olovke za male konture, rjeđe se konture i leteće perje počinju mijenjati u isto vrijeme ili konturno perje ispada nakon promjene nekoliko perja. Prosipanje konture plićaka glave i tijela započinje gubitkom perja na tjemenu, a zatim se slijedeće širi na strane i dno glave, vrata, vrata, grudnog koša, nadlaktice i potkoljenice, kao i trbuh. Prosipanje malih konturnih perja je postepeno, tj. na jednom pterilumu možete naći i staro i novo perje, kao i perje u fazi cevi i četke. Na čelo sve perje ispada i raste istovremeno.

Primarna promjena ljuljačke započinje istodobno u dva centra i prelazi iz X u V i iz IV u I. Obično slijedeće pero opada kad prethodno poraste za barem 2/3 pune dužine. Ponekad do kraja perioda topljenja, u oktobru - polovini decembra I, V-VII ostaju bez propadanja i zamjenjuju se prije sljedeće godišnje molte ili na početku. Male muhe također se rasule iz dva centra: od prvog do trećeg i od desetog do četvrtog i dvanaestog. Deset manjih zamašnjaka pada istovremeno s primarnim IV i X, 1. manje - s primarnim II i VII i 7. sekundarnim ili nakon promjene 12. sekundarnog zamašnjaka. Zadnji 3-5-ti maloljetnici padaju nakon posljednjeg topa primarne muhe. Meleci 3-5, rjeđe 1-8 i 12 sitnih muha koji nisu izblijedjeli do vremena zimskog kašnjenja, kao i neke primarne mušice, zamjenjuju se u svibnju-junu sljedeće godine. Perje krilca se zamjenjuju nakon promjene perja IV - III.

Ručno perje zamjenjuje se bez određenog slijeda, štoviše, nekoliko perja može ispasti istovremeno. Početak lijevanja kormilara uočava se ubrzo nakon početka lijevanja zamašnjaka, kraj je za vrijeme promjene sekundarne manje muhe. Veliki gornji pokrivači sekundarnih zamašnjaka mijenjaju se istovremeno s promjenom odgovarajućeg pera sekundarnog letenja, ali obično počinju istopiti nakon što se dogodi 9. sekundarni prelazak, a završavaju prije nego što ispadne 6-7 sekundarnih zamašnjaka, dok redoslijed promjene pokrivača odgovara redoslijedu promjene samih sekundarnih zamašnjaka. Prosječna stopa rasta pojedinih primarnih perja je 2,5 mm, sekundarne - 2 mm, a repnog perja - 1,5 mm dnevno. Svako pero dostiže svoju punu dužinu za 20-25 dana. Ukupno trajanje molitve je 3-4 mjeseca. Možda postoje izuzeci od ovog pravila. Dakle, u aplikaciji Oksky. u odraslih ptica III, IV, IX i X uhvaćene prije polaska, primarna, kao i (7) 9-11 (12) maloljetnice bile su nove, potpuno obrastale, preostala perja su bila stara (Doucet, 1971, Bezzel, 1980, izvorni podaci) .

Podspecifična taksonomija

Različiti autori razlikuju od 7 do 9 podvrsta (Stepanyan, 1975, Fry, 1980, Howard, Moore, 1980), lagano se razlikujući po veličini i boji. Na Istoku Evropa i sjever. Aziju naseljavaju tri podvrste.

1.Alcedo atthis ispida

Alcedo ispida Linnaeus, 1758., Syst. Nat., Cd. 10, str. 115, Švedska.

Najveća i najmračnija podvrsta u boji. Zapad Evropa istok do baltičkih država, zapad. dijelovi Bjelorusije i Ukrajine, Centar. Rumunija.

2.Alcedo atthis atthis

Gracula atthis Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, str. 109, Egipat.

Nešto manji i lakši od ispida. Sjeverozapad Afrika, Egipat, Palestina, Izrael, Sirija, Mala Azija, u Evropi od južnih i istočnih granica prethodnog oblika na istoku do sjeverozapada. Kina (Xinjiang), app. Himalaje, južno do perzijskog i omanskog zaliva, Pakistan, sjeverozapad. Indija

3.Alcedo atthis bengalensis

Alcedo bengalensis J.F. Gmelin, 1788, Syst. Nat., 1, str. 450, Bengal.

Plava boja je nešto tamnija od one u ispidi, najmanjoj od tri imenovane podvrste. Od regije Baikal na istoku do obale Okhotskog mora, otoka Japana, Ryukyu, Tajvan, Hainan, Filipini, Velika Sunda, Nicobar, Andaman, u kontinentalnom dijelu - Koreja, Istok. i jugoistok. Kina, Indokina, Butan, Nepal, severoistok. Indija južno do r. Godavari.

