O životinjama

Fazan ptica

Pin
Send
Share
Send


Dobrodošli na stranicu 404! Ovdje ste jer ste unijeli adresu stranice koja više ne postoji ili je premještena na drugu adresu.

Stranica koju ste tražili možda je premještena ili izbrisana. Moguće je i da ste unijeli malu pogrešku pri upisu adrese - to se događa i kod nas, pa opet pažljivo provjerite.

Upotrijebite navigacijski ili obrazac za pretraživanje da biste pronašli informacije koje vas zanimaju. Ako imate bilo kakvih pitanja, pišite administratoru.

Fazan / Phasianus colchicus Linnaeus, 1758

Početna / - Sljedeći prikaz svezak 2 / Fazan / Phasianus colchicus Linnaeus, 1758

Naziv tipa:Fazan
Latinsko ime:Phasianus colchicus Linnaeus, 1758
Englesko ime:Fazan
Odred:Piletina (galiformi)
Porodica:Fazan (Phasianidae)
Pol:Fazan (Phasianus Linnaeus, 1758.)
Status:Gnezdeći sedeći izgled.

Opis i karakteristike

Kavkaški fazan prema klasifikaciji uključenoj u pileći odred. Veća je od rodbine. Dužina karoserije je 90 cm, težina 1,7 - 2,0 kg. Ženke nisu velike kao mužjaci.

Dugi repovi šiljastog oblika. Krila su zaobljena. Mužjaci su naoružani šparama i uvijek imaju sjajno perje. Područja oko očiju, obrazi su kožni. Kad dođe vrijeme za strujanje, ta mjesta postaju crvena.

Boja mužjaka uključuje zasićene boje, crtež kao da ih je stvorio slikar. Fazan na fotografiji poput čarobne vatrogasne ptice. Glavni ton šljiva je žućkasto crven. Glava je plavo-zelena. Perje zelenom resicom ukrašava rub cijevi.

Ispod je plavo-ljubičasti uzorak. Ispred toga podsjeća na ljuskavi uzorak. Vrat, prsa s metalnim sjajem. Trbuh je često smeđi. Noge, kljun sivkasto-žućkaste boje. Boja mužjaka se razlikuje od staništa. Podvrsta se razlikuje u karakteristikama sjene.

Odjeća ženki mnogo je skromnija - priroda ih je zaštitila od pozornosti grabežljivcima, tako da je bilo više šansi da rode potomstvo. Šareni uzorak na guste smeđe pozadine savršeno maskira ptice na pozadini vegetacije. Kljun, noge ženki su sive. Prekrasne ptice se uzgajaju u posebnim vrtovima fazana i podružnicama. Oko 50 zemalja nabavilo je pernate predatore za prilagodbu na svojim teritorijama.

Glavne razlike u geografskim oblicima očituju se u veličini, boji. Sve rase elegantnih ptica konvencionalno su podijeljene u 2 kategorije:

  • obični (kavkaški) fazani - uključuje 32 podvrste pogodne za kućni uzgoj,
  • zelena (japanska) - sadrži 5 podvrsta visoko ukrasnih ptica, popularnih u zoološkim vrtovima.

Pasmine za tov su prilično ukrasne.

Običan fazan. Po izgledu, više od ostalih, podvrsta liči na piletinu. Glavna razlika između vrsta je dug rep. Masa jedinke je 1,7 kg. Boja je bogata raznolikošću, uključuje zeleno, smeđe, žuto, bakarno, ljubičasto perje. Živi u blizini vode u obalnim gustinama. Uz rižu, kukuruzna polja možete susresti običnog fazana gdje ptica nalazi obilje hrane.

Lov na fazana. Sorta je dobijena kao rezultat hibridizacije nekoliko podvrsta. Boja šljiva je raznolika. Težak je prosječno 1,5 kg, ovisno o uvjetima zadržavanja. U prirodnom okruženju ovaj fazan ne živi. Jedan od uzgojnih ciljeva je sportski lov.

Rumunski fazan. Ima plavo-zelenu peru po cijelom tijelu. Na grlu nema granice. Na glavi je gomila malog perja. Hibrid uzgajan u industrijskim uvjetima. Stekao je popularnost u domaćem uzgoju.

Transkavkaski fazan. Crvenkasto-zlatno perje složenog uzorka koje se sastoji od mrlja i ljuskastih pruga. Zelena glava, trbuh smeđi. Izrasli pojedinci dostižu težinu od 3 kg. Pravi uvjeti hranjenja i hranjenja utječu na produktivnost uzgoja. Ptice se brinu o mladima.

Vrste običnog fazana uobičajene su u divljini. Predstavnici ukrasa izvorno su živjeli u azijskim zemljama, mnogi su se izvozili u uzgojne, izložbene svrhe.

Kralj fazan. Stanovnici planina na sjeveroistoku Kine. Nalazi se u klisurama, dolinama listopadnih i crnogoričnih šuma. Perje iz daljine liči na riblje ljuske, obrubljene su crno-smeđim obodom. Na crnoj glavi bujni snježnobijeli šešir, crni prekrivač ukrašava vrat. Trbuh i grudi su smeđi. U ženki je odijevanje skromnije - smeđe-smeđe odijelo s mrljom crne boje.

Dijamantni fazani (Amherst). Egzotična ptica se smatra jednom od najljepših. Dobro podložan uzgoju, nosi se sa mrazima, briga nije teška. Izvrsna kombinacija svijetlih boja, bijela kapuljača čine pasminu prepoznatljivom. Posebnost dijamantnih fazana očitava se u odgoju pilića oba roditelja.

Zlatni fazan. U prirodnim uvjetima ptica živi samo u Kini. Veličina fazana je najmanja među ostalim srodnim vrstama. Trče brzo, ne znaju kako letjeti. Muški fazan ukrašen žuto-crvenim pramenovima. Na glavi, vratu, narandžasto perje. Ženke sivo smeđe boje, s mrljama i prugama. Oči i kljun imaju narančaste mrlje.

Srebrni fazan. Polu-divlja sorta. Uzgaja se u ukrasne svrhe. Ptica posebne boje - crno-bijelo perje s crvenim ukrasom na glavi. Mužjaci imaju greben na glavi. Ženski fazan smeđkast, sa maslinovom nijansom u šljivama. Razmnožavanje se loše podnosi. U ekonomiji se podvrsta ceni zbog uništavanja štetočina, jakog imuniteta. Može biti agresivan prema drugim pticama.

