O životinjama

Porodica: Stercorariidae Grey, 1871. = Skuas, Skuas

Pin
Send
Share
Send


Skuje su porodica charadriiformes. Dužina od 45 (skuas), do 60 cm (skuas). Slično je stvarnim galebovima, ali se od njih razlikuju po tamnijoj boji perja, slabih nogu, jačem kljunu i šiljastom repu.

Kod nekih vrsta skuba neke su jedinke obojene u svijetle boje, a neke u tamne. Različito obojene jedinke mogu oblikovati jedan par za gniježđenje.

Velike Skube su bipolarne, ostale na Arktiku i Subarktiku. Dobro plivaju, gnijezde se na obalama na najvišim geografskim širinama obiju hemisfera, ali u doba poslije gniježđenja mogu se naći u morima do ekvatora i u dubinama kontinenata.

U arktičkoj tundri uglavnom se hrane lemingom. Gnijezda se često grade u blizini kolonija morskih ptica, gdje su im ukradena jaja i pilići. Ali još je karakterističnije za njih kleptoparazitizam - uzimanje plena u zraku od drugih morskih ptica koje aktivno napadaju (na ruskom sjeveru su skusi nazvani vojnicima).

Opis ptica

Dužina tijela doseže 80 cm, raspon krila iznosi oko 130 cm. Težina ptice ne prelazi kilogram.

Sve se skuse razlikuju kratkim, velikim kljunom, prekrivenim kožom. Vrh je spljošten, a baza je zaobljena. Na vrhu je kljun savijen dolje kao kuka, a na dnu je mala depresija. Pandže ptice su oštre i zakrivljene. Krila su dugačka, šiljasta. Rep je zaobljen.

Pljusak na stražnjoj strani lobanje je tamno smeđe boje, a na vratu, glavi i u predjelu trbuha nalazi se svjetlije perje. Vrat i prsa potpuno su bijeli, glava crna sa žutim mrljama. Ovo je boja odraslih, mlade ptice obično izgledaju skromnije.

Značajke prehrane skuas

Glavni plijen skorja na kopnu su lemingi, kao i sivi i šumski volovi, zidani pilići i zidari od pješčarica, jaja loonca, patka, galeb i jarebica. Na moru ove ptice mogu uhvatiti ribu i beskralježnjake, koji se nalaze na površini vode. Skuba u tropima često lovi leteću ribu, koja sama iskače iz vode. U proljeće i jesen, lubanje dodaju insekte u svoju prehranu, biljnu hranu - bobice (krunice, grmlje borovnice, borovnice), kao i smeće i lešinu, jer su ove ptice apsolutno izbirljive u hrani.

Skube se često nazivaju morskim gusarima, jer uzimaju hranu od drugih ptica: mliječne gliste, lisnice, čaplje, ribari i jegulje, napadaju ove ptice u skupinama od dvije do pet jedinki.

U posljednje vrijeme ptice često traže hranu u blizini ljudi, na primjer, u blizini ribarstva ili farmi životinja.

Ptičje širenje

Većina vrsta skuba uobičajena je na Arktiku, u polarnim predjelima u blizini slanih vodnih tijela. Ptice žive na euroazijskom i sjevernoameričkom kontinentu. Migracije ovise o specifičnim staništima svake kolonije. Za zimu, skusi se sele uglavnom u južna mora i oceane.

Skube žive u paru ili pojedinačno. Kolonije se formiraju samo za vrijeme gniježđenja, za koje su izabrani stjenoviti otoci.

Skua skua (Stercorarius longicaudus)

Ova vrsta je najmanji predstavnik u porodici. Dužina njegovog tijela je od 40 do 55 cm, težina 220-350 g.

Vrh glave i vrata na leđima obojeni su crnom bojom. Grudi i vrat bijeli, s blagim žućkastim nijansama. Leđa i krila su crno-zeleni odozgo. Ptica ima dugačak lijepi rep.

Vrsta je uobičajena u arktičkim zonama Euroazije i u Sjevernoj Americi. Zimske ptice provode na jugu Atlantskog okeana i u Tihom okeanu. Skube su prilično mirna ptica koja se hrani uglavnom glodavcima i insektima.

Skuba Skuba (Stercorarius parasiticus)

Duljina tijela ptice je 44-55 cm, raspon krila do 125 cm.

U venčanici je boja glave odozgo tamna, crna ili sivo smeđa, leđa, donji dio leđa, trbuščić, a ispod repa sivkasto smeđe boje. Glava sa bočnih strana, zadnji dio vrata, vrat i prsa su bijeli, šljokica je zlatno žute boje na stranama stražnjeg dijela vrata. Kljun je crn, zelen ili siv u podnožju, noge su crne. Zimska odjeća je lakša od bračne. Tamno smeđe mrlje pojavljuju se na stranama i vratu ptice, a tamne i svijetle poprečne pruge krase donji dio leđa i trbuh. Glas je vrlo raznolik.

Pilići su obojeni u sivkasto-smeđu, žućkasto-smeđu ili žućkasto-sivu boju, sa tamnim leđima i glavom. List je ružičasto-sivo-plave, vrh je crn, noge su sivo-plave.

Vrsta živi u zoni tundra u Euroaziji i Sjevernoj Americi. Odlazi u okeanske vode sjevernog Atlantika, Južne Amerike, Južne Australije, Afrike i Azije zbog zimovanja.

Skube (Stercorarius pomarinus)

Velika ptica duljine tijela od 65 do 78 cm, raspona krila 113-127 cm i tjelesne težine od 520-920 g. Od srodnih vrsta razlikuje se po ružičastom kljunu s tamnim vrhom i grozdom okomito zavijenog dugačkog perja. Osim toga, u letu ptica ima primjetno bijelu mrlju na krilima.

