O životinjama

Odred Eurypygiformes

Pin
Send
Share
Send


Spolja kagu pomalo podsjeća na čaplju sa svojim dugim crvenim nogama i bojom šljiva (međutim, to je već dugo pripisano Dizalici). Ova ptica ne samo da vodi zemaljski način života, već uglavnom ne koristi krila "po svojoj namjeni", mada joj, naravno, pomažu da se probije kroz šumske gustine, a također se koriste za razne demonstracije. Kagu se diže u zrak tako nevoljko da mještani tvrde da ne znaju letati. Veličina kagua je otprilike u veličini domaće piletine i dostiže dužinu od 55 cm, a težina od 700 do 1100 g. Šljiva je neobično svijetla za šumsko leglo, pepeo siva ili gotovo bijela, s tim da su mužjak i ženka obojeni isto. Na glavi kagua stoji dlakavi kit, koji u mirnom stanju, ptica pritisne krunu i u uzbuđenom, pretećem stanju ispravlja. Nozdrve na kljunovom kagu prekrivene su posebnim štitnicima - koji nemaju druge ptice - i to im omogućuje da kljun puste duboko u zemlju u potrazi za pisanjem. Ove rijetke tajne ptice hrane se crvima, mekušcima, insektima i njihovim ličinkama, paukovima i kopitom, ali mogu jesti i male kralježnjake, na primjer, guštere. Kaguov glas je takođe neobičan - izgleda kao lajanje ili tiho šištanje. Kagu su aktivni noću, tokom dana radije sjede u skloništima.

Uzgoj

Ove ptice formiraju trajne parove, koji traju dugi niz godina, i štite teritoriju od 10 do 30 ha tokom cijele godine. Gnijezdo kagua je vrlo jednostavno i sastoji se od gomile lišća. U kvači imaju samo jedno jaje, koje mužjak i ženka naizmenično inkubiraju 33-37 dana. U zatočeništvu ptice žive u prosjeku 30 godina, u prirodi najmanje 15 godina. Uzgojeni pilići mogu ostati na teritoriju svojih roditelja vrlo dugo, do 6 godina. Ne pomažu roditeljima da inkubiraju svoja jaja, ali često sudjeluju u zaštiti svoje teritorije.

Prijetnje postojanju

Trenutno su ptice preživjele samo u planinskim šumama otoka, na ravnicama su praktički nestale zbog masovne sječe stabala. Kagu prijeti izumiranje, na glavnom teritoriju njihovog staništa - provinciji Rivière Bleue - njihova je populacija 1998. godine brojala oko 300 odraslih osoba, a izvan ove regije, procjene od 1991. do 1992. pokazale su 491 pticu.

Jedan od faktora naglog pada populacije kagu smatraju se psi, mačke, štakori i svinje koje su uveli ljudi koji love ptice ili se hrane svojim jajima. Kagu je prepoznata kao ugrožena vrsta i navedena je na CITES Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama.

Pogledajte video: ОДРЕД, 6. епизода руска серија из 2010. са преводом на српски (Avgust 2020).

Pin
Send
Share
Send