Eared fazan. Seksualni dimorfizam ušnih predstavnika nije izražen. Posebna struktura izduženog tijela, čvrsta težina, čvrsta boja, perje koje se proteže izvan glave, rep sličan četkici, crveno kožnato područje oko očiju su svojstveno stanovnicima sjeveroistočne Indije, Kine, Tibeta. Postoje bijele, plave, smeđe sorte ušnih fazana. Snjeguljica je najpopularnija.

Zeleni (japanski) fazan. Endemska je za otoke Kyushu, Honshu, Shikoku. Japanska nacionalna ptica, odražena na novčanicama, spomenicima kulture. Veličina zelenog fazana mnogo je manja nego inače, masa je samo 1,2 kg. Smaragdno perje prekriva grudi, leđa ptice, ljubičasto - vrat. Fazani žive na brdovitom terenu u visokim travama. Često se hrane plantažama čaja, vrtova, poljoprivrednih polja.

Životni stil i stanište

Fazan se široko raširio kao rezultat aktivnog uvođenja ptice, uspješne prilagodbe. Preseljavanje obuhvaća područja od Iberskog poluotoka do Japana. Na Kavkazu, Turskoj, Kini, Vijetnamu, Primorskom teritoriju, Evropi, Severnoj Americi, aklimatizacija ptica, pripitomljavanje postali su uobičajena.

Ptica se naseljava u područjima koja brzo zarasla raslinjem - šumama, podrastima, travnatim livadama, pored puta zasijanih polja. Trnoviti grmovi su posebno atraktivni - među njima se ptice osjećaju zaštićeno. Tugajske gustine, obale trske, omiljena su staništa svijetlih ptica.

U slučaju opasnosti ne dolete do vrhova drveća, poput drugih ptica, već se pretvaraju u neprobojne gustine. Velika zver ne penje se u trnovite grmlje. Preduvjet za naselje je blizina akumulacije, pa se ptice često mogu naći u blizini jezera, močvarnih područja, u riječnim dolinama. Otporni na mraz, fazani lako podnose zime ako snježni pokrivač ne prelazi 18-20 cm. U planinskim područjima naseljavanje ptica se opaža na nadmorskoj visini od 2500 m.

Vlasnik svijetle perjanice mora se neprestano skrivati ​​u gustim gustinama, kako ne bi bio plijen predatore. Neke se vrste skrivaju u drveću, odmarajući se među lišćem. Popnite se više kad u hladnom vremenu ne nađu hranu na zemlji. Na granama se hrane konzerviranim plodovima.

Fazani se ponašaju oprezno kad se spuste na zemlju. To rade brzo, u doba bacanja, brzo mijenjaju kut kretanja, skrivaju se u deblima. U usporedbi s drugim predstavnicima pilića, fazani imaju rekordnu brzinu trčanja. Da ubrza, ptica instinktivno ispruži glavu, podigne rep.

Fazan ima puno prirodnih neprijatelja. Među sisarima ptice love lisice, risi, kugari, divlji psi. Udarni grabežljivci, poput orlova sova, sokola, također su prirodni neprijatelji fazana. U prvoj godini života do 80% pojedinaca postaje hrana za ostale šumske stanovnike.

Posebna opasnost dolazi od čovjeka. Fazan je već dugo predmet komercijalnog i sportskog lova. Posebno obučeni psi pomažu onima koji divljač voze na granama drveća, a prilikom uzleta lovci pucaju na ptice. Na stanovništvo značajno utječe klima. Prirodni pad ptica neizbježan je u vrlo snježnim i mraznim zimama.

Populacije fazana aktivno se oporavljaju. Značajnu ulogu igra kućni uzgoj ptica, držanje u rasadnicima, u zaštićenim područjima. Općenito, broj stanovnika ne izaziva zabrinutost.

Fazani su jata ptica koje se drže u velikim istopolnim skupinama izvan sezone uzgajanja. Aktivno vrijeme za traženje hrane je ujutro i navečer. Ptice su tihe, glas se čuje samo u letu. Oštar je, drhtav zvuk koji se čuje izdaleka. Posebni signali ptica emitiraju se tokom parenja.

Uobičajeno fazan, ptica selica ili ne, karakterizira regija prebivališta. Sjedilački način života je svojstven većini stanovnika regije s obilnom hranom. Migraciono vrijeme za male udaljenosti nastupa nakon uklanjanja pilića. Tada se u potrazi za stočnom hranom ptice mogu pronaći na neuobičajenim za njih mjesta.

Obiteljska ptica fazana svejed. U ishrani preovlađuje biljna hrana, ali uključuju se i životinjska komponenta: crvi, pauci, glodavci, puževi, mekušci. Novorođena fazana pilići do mjesec dana dobivaju samo životinjsku hranu od svojih roditelja.

Više od stotinu biljaka je privlačno za fazan. Sjemenke, bobice, mladi izdanci, plodovi postaju hrana. Ptice se hrane kandžama, kopanjem zemlje. Skočite, spustite se nisko da sakupljate plodove u visokim grmljem i drvećem. U domaćinstvima su fazani nepretenciozni u ishrani.

Najboljom hranom smatra se prehrambeni otpad (bez znakova kvarenja), zelje (plantain, maslačak). Ptice se tretiraju zrnastim mješavinama, povrćem, voćem, bobicama. Lijepa šljiva mora biti podržana mineralnim dodacima (vapno, kreda, zdrobljene školjke). Moguće je pojačati rad probavnih organa dodavanjem čistog riječnog pijeska, sitnih šljunka.

Reprodukcija i dugovječnost

Sezona uzgoja fazana počinje na proljeće. Mužjaci osvajaju mjesta parenja, prizivaju ženke. Zaštita njihove teritorije je ratoborna, u borbama rivala. Ženke se kombiniraju u male skupine iz kojih mužjak odabere par.

Ples parenja očituje se u čestim lepršavim krilima, labavljenju tla, bacanju zrna, vrištanju, vibraciji glasa. Područja bez perja na muškoj glavi postaju crvena. Hoda oko izabranika, šišta, privlačeći pažnju.

Ženke su angažirane na izgradnji gnijezda. Obično se nalazi na zemlji među trnovitim grmljem u gustoj travi. Polaganje jaja se odvija naizmenično, jednom dnevno, samo 8-12 komada. Izležavanje traje 22-25 dana. Ženka rijetko napušta gnijezdo kako bi napunila snagu, njegova težina u ovom periodu se smanjuje za pola. Mužjak ne pomaže u brizi o potomstvu. Ako predator uništi kvačilo, tada ženka ponovo polaže jaja, bliže jesenju.

Izleže bebe nakon nekoliko sati prate majku. Nakon 2 tjedna, spremni su za polijetanje, ali im je potrebna skrb do 2,5-3 mjeseca. U dobi od 7-8 mjeseci spremni su postati roditelji.