Ploča na leđima je tamnosmeđa. Lagana podvrsta ima svijetla područja na glavi, vratu i trbuhu. Na glavi je kapa od crnog perja, grlo i grudi su bijeli, povremeno sa prugama. Vrat i glava slamnato su žuti. Na dojkama je mrljasto crno-bijela traka. Trbuščić je ili čisto bijele boje ili ukrašen tamnim prugama. Crni duh. Tamna podvrsta nije tako kontrastna. Trbuh mu je smeđi.

Kod mladih ptica pljusak je tamniji, kao da je zamagljen.

Srednje skuše gnijezde se na sjevernom ostrvu Novaya Zemlya, zemlji Franza Josefa, Tajimiru, Yamalu i ostrvima Novosibirsk. Na zapadnoj hemisferi živi na sjevernoj obali Aljaske, otocima Kanadskog arhipelaga i na zapadu Grenlanda.

Južna polarna skuba (Catharacta maccormicki)

Ptica velikog tijela. Duljina tijela od 50 do 55 cm, raspon krila do 140 cm, težina od 0,9 do 1,6 kg. Krila su dugačka, šiljasta. Rep je kratak, klinasto stepenast. Šape s membranama i savijeni kandži.

Postoje tri podvrste južnopolarnih skusa: svijetla, tamna i prijelazna. Sve ptice imaju tamno smeđu dugu, kljun i noge su crne.

Kod svijetlih ptica boja je šljiva kontrastna, glava je od ružičasto-smeđe do oker-smeđe-bjelkasta. Vrat, stranice i trbuh su ružičasto-smeđe boje. Leđa su tamno smeđa s uskim uzdužnim prugama.

Tamne ptice su pernate iste boje, glava i trbuh su tamno smeđi, leđa i krila su crno smeđi. Sashek svjetlo.

Umesna podvrsta je monofona, praktično bez mrlja.

Vrsta se nalazi duž obala Antarktika, kao i na Južnim Šetlandima i Južnim Orknejima. Odrasli pojedinci zimi prolaze u Južnom okeanu, a mlade ptice migriraju na sjevernu polutku.

Antarktičke skorje (smeđe, smeđe) - (Catharacta antarctica)

Boja perja ptice je tamno smeđa s malim svijetlim mrljama. Perje blizu očiju i na repu od tamno smeđe do crne boje. Bijela trokutasta mrlja vidljiva je na unutrašnjosti krila tokom leta. Kljun je tamno siv, oštar, kukast oblika.

Vrsta živi na jugu Argentine, na ostrvima Tierra del Fuego na Novom Zelandu, na Folklandskim ostrvima.

Velika Skuba (Catharacta skua)

Duljina tijela od 50 do 58 cm, raspon krila 125-140 cm. Gnijezda su na Islandu, u Norveškoj, na otocima Škotske i na Farskim Ostrvima.

Plumer sive boje s crvenim prugama i crnom kapom na glavi. Rep je crno-smeđe boje s dva dugačka pera u sredini. Kljun i noge su crne.

Uzgoj skuas

Skua je monogamna ptica. Leti do svojih mesta gnezdenja kada se prve odmrznute mrlje pojave na snežnom pokrivaču u drugoj polovici maja - početkom juna.

Formira parove ili tijekom leta ili prve sedmice po dolasku. Istovremeno, neke ptice nastavljaju nomadski način života i ne stvaraju parove.

Svaki par skusa gnijezdi se odvojeno. Ako ptica vlastite ili druge vrste leti na njezin teritorij, izgled kopnenih predatora, na primjer, arktičke lisice, ponaša se vrlo agresivno, roni uljeza i glasno vrišti, pokušava udariti. Plaši se čovjeka i pokušava odletjeti, tiho vičući.

Skube se gnijezde na suhom i ravnom mjestu, često na kvrga ili grebena usred močvara. Ovo je depresija u travnatom zemljištu, promjera 15-17 cm u dubini od 3-5 cm. Ptice se uopšte ne kriju na liniji ili polažu suho lišće sedre, komade mahovine ili lišajeva ili drugi biljni materijal.

U kvačiću obično 1 ili 2, povremeno 3 jaja. Tamno su masline u boji sa smeđe-ljubičastim i tamno smeđim mrljama različitih veličina. I ženka i muškarac inkubiraju jaja, od 25 do 28 dana, počevši od trenutka kada se prvo jaje pojavi.

Novorođena pilića prekrivena su običnom smeđom pahuljicom koja je na leđima tamnija. U dobi od 30-36 dana mlade ptice počinju letjeti, ali nekoliko tjedana ostaju uz roditelje koji ih hrane, tada ptice započinju samostalni život.

Zanimljive činjenice o ptici

  • Skube se odlično osjećaju i na kopnu i u moru. Tokom plivanja, tijelo ptice je vodoravno na površini vode.
  • Ponekad napadaju ovce, pingvine i krznene pečate.
  • Sve skute imaju različite i vrlo zanimljive glasove, ali uglavnom ptice radije šute i pjevaju samo u toku parenja u toku leta.
  • Kada skua primijeti opasnost, obavještava rodbinu kratkim i tihim zvucima, ali u slučaju vlastitog napada na druge ptice, naprotiv, stvara glasne vibrirajuće zvukove. Pilići daju poseban glas koji zvuči kao zveckanje zvižduka.
  • Na ostrvu Fula (Škotska) organizirano je utočište divljih životinja, gdje su skusi zaštićena vrsta.

Pogledajte video: Medo Pizzly - Porodica - 2018 - Popular Song for Children (Avgust 2020).

Pin
Send
Share
Send