O životinjama

Peregrine sokola

Pin
Send
Share
Send


Područje peregrine sokol (Falco peregrinus) neobično široke, ove ptice žive širom Euroazije, Sjeverne Amerike i većine Afrike, a nalaze se i na Madagaskaru, nekim pacifičkim ostrvima (do Australije), na krajnjem jugu Južne Amerike. Perogrinski sokoli nastanjuju otvorena područja, najčešće u tundri, šumi-tundri, šumskim stepenima, savanama, na stjenovitim obalama mora. Ovi sokoli izbjegavaju čvrste šume i pustinje, ali se voljno naseljavaju u urbanim krajolicima, u rasponu od drevnih katedrala u malim gradovima do modernih nebodera megalopolisa. U tropskim predjelima su sjedilačke, na jugu umjerene zone zimi prelaze na jug, u sjevernim dijelovima područja su obično ptice selice.

Kao i većina sokola, peregrine sokola - ptica srednje veličine. Duljina njegovog tijela doseže 40-50 cm, težina se kreće od 0,6 do 1,3 kg, a ženke su veće od mužjaka. Tijelo peregrinog sokola je strukturirano, prsa s dobro razvijenim mišićima, krila su dugačka, a rep, naprotiv, kratak. Krajevi krila su zašiljeni, rep je tupo odrezan, kljun, iako izgleda mali, snažan je i završava oštrom udicom. Glavno oružje peregrinog sokola su relativno duge noge s jakim i kandžastim nožnim prstima. Iglast udarac u velikoj brzini razdvaja telo žrtve poput seče. Boja mužjaka i ženki je ista: na vrhu je tijelo perogrinih sokola škriljasto siva, iste boje obraza, donja strana tijela je svijetla - od bijele do crvenkasto-smeđaste. Plodovi su raštrkani po cijelom tijelu, gotovo neprimetno na gornjoj strani krila i formiraju jasan uzorak „sokola“ na donjoj strani tijela. Baza kljuna, kapci i šape je svijetložute boje. Pojedinačne podvrste mogu imati mala odstupanja od ove boje.

Opis i karakteristike

Peregrine Falcon je prilično veliki grabežljivac iz svoje porodice. Dužina tijela je od 34 do 50 centimetara, a raspon krila je od 80 do 120 centimetara. Ženke su u pravilu veće od 900-1500 grama. Mužjaci imaju težinu od 440-750 grama. Vanjske razlike između heteroseksualnih pojedinaca nisu izražene.

Tijelo je slično onom aktivnih grabežljivaca: prsa su snažna sa konveksnim i čvrstim mišićima, noge su kratke, debele, snažne, kljun je savijen poput srpa, kljun se završava oštrim zubima koji mogu da ujedu vratne kralježake žrtve. Oči su velike, poput ptice, ispupčene, tamno smeđe boje, koža oko očiju je obezbojena, perut nema.

Boja perja. Kod seksualno zrelih pojedinaca leđa, krila i torzija imaju sivo žutu boju, a ne mogu biti prisutne vrlo jasne poprečne pruge tamne boje. Vrhovi krila su crni. Trbuh je najčešće obojen jarkim bojama ili boji, sve ovisi o regiji prebivališta. Prsa i bočne stranice ukrašeni su rijetkim prugama sličnim kapljicama.

Rep zaobljen prema dnu ima crnu boju i malu tamnu traku na kraju. Glava je crna u gornjem dijelu, svijetla odozdo. Snažni donji udovi i srpast oblik kljuna su crni, baza kljuna je žuta.

Ptice prve godine života odlikuje veći kontrast u boji: leđa su smeđa, pupoljna, trbuh vrlo lagan, šare su uzdužne, noge su žute, dno kljuna plavkasto-sivo. Boja perja peregrinog sokola Sokol ovisi o vrsti, kao i o regiji njenog stalnog boravka.

Naučnici ornitolozi proučavali su i opisali 19 podvrsta sokola peregrina, a svako ima svoje stanište:

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, nominativna podvrsta. Stanište Euroazija. Vezan za stalno prebivalište.
  • Falco peregrinus calidus Latham, tundra ili bijeli obraz. Živi na ostrvima Arktičkog okeana, na arktičkoj obali. Zimi svoje prebivalište mijenja u toplija područja Sredozemnog, Crnog i Kaspijskog mora.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (uključujući kleinschmidti, pleskei i harterti). Trajno boravi na teritorijima sjeveroistočnog Sibira, Kamčatke i japanskim ostrvima.
  • Malteški sokol, Falco peregrinus brookeiSharpe. Stalna prebivališta: Sredozemlje, Iberijsko poluostrvo, sjeverozapadna Afrika, Kavkaz i južna obala Krima.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck je sokol Kanarskih ostrva, sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, vrlo mali sokol, živi na stalnom mjestu u Južnoj Aziji, Indiji, Šri Lanki, Pakistanu i jugoistočnoj Kini.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson - gotovo izumrla vrsta sa Zelenortskih ostrva, ornitolozi su pronašli samo 6-8 živih parova. Postoji seksualni dimorfizam boje, koji nije karakterističan za druge podvrste.
  • Falco peregrinus minor Bonaparte, naseljena podvrsta Južne Afrike.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub - afrička podvrsta, koju preferiraju Madagaskar i Komori.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, vrlo rijetka ptica, koja stalno živi na jednom mjestu. Javlja se u oblasti Stjenovitih planina na zapadnom dijelu američkog kontinenta.
  • Falco peregrinus macropus Swainson 1837. i Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912. žive samo na australijskom kopnu.
  • Falco peregrinus pealei Ridgway (crni sokol), najveća od podvrsta. Područje staništa: obala Sjeverne Amerike, Britanska Kolumbija, otoci kraljica Šarlota, obala Beringovog mora, Kamčatka, Kurilska ostrva.
  • Arktički Falco peregrinus tundrius White, zbog hladnoće seli u toplije krajeve centra i juga Amerike.
  • Falco peregrinus cassini koji voli toplinu Sharpe. Stalni stanovnik Ekvadora, Bolivija, Peru, Argentina.

Prehrambene i lovne značajke

Omiljeni plijen sokolovi peregrini - ptice srednje veličine: golubovi, galebovi, vate. Tijekom razdoblja hranjenja pilića, peregrinski sokoli mogu loviti i neobično mali plijen (sitne pločice i passerine), ali ponekad njihove ptice mogu postati puno veće od njih. Sokolu peregrina nije teško dobiti čaplju, gusku, patku, čija je težina nekoliko puta veća od vlastite. Sokolovi peregrine rijetko love kopnene životinje (glodare), ali veće životinje uopće ne diraju. Sokolovi peregrini mogu plijeniti i sa zemlje (bolesne ili mlade ptice koje ne mogu letjeti), te iz zraka, ali njihov zračni lov je najpoznatiji. Let sokola peregrina lagan je uz česte letke, dok ptica razvija brzinu ne višu od 100-110 km / h. To je puno, ali okretnice, lastavice, pa čak i golubovi lete istom brzinom. Međutim, sokola peregrina ima tajno oružje - brzi pik. Ovdje sokol peregrina ne poznaje jednake životinje na svijetu, jer mu na jesen njegovo tijelo siječe zrak brzinom od 240-300 km / h! To je najveća brzina koja je zabilježena među svim živim bićima uopšte.

U vezi s takvim značajkama leta, sokovi peregrini razvili su vlastiti stil lova. Te ptice ne pokušavaju uhvatiti žrtvu na otvorenom nadmetanju za brzinu, češće peregrinski sokol lovi plijen iz skloništa (pukotine u stijenama, suho drvo), a zatim ga naglo uhvati za ruku, a peregrinski sokol pokušava žrtvu ne pratiti u pravoj liniji, već zaroniti pod nju ili čak biti na vrhu. Zatim sklopi krila (ovo značajno povećava brzinu slobodnog pada) i roni na žrtvu. Sokol peregrina ima dovoljno plena u svojim šapama, što u kombinaciji s ogromnom brzinom sudara već može biti kobno za žrtvu, ako to nije bilo dovoljno, sokol peregrina oštrim kljunom završava plijen.

Uzgoj

Sokovi peregrine žive sami, u razdoblju gniježđenja se čuvaju u parovima. Par ptica vrlo revnosno čuva njihova mjesta, istjeraju ne samo svoje rođake, nego i druge velike vrste ptica, na primjer, orlove. Sokovi peregrina su obimni, svako mjesto gniježđenja je 3-10 km od susjednog. Zanimljivo je da sokolovi peregrini nikada ne love u blizini gnijezda, bez obzira koliko plijena ima, pa se guske, labudovi, guske pokušavaju smjestiti bliže gnijezdima sokola peregrine. U ovom slučaju je zajamčeno da će oni i njihovi potomci biti zaštićeni ne samo od napada sokola, već i od napada drugih grabljivih ptica koje progoni sokolovi.