Život fazana u prirodi je kratak, ali pod povoljnim okolnostima traje 6-7 godina. U zatočeništvu, gde ne postoje pretnje od grabežljivaca, lovci, ptice žive oko 15 godina. Zahvaljujući aktivnoj reprodukciji, fazani su preživjeli od antike do današnjih dana. Prekrasne ptice su prepoznate i cijenjene u cijelom svijetu.

Opće karakteristike i karakteristike polja

Fazan je prilično velika kopnena ptica, a vodi uglavnom kopneni način života. Veličina i težina njegovog tijela otprilike su jednaki kao kod domaće piletine, ali zahvaljujući dugom repu i nogama, mužjak izgleda nešto veće. Boja mužjaka je vrlo svijetla, sastoji se od kombinacije crveno-crvene, crne, bijele, zlatne, plave i zelene, dok je ženka obojena u skromnim sivkastim tonovima s puno smeđih pjega. U prirodi se fazan ne može mešati s bilo kojom drugom pticom, prvenstveno zbog dugog repa, što je posebno upečatljivo kod leteće ptice.

Fazan prolazi vrlo brzo i lako se probija kroz najdeblje gustine, ali u neposrednoj opasnosti uzleti s karakterističnim „eksplozivnim“ letom gotovo vertikalno i odmah razvija veliku brzinu, iako obično putuje malu udaljenost. Sam let je tipičan tip za pileće ptice, u kojem se niz brzih leptira izmjenjuje s klizanjem na krilima i savijenim. Suprotno uvriježenom mišljenju, fazan relativno često koristi let, naročito tamo gdje su mjesta hranjenja, noći i zalijevanje udaljeni jedan od drugog. One populacije koje vrše značajne sezonske migracije to rade i letom i pješice, ali dosad niko nije vidio neprestani let fazana na više od 1 km.

Kao kopnena ptica, fazan se ipak jesen i zimi hrani drvećem, a ptice iz bijele populacije provode noć na njima. Muški glas je grub dvoglasni krik, a svaki je od njih s druge strane, ali se izgovara gotovo zajedno, posebno prvi. Najčešće se čuje u proleće, ali može ga objaviti i preplašena ptica prilikom poletanja. Uznemiren nečim, mužjak emituje monosilački poriv „koch“, koji se ponavlja u kratkim intervalima sve vreme dok je ptica zabrinuta. Ženka je vrlo tiha i, samo što se uplaši, napravi škljocanje prilikom polijetanja.

Bojanje. Odrasli mužjak (nominativna podvrsta). Općenita boja je crvenkasto-zlatna, krila su svijetlo smeđa, glava je zelena s metalnim nijansama, prednji dio vrata i gornji dio grudi su ljubičasti, s istim nijansama. Na izduženim zlatno smeđim perjem potiljaka nalaze se uski apikalni zeleni obruči. Dadulja je grimizno plava sa zelenkastim metalnim sjajem. Na crvenkasto-zlatnoj pozadini gornjeg dijela tijela (sa ljubičastom nijansom na donjem dijelu leđa i na gornjim pokrivačima krila) nalazi se složen uzorak crnih mrlja i ljuskaste figure na prednjem dijelu leđa, kao i bijele s crnim obrubljenjem lancetskih mrlja u skapularnoj regiji. Sva perja gornjeg dijela tijela nose široke crvenkaste obruče koji iz različitih uglova pogleda izgledaju ljubičasto ili zlatno.

Ti su obruči vrlo široki na perju donjeg dijela leđa i plaštu i ovdje tvore homogenu zlatno-crvenu površinu s istim ljubičastim nijansama. Donje tijelo je svjetlije, zlatne boje, s gustim ljuskastim uzorkom crnih polukruga na grudima i poprečnim crnim prugama i mrljama na prednjem dijelu trbuha i stranama. Trbuh je crno-smeđi. Perje perja svijetlo je smeđe boje, sa lepršavim poprečnim uzorkom bjelkastih pruga. Kamena i perja krila su tamno smeđa, s bijelim prugastim uzorkom i širokim žućkasto-sivim rubovima, koja imaju usku smeđu ili ljubičastu (ovisno o kutu gledanja) obruba. Rep od perja je preplanuo uskim, tamnocrveno ili ljubičastim obodom na 3 središnja para i s poprečnim uzorkom uskih crnih pruga koje ne dosežu do ivica u donjem dijelu središnjeg para. Kod ekstremnih parova ovi pojasevi su širi, a na njih se dodaje smeđi prugasti uzorak. Kljun i noge su žućkaste boje, na bočnim stranama glave nalaze se područja gole kože, lišena perja, zahvaćajući područje dolje od oka do ušnih rupa i kljun - „obrazi“ koji u tekućem periodu postaju svijetlo crveni.

Odrasla ženka. Boja je isprepletena, "istaknuta". Na gornjem dijelu tijela, prema pješčanoj pozadini, smještene su ovalne crnkasto smeđe mrlje u ispravnom redoslijedu - centri perja.Na glavi i vratu mrlje su u obliku poprečnih pruga i nalaze se usko jedna prema drugoj, zbog čega ovi dijelovi izgledaju tamnije. Pero na glavi i vratu ima slab ljubičasti sjaj. Donje tijelo je svijetle boje pijeska sa slabim prugastim uzorkom na trbuhu i s polukružnim smeđim mrljama u gornjem dijelu prsa i donjem dijelu vrata. Na stranama tijela isti je uzorak duguljastih ovalnih mrlja smeđe boje na sivo žutoj pozadini. Trbuh je jednobojan, sa jedva primetnim žućkastim prugastim uzorkom. Perje perja je obojeno kao u mužjaka, ali sa oštrijim poprečnim uzorkom bijelih pruga. Prekrivači krila obojeni su isto kao i na leđima. Perje upravljača s jasnim poprečnim uzorkom tankih bjelkastih i širih crno-smeđih pruga koje se graniče s njima koje na središnjem paru ne dosežu rubove - nalazi se široka siva obrub s tankom smeđom prugom. Kljun i noge su sivi, gole mrlje na stranama glave su male, idu od očiju do ušnih rupa.