Preostala podvrsta rasprostranjena je u tropima istočne hemisfere: A. a. taprobana - jug Indija, Šri Lanka (4), A. a. floresiana - Otoci Male Sunde (5), A a. hispidoidi - Sulavesi, Moluka, obala Nove Gvineje i Melanezije (6), A. a. salomonensis - Salomonska ostrva (7).

Taksonomije

Geografska varijabilnost običnog lovca na veliko je kliničke prirode. Pojedinačna varijabilnost i boje i veličine često se preklapa s geografskim varijacijama. A. Ya. Tugarinov i E. V. Kozlova-Puškareva (1935.) predložili su korištenje naziva margelanica za ptice iz Balkhasha, Ferghana i Kashgara, različitog od A. a. ovo je svjetlosno obojenje dorzalne strane tijela. Međutim, A.M. Sudilovskaja (1951) odbacila je stvarnost postojanja ovog oblika. Populacije iz središnje Azije, Afganistana i Kašmira ponekad su izolirane kao palasija, vjerujući da imaju kraći kljun i svjetliju obojenost donjeg dijela tijela, međutim, u ovom slučaju, raspon pojedinačnih varijacija također se nedovoljno uzima u obzir. Razni autori (Howard, Moore, 1980, i drugi) izdvojili su oblik japonice, koji naseljava Sahalin, Japan, Tajvan i razlikuje se od bengalensisa svojim navodno dužim krilom.

U međuvremenu, O.A. Austin i Kuroda (Austin, Kuroda, 1953.), Uspoređujući veličine 20 Japanaca i veliki niz istočno i srednjeazijskih ptica, nisu pronašli značajne razlike između otočne i kontinentalne populacije. Neki autori (Voous, 1960. i drugi) prepoznaju monotipsku vrstu - polu-cervikalnog morskog riba (Alcedo semitorquata) - samo za južnoafričku podvrstu običnog lovca (A. a. Semitorquata), koja se od ostalih podvrsta razlikuje u nešto manjim veličinama, tamni kljun u oba spola i plavi ušice za uši. Ponekad je polu-cervikalni lovac, zajedno s policitipskim Alcedo atthis, izoliran kao neovisna podvrsta (Fry, 1980b, Cramp, 1985).

Distribucija

Raspon gnezdenja Euroazija od Atlantika do Tihog oceana. Sjever u Velikoj Britaniji do 57 ° S (južno od Škotske), u Norveškoj do 59 ° S, u Švicarskoj i Finskoj do 61 ° S, u europskom dijelu Rusije do 60 ° S, istočno od Volge do 58 ° S , u Zap. Sibir do 58-59 ° S, u Središnjem Sibiru i Dalekom Istoku do 56 °, na Istoku. Sibir do 58 ° S, Sahalin i Yuzh. Kurilska ostrva. Na sjeveru. Afrička mjesta gniježđenja na otoku: u Maroku na jugu do 29 ° S, u Alžiru i Tunisu do 36 ° S, dalje na istoku uska isprekidana traka duž obale Sredozemnog mora. U Aziji južna granica prolazi kroz sjetvu. dio Sinajskog poluostrva, Izrael, Sirija, Irak, Iran, Pakistan. Raste u Indiji, Šri Lanki, na Andamanima, Nicobaru, Velikim otocima Sunda, u Novoj Gvineji, na Salomonskim ostrvima. Istočni dio opsega obuhvaća Indokinu, Japan, Tajvan, Hainan i Filipine. Izbjegavaju se sušna područja i gorje (iznad 2.000 m nadmorske visine) (Fry, 1980, Cramp, 1985, sl. 53).

Slika 53. Područje distribucije zajedničkog lovišta:
a - područje gniježđenja, b - područje zimovanja. Podvrsta: 1 - A. a. ispida, 2 - A. a. atthis, 3 - A. a. bengalensis, 4 - A. a. taprobana, 5 - A. a. floresiana, 6 - A. a. hispidoides, 7 - A. a. salomonensis.