Sokovi peregrine su monogamne ptice, njihovi su parovi sačuvani za život. Ritanje parenja sastoji se od akrobatskog leta, somersaulta u vazduhu i prenošenja muškog plena na ženku u letu. Sokovi peregrina imaju prilično neuredna gnijezda, leglo gnijezda uvijek je slabo i sastoji se od nekoliko grana i velikog perja. Često ovaj sokol ne grade sama gnijezda, već gavrani, koji naopako zauzimaju svoje vlasnike. Sokolovi peregrini uvijek nastoje izgraditi vlastita gnijezda na sigurnim brežuljcima (stijenama, visokim zgradama), a uz prisustvo takvih zgodnih gnijezda mogu stoljećima stoljećima zauzimati takva mjesta. Svaki par na mjestu također ima nekoliko rezervnih gnijezda, koja mogu koristiti kada propadaju glavno. Na velikim ravnicama (na primjer, u tundri) peregrinski sokoli kopaju plitku rupu u zemlji za gnijezdo.

U aprilu-maju ženka odlaže 2-5 jaja (obično 3) crveno-kestene boje sa tamnim tačkicama. Oba roditelja inkubiraju kvačilo 33-35 dana, ali ženka češće sjedi na gnijezdu. Pilići Peregrine Falcon prekriveni su bijelim pahuljicama i isprva ih zagrijava ženka. Mužjak porodici pruža hranu, roditelji razbijaju plen u malene komade i hrane pojedinačna mesna vlakna pilićima. Pilići brzo rastu i nakon mjesec dana se izležu, a nakon godinu i pol pokušaju letjeti. Umjetnost okretnog lova mladim pticama se ne daje odmah, dakle, otprilike mjesec dana nakon što ga uzmu u krilo, mladi peregrinski sokoli hrane ih roditelji. Ptice do puberteta dostižu godine, ali formiraju parove tek u dobi od 2-3 godine.

Broj

Sredinom dvadesetog stoljeća pesticidi (pripravci za istrebljenje insekata) počeli su se masovno primjenjivati ​​u poljoprivredi, a to je dovelo do tragičnih posljedica za sokole peregrina. Štetne materije počele su se nakupljati u tijelu insekata i insektivnojedivih ptica, a kad su je potonji pojeli peregrini, oni su se upustili i u njihovo tijelo. Visoke doze DDT-a poremetile su metabolizam sokola peregrina, pa su položila jaja s nenormalno tankom ljuskom, što je dovelo do globalnog smanjenja svjetske populacije ovih ptica. Samo potpuna zabrana DDT-a i uzgoja peregrinskih sokola u posebnim rasadnicima omogućila je očuvanje sokola peregrina. Sada su obnovili svoj broj i čak pokušavaju da nasele tako velike gradove kao što su Moskva i New York. Ovdje sokolovi peregrine imaju bogatu zalihu hrane u obliku ogromnih rojeva golubova.

Životni stil i stanište

Peregrine Falcon - lukav je i nepretenciozan grabežljivac, uspješno preživljava širom svijeta, osim Antarktika i Novog Zelanda. Ne boji se visokih arktičkih mrazeva i intenzivnih vrućina afričkih tropa.

Izbjegava izuzetno hladna polarna područja, planinske predjele iznad 4 tisuće metara, pustinje, tropi sa viškom vlage i velika stepe. U Rusiji su mjesta za gniježđenje odsutna samo u Volgama i zapadnim dijelovima Sibira.

Preferira stjenovite obale raznih akumulacija. Mjesto za gniježđenje bira nedostupne prirodnim neprijateljima (uključujući ljude), uvijek uz dobru vidljivost i područja za slobodan pristup.

Najprikladniji uvjeti za gniježđenje nalaze se u dolinama planinskih rijeka, stjenovitim obalama i prisustvo akumulacije pružaju najveću gustoću naseljenosti. U planinama se smješta na stjenovitim koritima, u šumi bira najviša stabla, na stranama riječnih litica, u mahovitim močvarama, srećno zauzima gnijezda drugih ptica.

Ponekad gnijezdo sokola peregrine mogu se vidjeti u velikim gradovima, na krovovima visokih kamenih zgrada. Također, cijevi raznih tvornica, mostova, visokih zvonika, niša visokih zgrada, uopće svega što barem nekako podsjeća na prirodne stjenovite izbočine, postaju dobro mjesto gnijezda.

Najveći dio ptica vodi ustaljeni način života, s izuzetkom samo populacija koje žive u teškim uvjetima krajnjeg sjevera, oni leti zimi u toplija područja. Ponekad, češće u hladnom vremenu, mogu preći nekoliko kilometara u potrazi za boljom opskrbom hranom.

Dužina teritorije jednog gnijezda je od 2 do 6 kilometara. Ovo je potrebno za osiguravanje prave količine hrane za životinje, čija se akutna potreba značajno povećava tijekom razdoblja hranjenja potomstva. Svaki par ima 6-7 mjesta pogodnih za odlaganje jaja, koja se koriste više od jedne sezone.