Muškarac i žena u maloljetničkom ruhu. Slikano na isti način. Ukupni ton odjeće, poput odrasle ženke, je pješčano siva s crno-smeđim i smeđim prugama. Vrh glave i vrata nalaze se u malim smeđe-smeđim prugama, na prednjem dijelu leđa nalaze se velike poprečne i uzdužne pruge tamno smeđe boje s uzdužnim bijelim šupljinama stvorenim uskim prugama. U skapularnoj regiji, na tamno smeđoj pozadini središnjeg dijela perja, njihove široke svijetle granice stvaraju lanceolatni uzorak. Nejasne smeđe smeđe poprečne pruge na ledjima i noktima. Donji dio tijela je pijeska boje, s poprečnim uzorkom smeđih pruga na stranama i malom količinom mrlja u gornjem dijelu prsa. Grlo je bjelkasto. Leteće i repno perje s poprečnim uzorkom svjetlosnih pruga na smeđoj pozadini, a samo unutarnje manje perje muha i ramena nose složen lanceolatni uzorak u gornjem dijelu perja.

Drugo maloljetno odijelo. Nastaje u šaržama perja, raste posljednje. Neki autori nazivaju ga "prijelaznim", ali se u stvarnosti razlikuje od odjeće za odrasle ni manje ni više nego kod prve maloljetnice. Formiraju ga perje na grudima, trbuhu, vratu i leđima: imaju svijetlo crvene obrube i blijede oker mrlje duž crne cijevi, s crnom prugom između rubova i središta pera. Ova perja stvaraju prevladavajuću crvenu boju grudi i trbuha. Odmah s pojavom ove odjeće započinje intenzivni rast šljiva odraslih osoba (Tugarinov, Kozlova, 1945).

Padale piliće dolje su svijetlo sive, s blagim žućkastim nijansama i uzdužno smeđim uzorkom širokih pruga duž gornjeg dijela tijela: središnja smeđa traka vodi se od krune glave, oštrivši od prednjeg dijela do leđa, u sredini leđa i donjeg dijela leđa u područje repa. Dvije svjetlosne pruge protežu se duž njegovih strana, obrubljene spolja s par tamno smeđih pruga koje počinju u supraorbitalnoj regiji. Tamno smeđe mrlje na području uha sa strana glave.

Struktura i dimenzije

Glavne strukturne karakteristike fazana su kratka, snažno zaobljena krila, snažne noge značajne duljine i dugačak stepenasti rep, gdje je središnji par repnog pera najduži, a svi su imali zašiljene tanke vrhove. Na stranama glave iznad uhovih perja kod muškaraca nalaze se 2 grozda izduženih pera koji tvore takozvane "uši".

Kljun je snažan, snažan, blago savijen dolje. Veličine Mužjaci (n = 29, kol. ZIN AN SSSR): krilo 253,5 (228–263), rep 543 (457–628), dužina kljuna 21,0 (18,1–22,4), metatarus 71,5 (61,7–75,2), srednji prst 49,5 ( 45,7-52,4). Ženke (n = 10, kol. ZIN AN SSSR): krilo 226,1 (214–236), rep 335,5 (283–433), dužina kljuna 17,9 (16,6–19,4), metatarus 63,1 (59,7–68,1), srednji prst 45,5 ( 40.5-50.0). Masa mužjaka i ženki varira ovisno o dobi, podvrstama i sezoni - mužjaci od 900 do 2.000, a ženke od 710 do 1.350.

Redoslijed promjene odijela: donji, maloljetnički, prvo odrasla osoba, druga odrasla osoba itd. Perje se prvo pojavljuje na spužvastom piliću, zatim na velikim pokrovnim krilima, na konture perja na leđima, na perjem repa, a zatim se u cijelom tijelu razvija pljusak, i zadnji čelo i potiljak su naslonjeni. Promjena perja maloljetničkog muha počinje s prvim prioritetom 40. dana života. U dobi od 52 dana mužjaci imaju prvo konture perje odrasle odjeće, prvo na bočnim stranama grudi, a zatim na leđima i dalje po cijelom tijelu. U dobi od 60 dana koža oko očiju počinje crveniti, a u dobi od 68 dana počinje promjena perja upravljača.

Posljednje je konture udubljivanje glave, na kojem posljednje rastu snopovi perja koji formiraju "uši" odraslog mužjaka. Konačni razvoj prvog odijela za odrasle završen je do kraja 6. mjeseca života. Karakterističan razvoj repa pera odraslih osoba. Pred kraj 3. mjeseca života, vanjski kormilari počinju se savijati prema van u ravnini ventilatora, zbog čega rep neko vrijeme poprimi oblik lire, koji traje oko 2 tjedna. Nakon toga, savijanje ekstremnih kormila nestaje, središnji par doseže duljinu ekstremnih i nadmašuje ih u rastu, ali tijekom njihovog razvoja dolazi i trenutak kada u vršnoj ravnini naprave dva uzastopna zavoja u svom apikalnom dijelu - prvo prema van, a zatim prema unutra (Tugarinov, Kozlova, 1945). Nije zabilježen razvoj pluga ženke s takvim stupnjem detalja.

Promjene perja kod odraslih ptica se događaju godišnje tokom ljeta. Započinje, barem kod mužjaka, zamjenom prvog primarnog muha pera. U fazi četvrte izmene primarne vjetrovitice, započinje aktivno lemljenje konture plića po celom tijelu ptice, što se događa početkom juna. Krajem lipnja započinje promjena sekundarnog perja, najprije iznutra prema van, zatim od drugog prema unutra na takav način da se 7. i 8. sekundarno peraje lete koje se nalaze u središtu zamjenjuju posljednjim, prema kojima se perje mijenja s dva zabave. Ručno perje mijenja se iz vanjskog u središnji par. Prosipanje perja krila i repa često prolazi asimetrično. U ženki je lišavanje odloženo inkubacijom, ali tada se aktivno nastavlja približno prema istom obrascu kao u mužjaka. Rasipanje završava početkom septembra.

Taksonomija podvrsta

Zbog značajnih promjena u prirodnom okruženju tokom pleistocensko-holocenskog vremena, nekoć kontinuirani raspon fazana pretvorio se u niz izoliranih područja u njegovom zapadnom dijelu, posebno na teritoriji SSSR-a. U većini slučajeva ovi izolati naseljavaju posebne podvrste koje se jasno razlikuju jedna od druge, posebno 13 u SSSR-u. Sada njihovom postojanju, između ostalog, prijeti širenje hibrida, takozvanog lovačkog fazana, koji se nastanio na jugu Ukrajine, u Moldaviji i u donjem Donu, doveden u brojna mjesta Wed. Azija i stvarno prijeti postojanju niza lokalnih podvrsta prelaskom apsorpcije.

1. Kavkaški fazan - Phasianus colchicus colchicus Linnaeus, 1758. U opisu vrste dat je opis boje. Malo područje pokriva sliv rijeke. Rioni i gornji dio bazena Kure. Prostirao se duž obale Crnog mora na sjeveru do doline rijeke. Kodori. Naseljavalo je čitavu Jermeniju, gde je danas sačuvana samo u oblasti Kafan duž doline Araks i njenih pritoka (Leister, Sosnin, 1942). Takođe ulazi u krajnji severoistočni deo Turske, duž doline Chorokha.