Na Istoku Evropa i sjever. Azija je raspoređena od zapadnih granica bivšeg SSSR-a do Tihog okeana. Sjeverna granica uzgojnog područja nije dovoljno proučena, u većini slučajeva ne izlazi iznad 60 ° N. - sjeverno od Estonije u baltičkim državama, južno od Lenjingradske regije, Bijelo jezero. u regionu Vologda (Kumari, 1949, Mihajlov, 1976, Malčevski, Pukinski, 1983). B.M. Žitkov i S.A. Buturlin (1901) pokazao je gnezdenje na jezeru. Syamgo, istovremeno, smješten južno od rijeke. Gumbarka se javlja ljeti, ali ne gnijezdi se (Noskov i sur., 1981). Na rijeci je označen leteći primjerak. Urez (64 ° 20 ′ S) u Arkhangelskoj oblasti (Pleshak, 1987). Gnijezdi se na jugu Kostromske i Kirovske regije, a ljeti je neprestano i dugo bilježen u Kungurskom i Kiširskom okrugu permske regije. (Shepel i dr., 1987). Uhvaćen je na rijeci. Kedrovka u Pechoro-Ilychsky zap. (Teplova, 1957). Nar na srednjem Uralu Sysert (56 ° 40 ′ S) (Bolšakov i dr., 1969). Podaci o gniježđenju u regiji Tjumen. odsutna, ali nema razloga da u potpunosti negira njenu mogućnost. Nalazi se blizu Omska i sjeverno od rijeke. Vasyugan (Gyngazov, Milovidov, 1977), gnijezdi se na rijeci. U selu je primećen Ket (Moskvitin i dr., 1977), na reci Yenisei. Verkhne-Imbatskoe (Skalon, Sludsky, 1941) vjerovatno gnijezdi u selu Vorogovo (Rogacheva i dr., 1978). Na Istoku Sibir je zabilježio susrete u bratskom kraju (Shvedov, 1962) i gniježđenje u basu. r Vrh Angara (Tolchin i dr., 1979), na rijeci Tokko (58 ° 40 ′ S) i sastanci blizu ušća Tijana (59 ° S) i Nar. Chyulbyu (pritoka Uchura 57 ° 45 'N) (Vorobyov, 1963.). Na Sahalinu, na sjeveru, do 52 ° S, na Kurilskim ostrvima do. Iturup.

Slika 54. Stanište uobičajenog ribe u istočnoj Evropi i sjevernoj Aziji:
a - raspon gniježđenja, b - nedovoljno jasna granica gniježđenog područja, c - muhe.

U Karpatima je zabilježeno do visine od 700 m nadmorske visine, na Kavkazu - do 1.800 m, u Pamir-Alaju - do 2.300 m, na zapadu. Tien Shan - do 1.200 m nadmorske visine (Sudilovskaya, 1951, Yanushevich i dr., 1960, Strautman, 1963, Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971). Izbjegava područja bez vode (Karakum, Kyzylkum), ali se ovdje sporadično gnijezdi uz navodnjavačke kanale.

Zbog klimatskog zagrijavanja, zima se preselila na sjever, u Fennoscandiju, Estoniju i Lenjingradsku regiju. (Kumari, 1949, Malčevski, Pukinski, 1983, Cramp, 1985). Od treće četvrtine 19. stoljeća sjeverna granica raspona u baltičkim zemljama protezala se više od 400 km prema sjeveru (Kumari, 1949).

Na zapadu U Europi, Africi i južnoj Aziji zmija je naseljena, lutajuća i samo djelomično selidbena ptica. Migracijske populacije zimi uglavnom prelaze u rasponu vrsta; pojedine jedinke dopiru do sjevernih obala Crvenog mora i u dolini Nila 15 ° S (Fry, 1980; Cramp, 1985). Tamo gdje se na mjestima gnijezde ribnjaci ne smrzavaju, neke ptice zimi. To se primjećuje u Estoniji, Latviji (Kumari, 1939, 1978, Strazds, 1983). U nekim blagim zimama zimi su zabilježeni u različitim krajevima Bjelorusije (Dolbik, 1974). U Belovezhskoj Pushcha javlja se gotovo svake godine zimi (Gavrin, 1957). Na zapadu Ukrajina redovito zimi u Dnjestru, Prutu, Tisi, Zap. Buga i na rijekama Volyn-Podolia (Strautman, 1963, I. Gorban, lična komunikacija) zabilježeni su zimi blizu ušća rijeke. Oster u regionu Chernihiv (Babko, 1991.).

Zime na sjeveru. Crnomorska obala, na obali Kavkaza Crnog mora (Sudilovskaya, 1951). Javlja se u Azerbejdžanu svake zime, posebno često u Kura-Araksinskoj nizini (Khan-Mamedov i sur., 1970).Zimi također zimi na jugu Kazahstana, u Turkmenistanu, na jugu Uzbekistana, Kirgizistanu i Tadžikistanu (Geptner, 1956., Meklenburtsev, 1958, Potapov, 1960, Yanushevich i dr., 1960, Abdusalyamov, 1971). Uobičajeni zimski pogled na dolinu Angare, posmatran zimi na rijeci. Bodaibinke, zime u svim slivovima Istoka. Sibir (Gagina, 1956.1961, Tolchin i dr., 1979). Zimi na Sahalinu migrira na jug ostrva ili u dijelove rijeka bez leda (Gizenko, 1955). U nekim blagim zimama, zimovanje je uočeno u srednjem traku evropskog dijela Rusije: blizu Smolenska (Grzhibovsky, 1914), u okrugu. Moskva (Ptushenko, Inozemtsev, 1968) u regiji Volga-Kama (Garanin, Grigoryev, 1977).