Ptice žestoko čuvaju svoja lovišta, a kada napadnu njihove posjede napadaju još mnogo veće jedinke (orlovi, vrane). Osobi se prilazi s udaljenosti od 200-300 metara i oglašava se alarm.

Ako se uljez nastavi kretati prema gnijezdu, mužjak koji vrište glasno počinje se vrteti iznad glave, periodično sjedeći na obližnjim drvećem koje raste, ženka mu se pridružuje. Sokolov peregrina koji čuva gnijezdo s pilićima postaje prilično agresivan, može protjerati prilično velike sisare sa svog teritorija: pse, lisice, arktičke lisice.

Peregrine Falcon jede uglavnom značajno manje ptice: vrapci, morske ptice, starleći, patke, golubovi. Ponekad su njegove žrtve: šišmiši, vjeverice, zečevi, vodopadi. Kao pravi grabežljivac angažiran je u rušenju tuđinskih gnijezda.

Raznolikost hrane ovisi o staništu, na primjer, sokol s bijelim grudima pleni uglavnom na zemaljskim vjevericama, leminima i voluharicama, koje su rasprostranjene na njegovom prehrambenom području. Oni čine najmanje 30% ukupne proizvodnje.

Lov se odvija u jutarnjim ili večernjim satima. Peregrine sokola najčešće sjedi u zasjedi visoko na ledini i čeka pojavu plena. Može letjeti kraj same zemlje, pokušavajući se uplašiti i istjerati skriveni plijen iz skloništa.

Ugledavši plijen, ptica se diže visoko u nebo, savijajući krila, roni oštro dolje, gotovo pod pravim uglom, ide u strmi vrh, pokušavajući snažno udariti žrtvu. Ponekad sokovi peregrini love u paru. Pokušavajući uhvatiti plijen u zraku u letu ili na prilazu, naizmjenično ronivši za žrtvu.

Kruženjem po poljima u potrazi za pticama plijen leti malim brzinama, čak je i brzina uspjela prestići poznatog lovca. Ali samo je oštro oko uhvatilo pokret žrtve, njegovo ponašanje se dramatično mijenja, brz, smrtonosan vrhunac, adut neustrašivog lovca.

Pri ronjenju brzina peregrina sokola ponekad raste do 322 km / h, to je najbrža ptica na svijetu. Udaranje šapa je toliko snažno da žrtva često izgubi glavu. Loot slučajno preživjeli nakon tako snažnog napada završit će se snažnim kljunom opremljenim kukom. Jedite na visokim mjestima uz dobru vidljivost.

Svoj plijen jedu selektivno i ostavljaju ih čitave: glava, krila, noge, koje se razlikuju od ostalih pernatih predatora. Oko mjesta gniježđenja možete pronaći krhotine hrane prema kojima naučni ornitolozi određuju prehranu ptica. Također, prisutnošću karakterističnih ostataka, može se točno utvrditi pripada li gnijezdo peregrinskom sokolu ili drugom grabežljivcu.

Zanimljive činjenice

U SAD-u se na balkonu nebodera nalaze web kamere s kojima bilo tko može gledati život sokolova peregrina koji gnijezde iznad 50 spratova. Živi i u Moskvi, iako je do sada postojao samo jedan par peregrinskih sokola, nastanili se na glavnoj zgradi Moskovskog državnog univerziteta.

Peregrine Falcon - postao je simbol američke države Idaho, a njegova slika utisnuta je na komemorativni novčić od 25 centa, koji je Mint tiskao 2007. godine. Na ruskim zastavama i amblemima slika je peregrina Sokola: Suzdal, Sokol, Kumertau, bio je patrimonijalan znak drevnih ruskih knezova.

Kruženjem po poljima u potrazi za pticama plijen leti malim brzinama, čak je i brzina uspjela prestići poznatog lovca. Ali samo je oštro oko ulovilo kretanje plijena, njegovo ponašanje se dramatično mijenja, brz, smrtonosan vrh, adut neustrašivog lovca.

Zanimljivo je da razvijanjem super zvučne brzine ptici ne nedostaje zraka, a to mu pomaže posebna struktura nosnog septuma. Kretanje zraka se usporava i ptica i dalje diše kao i obično.

1530. godine, ostrvo Maltu car Kril 5 prebacio je u viteški red. Obavezni uvjet cara: jedan peregrinski sokol, svake godine na poklon.Nakon ove priče pojavila se nova podvrsta - malteška.

Pogledajte video: Pigeon vs Peregrine Falcon. Animals: The Inside Story. BBC (Maj 2021).

Pin
Send
Share
Send