2. Sjevernokavkaski fazan - Phasianus colchicus septentrionalis Lorenz, 1883. Mužjak se razlikuje od prethodnih vrsta svijetlijom zlatno-narančastom bojom, crne tragove na leđima, grudima i stranama imaju dominantnu zelenu nijansu. Obojenost ženki je takođe nešto blijeđa. Naseljava severnu Ciscaucasia od Crnog do Kaspijskog mora. Ide duž kaspijske obale na jugu gotovo do Apsheronskog poluotoka, a na sjeveru do delta Volge i Urala (u potonjem je to već istrebljeno). U delti Volge ona je ili nestala ili se ponovo pojavila, čak je bila i brojna. Nekada je bilo na obali Crnog mora u delti Kuban, gdje je sada istrebljeno, a ostaje na mjestima u slivu ove rijeke, kao i Terek.

3. Gruzijski fazan - Phasianus colchicus lorensi Buturlin, 1904. Za mužjake je karakteristično čokoladno mat ili crvenkasto smeđe središte trbuha, obrubljeno sprijeda sjajnim susjednim perjem grudi i strana. Naseljava donji dio sliva Kure i donji tok Araka s pritokama.

4. Talysh fazan - Phasianus colchicus talischensis Lorenz, 1888. Mužjak se od nominativne podvrste razlikuje užim tamnim obodima golubove, koji su u gornjem dijelu suženi i imaju dubok zarez na kraju osovine. Goiter i stranice tijela bez bakreno-crvene ili ljubičaste nijanse. Obojenje ženki je nešto tamnije od onog nominativnog podvrsta. Obitava u kaspijskoj nizini južno od delte Kure - Talysh, Lankaran, Gilyan i Mazenderan u Iranu, gdje sam se u dovoljnom broju našao na poluotoku Mian-Kale. Ide na istok u dolinu Gorgan, uključivo.

5. Perzijski fazan - Phasianus colchicus persicus Sewertzow, 1875. Mužjak se razlikuje od prethodnih podvrsta po bjelkasto-sivoj boji gornjeg pokrivnog perja krila, koja ima jasno izraženu nijansu. Na leđima, grudima i stranama prevladava zlatni ton. Metalni zelenkast sjaj na stražnjem dijelu epigastroma gotovo da nije izražen. Naseljava doline zapadnog Kopetdaga. Na istok dolazi u Ashgabat, ali sada je svuda istrebljeno. Sjeverna granica teče duž sliva između sliva Atreke i rijeka koje teku prema sjeveru. Zapadna granica prolazi u Turkmenistanu duž donjeg toka Sumbara, a odsutna je u donjim tokovima Atreka. U Iranu naseljava dolinu Atrek, a na zapadu, u dolini Gorgan, kontaktira s prethodnom podvrstama, no detalji distribucije oba oblika se ovdje ne proučavaju.

6. Murgab fazan - Phasianus colchicus glavniis Sclater, 1885. Mužjak se razlikuje od perzijske podvrste u gotovo čistim bijelim pokrivačima gornjeg krila. Prednjim dijelom leđa dominira zlatna boja, s dobro razvijenim ljuskastim uzorkom stvorenim tamnim obrubima od perja širine do 1,5 mm. Pleća na ramenu bez pjegavog uzorka karakteristična za kavkaske podvrste. Nema bijelog ovratnika, ali na nekim peresima vrata na ovom mjestu postoje bijele mrlje skrivene prekrivenim perjem. Perje na sredini prsa ima široka, do 3 mm, purpurno-crvena obruča i relativno je malo različite boje od ostatka perja. Na bočnim stranama na prsima nalaze se perje s metalno-ljubičastim ili crnim obručima sa zelenkastim tonom. Rasprostranjen je u dolinama istočnog Kopetdaga, u bazenima Tetgen i Murghab. Sada je preživio samo na nekoliko mjesta gdje su još uvijek sačuvane poplavne gusjenice tugai. V. prošlost, čini se, bila je u kontaktu s perzijskim fazanom u regiji Ashgabat. Postoje u donjem toku Kushke kod Cala i Mora. Nekada je obilno bio u gornjem Murgabu na afganistanskoj strani, ali odavno je tamo potpuno istrebljen (Paludan, 1959).

7. Fazan iz Amu Darije - Phasianus colchicus zarudny Buturlin, 1904. Boju mužjaka karakteriše snažna individualna varijabilnost. Leđa su obojena svjetlijom i svjetlijom od one Murgab fazana, ali kod nekih je osoba ista ili čak tamnija. Crne perje na perju leđa su razvijene, tada ih nema. Na obje strane baze vrata nalazi se bijeli kragnjak u obliku 2 pruge u obliku srpa, ali se u nekim slučajevima smanjuje, kao u Murghabu. Grimizna boja na vratu je blago razvijena ili je uopšte ne postoji. Na crvenkasto-zlatnom perju grudi grimizni obruči su uži nego u prethodnoj podvrsti, obično oko 2 mm, ali postoje i 1,5 i 4,0 mm. Rasprostranjen je u dolini Amu Darije u srednjem toku od rijeke. Kerki do grada Dargan-Ata.

8. Khiva fazan - Phasianus colchicus chrysomelas Sewertzow, 1875. Mužjak je po boji sličan tadžikanskom fazanu, ali se dobro razlikuje po prevladavanju bakreno-crvene boje na prsima i tamnije brončano-crvene gornje strane tijela, na kojoj zelena boja gotovo u potpunosti nema. Rasprostranjena nizvodno od Amu Darije od Dargan-Ate do same delte. Sada se počeo kretati zajedno s vodama zapadne reke Amu Darije, u depresiju Sarykamysh.

9. Tadžikistanski fazan - Phasianus colchicus bianchii Buturlin, 1904. Mužjake odlikuje razvijanje crne boje na grudima (sa zelenkastim metalnim nijansom), stvorenih širokim obodom perja, gotovo u potpunosti pokrivajući tamno zlatni srednji dio perja. Crvena boja je raspoređena na stranama tijela. Ova podvrsta nastanjuje gornji dio bazena Amu Darya gore od Termeza. Gore prema Panju proširio se do Chubeka i malo više, duž doline Karasau stigao je do Sherabada, Surkhanom sve do doline Gissar (selo Saryssia), duž Kafirnigana do Ordzhonikidzebada, uz Vakhsh do Kurgan-Tyube i Kuibyshevsk, i Yakhsu - Kulyabu (Ivanov, 1969). Sada je preživio samo u dolinama rijeka Amu Darja i Panj i u donjim tokovima Vakhsha do Džhilikula, kao i kod sela Syryssiy na Surkhanu (podaci iz 1960-ih), i svuda je njegov broj postao vrlo nizak. U Afganistanu je njegova distribucija ograničena samo dolinama Gornje Amu Darije, Donjeg Panja, te donjih Kunduz-a i Kokchija. Postoje indicije da se sreo na Balkhu (Paludan, 1959).