Zimovalište ostavlja u februaru ili martu. U Ukrajini se prvi sastanci bilježe krajem marta - početkom maja, u prosjeku u Dnjepropetrovskoj regiji. - 15. aprila u okr. Kijev - 20. aprila (Borovikov, 1907, Danilovič, 1933, citirano od: Sudilovskaya, 1951) u Harkovskoj oblasti. - 19. aprila i 27. maja (Somov, 1897). Kingfishing se pojavljuju na ledenim rezervoarima ukrajinskog Polesije početkom aprila (Strautman, 1963), u Bjelorusiji - 4. do 12. aprila (Fedyushin, Dolbyk, 1967). U Estoniji se u nekim godinama na gnijezdima pojavljuju sredinom marta (Kumari, 1949). U region Voronjež ptice stižu u drugoj polovini aprila (Barabaš-Nikiforov, Semago, 1963), u Mordoviju - krajem aprila (Serebrovsky, 1918). Primijećeno je 17. travnja 1887. u blizini Buguruslana (Karamzin, 1909), 26. travnja 1958. u Zag. Volga-Kama, 28. travnja 1928. i 1. svibnja 1927. godine. Kokshaga (Garanin, Grigorv, 1977). U aplikaciji Oksky. (Regija Ryazan) prvi susreti zabeleženi su 11. aprila - 16. maja, u proseku za 35 godina posmatranja - 25. aprila (izvorni podaci), u moskovskoj oblasti. 24. aprila - 11. maja, u proseku (n = 18) - 1. maja (Ptushenko, Inozemtsev, 1968). Tomsk ima najraniji dolazak 2. svibnja 1957., prosječni datum prvog sastanka (n = 17) je 8. svibnja (Gyngazov, Milovidov, 1977), u Altai kod Novensky - 11. svibnja 1913 (Sushkin, 1938), Primorye na zapadu. „Pad cedra“ - 9. do 26. aprila (Panov, 1973.), u Sudžukinskom Zap. 19. do 22. aprila (Belo-Poljski, 1950., Litvinenko, Shibaev, 1971). Prolećna migracija i dolazak ptica na mesta za gnežđenje obično traje 1–1,5 meseci. Dakle, na jezeru. M. Sorbulak (južno od Kazahstana) 1981-1986 migrantske jedinke pojavile su se 9. do 30. travnja, posljednjeg svibnja 18-31., ukupno trajanje proljetnog dolaska u različitim godinama kretalo se u rasponu od 23 do 53 dana (S. Erokhov, osobna komunikacija).

Jesenji odlazak mladih započinje ubrzo nakon izlaska iz gnijezda. U srednjem dijelu evropskog dijela Rusije, pilići najranijih raspada odlaze u junu. Gnijezdo, zazvonjeno krajem juna u regiji Ryazan, pronađeno je u julu na 630 km južno, u regiji Rostov. Na jugu Kazahstana, prve migrantske letnice pojavljuju se 7. jula - 15. avgusta (S. Erokhov, lična komunikacija), u aplikaciji. Tigrovaja Balka u južnom Tadžikistanu, broj uzgajivača povećava se u drugoj polovini avgusta, očito zbog ptica koje dolaze sa sjevera (Potapov, 1959). Na jugu Primorja jesenji prolazak počinje posljednjim danima kolovoza (Panov, 1973). Pilići kasnih uzgajivača kreću u septembru. Posljednji susreti zabilježeni su na bjeloruskom Poleji 17. oktobra (Fedyushin, Dolbyk, 1967), u regiji Voronezh. i Volga-Kama kraj - u oktobru (Barabaš-Nikiforov, Semago, 1963, Garanin, Grigoryev, 1977), u regiji Bryansk. - 26. novembra (Lozov, Špilenok, 1990.), u Černivijskoj oblasti. - u prvoj dekadi oktobra (Babko, 1991.), u moskovskoj oblasti. - 20. do 29. septembra (Ptushenko, Inozemtsev, 1968), u oblasti Ryazan. - sredinom oktobra (najnoviji datum je 8. novembar 1986., izvorni podaci), u regiji Tomsk. - 12. i 14. oktobra (Gyngazov, Milovidov, 1977), na jugu Kazahstana - 13. septembra - 8. novembra (Erokhov, Gavrilov, 1984), na Altaju - 11. septembra (Sushkin, 1938), na zapadu. „Pad od cedra“ - 6. do 12. oktobra (Panov, 1973).

Prije migracije, većina mladih morskih lovaca vrši migracije bez migracije nakon ugniježđenja. Dakle, ptica označena u regiji Ryazan otkrivena je nakon 19 dana, 162 km zapadno - u moskovskoj oblasti. Smjer i domet jesenskih letova ptica iz različitih točaka raspona variraju. Lovišta zima iz Latvije pronađeni su u južnoj Norveškoj (oko 950 km), u Holandiji (1 482 km), u Italiji (1 852 km), iz regije Harkov. - 959 km jugoistočno, u Adjari (TsKAN).

Kingfisher iz Okskog Zap. tokom jesenje migracije kreću se prema jugozapadu brzinom od 7-30 km dnevno (Numerov, Kotyukov, 1979), a neki su pronađeni u rujnu u Bugarskoj (1663 km), na severu Sinajskog poluostrva (2709 km) i u delti Nila (2 681 km). Ptice sa istoka. Sibir i Daleki Istok sele na Filipine i Indoneziju (Cramp, 1985), od kojih neki mogu stići i do Nove Gvineje (H.L. Bell, lična komunikacija).

Stanište

U vrijeme gniježđenja naseljava stajaće i tekuće, obično svježe ili blago slane rezervoare s bistrom vodom (potoci, rijeke, kanali, navodnjavačke jame, jezera, akumulacije). Živi i na ravnici i u planinama, na visinama od 700-2300 m nadmorske visine. Neizostavni uvjeti za gniježđenje su, prvo, prisustvo strmih padina tla ili nagomilanih od gline i (ili) pijeska, litica i drugih izdanaka tla smještenih neposredno u blizini vodnih tijela ili na udaljenosti do 1 km od njih, a drugo, prisutnost presjeka vodnih tijela sa glatka površina zaštićena od vjetra i sporog protoka. Preferira rijeke i potoke s šumovitom i obraslom obalnom vegetacijom, područjima mirnog toka ili mirnim zaleđima, pogodnim za lov u obliku nadvojaka u obliku grana, korijenja ili drveća i grmlja koje visi nad vodom (Kotyukov, 1979). Kada se gnijezde na planinskim rijekama brzim strujama, litice i lovišta koja su pogodna za gniježđenje mogu se nalaziti na udaljenosti jedna od druge.

Za vrijeme migracija i zimovanja može se naći u riječnim deltama, na slanim jezerima, estuarijima obraslim trskom i mačkama, na obali i u plitkim morskim uvalama, u mangrovima. Tokom leta u planinama, to je pronađeno na nadmorskoj visini od 3800 m. (Abdusaljamov, 1971).

Broj

Na mjestima pogodnim za gniježđenje, obična ptica, na sjevernoj granici raspona je rijetka. Malo je konkretnih podataka o prilično velikim teritorijama. U Estoniji, na reci. Achya na dijelu rijeke dugoj 35 km u kojoj su živjeli kraljevci 1938. g. 19-20 parova ugniježđenih (Kumari, 1939), u Latviji Par Gauja 1 bio je dug 5-6 km (Wilks, 1981). Na rijeci Oh, u Transcarpathia, nekoliko (Portenko, 1950.), na 25 km udaljenom dijelu rijeke. Vereshchitsa (sliv rijeke Dnjestar, regija Lviv) gnijezdi 4–5 para (Gorban, lična komunikacija), u Moldaviji, na tri kilometra opsega strme obale Kučurganskog ušća, na mjestu rijeke pronađeno je 5 naseljenih rupa. Dnjestar od Tiraspol do s. Slobodzeya (30 km) u junu, zabilježene su 52 jedinke (Averin, Ganya, 1970). U Azerbejdžanu, gustina ljetne populacije uzgajivačnice varira od 3,5 jedinki na 10 km u regiji Malog Kavkaza do 16,4 u Talyshu (Khanmamedov i sur., 1970).

U regiji Černihiv na 50 kilometara kilometru rijeke. Desna 1978-1983 Zabilježeno je 6-8 gnijezda (Babko, 1991). U regiji Bryansk na mjestu rijeke. Nerussa na 11 km obilježila je gniježđenje 9-13 parova (Lozov, Shpilenok, 1990). U odabranim dijelovima rijeke dužine 40 kilometara. Voronjež u Lipetskoj i Voronežkoj regiji u 1982-1986 pronađeno od 4 do 30 gnijezda (Klimov, 1993). U aplikaciji Oksky. na mjestu rijeke. Velika 54 km dugačka prašina godišnje gnijezdi od 14 do 43 ženke (Kotyukov, 1986), na području rijeke. Oka iz s. Justa do ušća rijeke. Pra (75 km) krajem juna - početkom jula 1988-1989 22-26 stambenih rupa (originalno) se uzima u obzir. U Moskovskoj regiji gnijezdi se nešto više od stotinu pari (Crvena knjiga Moskovske oblasti, 1998.). U regiji Nižnji Novgorod na rijekama Keržencu, Sura, Oka i Volga - uobičajeno, na rijeci. Vetluga je rijetka (Vorontsov, 1967). P. A. Serebrovsky (1918) sreo je bračni par na Keržencu „na milju“ (1,6 km). Na rijeci Sura u Mordoviji, jedan je par bio na 6 km obale (Lugovoi, 1975). Na mjestu rijeke. Bezdan (desna pritoka rijeke Sure) dugačak 22,5 km u Čuvašiji pronašao je 11 stambenih rupa (Kotyukov, Nikolaeva, 2001). Na rijeci M. Kokshaga u Republici Mari-El na gusto naseljenom području dužine 12 km pronađeno je 6 parova, a 7 parova na čitavom ispitivanom dijelu od 30 km (Grigoryev, 1929).