10. Zerafshan fazan - Phasianus colchicus zerafschatiicus Tarnov-ski, 1892. Boja leđa mužjaka vrlo je promjenjiva. Crne granice na perju leđa su blago razvijene ili odsutne. Bijeli ovratnik je dobro definiran, ali nije širok (maksimalna širina 5 mm). Grlo je obično ljubičasto-crveno, na grudima prevladava ljubičasta nijansa, a ledja je smeđe-crvena. U principu, slična je boja podvrsta Amu Darja. Rasprostranjen je po dolinama bazena Kaškadarije i Žeravšana, prema potonjem - do izlaza iz planina (našao sam ga 1975. na mjestu gniježđenja u blizini sela Maykot, 27 km iznad Penjikenta). Spušta se Zarafshan do samog kraja (selo Khoja-Dyavat, jezero Sun-guri i Karanga (Dal, 1936.). U slivu Kaškadarije bilo je distribuirano od grada Karšija do poticaja raspona Gissar i Zeravshan. Sada (podaci iz 1960-ih godina) ) sačuvana je na dijelu doline od Karšija do sela Chirakchi i u gornjem toku rijeke Tanhas (1.500 m nadmorske visine), kao i uz rijeku Chiyaldarya, u područjima Shakhrisyabz i Kitab (Meklenburtsev, 1958, Ivanov , 1969).

11. Syrdarya fazan - Phasianus colchicus turkestanicus Lorenz, 1896. Odrasli mužjaci su slične boje kao podire Semirechye, ali imaju manje razvijen bijeli ovratnik, obično prekidan sprijeda. Naseljava poplavne gustine Syr Darije od same delte (uključujući broj otoka Aralnog mora koji joj je najbliži) do doline Ferghana, gdje je nekad živjelo svuda, ali je sada istrebljeno, očigledno još uvijek sačuvano u planinama koje graniče s ovom dolinom sa istoka - na oblast Jalalabad . u slivu Karadare. Prošao je ranije u istočno podnožje Alajskog lanaca, uzdižući se duž doline rijeke. Kuršab do Gulchi.

12. Semirechenski fazan - Phasianus colchicus mongolicus Brandt, 1844. Odrasli mužjak razlikuje se od mužjaka preostalih podvrsta dominacijom bakarno-crvene boje u prednjem dijelu leđa. Široki blijedi ovratnik (oko 10 mm) često je čvrst, ali se može iščupati sprijeda. Na leđima, ramenima, grudima i prednjem dijelu trbuha uobičajen je zeleni metalik ton. Perje grudi bez apikalnih obruba. Sporadično naseljavaju jugoistočne dijelove Kazahstana istočno od kirgirskog raspona, na sjeveroistoku su stizali do Zaysana, gdje je nestao s kraja 19. vijeka. Duž planinskih dolina ide se duboko u planine Tien Shan, postoji u dolini Naryn, oko Issyk-Kul-a i duž doline rijeka koje se u njega ulijevaju, kao i u planine Zailiysky Alatau. Rasprostranjenost ovog oblika u susjednim područjima Kine slabo je proučena, u svakom slučaju pokriva gornji dio sliva. Ili sjevernim podnožjem grebena. Boro-Horo.

13. Mačvarski fazan - Phasianus colchicus pallasi Rotschild, 1903. Glavne razlike u boji mužjaka su prljavo siva, plavkasta ili zelenkasta boja donjeg dijela leđa i gornje pokrivajuće perje repa, bez primjesa bakreno-crvenih, žutih ili crvenih tonova. Prekrivači malih i srednjih krila su također plavkasto-sive boje ili blagog maslinastog tona. Bijela kragna je dobro razvijena. Oni naseljavaju bazene rijeka Ussuri i srednje Amur, na zapadu - Boljšoj Khingan. Ranije se širila na zapad sve do rijeke. Argun, sada ide uzbrdo Amurskom dolinom do ušća Zeje. Uz obalu Japanskog mora ide se sjeverno do zaljeva Terney.

Distribucija

Rasprostranjenost pojedinih podvrsta na teritoriji naše zemlje razmotrena je gore. Općenito, raspon vrsta može se opisati na sljedeći način. U početku je obuhvaćao i dobro navlažena i sušna područja Kavkaza, Bliskog Istoka, Srednje, Srednje i Jugoistočne Azije. Glavni dio raspona, koji se neprekidno proteže, nalazi se u jugoistočnoj Aziji i zauzima veći dio teritorije istočne Kine. Van ovog područja raspon sada predstavljaju relativno mala izolirana područja (Sl. 21, 22).

Slika 21. Fazanski asortiman
Križevi označavaju mjesta na kojima je fazan nestao u XX vijeku.

Slika 22. Rasprostranjenost fazana u SSSR-u
1 - Phasianus colchicus colchicus, 2 - Ph. sa septentrionalis, 3 - Ph. sa lorenzi, 4 - Ph. c. talischensis, 5 - Ph. c. persicus, 6 - Ph. c. glavniis, 7 - Ph. c. zarudny, 8 - Ph. c. chrysomelos, 9 - Ph. c. bianchii, 10 - Ph. c. zerafschanicus, 11 - Ph. c. turkestanicus, 12 - Ph. c. mongolicus, 13 - Ph. c. palasi.

U antičko doba fazan je doveden u Grčku i odatle se proširio na Balkan. Nakon toga, fazani su uz široku rasulost diljem Europe, s izuzetkom Fennoscandije, u Sjevernoj Americi, Havajima i Novom Zelandu. Uspješno su uvedeni i na nekim mjestima u Južnoj Americi (Čile), Južnoj Australiji i Tasmaniji (Long, 1981). U SSSR-u, inicijalna raspodjela obuhvaćala je Ciscaucasia i Transkaucasia, obalne regije Kaspijskog mora, tugai gustije na brojnim mjestima u Kazahstanu i centralnoj Aziji, kao i doline brojnih rijeka na jugu Dalekog istoka, sjeverno do doline Amur. Sada je, kao što je već spomenuto, umjetno uzgoj hibrida, takozvani lovački fazan, doveo do njegovog doseljenja u mnogim područjima juga evropskog dijela SSSR-a, kao i nekim mjestima u centralnoj Aziji.