U regiji Samara parovi se gnijezde na udaljenosti od 2-7 km jedan od drugog (Shaposhnikov, 1984). U azijskom dijelu Rusije manje je ravnomjerno raspoređen; broj i gustina gniježđenja razlikuju se čak i u susjednim staništima. U Kazahstanu jedan par zauzima prosječno 1-2 km obale (Korelov, 1970). U dolini Murgabe, na ruti od 5 km u junu, zabilježeno je 0,2 jedinki na 1 km (Tashliev et al., 1967) u basu. Kaška-Darja gnijezdi najmanje 3 para na 10-12 km (Meklenburtsev, 1958), u basu. Surkhan-Daria za 2-2,5 km - 2-4 jedinke (Salikhbaev, Ostapenko, 1964). U aplikaciji. „Tigrovaya Balka“ ima 1 par na 1 km obale jezera (Potapov, 1959). Na rijeci Ket u gornjim vodama zabilježilo je 6 jedinki na 10 km, ispod ušća rijeka B. i M. Keti - 3 jedinke na 50 km (Moskvitin i sur., 1977). Na kanalima rijeke. Šume u južnoj tajgi i šumama subtaige činile su 0,4–0,6 jedinki na 10 km (Ravkin, 1978), u srednjem dijelu rijeke. Biya i na rijeci. Pyzha (Altai) - 0,2 jedinke na 10 km, na kanalima rijeke. Biya - 0,1 jedinka na 10 km obale (Ravkin, 1973), uobičajena je u depresiji Minusinsk (Prokofiev, 1987). Na jugu. Transbaikalia je uobičajena, ali u basu. Selenga je čak vrsta koja se često susreće na gnezdilima (Gagina, 1961). Prema V. A. Andronovu (lična komunikacija), na zapadu Khingana na pojedinim velikim i srednjim rijekama Bureya, Arkhara, Urila i Mutnaya zabilježeno je 1,7 jedinki, na malim rijekama 0,3 jedinke i 0 na jezerima , 8 jedinki na 1 km obale. U Primorju je uobičajena i brojna na pojedinim rijekama (Vorobyov, 1954.), u slivu rijeke. Tama na Sahalinu je brojna (Gizenko, 1955). Približan broj uzgoja na Istoku. Evropa i sjever. Azijski lovci procjenjuju se na najmanje 50 000 parova.

Na zapadu Evropa u 1970-ima gnezdenje: u Velikoj Britaniji i Irskoj - 5000-9000 parova, u Francuskoj - 1000-10000 parova, Belgiji - oko 450, Luksemburgu - oko 140, Holandiji - 275-325, Danskoj - 100-200, Njemačkoj - 1000-1200, Švedskoj - oko 180-200, Finska - 10 para (Cramp, 1985).

Kao rezultat regulacije riječnih tokova, zagađenja vodenih tijela i drugih antropogenih utjecaja na nekim mjestima smanjuje se broj uzgajivača. Progresivno smanjenje broja uzrokovano tim uzrocima zabilježeno je u Francuskoj, na jugu Belgije, u Holandiji, u mnogim regijama Njemačke, u Poljskoj i drugim (Timmerman, 1970, Markiewicz, 1973, Bezzel, 1980, Hallet, Doucet, 1982). Za populacije koje prezimljuju u blizini mjesta gniježđenja (uglavnom podvrsta A. a. Ispida) zimski uvjeti su snažan regulatorni faktor. U posebno teškim zimama broj uzgajajućih ptica smanjuje se za 83-84% i do 95% (Kniprath, 1965, Bezzel, 1980). Broj ptica koje žive u baltičkim zemljama i prezimljuju na Zapadu. Na Evropu, a često u blizini gnijezda, također su pogođene oštre zime. Na primjer, na dobro kontroliranom dijelu rijeke dužine 18 kilometara. Achya u Estoniji 1938. gnijezdilo se 15 parova, 1939. - 11, 1940. i 1941. godine. posle oštre zime 1939/40 lovac ovde nije bio prisutan i rekulirao je rijeku tek 1943. godine (Kumari, 1978).

Kod ptica koje žive u centru evropskog dijela Rusije, opažaju se 3-4 puta fluktuacije u brojevima: u aplikaciji Oksky. u 1976-1985 14–43 ženke imale su 20–79 gnijezda. Oštre zime ne utječu negativno na broj lokalnih ptica koje prezimljuju uglavnom na Sredozemlju. U dinamici broja morskih lovaca koji gnijezde u Okskoj Zap., Primjećuje se periodika od 10 do 12 godina za neke druge vrste ptica (Kartashev, 1962, Kotyukov, 1986).

Svakodnevna aktivnost, ponašanje

Načini hranjenja su razni, ali najčešći od njih je ronjenje za ribu iz napada. Kao dodatak koristi štapove, grane, korijenje, kamenje i druge predmete koji se nalaze iznad ili u blizini vode. Visina aditiva je obično od 0,5 do 3 m iznad površine vode, ponekad ptica koristi aditive visine oko 11 m (Frost, 1978). Lovačka ptica traži plijen na udaljenosti od 10 m ili više, obično 1-2 m od napada.

Slika 57. Ponašanje običnog lova na hranjenje (prema: Radetzky, 1976, Boag, 1982):
a - traženje plijena od aditiva; b - mjesto u kljunu ribe prije nego što nahrani piliće.

Primijetivši ribu koja pliva u gornjim slojevima vode, zimak se okreće u svom smjeru i zaroni u vodu. Ako udaljenost od lovačkog objekta premaši 2-3 m, zumor prvo leti paralelno s površinom vode, a zatim vertikalno juri prema plijenu. U slučajevima kada vam visina dodatka ne dopušta da ronite duboko, zima uzdiže sve više i tek nakon toga zaroni. Tokom bacanja nakon plena, ptica mahne krilima nekoliko puta i prije ulaska u vodu povlači ih uz tijelo. Grabeći ribu kljunom po tijelu, okreće glavu na površinu, leti iz vode i sjeda na prethodni mamac. Budući da je u vodi, ptica zatvara oči sa srednjim vijekom, dok voda tokom uspona maše krilima na isti način kao u zraku. Maksimalna dubina uranjanja je oko 1 m (Bezzel, 1980). Ubija ulovljenu ribu udarajući je glavom u glavu. Na mjestima gdje nema prikladnih aditiva, on lovi poput čipi, tražeći plijen lepršavim letom. Bilo je slučajeva da se morski lovac ronio radi plijena, prekidajući horizontalno leteći let (Radetzky, 1976). Zimi može zaroniti za plen u vodu kroz tanku koru leda (Nicht, 1975). Ovisno o lokaciji, sezoni i načinu lova, njegov uspjeh je različit. Tijekom zimske sezone u Maleziji to je 53%, u Kašmiru (Indija) tokom gniježđenja - 38% lova na bjegunce i 54% zračnih lova mladih zatočenika - 36%, zimi u Estoniji uspijeva 5 od 10 bacanja. sezona uzgoja u Okskom zap. više od dvije trećine bacanja proizvodnje (oko 75%) bilo je uspješno (Kniprath, 1969b, Pring-Mill, 1976, Kumari, 1978, izvorni podaci).

Ponekad zima koristi druge metode hranjenja: ptice u zarobljeništvu su zgrabile hranu s površine vode (Kniprath, 1969b), u Španjolskoj, leteći nekoliko centimetara iznad zemlje, zmijanac je uhvatio pauke i možda male guštere (Shanrock, 1962). U Njemačkoj je odrasla ptica lebdela u letećem letu u blizini litice i kljucala insekte koji trče njezinim padinom, ponekad je ista ptica, poput muva, prekinula napad, zgrabila leteće insekte i vratila se u napad (Ruthke, 1968). U aplikaciji. U razdoblju hranjenja pilića i u augustu, kraljevci su vidjeli mravinjake kako kljunu mrave sa poda i zidova zgrada (Potapov, 1959). U aplikaciji Lazovsky početkom rujna ugledali su morskog riba kako kljuna insekte s obalnih litica (D. Banin, lična komunikacija).

U sezoni razmnožavanja temelj prehrane odraslih ptica i pilića je riba, a udio ostalih hranidbi koje lov obično proizvodi u vodi je mali. U Estoniji se hrani mošusom (Phoxinus phoxinus), šargarepom (Nemachilus barbatulus), glogom (Gobio gobio), pjegavicom (Alburnus alburnus) i ružom (Rutilus rutilus) (Kumari, 1939., 1978.), u moskovskoj oblasti. uglavnom šarga (Ptushenko, Inozemtsev, 1968), u Azerbejdžanu maloljetni šaran (Cyprusinus carpio), riba, jastreb (Aspius aspius), stabljika (Leuciscus cephalus), crvenkast (Scardinus erythrophthalmus), spolno zreli gadovi, gambusija (Gambus) imago jede konja (Taban>)
Najčešće se u prehrani krafničara nalaze na tom području najbrojnije vrste, kao i ribe koje se drže u gornjim slojevima vode i u plićaku. U Estoniji je osnova ishrane minnow, u Ukrajini - ide (Leuciscus idus) - 15,8-47,9%, rakija - 11,7-20,5%, mršava - 3,7-12,8%, asp - 6 , 4-6,7% i štuka (Esox lucius) —2,6-8,0%, u aplikaciji Oksky. ružar - 37%, ide - 19,2%, štuka - 16,3% i lav (Blicca bjoerkna) - 12,7%. Male vrste i ribe koji žive u donjim slojevima vode predstavljeni su jedinstvenim primjercima u prehrani ribe: u Ukrajini su to krsti šarani (Carassiussp.), Ruff (Gimnocephalus segpia), gobi (Neogobiussp.), U Oksky zap. - Verkhovka (Leucaspius delineatus), glava rotana (Percottus glehni), hrđa (Smogorzhevsky, 1959, Kartashev i dr., 1963, Kumari, 1978, izvorni podaci).