Djelomični napadi fazana iz mjesta s mraznom i snježnom zimom već su gore razmotreni. Općenito, vrsta zadržava svoj spokoj zimi. Počevši u jesen, kada sazrevaju plodovi i bobice raznih biljaka (jigds, morska heljda, solnica itd.), Fazani se hrane uglavnom u debljinama ovih biljaka, često letijući do grana drveća i grmlja za bobice. Na primjer, često ih se može vidjeti kako se kroše u krošnjama velikih drveća, gdje se, berući bobice, relativno lako kreću duž gustih grana, ali se u neprohodnim grmovima morske buđi radije hrane iz zemlje. Fazani hrane stabljike bobicama drvećem sve dok ne padnu u prosincu, dok im heljda daje hranu cijelu zimu. Fazan je potpuno neprikladan za život na snijegu i na svaki način ga izbjegava.

Kratki ili plitki snježni pokrivač koji ostavlja na raspolaganju različitu hranu nije štetan za fazana, ali duboki snijeg, ako potraje duže od tjedan dana, ima razorno djelovanje na ove ptice. Oni brzo gube na težini, slabe i umiru od neuhranjenosti i hladnoće, a premještanje u dubok snijeg u nedostatku bilo kakvih uređaja koji povećavaju područje šape ili smanjuju prijenos topline s površine dugog nepreglednog metatarsusa uzrokuje ih višak mišića i toplinske energije. U takvim slučajevima oni postaju lak plijen za velik broj predatore, uključujući i ljude. U takvim situacijama, kada ptice nemaju priliku nigdje migrirati, počinju se hraniti čak i graničnim hranjenjem (pupoljci i terminalni izdanci turange), ali s dugotrajnim održavanjem teških uvjeta to ih ne štedi. Izuzeci su manžu i japanski fazani.

U dolini Amur, na primjer, mogu se čak i zakopati u snijegu (Sleptsov, Gorchakovskaya, 1952.), Međutim, nedostatak prilagodbi za ostanak u snježnim komorama ne daje im udio u prednosti koje ptice klase dobivaju u ovom slučaju (Potapov, 1974). Na sjeveru Japana, gdje su pojedine zime duge, jake i snježne, fazani ih izdržavaju prilično sigurno. Tako je bilo zimi 1983/1984., Kada sam u prefekturama Ivate i Fukušima, gdje sam vršio opažanja, temperatura pala noću na -10 ° C, a ravnice i sjeverne padine planina bile su prekrivene gustim snježnim pokrivačem (50-100 cm) od sredine Januara do sredine marta. Međutim, čak i u ovo doba, značajne površine neprestano su se odmrzavale na južnim padinama, u suncokretima, a u suncu je uvijek bilo pozitivnih temperatura tokom dana. Ovde su fazani obično proveli sredinu dana kupajući se na suncu na mjestima zaštićenim od vjetra, a hranili su se i na južnim padinama - uz rub poljoprivrednih polja, sela, pored puteva, čak ulazeći u velike gradove duž riječnih poplavnih područja. Noću su lako našli utočište u gustim grmovima neameriziranog bambusa na strmim, opet južnim padinama.

Najčešće mjesto za noć proveo je bambus savijen pod težinom snijega: snijeg na njemu služio je kao krov, a gusta leglo suhe trave štitilo je pticu od hladnoće smrznute zemlje. U južnom Tadžikistanu, uobičajena mjesta za noć, često grupirana, jesu guste gustine niskog trske, obično nedaleko od mjesta zalijevanja.

Stanište

Omiljeni biotopi fazana su poplavne šume i grmlje u riječnim i jezerskim dolinama kojima dominiraju topola (turanga), jigdah, tamarisk, karagana, vrba u kombinaciji s gustom trnovito-eritantusom ili grmolikom vegetacijom u slanim močvarama s dominacijom roda slane , dreza i tamarisk. Guste poplavne gustine sa trnovitim grmljem, poput, primjerice, morskog oraha, isprepletene lianoidnim biljkama i potpuno neprohodne za ljude, glavna su skloništa koja omogućuju da fazan sigurno egzistira čak i uz stalne potjere.

U Primorskom kraju, osim poplavnih šuma i grmlja, ove ptice žive i u hrastovim grmljavinama i u blizini poljoprivrednih polja. U srednjoj Aziji fazani također lako naseljavaju poljoprivredna polja i voćnjake, posebno tamo gdje ih okružuju bodljikave prirodne živice iz raznih bobičastog grmlja, travnatog grmlja i naizmjenično s poljima poljoprivrednih kultura i gdje god ih progone dobro se slažu s osobom. . U Japanu, na primjer, žive u parkovima velikih gradova, uključujući Tokio, a obiluju u velikim i malim selima, gdje se polja, grmlje i šume u podnožju planina izmjenjuju autocestama i željeznicama. Ne žive u gustim tropskim šumama na jugu niza, preferirajući otvorenija mjesta sa istim krevetima od trske i bambusa duž periferije poljoprivrednih polja. U poplavnim šumama fazan se može penjati visoko u planine - u Tien Shanu, do 1.800 m nadmorske visine. m. (Kuzmina, 1962), pa čak i do 2800 m u Nyan Shanu (Kozlova, 1975).

Broj

Trenutno su gotovo svugdje aboridžinski oblici fazana na rubu uništenja i imaju ih vrlo malo. Samo umjetno uzgajan lovački fazan, koji se uspješno uzgaja u posebnim zemljištima, prilično je mnogobrojan. Glavni razlog slabog obilja fazana je neprestana potraga ljudi i, u manjoj mjeri, uništavanje prirodnih mjesta njegovog gniježđenja - tugai debla. U povoljnim mjestima, u nedostatku tih razloga, fazani dostižu vrlo visok broj i sposobni su da postoje s velikom gustoćom populacije.

Na primjer, 40-ih. u prirodnom rezervatu Tigrovaya Balka broj legla na 1 km2 tugai dosegao je 20, a broj ptica u jesen 140-150 jedinki na 1 km2 (Tugarinov, Kozlova, 1945). Otprilike istu sliku nalazio sam u ovom rezervatu 1958–1959: 15 teritorijalnih mužjaka na 100 hektara u proleće i do 120 ptica na istoj površini u jesen. Sada se u istoj rezervi na najpovoljnijim mjestima u proljeće gustoća kreće od 2 do 6 mužjaka na 100 ha (Bidos, 1985). U većini regija središnje Azije, Kazahstana i na Kavkazu, njihov broj na 100 hektara ne prelazi 1-3 teritorijalna mužjaka u proljeće i 5-15 ptica različitog spola i starosti u jesen. Čak i u relativno nedavnoj prošlosti, ove ptice je karakterizirao periodični porast broja, što često dovodi do širenja ili obnavljanja raspona u njegovim pojedinim dijelovima, nakon čega bi mogle doći i do novih depresija.