Tijekom leta i zimovanja značajan dio prehrane sačinjavaju i druge stočne hrane: na jezeru bez ribe M. Sorbulak (južni Kazahstan) pronađeni su ostaci buba (Cryptocephalus nPhilortthus), Hymenoptera, buba, pauka (Aranei) u stomacima tri lovaca na moru tokom leta. i mlade jezerske žabe (Rana ridibunda) (Erokhov i Gavrilov, 1984), u Španiji u jesen i zimi riba čini 61%), žabe - 1,8%, rakovi (Austropotamobius pallipes) - 4,1%, insekti - 33% hrane (Iribbaren, Nevado, 1982). U kampu za zimovanje u Maleziji riba čini 59%, škampi (rod Natantia) - 26%, rakovi - 2%, larve zmajki - 0,7% stočne hrane (Helbig, 1987), u Njemačkoj je krajem prosinca bila lov na ptice za male poljoprii ( Lymnaeidae) i školjke (Anodonta sp. Ili Unio sp.), Školjke (Schroder, 1966.).

Svakodnevno, pilić pojede od 3 do 9 riba, čija je težina za piliće stara 4-5 dana 25% njegove težine (oko 2,5 g), za piliće od 19-23 dana - 13-25 g (Heyn, 1963, Zverev, 1970). Svakog dana tijekom razdoblja gniježđenja pilić pojede u prosjeku 20,9 g, odrasla ptica 16-30 g, riba u prosjeku 24 g, a zimovački zimi zimi u srednjim geografskim širinama pojedu do 45,6 g dnevno (Boag, 1982, Hallet-Libois, 1985 ) Na rijeci Šuma u Belgiji, jedan par riba i potomstva (2-4 uzgajivača) pojedu 9,4-14,4 kg ribe tijekom sezone uzgoja (1. ožujka - 15. kolovoza) (Hallet-Libois, 1985). Na 53 km dijelu rijeke. Pra u maju-avgustu 1958Održavano je 31-35 parova ribe, od kojih se 25-28 parova razmnožavalo i imali su 1-2 kopče; tijekom sezone uzgoja proizveli su oko 130 hiljada riba (Kartashov i sur., 1963).

Neprijatelji, štetni faktori

Najveću štetu na gnijezdima ribe nanose zemaljski grabežljivci. U aplikaciji Oksky. kopaju gnijezda, jedu jaja i piliće, lisicu i rakunskog psa, ermineze, prodorne brazde, jedu ne samo stepen ili leš, već i pticu koja se izležava. Neka gnijezda sa kandžama uništavaju zmije. U jednom od tih gnijezda ribe naknadno je pronađena koplja zmija koja se sastojala od više od 50 jajašaca (Kotyukov, Numerov, 1983, izvorni podaci). U Kazahstanu gnijezda uništavaju vidre, erminati, lisice i zmije (Korelov, 1970). Neprijatelji morfelja se mogu pripisati i američkom mink, lasici, vodenom štakoru koji uz gore spomenute životinje uništavaju gnijezda u Zapu. Europa (Courr. Nature, 1972, Svensson, 1978). Od pernatih grabežljivaca ribe dobiva se vrabac, obični šaran, siva sova i plavčica (Gentz, 1962, Kumari, 1978, Boag, 1982).

Ozbiljna opasnost za gnijezda su ljetne poplave, nagli porast vodostaja i obilne kiše, što izaziva poplavu i uništavanje obale. Mnogi uzgajivači koji prezimljuju u srednjim širinama umiru za vrijeme naglog hladnog pucanja.

Ekonomska vrijednost, zaštita

Na većoj teritoriji raspona unutar Vosta. Evropa i sjever. Azija nema ekonomsku vrijednost. Može prouzročiti manju štetu jedenjem maloljetničke komercijalne ribe u ribolovu.

Navedena je u Crvenim knjigama Litvanije, Letonije, Estonije, Republike Belorusije, a u Ruskoj Federaciji - u Crvenim knjigama Lipecke, Moskve, Nižeg Novgoroda, Rjazana, Tvera, Lenjingrada, Kirovske i Tomske oblasti, Karačaj-Čerkezije, Baškortostana, Tatarstana, Mari El, Yakutia i Stavropoljski teritorij.

Pogledajte video: Vodomar 2 - Alcedo atthis - Common kingfisher (Avgust 2020).

Pin
Send
Share
Send