Međutim, prirodni tok dinamike populacije ljudi su u potpunosti poremetili i prije nego što su ga imali vremena proučiti. Dakle, faktori koji utječu na obilje fazana in vivo, uključujući i one koji uzrokuju njegove oštre uspone ili padove, daleko su od pojašnjenja. Sada možemo samo reći da su glavni razlozi koji negativno utječu na broj ptica, osim antropogenih faktora, razne vrste prirodnih katastrofa, posebno požari i poplave tokom razdoblja inkubacije jaja, kao i aktivnosti raznih predatora (prvenstveno sisara).

Svakodnevna aktivnost, ponašanje

Prehrana je vrlo raznolika i uključuje preko 160 vrsta različitih biljaka (Kuzmina, 1977). Ptice jedu široku paletu zelenila, cvijeća, bobica, sjemenki, pupoljaka, kao i mnoge životinje, posebno razne insekte, pauke i školjke (ponekad čak i male guštere, zmije i mišje glodare). U hranidbi nema posebne selektivnosti, a većinu prehrane čine masovne vrste biljaka i životinja. U potrazi za hranom, ptice kopaju u leglu i ganjaju ga nogama, ali korijen i gomolji gotovo nisu zastupljeni u prehrani. Samo u nedostatku bobica (na primjer, u delti Volge) lukovice, trske i strelice, korijen kisika i grožđice jedu se u velikim količinama (Shatas, 1963). U Primorju fazani iskapaju mali krumpir na poljima (Gladkov, 1952).

Sezonska promjena u hranidbi nije izrazita, no može se primijetiti značajna preovladavanje u zimskoj prehrani raznih bobica (posebno na početku zime) i sjemenki različitih biljaka, uglavnom mahunarki, heljde i žitarica, uključujući i kultivirane. Među bobičastog voća i voća posebno su značajni jida, heljda, solyanka, kupina, ruž, dereza, saksaul, juzgun, glog, efedra i borovnica. Na mjestima (Primorje) žrakovi zauzimaju važno mjesto. Kao izuzetak, primijećena je i upotreba pupova vrbe, turange i breze mačke (Ili, Ussuriysky Territory) koja je primjećena i tokom teških višesmjernih zima. U različitim je područjima zimska prehrana nešto drugačija, zbog florističkih karakteristika određenog područja. U dolini Syr Darya, na primjer, glavna zimska hrana su sjemenke jagoda i sjemenki chingila, vuneni mešavina i petroima (Tyurekhodzhaev, 1974), u dolini Ili, sjemenke jagoda i sjemenki oraha i karamele (cochia, trezor, teresken, solyanka), mahunarke (chingila sladić, lucerka, slatka djetelina) i žitarice (timotijska trava, pšenična trava itd.).

U Issyk-Kul-u glavna zimska hrana su bobice heljde, u tugai gornje Amu Darja - bobice jida, u centralnom Tien Shai-u (gornja rijeka Tekes) - bobice orašastih plodova, borovnica, divlja ruža, lišće i sjeme istočnog klematisa, razna sjemena (Žirnov, Vinokurov , 1959). U proljeće i ljeto sjeme centauree posebno je važno na Žeravshanu (Meklenburtsev, 1940). Uz veliki broj različitih sjemenki, jedu se i tut bobice, razno zelje - sladić, mahunarke i, na kraju, veliki broj raznih insekata. Na prvom su mjestu među njima skakavci, čije istrebljenje fazan nesumnjivo donosi veliku korist. Od ostalih insekata, važno mjesto zauzimaju mravi, razne male bube, nimfe cikadade, štapni insekti i pauci. Na teritoriju Ussuri ptice se u proljeće često hrane klijavim mađurskim hrastom: u jednom su golubu pronašli do 30 žira (Sleptsov, Gorchakovskaya, 1952). Na Kavkazu su u lipnju mekušci važni, u kolovozu su veoma važna sjemena kupine, licijuma i dojilja, kojima se dodaju insekti, uglavnom skakavci. U delti Volge insekti čine 70% u dnevnoj prehrani, a preovlađuju dugoćut, zlatne ribice, morske bube, skakavci i mravi. U Syr Dariji ljeti stočna hrana čini oko 60%, a u planinskim regijama, ljeti bobice heljde postaju glavna hrana. U jesen u ishrani preovlađuju razne bobice, sve vrste sjemenki i plodova. Hrana od povrća u ovoj sezoni je 80% prehrane (Syr Darya) i više. Primjetno je da se na mnogim mjestima zimi insekti nalaze u hrani fazana.

U ranim danima pilići se hrane isključivo insektima. Pokazuju veću selektivnost, jedući uglavnom larve sitnih skakavaca, lisnih uši, mrava, pauka. Insekti s tvrdim hitovim pokrovom jedu se tek od 7. dana života (Tugarinov, Kozlova, 1945).

Ekonomska vrijednost, zaštita

Ništa ne ugrožava postojanje fazana kao vrste zahvaljujući praksi širokog uzgoja takozvanog lovnog fazana. Istovremeno, velika je briga sudbina autohtonih oblika, uključujući sve one koji žive u našoj zemlji. Glavni razlozi koji prijete njihovom postojanju su hemikalizacija poljoprivrede, nekontrolirani lov i apsorpcija križanja s „lovačkim“ fazanom, koji su lovački farmeri pustili u uvjetima potpune anarhije i nedostatka naučne kontrole. Uništavanje prvobitnih staništa fazana - vegetacija tugai nije tako tragično, jer se fazan lako sprijatelji s osobom u nedostatku progona sa svoje strane, a sve za sebe nalazi u agrocenozama, posebno gdje se vrtovi izmjenjuju s poljima i malim površinama divljih grmlja.

Visoka naseljenost fazana čini ih perspektivnim za lovačka gazdinstva, a učinkovitost najjednostavnijih biotehničkih mjera (sjetva bobica, sjetva, zimi, zaštita uzgajališta) odmah daje dobar učinak. Sve dok postoji prijetnja od raznih hemikalija, potrebno je za svaku podvrstu, dok ne bude kasno, stvoriti rasadnike za uzgoj ptičjih vrsta, što je lako izvodljivo na osnovu postojećih rezervi i utočišta.

Pogledajte video: Ptice Hrvatske - Fazan, mužjak Phasianus colchicus Birds of Croatia - Pheasant, male 12 (Novembar 2020).

Pin
Send
Share
Send